Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чому японці з Окінави живуть довше за всіх

Прожити до 100 років - недосяжна мрія більшості людей, але не довгожителів з японського острова Окінава, які особистим прикладом доводять, що відзначити столітній ювілей, залишаючись в ясному розумі, цілком реально і розповідають як їм це вдається

89-річна Камеі Огіто збирає водорості під час відливу на березі у міста Мотобу. Вона висушить їх і відправить сина, що живе в Осаці. «Під час Другої світової війни наша гавань була заповнена американськими кораблями, а зараз це дуже мирний місце», - каже Камеі. Водорості - частина низькокалорійної дієти, що подовжує життя окінавців. Фото: DIOMEDIA

Пам'ятка мандрівникові
Японія.Окінава

ВІДСТАНЬ від Москви до Нахи 7630 км (від 13 годин в польоті з однією пересадкою)
ЧАС випереджає московське на 5 годин
ВІЗА оформляється в консульстві при наявності комплекту документів від запрошуючої сторони
ВАЛЮТА ієна (1 руб. ~ 3 JPY)

«У 70 років ти ще дитина, в 80 - юнак, і якщо в 90 предки покличуть тебе приєднатися до них, попроси їх почекати, поки тобі не стукне 100 ... але і тоді ти ще подумаєш». Ці слова викарбувані на стелі, яка стоїть біля моря, при в'їзді в село Оґімі на півночі острова. Вони могли б стати девізом всього окинавского архіпелагу, на 160 островах якого життєлюбні прабабусі і прадідусі живуть довго, самостійно і осмислено. Хвороба Альцгеймера, інсульт, рак та інші звичні супутники старості західної людини практично не докучають місцевим жителям.

Умібодо, цілюща сила

- Ти обов'язково повинен спробувати умібодо, - каже мені Мітіко і посміхається живими зеленими очима, - це секрет тривалої і здорового життя.

88-річний Дзен-ей Накамура - щасливий рибалка. Щоранку перевірити мережі - його ікігаі. «Риболовля - це моє життя», - каже він. Фото: DIOMEDIA

«Секрет» схожий на мініатюрну гілочку водоростей, на яку рясно відклали ікру жаби. Коли в дитинстві мені говорили: «Їж моркву - будеш бачити в темряві», - я вірив і їв, але потім все одно довелося носити окуляри. Однак на користь умібодо працює переконливий аргумент: окинавци стоять на першому місці в світі за тривалістю життя. Якщо в Росії, за приблизними підрахунками, на 100 000 населення припадає менше п'яти столітніх людей, а в США - 23, то на Окінаві їх набирається 60 (і майже 90% з них - жінки)! Окінавская статистика змусила японський Національний інститут народонаселення переглянути показники тривалості життя по країні в бік збільшення.

Я підчіплюю паличками гілочку з ікринками і умочують її в рисовий оцет. Соковиті кульки «морського винограду», як називають умібодо на Окінаві, лопаються у мене на зубах, і я ніби відчуваю, як до мого життя додаються секунди.

Доктор Макото Судзукі зібрав сотні досьє на окинавских довгожителів

До 86-річної Мітіко, що живе, як і дві її двоюрідні сестри, Хана і Місако, в селі Оґімі, я був покликаний на обід. Після умібодо кузини пригощали мене супом з поросячих ніжок з водоростями комбу. Завдяки довгій варінні ніжки рясно виділили желатин.

- Він дуже корисний, щоб шкіра не зморшки, - пояснила Місако. Окинавци, на відміну від інших японців, вважають за краще рибі свинину, яку їдять в двох полярних варіантах: вмочуючи сире свиняче сало в соєвий соус - подобу сашимі - або виварюючи свинину до повного розплавлення жиру. Зате водоростей і сої окинавци їдять набагато більше, ніж інші японці, а ось молочних продуктів не вживають зовсім. Цукор пускають в справу лише тростинний; я бачив, як на ринку від величезного коричневого куба сокирою рубали покупцеві потрібну порцію. Антиоксиданти отримують з овочів; дуже популярний гіркий пухирчатою кабачок гоя (у нас більше відомий як момордика), який під час готування втрачає гіркоту, але зберігає масу корисних речовин, які лікують (за словами Мітіко) все: від СНІДу до діабету.

