Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Поїздка на море на машині - 2019: Сочі, Анапа, Геленджик

  1. Дорога на південь на машині в 2019 році
  2. Що взяти в поїздку на море: список речей в машину
  3. Дороги в Краснодарському краї
  4. Куди краще поїхати відпочивати на машині
  5. Відпочинок дикуном на морі на машині
  6. Маршрут по головних визначних пам'яток півдня
  7. Поїздка на море з дітьми на машині
  8. Плюси і мінуси поїздки на море на машині

Як доїхати на машині до Сочі, Геленджика і Анапи з різних міст Росії? Особливості доріг на півдні, популярні маршрути, список речей і нюанси поїздки до моря з дітьми. Корисні маршрути і карти для подорожі на південь.

Подорож на автомобілі на море обходиться дешевше авіаперельоту і дороги на поїзді. Ось чому щоліта багато туристів сідають в автомобілі і спрямовуються на південь. Щоб в дорозі не виникало проблем, до поїздки на машині на море потрібно заздалегідь підготуватися. Потрібно розробити детальний маршрут, визначити місця ночівель і зібрати спорядження. Про це, а також про труднощі, з якими можна зіткнутися в дорозі, читайте в нашому огляді!

Знайти житло біля моря →

Дорога на південь на машині в 2019 році

Поїздка на автомобілі до Чорного або Азовського моря зручна для всіх, хто живе в Центральному, Приволзькому, Південному і Північно-Кавказькому федеральних округах. Дорога з Санкт-Петербурга або Єкатеринбурга виходить довгої, але це не зупиняє туристів.

Відстані до курортів півдня Росії, в км:

Місто відправленняАлуштаБердянськГеленджик

Москва 1625 1490 1522 Санкт-Петербург 2341 2209 2241 Ростов-на-Дону 553 420 453 Нижній Новгород 1852 1719 тисяча сімсот п'ятьдесят-два Самара 1864 тисячі сімсот тридцять дві +1764 Казань 2055 1928 1955 Єкатеринбург 2778 2645 2678

(Фото © unsplash.com / @ 5tep5)

Скільки їхати. Час, за яке можна дістатися до моря, залежить від віддаленості початкової точки маршруту від узбережжя, водійського досвіду і пробок на дорогах. Туристам, які їдуть з Санкт-Петербурга, Єкатеринбурга, Казані, Самари і Нижнього Новгорода, без ночівель в шляху не обійтися. Вони добираються до південних курортів за 2-3 дня.

За відгуками, якщо вести машину по черзі, то поїздка з Москви до Чорного або Азовського моря пройде без нічлігів. Якщо водій один, то відпочинок влаштовують в районі Міллерово - в цьому випадку дорога розтягується на 2 дня.

Швидше за все на машині до моря доїжджають жителі Ростова-на-Дону та Ростовської області - за 8-10 годин.

Як дістатися до Анапи, Геленджика і Сочі - маршрут на карті

Платні дороги. Більшість туристів їде на південь по автомагістралі М4 "Дон". Це Чотирисмуговий шосе, яке на деяких ділянках скорочується до двох смуг. На трасі хороша інфраструктура: є місця для зупинок з туалетами, душовими та кафе. На багатьох автозаправках є автосервіс, шиномонтаж і мийка.

Платні ділянки на трасі М4 знаходяться в Московській і Тульській областях: при об'їзді міст Богородицьк і Єфремов, в обхід Єльця і села Яркіну, Задонська і села Хлевное, при об'їзді Воронежа, Новій Усмані і Рогачевкі. Крім того, є вони в Воронезької та Ростовської областях. У різних місцях допускається рух зі швидкістю 110-130 км / год. Усі платні ділянки можна об'їхати. Це заощадить гроші, але помітно збільшить час у дорозі.

Поради автотуристам →

Поради автотуристам →

(Фото © unsplash.com / @miklevasilyev)

Ціни на платні дороги залежать від класу транспортного засобу і часу руху по трасі - вночі дешевше. У порівнянні з готівковим розрахунком, оплата за допомогою транспондера дозволяє заощадити до 50%. Пристрій Т-pass не обов'язково купувати - його можна взяти у знайомих або в оренду. Тарифи на платних дорогах постійно змінюються, тому зручно користуватися онлайн-калькуляторами розрахунку вартості проїзду.

Витрати на бензин. Перед поїздкою на море на машині в 2019 році важливо розрахувати бюджет подорожі. Головна стаття витрат - паливо. За відгуками досвідчених автотуристів, для легкових автомобілів на поїздку на південь з Москви необхідно закладати 4000-5000 рублів на бензин в одну сторону, а з Санкт-Петербурга - 7000 рублів. Щоб в баку не виявилося неякісне паливо, заправляйтеся на АЗС тільки тих брендів, яким ви довіряєте.

