Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дніпро

  1. Історія
  2. Цікаві факти
  3. Корисні посилання

Фото: vserekimira.ru

ru

Фото: vserekimira.ru

таємниці Дніпра таємниці Дніпра

Карта басейну річки Дніпро

Карта басейну річки Дніпро Карта басейну річки Дніпро

Річка Дніпро в районі ДніпроГЕСу

Річка Дніпро в районі ДніпроГЕСу Річка Дніпро в районі ДніпроГЕСу

У Дніпропетровську прямо на річці Дніпро встановлено фонтан

У Дніпропетровську прямо на річці Дніпро встановлено фонтан

Дніпро - найбільша річка України; протікає по території Росії, Білорусії і України. Протяжність - 2201 км, з них 1005 км - по території України, площа басейну - 504 тис. Кв. км.

Дніпро бере початок в північній частині Валдайської височини в Смоленській області Росії, біля села Бочарово Сичевського району, недалеко від озера Гаврилівське, а впадає в Дніпровський лиман Чорного моря в Україні. Дніпро має понад 15 тис. Приток. Найбільші притоки Дніпра: Вопь, Друпа, Березина, Прип'ять, Тетерів, Ірпінь, Рось, Базавлук, Інгулець, Десна, Орель, Псел, Ворскла, Самара, Сож.

Дніпро - річка рівнинна, протягом переважно швидке, але зустрічаються тихі плеса і вири із зворотною течією. Глибини різні - є перекати, де глибина може досягати 0,5 м, а є ями глибиною 20-30 м; добре розвинена водна рослинність.

У басейні річки переважають піщані і иловато-піщані, хрящуваті, глинисті, галькові, місцями кам'янисті грунти.

Найпоширеніші види риб, які зустрічаються в Дніпрі: в'юн, голець, густера, ялець, жерех, карась срібний, короп дзеркальний, краснопірка, лящ, лин, минь, окунь, піскар звичайний, плотва, сазан, синець, сом, судак, уклейка , щука, язь.

Історія

У давні часи річка згадувалася під іншими назвами. Так давньогрецький історик Геродот називав її в своїх історичних трактатах Борисфеном (що означає "річка, поточна з півночі"). Римські історики називали річку ім'ям Данапріс, яке через століття перетворилося в Днепр.В період Київської Русі річку називали Славутичем (річка слов'ян), в ті часи вона була частиною торгового шляху, що з'єднує Прибалтику з Причорномор'ям і відомого в історії як "Шлях із варяг у греки ".

У IX столітті на землях навколо середньої течії Дніпра сформувалося ядро ​​Давньоруської держави, столицею якого стало місто Кіев.На Дніпрі за порогами, між сучасними Дніпропетровськом і Запоріжжям, в дніпровських плавнях була народжена славна козацька Запорізька Сечь.В 1943 році під час Другої світової війни в рамках військової кампанії СРСР проти країн гітлерівської коаліції відбулася одна з наймасштабніших і найжорстокіших битв в історії - Битва за Дніпро, в якій брало участь понад 4 мільйони людей по обидва боки. В результаті битви радянські війська ліквідували оборону противника на ділянці вздовж Дніпра і звільнили значну частину України від німецької окупації.

Дніпру присвячували і присвячують свої твори поети, письменники, художники, фотографи, музиканти, режисери.

Цікаві факти

З 2003 року в Києві щорічно в першу суботу липня відзначають День Дніпра.

Дніпро - головний постачальник води в Україні. Водними ресурсами Дніпра користуються близько 30 млн. Жителів України (це фактично дві третини від загальної кількості населення).

Дніпро - третя річка в Європі після Волги і Дунаю за площею водозбірного басейну і протяжності.

На думку деяких вчених, в результаті бездумної діяльності людини через 50 ... 200 років Дніпро в районі гирла може змінити перебіг в протилежну сторону і стати солоним. Таке можливо, якщо під час штормів вітер буде гнати солону воду з моря вгору за течією.

Корисні посилання

Сайт річки Дніпро

Новости