Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Отримання або відновлення СНІЛС в МФЦ "Мої документи"

  1. Що таке СНІЛС і навіщо він потрібен
  2. Хто може отримати СНІЛС
  3. Як можна отримати СНІЛС на дитину і на дорослого
  4. Як отримати СНІЛС в МФЦ
  5. Як відновити втрачений СНІЛС
  6. Як поміняти СНІЛС при зміні прізвища
  7. Терміни отримання і вартість
  8. висновок

У цій статті ми розповімо, як отримати СНІЛС в МФЦ «Мої документи», в Пенсійному Фонді або через роботодавця.

У цій статті ми розповімо, як отримати СНІЛС в МФЦ «Мої документи», в Пенсійному Фонді або через роботодавця

Що таке СНІЛС і навіщо він потрібен

СНІЛС розшифровується як Страховий Номер Індивідуального Особового Рахунку. Цей номер є комбінацією 11 цифр виду 123-456-789-12, унікальну для кожного громадянина. Словом СНІЛС також називають картку зеленого кольору, що містить зазначений номер і дані власника - П.І.Б., дата і місце народження. Ця картка також називається «Страхове свідоцтво» і повинна зберігатися у його власника.

Навіщо потрібен СНІЛС? Він потрібен:

  • для формування пенсії;
  • для спрощення отримання всіляких державних послуг, зокрема, через сайт gosuslugi.ru;
  • при влаштуванні на роботу;
  • при оформленні пільг;
  • в багатьох інших ситуаціях.

Якщо у вас або у вашої дитини немає СНІЛС, дуже рекомендуємо його отримати! Життя стане помітно простіше.

Хто може отримати СНІЛС

СНІЛС може бути виданий громадянам РФ, іноземним громадянам і особам без громадянства, які проживають на території Росії. Заявники можуть отримати СНІЛС як особисто, так і через законного представника, наприклад, через роботодавця. Організацією, яка видає СНІЛС, є Пенсійний Фонд Російської Федерації (ПФР).

Як можна отримати СНІЛС на дитину і на дорослого

Якщо у вас немає СНІЛС, отримати його зовсім нескладно. Це можна зробити:

  • особисто в найближчому відділенні ПФР;
  • особисто в будь-якому МФЦ «Мої документи»;
  • через вашого роботодавця. Якщо ви офіційно улаштовуєтеся на роботу, то ваш роботодавець зобов'язаний відраховувати страхові внески до Пенсійного фонду, для чого обов'язково потрібен СНІЛС. Якщо у вас його немає, роботодавець може отримати його для вас.

ПФР рекомендує зробити СНІЛС не тільки на дорослих, але і на дітей, можна прямо на новонародженого немовляти. Нижче ми розповімо, як це зробити і які документи потрібні.

Як отримати СНІЛС в МФЦ

Найзручніше отримати СНІЛС через МФЦ, оскільки в багатофункціональних центрах зручний режим роботи без перерв, і офісів МФЦ по всій Росії набагато більше, ніж офісів ПФР.

Для отримання СНІЛС в МФЦ дорослому потрібен тільки паспорт, для дитини - свідоцтво про народження. Якщо дитині виповнилося 14 років і у нього є паспорт РФ , Він може отримати СНІЛС самостійно, в іншому випадку заява може подати будь-який його батько з паспортом.

Ось проста покрокова інструкція.

КРОК 1. Знайти найближчий зручний для вас МФЦ, для цього можна скористатися довідником всіх МФЦ по Росії, який є на нашому сайті. Для підстраховки можна зателефонувати за вказаним номером, щоб переконатися, що ця послуга дійсно виявляється в обраному МФЦ. Також можна знайти цю послугу на їхньому сайті, послуга називається «Свідоцтво обов'язкового пенсійного страхування (СНІЛС)» і знаходиться в розділі Фізичним особам> Пенсійне забезпечення.