Харчування в дорозі. Їжа в дорозі обійдеться в 800-1000 рублів на людину. Правда, можна заощадити, взявши продукти з дому.

Дорога з Москви в Сочі на машині. Пробка в Лосєве. Як об'їхати?

Що взяти в поїздку на море: список речей в машину

Перед будь-яким автотріпом потрібно зібрати необхідні речі і документи. Не забудьте взяти паспорт, водійське посвідчення, свідоцтво про реєстрацію ТЗ і поліс ОСАГО. В дорозі знадобляться навігатор, відеореєстратор, антирадар та набір інструментів на випадок раптової поломки.

Медикаменти. Крім автомобільної аптечки, запасіться таблетками від шлунково-кишкових розладів і алергії. Якщо в автомобілі їдуть пасажири, які погано переносять дорогу, візьміть для них препарати від заколисування - добре допомагає "Драмина". В дорозі і під час відпочинку не зайвими будуть кошти від укусів комах. Подивіться, яку аптечку ми збираємо в дорогу.

Аптечка туриста →

Предмети особистої гігієни. Візьміть необхідний мінімум - шампунь, зубну пасту, гребінець та інше. Багато що можна купити і на місці.

Для дозвілля. Щоб не нудьгувати, підготуйте в поїздку на море аудіокниги і плейлист в дорогу. Візьміть настільні ігри та книжки. Для розминок і активного відпочинку знадобляться м'ячик з насосом, бадмінтонні ракетки і волани, маски і ласти для снорклинга.

Що привезти з Сочі →

Що привезти з Сочі →

(Фото © unsplash.com / @igorstarkoff)

Бівачне спорядження. Якщо заплановані ночівлі в польових умовах, покладіть в багажник намет, спальні мішки, килимки-пінки або надувні матраци. Для самостійного приготування їжі будуть потрібні таганок і багаття посуд, а також сокиру і невелика пила для заготівлі дров. Дуже практичні газові пальники і портативні газові плити. Під час негоди виручить великий тент від дощу, який можна розтягнути за допомогою мотузок. Не забудьте і про похідних меблів - розкладному столі, стільчиках і кріслах.

Одяг і взуття. Для поїздки на машині на море влітку 2019 року стоїть взяти кілька комплектів одягу - повсякденний, для екскурсій і походів, купальні костюми і плавки, а також теплий одяг на вечір. Чи не будуть зайвими дощовики і парасольки. Підберіть зручне взуття, в тому числі для пляжів, адже на чорноморському узбережжі більшість пляжів - галькові.

Питна вода. В дорозі завжди виручить каністра і кілька пляшок з чистою водою.

Їжа. У подорожі на автомобілі неминучі зупинки, щоб розім'ятися і перекусити. Хоча уздовж траси відкрито чимало придорожніх кафе, багато хто бере їжу з дому. Її зручно зберігати в сумці-холодильнику. У поїздці на море на машині знадобляться термос з гарячим чаєм або кавою. Бутерброди варто упакувати в пластикові контейнери, а шматки запеченого чи вареного м'яса - в харчовий пергамент або фольгу. Не забудьте заздалегідь помити овочі та фрукти і взяти в дорогу чисті серветки, одноразовий посуд і мішки для сміття.

Не забудьте заздалегідь помити овочі та фрукти і взяти в дорогу чисті серветки, одноразовий посуд і мішки для сміття

(Фото © unsplash.com / @igorstarkoff)

Дороги в Краснодарському краї

На думку водіїв, дороги Краснодарського краю цілком стерпні, хоча більшість з них має одну смугу. Кубанські станиці посеред полів виглядають мальовничо. Практично скрізь можна їхати зі швидкістю 90 км / ч.

Пробки зазвичай виникають ввечері в п'ятницю і вранці в суботу. Це час, коли жителі Ростовської області, Краснодарського краю і Адигеї на машинах спрямовуються до моря на вихідні дні. Руху заважають і ремонтні роботи. Щоб встигнути за зростаючим потоком транспорту, на Кубані щорічно ремонтують старі траси, будують нові платні дороги, розв'язки і мости.

Дорога в Анапу з Краснодара пролягає через Абінск, Кримськ і Натухаєвська і займає трохи більше двох годин (163 км). Майте на увазі, що в Анапі багато вулиць мають односторонній рух, і на приватних машинах заборонено їздити по піонерських проспекту.

Прокат авто →

Прокат авто →

(Фото © unsplash.com / @technobulka)

Дорога до Геленджика. На машині з Краснодара можна проїхати через Джубгу (188 км), Абінск і Кримськ (185 км), а також Слов'янськ-на-Кубані і Кримськ (208 км). У будь-якому випадку поїздка до Геленджика на машині займе від 3,5 до 4 годин.

