Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Казкові місця в околицях Алмати. Частина 1

Людина я для своїх рочків (в деяких ситуаціях і життєвих позиціях) вельми неординарний

Людина я для своїх рочків (в деяких ситуаціях і життєвих позиціях) вельми неординарний. Ще зі шкільної лави не злюбила галасливі шкільно-дискотечні, а після студентські клубні-вихідні вечора.

Таким забавам я вважала за краще вилазки в гірські місцевості, культпоходи, пікніки, далекі поїздки, купання і подорожі. У той час, коли мої знайомі і подруги повільно, але вірно доходили до своєї «кондиції» в якому-небудь новомодному ресто-барі, (я на дух не переношу запах диму сигарет, приторно-солодкого запаху кальяну і гострого ріжучого нюх запаху алкоголю) я виїжджала за місто відновлювати енергетичні сили.

Такий собі охоронець обивательського кодексу честі, який дотримується правил і загальновизнані моделі норм поведінки в культурному суспільстві.

Так ось, хочу поділиться з вами враженнями (плюсами і мінусами) від поїздок на озеро Іссик, Кольсайские озера, ущелині Тургень, Бартогайское водосховище, плато аси, Чаринскій Каньйон, Жайлау, Тургеньское водоспади, Алмарасан, Співаючий Бархан, Чунджа, БАО.

Так ось, хочу поділиться з вами враженнями (плюсами і мінусами) від поїздок на озеро Іссик, Кольсайские озера, ущелині Тургень, Бартогайское водосховище, плато аси, Чаринскій Каньйон, Жайлау, Тургеньское водоспади, Алмарасан, Співаючий Бархан, Чунджа, БАО

Озеро Іссик (близько 70 км від Алмати)

Озеро Іссик (близько 70 км від Алмати)

Озеро в Іссикского ущелині Заилийского Алатау, що утворилося близько 10 тисяч років тому (геологічний вік) в результаті гірського обвалу, що на схід від Алмати, має свою сумну історію (селевий потік, що трапився влітку 1963 року народження, який забрав тисячі життів) яка відома в усій РК .

Але, не дивлячись на сумну історію, саме озеро сьогодні виглядає мирно і чудово, і є улюбленим місцем для відпочинку як туристів, так і жителів довколишніх районів.

У Іссикского озера є свій характер, в залежності від погоди вода змінює колір. Ми потрапили в теплу погоду і озеро відливало смарагдовим кольором.

Погода, як і в будь-яких гірських місцевостях у вод і озер - прохолодна, а повітря настільки чистий що лоскоче носик. Озеро оточене лісами, скелястими горами і кам'янистими доріжками, а ще, місцеві кажуть, що в воді водиться форель. Рекомендую їхати в теплу пору року.

Біля берега озера і в сторону лісу є дерев'яні столи на великі компанії (від 5 до 10 осіб), що зручно для пікніків і перекусів. Є місця для парковки, і кінні прогулянки по місцевості. Обов'язково підніміться на панорамний подіум і на оглядову вежу, перед вами відкриється просто казковий вигляд, я вам обіцяю!

В дорогу обов'язково беріть плед, легкі курточки і теплі безрукавки, смачну їжу (магазинчиків немає!) І гарний настрій.

Кольсайские озера (близько 330 км від Алмати)


У відрогах хребта Кунгей-Алатау знаходиться красивий куточок природи, який називають казахської Швейцарією. Система з трьох озер в північному Тянь-Шані, в ущелині Кольсай, які умовно називають Кольсай-1 (оз.Сати), Кольсай-2 (оз.Минжилги), Кольсай-3 (Верхній Кольсай), розташовані на південному сході від Алмати .

Озера проточні, з'єднані між собою річкою Кольсай. Вас очікують густі ліси найвищих ялин і сосен, скелясті береги, пророслі чагарниками, синювато-блакитне, темно-зелене немов хвойний ліс озеро.

До речі, в озерцях водиться форель, причому в достатку, крім Кольсай-3, яке є найчистішим / холодним. Рекомендую обов'язково брати з собою вудку і наживку, улов буде хороший, посмажити на грилі можна там же, встановлені хоч і допотопні, але цілком пристойні мангали. А краще, беріть свій мангал з собою.

Там же, в селищі Сати встановлені 5-7 юрт, в які можна заселитися (оренда за добу від 10-ти тис.тг.). У юртах є все найнеобхідніше, це і холодильник, телевізор, мікрохвильова піч, газова плита і навіть вай-фай. Але, скажу вам так, що вам буде не до телевізора та інтернету, так як вас чекають кінні прогулянки (в середньому 5000 тг.), Риболовля, у виняткових випадках полювання, походи високо в гори і плавання на човнах по озеру і катання на квадроциклах . Разом з тим, в селищі є готелі (4500 тг. Добу) і місця для розбивки наметів (500 тг.).

Їхати на Кольсай раджу в теплу пору року (травень-вересень) на повнопривідних джипах або ж на туравтобусом. З одягу обов'язково беріть спальні мішки, каремати, теплі курточки, дощовики, шкарпетки, головні убори, сонцезахисні окуляри і спрей від комах.