Повне найменування послуги: «Прийом від громадян анкет з метою реєстрації в системі обов'язкового пенсійного страхування, в тому числі прийом від застрахованих осіб заяв про обмін або про видачу дубліката страхового свідоцтва»

КРОК 2. Записатися на прийом через сайт МФЦ (якщо є можливість попереднього запису) і прийти в призначений час, або просто прийти в робочий час і взяти талон електронної черги. Дочекатися виклику, підійти до зазначеного вікна з паспортом (або свідоцтвом про народження, якщо документ отримуємо на дитину, у якого поки немає паспорта РФ) і заповнити заяву-анкету застрахованої особи (форма АДВ-1) за допомогою співробітника.

Завантажити анкету для отримання СНІЛС форма АДВ-1

КРОК 3. Знову прийти в МФЦ в призначений час і отримати картку страхового свідоцтва.

Рекомендуємо при отриманні картки перевірити, чи правильно вказані всі дані громадянина!

Які потрібні документи:

  • для оформлення СНІЛС дорослому - його паспорт
  • для оформлення СНІЛС дитині - свідоцтво про народження і паспорт одного з батьків

Як відновити втрачений СНІЛС

Якщо картка страхового свідоцтва втрачена (загублена) або прийшла в непридатність з якихось причин - нічого страшного. Можна відновити СНІЛС в МФЦ, зробити це просто. Досить заповнити форму АДВ-3 заяви про видачу дубліката страхового свідоцтва та звернутися в один центрів «Мої документи». Через 5-8 днів ви отримаєте, замість втраченого, дублікат свідоцтва з тим же номером, який був вам присвоєно при первинному отриманні СНІЛС.

Завантажити форму заяви про видачу дубліката СНІЛС форма АДВ-3

Також з питання відновлення СНІЛС ви можете звернутися безпосередньо до відділення ПФР за місцем реєстрації або фактичного проживання.

Якщо у вас є особистий кабінет на сайті ПФР (Зареєструватися там можна через систему ЕСІА і увійти через сайт держпослуг), ви можете скористатися сервісом по замовленню дубліката СНІЛС в електронному вигляді. Документ буде направлений вам на електронну пошту.

Документ буде направлений вам на електронну пошту

Як поміняти СНІЛС при зміні прізвища

Дані громадянина, зазначені в картці страхового свідоцтва, повинні відповідати паспорту та іншим документам. Тому, якщо ви змінили прізвище, наприклад, після заміжжя, вам треба поміняти картку страхового свідоцтва (ваш номер СНІЛС при цьому не зміниться). Заміну картки СНІЛС при зміні прізвища через МФЦ так само легко здійснити, як і первинне отримання свідоцтва. Для цього треба прийти в МФЦ на прийом, заповнити заяву про обмін страхового свідоцтва за формою АДВ-2, здати старе свідоцтво і через 5-8 днів отримати нове.

Завантажити форму заяви про заміну СНІЛС форма АДВ-2

Зверніть увагу, якщо змінилися інші дані громадянина (наприклад, уточнена дата народження), свідоцтво СНІЛС також необхідно поміняти.

Поміняти СНІЛС також можна через вашого роботодавця (якщо ви працевлаштовані), або звернувшись безпосередньо до відділення ПФР.

Терміни отримання і вартість

Послуга видачі СНІЛС надається безкоштовно.

Терміни готовності документа при зверненні за послугою в МФЦ «Мої документи» складають 5-7 робочих днів (в залежності від регіону - наприклад, в Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Воронежі це 5 днів, в Москві - 7 днів) плюс 2-3 дня на передачу документів між МФЦ і ПФР.

висновок

Ми розповіли, що таке СНІЛС і як його отримати в багатофункціональний центр «Мої документи».

Якщо у вас залишилися питання, задайте їх за безкоштовними телефонами гарячої лінії:

8 (800) 350-20-43 для регіонів РФ

8 (499) 577-02-04 для Москви

8 (812) 425-60-51 для С-Петербурга

або скористайтеся формою для безкоштовної консультації:

Зверніть увагу: юристи не записують на прийом, не перевіряють готовність документів, що не надають консультації з адресами і режиму роботи МФЦ.

Навіщо потрібен СНІЛС?

Новости