Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Неосяжний острів Крит. Частина 1-я: Ретімно.

Автор: Наталія Бобошко   експерт туристичної компанії Хороший Відпочинок   Середня швидкість автомобільного руху по острові Крит невисока, так як дороги, в основному, серпантинні

Автор: Наталія Бобошко
експерт туристичної компанії "Хороший Відпочинок"

Середня швидкість автомобільного руху по острові Крит невисока, так як дороги, в основному, серпантинні. Відстань в 80 км зі столиці острова - міста Іракліон - до центру міста Ретімно (називають ще Рефімно) ви подолаєте приблизно за 1.5 години. Це я веду до того, що острів дуже великий, щоб повністю об'їздити його за 7-10 днів 🙂 Крит можна відвідати 2-3 рази, при цьому вибираючи проживання в різних регіонах, що я і робила 🙂

Дуже важливо вибрати правильний регіон для відпочинку, адже кожне містечко чи селище на Криті має свою ауру і якусь свою особливість, а від цих особливостей буде залежати чи виправдаються ваші очікування від поїздки. Я підготувала 5 статей про Криті, щоб максимально розкрити відмінності всіх регіонів.

Регіон Ретімно я рекомендую парам або сім'ям.

Регіон Ретімно я рекомендую парам або сім'ям

Якщо ви їдете компанією "дівчаток" або "хлопчиків" з метою гуляти до світанку, то Ретімно вам скоріше за все не сподобається. Контингент відпочиваючих в Ретімно, який я спостерігала в кафе і ресторанах - європейці "кому за сорок". Нічні клуби ви там, звичайно, теж знайдете, якщо добре пошукаєте, так як вони заховані від очей туристів. Там, в основному, "тусят" місцеві жителі. "Тусить по-грецьки" - це стояти за столиком, попиваючи коктейль і посмикуючи ногою, адже греки в нічних клубах не танцюють, а слухають музику і голосно спілкуються один з одним :) Навіть не в кожному нічному клубі в Греції є танц-майданчика. В основному, греки танцюють тільки традиційні танці під грецьку музику, а для цього є спеціальні заклади "Бузуків". Загалом, якщо хочете щоночі танцювати до світанку, то краще вибрати інший регіон (докладніше в наступних статтях про Криті).

Загалом, якщо хочете щоночі танцювати до світанку, то краще вибрати інший регіон (докладніше в наступних статтях про Криті)

Городок Ретімно зберігся після епохи правління венеціанцями, що простежується в архітектурі середньовічної частини міста.

Городок Ретімно зберігся після епохи правління венеціанцями, що простежується в архітектурі середньовічної частини міста

Старе місто виходить до набережної і старої гавані, уздовж яких з'явилися кафе, рибні таверни і ресторани з легкої інструментальної або грецькою музикою.

Старе місто виходить до набережної і старої гавані, уздовж яких з'явилися кафе, рибні таверни і ресторани з легкої інструментальної або грецькою музикою

Атмосфера вечірнього Ретімно дуже спокійна і романтична.

Атмосфера вечірнього Ретімно дуже спокійна і романтична

(Дуже смачне рожеве вино, рекомендую!)

З гарними рожевими заходами.

Набережна тягнеться на кілька кілометрів між міським пляжем і ресторанами, також уздовж набережної є готелі категорії 4-5 *.

Це вид з балкона одного з готелів, розташованих на набережній 🙂

У Ретімно нескладно вибрати сувенір, завдяки безлічі магазинчиків. Ви знайдете багато ювелірних магазинів з цікавими виробами зі срібла, золота і різних каменів. Ціни при цьому від зовсім недорогих до дуже дорогих 🙂 Також в достатку пропонуються спеції, мед, косметика на основі оливкового масла, сумки, і, звичайно, сувеніри у вигляді магнітиків, кухлів і так далі.

У місті є фортеця, збудована венеціанцями для захисту від нападів з боку турків.

Регіон Ретімно включає в себе не тільки саме місто, а й прилеглі до нього селища: Аделіанос Кампос (7 км від міста), Сфакакі (9 км), Скалета (11 км), Панормо (20 км). Селища тягнуться один за одним уздовж узбережжя, їх з'єднує другорядна дорога, а основна траса залишається осторонь від курортної зони. Між Панормо і центром Ретімно регулярно курсує автобус, тому, проживаючи в одному з селищ, можна швидко дістатися до старого міста. Від Ретімно до селища Аделіонас Кампос ви побачите безперервну смугу готелів, ресторанів і магазинів.

Пляжі на Криті дуже різні - піщані, піщані з галькою, скелясті. У кожному з варіантів є свої плюси і мінуси, тому, якщо плануєте більшу частину відпустки проводити на море, то варто на це звертати увагу при виборі готелю.

У самому Ретімно, і ще протягом п'яти кілометрів від міста, пляж просторий і піщаний, при вході в море є дрібна галька, яка не завдасть проблем при заході в воду. Завдяки гальці, у моря дуже красивий блакитний колір. Море відкрите, тому майже завжди присутні невеликі хвилі.

(Пляж готелю Aquila Rithimna Beach 5 *, в 5 км від Ретімно)

Біля деяких готелів є хвилерізи.

