Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Розповідь про подорож на Лазурний берег: звіт про поїздку в Канни

Самостійне подорож по містах Лазурного берега дозволило мені дістатися з Ніцци до Канн, побачити Палац фестивалів, набережну Круазетт і інші визначні пам'ятки Канн, оцінити місцевий шопінг і пляжі Канн; хочете знати більше - читайте звіт з весняної Франції

Канни - другий за значимістю місто Лазурного берега, вони за розмірами поступаються тільки Ніцці . Здається, місцеві жителі вважають за краще інші критерії оцінки, адже коли в їхньому місті проходить знаменитий Каннський кінофестиваль, про Ніццу ніхто і не згадує, Канни на час стають королем узбережжя.

Здається, місцеві жителі вважають за краще інші критерії оцінки, адже коли в їхньому місті проходить знаменитий Каннський кінофестиваль, про Ніццу ніхто і не згадує, Канни на час стають королем узбережжя

Як і багато інших містечка французького Середземномор'я, Канни були засновані ще до нашої ери, і в римську епоху представляли собою всього лише рибальське село. Історія Канн не буяє важливими подіями, це все ж таки не Генуя, що не Марсель і не Монако, так що животіти б місту в безвісності й далі, якби не англійські аристократи. Вважається, що своєю славою курорт зобов'язаний лорду Бруму. Цей джентльмен, який прямував на відпочинок до Італії, був змушений перервати поїздку через епідемію, і обставини змусили його зробити зупинку у Франції. Лорд був так вражений місцевими пейзажами, що вирішив влаштуватися в Каннах. Його приклад наслідували багато представників вищого суспільства Європи, і Канни швидко стали найпопулярнішим у вибраних курортом.

І нехай наліт аристократичності нині трохи потьмянів, місто добирає своє під час знаменитого кінофестивалю. Його вперше провели в 1946 році, і з тих пір кожен рік в кінці травня знаменитості з усього світу злітаються в Канни. Зрозуміло, що сюди ж злітається і маса шанувальників цих знаменитостей, так що хитрий народ рекомендує зносили з собою драбини, щоб під час проходу кінозірок за відомою всій планеті червоній доріжці Палацу фестивалів, бачити хоч щось крім потилиць сусідів-туристів.

Сам Палац фестивалів, якщо говорити про нього як про пам'ятки Канн, виглядає якось дивно і незатишно, він справив на мене тяжке враження ще в перший раз, і тепер я постарався обійти цю чудовисько стороною. А ось канський вокзал стороною обійти не вдалося, і він знову вразив мене своєю навмисною утилітарністю; витонченості в будівництві ні на гріш ... Особисто я рекомендував би владі якось облагородити вигляд вокзалу, тому як зустрічати гостей таким пейзажем якось не комільфо. З іншого боку, всередині терміналу є все, що потрібно мандрівникові: є маса місць для очікують, є каси і квиткові автомати, є вся необхідна інформація про поїзди, завдяки чому дістатися з Канн до Ніцци, Граса або Марселя не складе труднощів. Чого на вокзалі немає, так це камери зберігання, а вона, по-моєму, дуже придалася б тим, хто робить самостійну подорож по Лазурному березі на поїздах ...

Від залізничної станції можна піти в різні боки, напрямок руху залежить від того, які пам'ятки Канн турист хоче подивитися в першу чергу. Прибулі з боку Ніцци можуть, наприклад, рушити вперед по ходу руху складу вздовж шляхів, і тоді незабаром вони прибудуть до підніжжя пагорба Сюке, на схилах якого розкинувся старий місто. З вершини височини відкривається чудова панорама Канн і Середземного моря, і чарівність тамтешніх кварталів незабутньо - я відчув це кілька років тому. Якщо ж хочеться спершу звести знайомство з Палацом фестивалів і пройти до набережної Круазетт, то треба після прибуття вийти з головних воріт вокзалу і просто рухатися вперед - десять хвилин, і справа в капелюсі ...

