Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що треба знати туристу про Шрі-Ланку?

  1. переліт
  2. Віза
  3. сезон
  4. Акліматизація
  5. Валюта
  6. Мобільний зв'язок і інтернет
  7. кухня
  8. екскурсії
  9. дайвінг
  10. курорти
  11. транспорт
  12. Безпека
  13. сувеніри

Шрі Ланка   (До 1972 року Цейлон) - країна, яка займає цілий острів в Індійському океані, по праву відвойовує звання одного з популярних зимових напрямків для відпочинку у наших туристів

Шрі Ланка (До 1972 року Цейлон) - країна, яка займає цілий острів в Індійському океані, по праву відвойовує звання одного з популярних зимових напрямків для відпочинку у наших туристів.

Шрі-Ланка в перекладі з санскриту означає «Благословенна земля»

Стиль відпочинку на Шрі-Ланці можна коротко визначити так: подалі від шуму і суєти, поближче до моря і до природи. Навряд чи в світі знайдеться більш «некваплива» країна: тут ніхто нікуди не поспішає, все насолоджуються життям - в тому числі і обслуговуючий персонал в готелях. Більшість пам'яток на Шрі-Ланці природні, точно так же, як і більшість розваг. Гучні дискотеки до ранку тут не зустрінеш, а ось пікніки на природі, риболовля або барбекю на пляжі - хоч греблю гати. Ну і дайвінг, само собою. А ось чим Шрі-Ланка не може порадувати, так це близькістю до нашої неосяжної: переліт сюди досить тривалий.

переліт

переліт

Переліт з Одеси в Коломбо здійснюється авіалініями Flydubai через Дубай і Air Arabia через Шарджу двічі в тиждень. З Києва, на додаток, літає авіакомпанія Emirates. Переліт до ОАЕ займає близько 4,5 годин. Час очікування наступного рейсу, як правило, становить 2-3 години. І наступний переліт вже безпосередньо в Коломбо займає близько 4-х годин. Візу в ОАЕ отримувати не потрібно, свій наступний рейс туристи очікують в транзитній зоні аеропорту.

В аеропорту г.Шарджа в дьюті-фрі в продажу немає алкоголю. Це емірат, в якому діє "сухий закон"

Віза

Віза

Віза оформляється по прильоту в аеропорту, по ній туристи можуть перебувати в країні не більше 30 днів. Її вартість становить 35 $. Оплата проводиться тільки в доларах, здачу дають теж в доларах. Безкоштовним залишиться оформлення візи для дітей до 12 років. Для громадян країн СНД, які відвідують Шрі-Ланку транзитом, віза також буде безкоштовною (до 48 годин).

сезон

сезон

Сезон дощів на Шрі Ланці триває влітку, з травня по жовтень. В цей час випадає практично 95% всіх опадів. Однак те, як ми уявляємо сезон дощів - це не зовсім так. Дощі йдуть на Шрі Ланці недовго, хвилин по 15. І випадають вони в основному вночі. Так що загару це ніяк не заважає. Найголовніший недолік сезону дощів - це сильний вітер і хвилі, тому в океані купатися досить небезпечно. В інші місяці на острові сухо, тому період з листопада до кінця квітня - найсприятливіший для відпочинку на Шрі-Ланці.

Акліматизація

У кожній поїздці, особливо, якщо долаючи солідну відстань, ми потрапляємо з холодної зими в спекотне літо, перші 2-3 дня можуть проявлятися симптоми легкої застуди: тяжкість в голові, очах, озноб, іноді нудить. Це і є горезвісна акліматизація. Перше, що розумієш виходячи з аеропорту Коломбо на парковку: тут дійсно дуже жарко і волого. Але, повірте, не пройде і декілька днів, як ваше перебування на острові стане абсолютно комфортним.

Валюта

Валюта

Місцевою валютою є Шрі-Ланкійська рупія (LKR). 1 $ це приблизно 130 рупій. В аеропорту після прильоту є багато відділень місцевих банків, повз яких місцеві зазивали не дадуть вам пройти повз. Курс тут гідний, можна сміливо міняти стільки доларів, скільки плануєте витратити. У разі, якщо місцевих грошей ви наміняти недостатньо, не переживайте. На курортах завжди можна знайти банк, де вам поміняють валюту. Якщо у вас є кредитні карти, візьміть їх, оскільки їх широко вживають на Шрі-Ланці.

Обов'язково збережіть чек про обмін валют. По ньому ви зможете обміняти НЕ витрачені рупії назад в долари за тим же курсом в аеропорту. Вивіз місцевої валюти за кордон обмежений сумою 250 рупій

Мобільний зв'язок і інтернет

Мобільний зв'язок і інтернет

На виході з аеропорту є безліч стійок місцевих операторів мобільного зв'язку. Тарифи у них практично однакові. Сім-карту при необхідності обрізають на мікро або нано. На острові практично скрізь є хороший 3G інтернет. Так що, можна відразу попросити співробітника ввести вам все настойки в смартфон. Пакет вартістю 1000-1500 рупій дозволить вам телефонувати з гідом і 2 тижні користуватися інтернетом. Зазвичай ми радимо нашим туристам користуватися зв'язком Dialog, вартістю 1350 рупій, 850 перекладається на рахунок. Цієї суми зазвичай досить на 12-14 днів.

