Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Іспанія: гори, долини і підводні камені

  1. Нерухомість класу люкс
  2. Нерухомість середнього класу

Нерухомість в Іспанії коштує недорого і користується величезним попитом серед європейців. Але регіони Іспанії дуже різноманітні і, купуючи тут житло, слід розібратися в їх особливостях.

Нічний вид на престижний муніципалітет провінції Жирона-Кадакес
Нічний вид на престижний муніципалітет провінції Жирона-Кадакес

Коли вибухнула фінансова криза, ціни на іспанському ринку різко впали і купувати там нерухомість стало несподівано вигідно. Втім, ця красива сонячна країна з яскравою древньою культурою і доброзичливим народом завжди здавалася іноземцям привабливою. Тепер же, через те що житло подешевшало, закордонних інвесторів відразу стало в два з гаком рази більше. І хоча зараз ціни знову пішли вгору, вони як і раніше залишаються виключно приємними. Уряд Іспанії, в свою чергу, намагається залучити іноземний капітал, приймаючи відповідні закони. З 2013 року, наприклад, кожен, хто придбає нерухомість на суму понад 500 тисяч євро, отримує дозвіл на проживання. А оскільки ціни зростають, то і угод такого рівня полягає все більше.

Однак Іспанія багатолика: клімат, рельєф, культура - відмінності між провінціями часом дуже великі. І щоб не розчаруватися з перших кроків, задумайтеся, який регіон доведеться вам до душі. А потім вже плануйте покупку нерухомості.

Відразу зауважимо, що найбільшим попитом у іноземних покупців користується узбережжі. Внутрішні області країни не так комфортні для життя - клімат тут більш суворий, рельєф часом складний. Та й взагалі жити далеко від ласкавого теплого моря, оселившись на півострові, більшості приїжджих здається нераціональним.

Та й взагалі жити далеко від ласкавого теплого моря, оселившись на півострові, більшості приїжджих здається нераціональним

Яхти на тлі барвистого житлового району Пальма-Де Майорка

Тепер поглянемо на різні регіони країни уважніше.

Нерухомість класу люкс

Об'єкти, які потрапляють в цінову категорію «понад 500 тисяч євро», сконцентровані переважно в автономному співтоваристві Мадрид. Згідно з дослідженням іспанського ресурсу Fotocasa, відразу за ним йдуть Андалусія, Балеарські острови і Валенсія. За іншою версією, в цей список входить ще і Каталонія.

Почнемо з самого приємного - Балеарських островів. Більше 30% іноземців купують нерухомість в самих різних цінових категоріях саме тут. Так що острови в цьому плані - безумовний чемпіон Іспанії. А верхні рядки в топ-листах закордонних інвесторів займають Майорка і Ібіца . У деяких областях континентальної Іспанії влітку не просто жарко, а дуже жарко. Острівний клімат набагато м'якше. Також тут багато тусовочних місць, розваг і курортів. Приємна атмосфера вічного свята приваблює іноземців з різних куточків світу - насамперед британців, шведів і німців. На Майорці влітку відпочиває іспанська королівська сім'я, тут проходять вітрильні регати світового рівня. Тут же зазвичай розслаблюються селебрітіс. Одним словом, життя кипить і веселощі ніколи не закінчується. По крайней мере, надовго.

Об'єкти потрапляють в цінову категорію «понад 500 тисяч євро», сконцентровані переважно в Мадриді, Андалусії, на Балеарських островах і в Валенсії.

Якщо ж вам хочеться більш спокійного життя, то краще вибрати Менорку, на якій розташована літня резиденція іспанського прем'єр-міністра. Цей острів не такий знаменитий, добиратися сюди трохи складніше. В іншому ж він не поступається, наприклад, Ібіці, а його самітність для багатьох може здатися додатковим плюсом, але ніяк не навпаки. А якщо ви всерйоз хочете відгородитися від решти світу, то Форментера - ще більш вдалий вибір. Чудовий клімат, тиша (на острові дуже мало автомобілів), одні з кращих пляжів Європи і при цьому невелику кількість туристів навіть у високий сезон.

Андалусія також користується великою популярністю у покупців дорогої нерухомості . Колись ці землі перебували під владою арабів, і хоча іноземних загарбників вигнали ще в кінці XV століття, вплив їх цивілізації досі дуже помітно. Культура Андалусії унікальна: архітектура її міст, музичні і танцювальні традиції (фламенко родом саме звідси), її романтичність і пристрасність прославилися на весь світ. В автономному співтоваристві Андалусія знаходиться знаменита Марбелья - своєрідна іспанська версія Ніцци, центр «солодкого життя», гламуру і дорогих розваг. При всіх численних достоїнствах у Андалусії є і один недолік - влітку тут спекотно, особливо на південно-східному узбережжі. Взимку ж температура досить різко знижується. Так що тим, хто погано переносить спеку, краще приїжджати сюди погостювати - наприклад, восени, а не жити постійно.