Зазначу, що поруч з вокзалом Канн є філія туристичного офісу, де гостям пропонують безкоштовні карти міста, а варто дістатися до набережної, як знайдеться головне відділення контори, це на першому поверсі Палацу фестивалів, праворуч від знаменитих ступенів. Всередині повно різних буклетів з інформацією і працює кілька чоловік обслуги, так що нескладно розжитися потрібними відомостями про те, де можна в Каннах поїсти недорого, з'ясувати, які пропонуються екскурсії по місту, або, скажімо, зняти готель. Ми дуже вдало придбали ще одну карту, крім взятої біля вокзалу, і, головне, розжилися буклетами російською мовою, в тому числі взяли непоганий міні-путівник по Каннам, також російською.

Біля турофіса метушився робочий люд: повним ходом йшла підготовка до фестивалю, і огорожі вже відрізали частину території. Інший прикметою швидкого початку кінофоруму стали фігури кінозірок, розставлені на початку бульвару Круазетт: можна було абсолютно безкоштовно знятися, засунувши голову в отвори для осіб, ніж багато і користувалися.

Також на початку бульвару Круазетт ми угледіли туристичний паровозик, катає народ по Каннам. Зазвичай такий атракціон сприймається чимось на зразок забавного розваги, але тут все серйозно: є два маршрути екскурсій, один націлений на старі квартали Канн, інший проходить по східній частині міста; повне коло займає 35-40 хвилин. Кожна поїздка коштує 7 євро, якщо купити комплексний квиток на туристичний паровозик, то він обійдеться в 10 євро. Що приємно, крім основних європейських мов екскурсія по Каннам йде також російською.

Бульвар Круазетт тягнеться уздовж Середземного моря всього на кілометр з гаком, і все одно це саме фешенебельний місце міста. Набережна завжди повна народу, пейзажі самі класні, і важко уявити, що аж до 1869 року по березі пролягала пересічна путівець. Лише після того ці місця облюбувала європейська знать, узбережжі обросло престижними готелями, місцевість змінилася і стала такою, що не захоплюватись просто неможливо.

Після прогулянки по бульвару Круазетт саме час злегка перепочити на пісочку. Пляжі в Каннах якраз піщані, і цим вони вигідно відрізняються від Ніццької. Основна пляжна смуга зазвичай плотненько набита, основний контингент складають «дикі» відпочиваючі, хоча частин пляжу Ніцци відгороджена і оголошена приватною територією. Усередині вигородок поставлені лежаки і парасольки, тут все шляхом, знай тільки плати 15 євро за комплект.

Після перепочинку можна йти далі дивитися визначні пам'ятки Ніцци. Мені дуже сподобалася церква Нотр-Дам де Бон Вояж, рекомендую до неї дістатися, тим більше що вона знаходиться біля Палацу фестивалів, в одному кварталі від нього, на Place Merimee. Храм, збудований в останній чверті XIX століття, виглядає дуже солідно, так як оформлений в стилі неоготики. Масивна споруда виразно варта уваги, і хоча багато туристів пропускають її, прагнучи швидше потрапити до жаданого палацу, краще все ж знайомство з церквою звести.

Не забудьте заглянути в канський порт. При слові «порт» зазвичай бачаться похмурі пакгаузи, доки, крани та обшарпані суховантажі, проте це все не про Лазурний берег. Тут скоріше навіть не порти, а гавані, і кожна радує око. Словом, не дарма порт записаний в пам'ятки Канн, тому як виглядає він чертовски живописно. Яхти і катери, дво- і трёхпалубние, величезні, заповнюють причали впритул один до одного. У забарвленні переважає білий колір, і тому вся армада здається чарівним хмарою, що спустився з небес на землю, точніше на воду ...

На пагорб Сюке по жарі ми не полізли, тим більше що мені вже довелося оглянути тамтешні краси, включаючи церкву Нотр-Дам д'Есперанс, вибудувану на честь покровительки місцевих рибалок. Замість підйому наверх ми вважали за краще спуск до моря, адже вздовж бульвару du Midi Jean Hibert простягнувся ще одну ділянку пляжу. Цей шматочок берега не так «насіжен» публікою, як набережна Круазетт, тут і людей поменше, і звичаї вільніше. Зрештою, пляжі в Каннах довгі, якщо що, можна пройти кудись подалі по береговій межі, і угнездиться осторонь від сусідів.