Дорога до Сочі. З Краснодара на авто - 295 км. Це відстань легко покрити за 4,5 години. Велика частина туристів вибирає поїздку на машині в Сочі через Гарячий Ключ і Джубгу. Деякі добираються до узбережжя через Шаумянскій перевал.

Траса, що йде уздовж берега Чорного моря, місцями петляє, тому в основному обмеження швидкості - 70 км / ч. Ця дорога сумно відома пробками. Особливо багато машин накопичується біля Джубги і Туапсе днем в будні дні. Іноді неприємне стояння в черзі може розтягнутися на кілька годин. Правда, незручності з лишком компенсують красиві види на морське узбережжя та зелені відроги Кавказьких гір.

(Фото © unsplash.com / @artikh)

Куди краще поїхати відпочивати на машині

Курорти Азовського моря привабливі м'яким кліматом і дешевшим відпочинком. Тут не буває такої кількості туристів, як на чорноморському узбережжі. Ті, кому подобається відпустку на Азовському морі, відпочивають в кучугурами , Должанской , Голубіцкой , Ілліча і Пересипу.

Поїздку на машині в Анапу вибирають любителі піщаних пляжів. Курортна зона від станиці Благовіщенська до селища Сукко популярна у батьків з дітьми і тих, кому важко переносити жаркий і вологий клімат субтропіків. Анапа має відмінну інфраструктуру і безліч розваг на будь-який смак. У самому місті і поряд з ним знаходиться чимало цікавих пам'яток.

У самому місті і поряд з ним знаходиться чимало цікавих пам'яток

(Фото © unsplash.com / @ d_101)

Курортний район Великого Геленджика розташований між Новоросійськом і Туапсе. Під час автотріпа майже всі туристи воліють зупинятися не в самому Геленджику, а в прибережних селищах - Дивноморське, Криниці, Бетте або Джанхоте. Поїздка в Геленджик на машині дозволяє побачити стародавні дольмени і красиві водоспади.

Від невеликого курорту Магри до долини річки Псоу тягнуться курорти Великого Сочі - найпопулярнішого місця відпочинку серед росіян. Крім міста, в курортну зону включені великі і маленькі селища біля моря. Поїздку на машині в Сочі вибирають ті, кому хочеться опинитися в гущі курортного життя. Сюди їдуть, щоб приємно провести час в аквапарках, океанаріумі і розважальних центрах, побачити олімпійські об'єкти і з'їздити на екскурсії в гори.

Сюди їдуть, щоб приємно провести час в аквапарках, океанаріумі і розважальних центрах, побачити олімпійські об'єкти і з'їздити на екскурсії в гори

(Фото © unsplash.com / @tulen)

Відпочинок дикуном на морі на машині

Кемпінги. Чорноморське узбережжя Кавказу - обжитий район, тому знайти зручні пляжі для відпочинку дикуном у моря буває непросто. Головні проблеми - під'їзди до берега і наявність питної води. У деяких місцях нічліги в наметах заборонені через дотримання заходів пожежної безпеки.

Через труднощі більшість туристів під час поїздки до моря на машині воліють зупинятися в прибережних кемпінгах. Це охоронювані території, де можна поставити намет, скористатися парковкою, чистою водою, туалетами, душовими, підключенням до електрики і wi-fi. У деяких кемпінгах створені громадські кухні і працюють кафе-їдальні. Ціни в автокемпінги чорноморського узбережжя в 2019 році - 150-500 рублів з автомобіля, в деяких місцях - від 100 рублів з людини.

В районі Анапи існує півтора десятка автокемпінгів. Вони розташовані в самому місті, в Благовіщенській, Сукко і Великому Утрише. У курортній зоні Сочі автокемпінги є в Аше, Нижньої БЕРАНДІ і Лазаревському.

(Фото © unsplash.com / @thedmcsa)

Під час поїздки на море в Великий Геленджик в 2019 році можна зупинитися в автокемпінги в Геленджику, селищах Кабардинка, Бетта, Пшада, Криниця і Архипо-Йосипівка. У деяких кемпінгах туристам пропонують розміщення в невеликих будиночках.

Готелі та гостьові будинки. Це хороший варіант на випадок негоди, тільки заздалегідь дізнайтеся, чи має готель власну парковку.

Однак готель краще бронювати заздалегідь, так як влітку великий наплив туристів. Житло на узбережжі зазвичай здають за 1500-2500 рублів. Дешевше обходяться двомісні економ-номери з додатковим місцем або оренда квартир у приватників.