Аделіанос Кампос - це розвинений курортне селище з гарною інфраструктурою, але в той же час, ввечері тут тихо і спокійно. Сфакакі і Скалета фактично представляють собою села з невеликою кількістю готелів, парочкою магазинів і кафе. Нюанс в цих трьох селищах - це пляж. Пляж просторий і піщаний, але в море є слизька кам'яна плита, через яку вхід в воду не дуже комфортний, зручніше буде купатися в спеціальних тапочках.

Море кришталево чисте, як і всюди на Криті, а пляж має трохи дикий вид 🙂

Панормо - дуже затишна і більш традиційна село з грецьким колоритом. Рекомендую для спокійного відпочинку, а також для відпочинку з маленькими дітьми. Узбережжя в Панормо порізані бухтами, тому море тут дуже спокійне. Також, в деяких готелях, є ось такі штучні лагуни.

(Пляж готелів Iberostar Creta Panorama і Iberostar Creta Marine)

В одну з моїх поїздок на Крит, я зупинялася в селищі Аделіанос Кампос. На карті острова ми побачили, що недалеко від нас, в селі Марулас, є венеціанські руїни. По карті здавалося, що відстань можна подолати пішки, але ми тоді ще не знали, що село з венеціанськими руїнами розташована в горах і йти доведеться вгору, а підйом досить крутий. Нам пощастило - зустріли дружелюбного грузина, який вже давно проживає на Криті, і він люб'язно підвіз нас. Село Марулас виявилася дуже колоритною!

Село Марулас виявилася дуже колоритною

У цій гірській селі Криту ми не побачили магазинів. Думаю, що за покупками жителі спускаються з гір - в прямому сенсі - в найближчий селище.

Думаю, що за покупками жителі спускаються з гір - в прямому сенсі - в найближчий селище

Деякі будинки виглядають цілком сучасно.

Деякі будинки виглядають цілком сучасно

Зворотно з села ми вже спустилися пішки і відразу валятися на пляж - заслужили 🙂

Інші екскурсії, які нескладно відвідати, проживаючи в Регіоні Ретімно - це барвистий венеціанський містечко Ханья, столиця острова Іракліон і Кноський Палац, бухта Балос на стику 3-х морів, пляж Елафонісі з рожевим піском, вражаюче ущелині Самарь, прісноводне озеро Курнас, ущелині " ляскаючих вітрил ", фортеця Франгокастелло, мальовниче і дике узбережжі Південного Криту.

Якщо ви вже захотіли зупинитися в цьому регіоні, пропоную ще почитати про кращі готелі в Ретімно 🙂

Grecotel Creta Palace 5 *. Гарний стильний готель, дуже хороший, але виключно для відпочинку з дітьми - дітей тут дуже-дуже багато, так як у готелю багато цікавих "фішок" для діток.

Гарний стильний готель, дуже хороший, але виключно для відпочинку з дітьми - дітей тут дуже-дуже багато, так як у готелю багато цікавих фішок для діток

Також рекомендую звернути увагу на готель цієї ж мережі - Grecotel White Palace 5 *, в 2014-му році була зроблена повна ренновації, тому мої фото 2012 року вже не актуальні 🙂 На сайті мережі Grecotel є багато корисної інформації.

Aquila Rithimna Beach 5 * - якісний готель для сімейного відпочинку з дітьми, і також підійде парам, так як в готелі є тихі та активні зони для відпочинку. Готель не назвеш стильним як Grecotel, але він затишний і у нього більш зелена територія в порівнянні з попереднім.

Iberostar Creta Panorama 4 *, Iberostar Creta Marine 4 * - рекомендую для сімейного та спокійного відпочинку. Готель був побудований давненько - це проявляється в простоті архітектури - але видно, що ремонт роблять регулярно, так як все акуратно і доглянуто. Мережа Iberostar добре зарекомендувала себе, завдяки якісному сервісу і харчуванню.

З більш недорогих варіантів, рекомендую звернути увагу на готель Jo-An Beach 4 *. Приємний готель з невеликою, але доглянутою і квітучою територією. Я в ньому була в 2009 році, тому щось могло змінитися, але на той момент було все дуже душевно - приємний персонал, смачне харчування, чисті номери. Розташований в селищі Аделіанос Кампос, тому є нюанс з пляжем, про який я говорила вище. Прямо біля готелю є автобусна зупинка в Ретімно, є магазини, ресторани, екскурсійні агентства, прокат авто.

Також ще більш дешевий готель - Begeti Bay 3 *. У 2012-му році він був зовсім новенький і свіженький, персонал був теж дуже привітним, а номери чисті і затишні.

У 2012-му році він був зовсім новенький і свіженький, персонал був теж дуже привітним, а номери чисті і затишні

У Ретімно є й інші хороші і непогані готелі для різного бюджету туристів, я завжди буду рада допомогти з вибором!

У Ретімно є й інші хороші і непогані готелі для різного бюджету туристів, я завжди буду рада допомогти з вибором

З любов'ю, Наталія Бобошко

+38 067 354 32 32 +38 048 703 2000

Новости