Ущелина Тургень (близько 70 км від Алмати)

Тургеньское ущелині - це мальовниче місце, яке є одним з популярних маршрутів в околицях Алмати. Тут чимало пам'яток, і безсумнівно є на що подивитися, по дорозі ви можете заїхати на страусину ферму (до речі, страусине яйце коштує 5000 тг), в музей скіфського воїна Алтин Адам (відвідайте обов'язково джерело Кіелі-Булак, кажуть, що його вода повертає молодість ) і форелеве господарство (маються екологічні збори по 200 і 400 тг. за людину).

Заїжджайте обов'язково в форелеве господарство, правда тут завжди багато машин і автобусів, тому можуть бути труднощі з паркувальним місцем.

Якщо ви не захопили з собою вудку, то можна її взяти на прокат прямо в «господарстві», ціна якої всього 400 тенге. Так як риба аж кишить в ставку, у вас буде клювати стовідсотково.

Одна з умов риболовлі, весь ваш улов зважують, кілограм ваших рибок буде коштувати приблизно 1800 тг. З плюсів, ви можете віднести улов на пункт чистки, де вам почистять і відправлять в кафе для засмажкою на барбекю, таке задоволення вам обійдеться ще в 1600 тг.

Як поїсте, можна вирушати до водоспаду, доріжка тут досить таки натоптаних, так що ви не заблукаєте, попереджаю, шлях довгий (автомобільної дороги немає, потрапити на водоспад можна тільки пішки). Протопавши більше 1 км., Ви впретеся в водоспад «Ведмежий», видовище вражаюче, обов'язково пориньте в струмені водоспаду, кажуть, що воно надає ведмежого здоров'я.

В ущелині зустрічаються джерела з чистою водою, багато красивих, поки що чистих зелених галявин, де можна організувати пікнічок або навіть розбити намет. Тут же є і дерев'яні альтанки, юрти і просто майданчики зі столиками.

Їхати можна вже з квітня і по листопад місяць. Раджу взувати зручне, з твердою не ковзаючою підошвою взуття, головний убір, на всякий випадок взяти дощовик і теплу кофту.

Бартогайское водосховище (186 км від Алмати)

Водосховище розташовано між горами Торайгиров і Сюгати, перегородженої насипний кам'яної греблею з комплексом водопропускних систем.

Вода з пропускних систем виривається з двох тунелів, діаметром в 3 метри, і утворює два величезних водяних кулі. Викид води з-під греблі Чилік здійснюється в період з червня по вересень. В інший період, на греблю можуть не пустити, зате можете спуститися до води. Вид, що перед вами відкриється, просто приголомшливий. Навколо вас буде тільки ріжуча слух тиша.

У природному екологічної чаші водосховища, яка мало піддається впливу людини, водиться риба (форель і сазан). Що дає можливість порибалити. Ми приїжджали в літню пору і ловили рибу в своє задоволення, охорони як такої ми не зустріли. Так як берег «усипаний» сухими колодами і гілками, приготувати ви можете її прямо там. Місце ідеальне для розбивки наметів і розпалювання багаття.

До речі, там же, є невелика гай, де можна влаштувати пікнічок. Сміття там ледь помітно, і є де влаштуватися (Будь ласка, прибирайте за собою все сміття і відходи, за вами ніхто не прийде і не прибере).

Сміття там ледь помітно, і є де влаштуватися (Будь ласка, прибирайте за собою все сміття і відходи, за вами ніхто не прийде і не прибере)

Плато аси (75 км від Алмати)

Плато аси (75 км від Алмати)

Місце дуже гарне і не так часто облюбоване туристами. У поїздку їхати краще на повноцінних джипах, легковика не піднімуться. Так як дорога до плато всіяна скельними каменями, вибоїнами і купиною, яких просто не злічити. По дорозі вам зустрінуться «Червоні скелі», чарівне синє небо і білі снігові ландшафти.

Пізніше, перед вами відкриється зелена галявина, що здається безмежною. Якщо ви пуститеся в шлях в літню пору, то ви застанете період пахощів квітів, коли в повітрі стоїть солодкий аромат.

У літній період ви можете зустріти десятки сімей сучасних кочівників, які ставлять юрти і будують загони. Обов'язково зупиніться в одній з таких сімей, я вам гарантую рожеве ніжне і смачну конину і бараняче м'ясо, а також відрами кумис. Якщо будете ночувати в юрті, для вас розтоплять піч і дадуть десятки ковдр, вночі дуже холодно. На сніданок вас почастують солодким сирком, смачним чаєм і куртом. Є можливість покататися на конях і навіть позасмагати. Після, звичайно, не забудьте віддячити таку сім'ю.

Обережно, тут від чистого повітря у вас може крутитися голова.

На самій вершині плато знаходиться занедбана обсерваторія, просто з наикрутейший видом, обов'язково зробіть фотографії, передача кольору така, що ніякої фільтр вам не знадобиться.

Всі наші поїздки були здійснені на ліфтованную Тойоті Прадо, в дорогу беріть каністри з дизелем або бензином, запаску і троси, так як є грязьові місця. Обов'язково заряджайте всі прилади першої необхідності, беріть з собою пару ліхтариків, GPS-навігатори, пару запальничок (а краще газові балончики з насадкою), сірники, сіль і чай з лишком.

Обов'язково дотримуйтеся обережності в поїздках, не залишайте відходи після себе.

Казкові місця в околицях Алмати. Частина 2

Новости