По прильоту разом з візою туристам часто дарують стартовий пакет місцевого оператора. Він абсолютно даремний. Можете сміливо його залишити його собі на пам'ять. Але подзвонити по ньому вам навряд чи вдасться

кухня

кухня

Кухня Шрі-Ланки багато в чому нагадує кухню Індії, можливо через близьке географічне розташування (країни відокремлює один від одного тільки вузьку протоку). У приготуванні страв використовуються ті ж продукти - риба, тропічні плоди, багато зелені, прянощі і рис. Місцева їжа дуже колоритна і різноманітна, що їй присвячена окрема стаття Що їдять на Шрі-Ланці? .

У переважній більшості готелів Шрі-Ланки, на шведському столі, можна знайти страви як місцевої, так і європейської кухні. Зазвичай всі страви промарковані, наприклад: червоний перчик - вказує на те, що блюдо гостре, перекреслений перчик - вказує на не гострі страви


екскурсії

екскурсії

Хто б міг подумати, що на невеликому острові площею в 65,6 тис. Кв. км. розташоване дев'ять об'єктів ЮНЕСКО. Побувати на Шрі-Ланці та не витратити 3-4 дні на відвідування найбільш цікавих пам'яток - значить не побачити і не зрозуміти цей острів! За 3 дня можна встигнути оглянути тільки саме саме. За 7 днів можна подивитися основне. Що б подивитися все не вистачить і 2-х тижнів. Ми спеціально підготували для Вас список найбільш значущих і цікавих пам'яток Шрі Ланки з докладними описами, про які піде мова в одній з наступного статей .

Від будь-якого з популярних готелів південно-західного узбережжя їхати на екскурсії треба кілька годин. Так, наприклад, до Канді - 4 години, Сигирии - 6 годин, Полоннаруви - 6 годин, Ялли - 5 годин, Нувара-Елія - ​​4 години. Це варто враховувати при плануванні своєї відпустки


дайвінг

дайвінг

Дайверів усього світу Шрі-Ланка приваблює різноманітністю коралів, морськими мешканцями з незвичайними назвами і видом (риби-ангели, мавританські ідоли, риби-папуги), дельфінами і китовими акулами, яких можна побачити з березня по квітень. Але головною особливістю дайвінгу на Шрі-Ланці є відвідування підводних скель, гротів і затонулих кораблів. Для огляду відкрито близько 20 загиблих судів 19 і 20 століть на глибинах від 8 до 30 метрів. Це танкери, пароплави, суховантажі, торгові судна і навіть сучасний вантажний корабель. Багато з них добре збереглися, і можна навіть поплавати у них всередині.

курорти

Детальніше про курорти і рекомендованих готелях в нашій статті Який курорт на Шрі-Ланці вибрати?

Всі пляжі острова державні, приватних немає взагалі. Якщо ви відпочиваєте на заході або південному заході, в курортній зоні, то можна попросити у працівників готелів, щоб вам винесли лежак ближче до пляжу. На півдні острова, в Хіккадуве і Унаватуне багато пляжних барів, вони виставляють свої лежаки


транспорт

транспорт

Рух транспорту на острові лівосторонній. Автобуси і потяги - єдині види громадського транспорту. Вартість проїзду на приватних і державних автобусах однакова і є однією з найнижчих в світі. «Народне таксі» на Шрі-Ланці, триколісний моторолер з кабіною під назвою «тук-тук» - доступна альтернатива звичайному таксі (ціна проїзду складе 20-25 LKR за км).

Машину напрокат на Шрі-Ланці беруть одиниці: рух там незвичне, а водії порушують правила дорожнього руху часто і з задоволенням - так само як і пішоходи. Тому краще всього користуватися там послугами шофера або викликати таксі

Безпека

Безпека

В цілому, країна дуже дружелюбна і безпечна для туристів. Але є речі, про які не варто забувати. В першу чергу, це сувора особиста гігієна - ретельно мити руки перед їжею, а також овочі і фрукти, куплені на ринку. Водопровідна вода для пиття не рекомендується: краще використовувати мінеральну воду і інші напої фабричного розливу. Так само, ми завжди радимо взяти з собою засоби від комарів і звичні ліки (болезаспокійливі, антиалергенні, жарознижуючі, пластир, засоби від розладу шлунка, пантенол). Обов'язковою є сонцезахисні засоби - тут можна сильно обгоріти навіть в похмуру погоду. Обов'язкових щеплень для відвідування Шрі-Ланки немає. Не слід відвідувати храми в шортах, в одязі з відкритою спиною і плечима. Також при вході в храм потрібно знімати взуття. Фотозйомку в храмах можна робити тільки з дозволу. А стояти спиною до статуй Будди вважається поганим тоном і неповагою до місцевих звичаїв.

І ще: будьте пильні щодо мавп! Численні зграї цих знахабнілих створінь стали на Шрі-Ланці чимось на зразок стихійного лиха. Вони снують всюди і дуже нав'язливі. Можуть вирвати з рук їжу або речі, аж до фотоапарата або відеокамери. Більш того, мавпи можуть залізти в готельний номер і влаштувати там формений погром. Тому перед відходом завжди слід щільно закривати вікна або спеціальні протимоскітні рами із сіткою.

сувеніри

сувеніри

Шрі-Ланка відома в усьому світі своїми дорогоцінними каменями: сапфірами, рубінами, топазами і т. Д. Купувати ювелірні вироби краще в спеціалізованих магазинах, вимагаючи відповідний чек або сертифікат. Також відомі в усьому світі цейлонський чай, спеції, вироби народних промислів: маски, батик, речі зі шкіри. У містах також можна купити недорогі текстильні вироби. Хорошим сувенірів буде місцевий червоний ром або кокосове масло, всілякі авюрведіческіе кошти.

Популярні статті про Шрі-Ланці:

Стічні тури на Шрі-Ланку →
Швидкий пошук цін на тури в усіх напрямках →

Коментарі

Новости