Валенсія дуже схожа на Андалусію - своїм теплим середземноморським кліматом і мавританським минулим.

Валенсія, ах, Валенсія!
Валенсія, валенсіанка!
Вчора була маврітанка,
Сьогодні ти християнка,
Але скоро повернуться маври,
Я це тобі пророкую ...

Так співається в старовинній іспанському романсі. Що ж, бажання маврів повернутися цілком зрозуміло. Клімат Валенсії дещо м'якше, ніж в Андалусії, а якщо ви народилися в пустелі, він здасться просто райським. Землі провінції щедрі, бухти зручні. Сам місто Валенсія - один з центрів не тільки ділової, але і нічного життя країни. Валенсійці обожнюють свята, кориду і взагалі ставляться до життя кілька легковажні андалусцев. Останні, треба визнати, часом впадають в релігійний раж. Статистика стверджує, що нерухомість Валенсії найчастіше купують заможні громадяни Росії. Зараз більше третини іноземних інвесторів в цьому регіоні - російські.

Сонячний пляж Каталонії, Коста-Брава
Сонячний пляж Каталонії, Коста-Брава

Нерухомість середнього класу

Під час економічного піднесення в районах Валенсії і Аліканте збудували цілі маленькі містечка, які так і залишилися не розпроданими. Будинки в них переважно цінової категорії 80-120 тисяч євро. Є й чимало об'єктів преміум-класу - в Аліканте, наприклад, їх купують найчастіше вихідці з Росії. Після обвалу цін більш дешеве житло скупили вихідці з Німеччині або Скандинавії - в основному пенсіонери. Так що, вибираючи будинок в цих районах, поцікавтеся, хто стане вашими сусідами: не виключено, що, оселившись в Іспанії, ви будете частіше стикатися, скажімо, з німцями.

Досить заможні іноземці творчих професій часто селяться в Каталонії. Понад 27% іноземних інвесторів в цьому регіоні - французи, але чимало також російських, трапляються і наші співвітчизники. Більшість купують будинки в районі мальовничого скелястого узбережжя Коста-Брава - модного туристичного куточка Іспанії. Тут набувають в основному не дуже розкішну нерухомість, але є об'єкти, чия вартість значно перевищує півмільйона євро. Крім того, в цьому регіоні нерідко купують невеликі котеджі , В яких не живуть цілий рік, а приїжджають на час відпустки. Найчастіше так чинять англійці, які з задоволенням відпочивають на узбережжі Коста-Брава від ділової суєти. Середня ціна «дачного будиночка» - близько 180 тисяч євро.

Що ж стосується Канарських островів, то їх пік популярності, схоже, залишився в минулому. Вони помітно програють Балеарських: на Канарах клімат гірше - помірно жаркий, але посушливий, з-за чого природа островів набагато біднішими. Їх омиває холодна Канарська течія, так що купатися в океані не завжди приємно. Але найголовніше - відстань: острова знаходяться далеко від материка, добиратися до них довго. Кілька років тому на Канарах купували нерухомість переважно пенсіонери з багатих країн ЄС. Дослідження іспанських агентств стверджують, що зараз серед бажаючих стало більше любителів самоти з Росії і Казахстану. Іноземці зазвичай вважають за краще Тенеріфе - безумовно, самий мальовничий і комфортний серед усіх Канарських островів.

Північне узбережжя Іспанії - Галісія, Астурія, Країна Басків - завжди менше приваблювало іноземців. Так було і під час «економічного міхура», так що ніякого будівельного буму тут теж не відбулося. Тому цікавих пропозицій в даному регіоні зараз набагато менше. Можливо, справа в тому, що ця область країни ніби як не зовсім іспанська. Погода в основному прохолодна і волога, часто йдуть дощі, завдяки чому все пишно зеленіє і цвіте, немає різких стрибків температури. Одним словом, нічого спільного з посушливим кліматом півдня. Населення теж ніби не зовсім іспанське - люди більш стримані, по натурі своїй схильні до консерватизму і навіть деякою замкнутості. У Галісії іноземцю, особливо поважає місцеві традиції, так само комфортно, як в будь-якій іншій провінції Іспанії. І все ж він незабаром помітить, що місцеві жителі не так відкриті, веселі і безтурботні, як, наприклад, ті ж валенсийци. Треба сказати, цей факт зазвичай визнають і самі місцеві уродженці, які встигли поїздити по країні. Проте, якщо ви погано переносите спеку і галасливі збіговиська, не женіться за розкішшю, віддаєте перевагу спокій, неспішність плину життя і романтику, якщо вас більше приваблюють зелені полонини, а не випалені сонцем узбережжя, то північ доведеться вам до душі.

Новости