Поради для відпочинку дикуном на морі з машиною:

  • Під час злив не зупиняйтеся на березі річок і біля гірських схилів. Сильні паводки трапляються навіть в невеликих струмках, які впадають в море.
  • Перед розбивкою намети переконайтеся, що вашу машину і вогнище не видно з дороги.
  • У кіосках біля трас продукти коштують дорожче і можуть бути несвіжими. Робіть покупки в мережевих магазинах і на ринках.

Робіть покупки в мережевих магазинах і на ринках

(Фото © booking.com / Radisson Blu Paradise Resort & Spa)

Маршрут по головних визначних пам'яток півдня

Завдяки машині ви можете відвідати місця, куди не ходить громадський транспорт, а також не витрачати зайві гроші на екскурсії. Довгі переїзди по дорозі уздовж побережжя не дуже раціональні, так як тут зосереджені всі курорти і буває багато пробок. Під час поїздки на машині на море зручніше подорожувати в межах обраної курортної зони.

Анапа. Тим, хто відпочиває в Анапі, варто з'їздити на гірське озеро Абрау, до грязьових вулканів Тамані, в етнографічний парк "Добродія" і заказник Великий Утріш. Цікавою може бути самостійна автоекскурсія в Веселівка - на Кизилташський лиман, і в долину лотосів, яка знаходиться поруч із станицею Голубіцкая.

Цікавою може бути самостійна автоекскурсія в Веселівка - на Кизилташський лиман, і в долину лотосів, яка знаходиться поруч із станицею Голубіцкая

(Фото © Fill1970 / pixabay.com)

Геленджик. Під час поїздки на машині в Геленджик багато хто добирається до дольменам і водоспадів у долинах річок Пшада і Жане, Плесецьк водоспадів, скелі "Парус", їздять в музеї і фортеця в Архипо-Йосипівка, відвідують Старий парк в Кабардинці і бутафорську фортеця, де знімався фільм "Грозові ворота". На позашляховиках цікаво покататися по мальовничому Маркотхского хребту.

Сочі. Під час відпочинку Сочі можливі самостійні поїздки на машині в Абхазію. Це прекрасна можливість побачити гірське озеро Ріца , Новий Афон і Юпшарское ущелині. З Сочі багато туристів їздять в Червону Поляну, аул Великий Кічмай (33 водоспаду), Мамедова ущелині, на Хмелевський озера, до чайних плантаціях, в Гуамское ущелині, до фортеці Ачипсе і Дагомиських корит.

З Сочі багато туристів їздять в Червону Поляну, аул Великий Кічмай (33 водоспаду), Мамедова ущелині, на Хмелевський озера, до чайних плантаціях, в Гуамское ущелині, до фортеці Ачипсе і Дагомиських корит

(Фото © © abkhazia.travel)

Поїздка на море з дітьми на машині

У подорожі з дітьми доводиться постійно підлаштовуватися під їхні можливості та інтереси. Однак автотріп з дитиною - це не тільки труднощі і проблеми. Малюки помічають в дорозі багато того, що проходить повз дорослих, тому подорожі з ними виходять веселими.

Слідкуйте, щоб маленькі діти їхали пристебнутими в спеціальних кріслах. Дитина легше перенесе поїздку на машині на південь, якщо ви візьмете його улюблені іграшки, книжки і їжу.

Кожен з південних курортів пропонує багато розваг для дітей. Сім'єю можна сходити в парки атракціонів, зоопарки і побувати на цікавих екскурсіях. У більшості місць дитячі квитки продають з великою знижкою. Майте на увазі, що майже всюди на півдні малюків до 6 років селять безкоштовно, але без надання спального місця.

(Фото © Atos International / flickr.com / Ліцензія CC BY-SA 2.0)

Плюси і мінуси поїздки на море на машині

Плюси поїздки на південь на автомобілі:

  • Можливість самостійно планувати графік подорожі, відпочивати з приємними попутниками і вибирати цікаві місця для відпочинку та екскурсій.
  • Подорож на автомобілі дозволяє добиратися до віддалених пам'ятках, робити незаплановані зупинки в дорозі і знайомитися з іншими автотуристам.
  • Автотріп легко поєднати з пляжним відпочинком на морі.

недоліки:

  • Незаплановані витрати. В дорозі може статися всяке - від невеликого штрафу до серйозної поломки.
  • Поїздка до моря на машині займає більше часу, ніж авіапереліт.
  • В дорозі мало відпочиває водій і втомлюються пасажири.
  • Підготовка самостійної подорожі на авто займає багато часу.

Якщо знати нюанси майбутньої дороги і слідувати порадам досвідчених автотуристів, поїздка на море на машині пройде без неприємних пригод і може вийти цілком бюджетної.

(Фото © unsplash.com / @igorstarkoff)

Джерело вступного зображення: © unsplash.com / @mark_crz.

Як об'їхати?

Новости