Зрештою, пляжі в Каннах довгі, якщо що, можна пройти кудись подалі по береговій межі, і угнездиться осторонь від сусідів

Перейдемо до питання, де можна недорого поїсти в Каннах. Для початку я рекомендую прочесати вулицю F elix Faure, що переходила в вулицю Antibes. Там знайдуться непогані кафе і ресторанчики, що виставляють пропозиції комплексних обідів за 15-20 євро. Часом подібні варіанти зустрічаються і на Круазетт, але там якщо і можна знайти, де поїсти недорого, швидше за все мова піде про ланч, вечеря знайти за таку ціну нереально.

Зовсім недорого коштують тістечка і сендвічі, їх теж легко знайти в кварталах між вокзалом і набережною. Я можу згадати дивну кафешку «Moulin de Paiou» на звивистій Rue Meynadier: там порізані багети починають м'ясом з овочами і продають по 4 євро, за 2.50 євро можна отримати тарталетки з сиром, випічка ще дешевше. Порадували мене півдюжини столиків, за якими бажаючі могли розташуватися і ум'яти свіжокуплені харчі.

На Rue Jean Jaur es, прямо через дорогу від вокзалу, знайшлося інше місце, де можна недорого поїсти в Каннах. Кафе «3 + 1» додає взяли три однакові позиції випічки ще одну забезкоштовно. Місцева здоба смачна, та й кава хороший, так що якщо доведеться коротати час в очікуванні поїзда, цілком можна культурно перекусити, а не просто сидіти на пероні.

Тут же, поблизу від вокзалу, є великий торговий комплекс «Carrefour». На відміну від більшості подібних контор, тут продуктовий супермаркет розташований не внизу, як звичайно, а нагорі, на другому поверсі, тоді як перший займають секції промтоварів. Таким чином, щоб купити в Каннах одяг, взуття або там купальник, досить просто навідатися за адресою Rue du Marechal Foch 9, і вибрати відповідну модель. Що до їжі, то зазначу виключно низькі ціни, дещо несподівані: фешенебельний курорт привчає до дорожнечі, і коли з'ясовується, що в Каннах можна купити продукти дешево, спочатку не віриш своїм очам. Я із задоволенням купив відразу дві літрові коробки апельсинового соку по 0.69 євро, і на сусідніх стелажах примітив багатий вибір вин, теж не дуже дорогих.

Якщо ж хочеться купити в Канна французьке вино не для особистого вживання, в подарунок, то краще за все зазирнути в магазин «Aux Coteaux De France» в будинку 29 по Rue Hoche, де є весь спектр продукту, від фірмового шампанського по 25-45 євро, до солідних коньяків; вінцем колекції для мене стала дволітрова пляшка «Арманьяку» вартістю 400 євро ...

Сувеніри з Канн краще пошукати на вже згадуваній Rue Meynadier і її околицях. Мені, наприклад, сподобався магазин «Nice Cadeaux», де можна купити майже справжню пальмову гілку, ту саму, що вручають переможцям Каннського кінофестивалю. Так що треба заплатити всього 10 євро, щоб отримати чудовий сувенір на згадку про поїздку в Канни. Також в магазині знайшлися путівники по містах Лазурного берега. А ось магнітики з видами Канн і гуртки я б радив купувати не тут: розумно буде пройтися по торгових рядах на All ee de la Libert e Charles de Gaulle, де продають не тільки сувенірну продукцію, а й будь-якого роду вироби народних промислів, типу плетених капелюхів і матер'яних сумок. Ось там цілком реально сторгуватися по 2.50 євро за магнітик з видами Канн.

Грамотно розпорядившись часом, передбаченим за планом для екскурсії по Каннам, ми потім крупно зваляли дурня, попрямувавши в Грасс. І якби ж то ми просто зваляли дурня, так ще за цю дурну затію довелося заплатити втридорога. Як з'ясувалося, треба було дістатися до Грасса з Канн автобусом, а не поїздом. Тоді поїздка, за яку ми заплатили за 6 євро в одну сторону, вийшла б за все в 1 євро. Правда, автовокзал Канн на самому початку Quai Saint-Pierre виглядає паршивеньку, і чекати автобуса там абсолютно ніде, зате різниця в цінах цілком окупила б деякі незручності. Що ж, вийшло так, як вийшло, і ми стартували в Грасс на поїзді ...

Новости