Сиса, правоохоронці на дахах

У окинавськой селі городи сусідів зібрані в одному місці на нейтральній смузі між будинками, що згуртовує селян, а на ділянках біля будинків є лише крихітні садки, які легко дадуть фору англійським паркам в естетичному плані. На даху майже кожного будинку сидить пара традиційних левів-драконів Сиса: один із закритим ротом, що не дозволяє злим духам увійти, а інший з відкритим, щоб ті, які все ж виявилися в будинку, могли вийти геть.

ЧИТАЛЬНА ЗАЛА

ЧИТАЛЬНА ЗАЛА

Ден Бюттнер. Правила довголіття. Результати найбільшого дослідження довгожителів. - М .: Манн, Іванов і Фербер, 2013.

Під час мого перебування в Токіо Грег домовився про обід з доктором Хиросе. Невисокий на зріст, ексцентричний, з хорошим почуттям гумору і дзвінким сміхом, Хиросе описував мені свій 15-річний досвід вивчення довгожителів.

За останні сорок років, зауважив він, відсоток довгожителів у Японії різко зріс. Я запитав, чи може він дати пояснення цьому.

- Єдиний загальний фактор, який нам вдалося виявити, - різнорідність довгожителів. Іншими словами, всі вони різні.

Як і всі заслуговують на довіру вчені, Хиросе уникав однозначних висновків. Однак після кількох порцій саке доктор розговорився. Хиросе виявив, що довгожителів властиво споживати менше жирів, білків, вуглеводів і калорій (переважно в силу їх більш низької маси тіла). Довгожителів від молодого покоління відрізняє також любов до овочів і молочних продуктів. Вони необов'язково їдять більше або менше за інших, але їх раціон багатий кальцієм, вітамінами і залізом.

Хиросе потягнувся до портфелю і витягнув карту з червоними крапками, що відображають розподіл довгожителів по Японії. Кожна точка позначала десять довгожителів. На самих північних островах точок налічувалося вкрай мало. Однак на південь їх щільність збільшувалася, а на Окінаві скупчення було настільки щільним, що нагадувало велика червона пляма ...

- Можливо, причина в тому, що на більш холодній півночі літні люди частіше вмирають від респіраторних інфекцій. Або в тому, що на Окінаві у жителів є можливість цілий рік вирощувати свіжі овочі і рідше вживати в їжу маринади і м'ясні консерви.

Коли я приїхав в Оґімі до сестрам в гості, 90-річна Хана енергійно копала якісь корінці на грядці (як виявилося - редьку дайкон). А на крихітній кухні, під дзижчання витяжки, Мітіко і 85-річна Місако смажили фіолетові овочеві котлетки і варили суп. Низенький стіл був накритий у вітальні-їдальні, де мою увагу відразу привернув вівтар з фотографією покійного чоловіка Мітіко і пляшкою 50-градусного рисового перваку аваморі, який на Окінаві куди популярніше саке. У будинку ще лише одна кімната - спальня Мітіко, завалена пачками старих медичних журналів: чоловік був сільським лікарем. Але від нього вона нічого про високу тривалість життя на островах не чула: жили як жили, хтось йшов раніше, хтось пізніше. Чоловіки у сестер померли давно, але на всіх трьох у них залишилося ні багато ні мало 27 дітей і під 90 онуків. «Тоді телевізора не було, та й електрики в селі теж, як темніло, лягали спати», - нехитро пояснила мені багатодітність Мітіко.

В'ялені кальмари - основна їжа жителів Одзіми, крихітного окинавского острова

Багато з дітей і онуків переїхали «на велику землю» - так окинавци називають острова Кюсю, Сікоку, Хонсю і Хоккайдо - і приїжджають лише у свята. Сестри живуть окремо і самостійно, вони зібралися разом, щоб прийняти мене - на прохання глави муніципалітету.

Имо, ім'я стійкості

За трапезою з'ясувалося, що фіолетові оладки були з місцевого солодкої картоплі ІМО. Чого тільки з нього не роблять на Окінаві, навіть морозиво. А фіолетове печиво розкуповується туристами в залі відправлення аеропорту Нахи.

90-річний Хоей Тобар не може поскаржитися на здоров'я. Кожен день він працює на своєму городі і здійснює тривалі велосипедні прогулянки

Имо - це альфа і омега окинавськой кухні, основне джерело вуглеводів. З давнього часу, коли три-чотири рази на рік архіпелаг прасували тайфуни, знищуючи рисові поля і інші посадки, що сховався глибше ІМО виживав і рятував окінавців від голоду. Вони навіть поставили пам'ятник Сокану Ногуні, який привіз в XVII столітті дивовижні насіння з Китаю. Іронія в тому, що пам'ятник стоїть поруч з американською військовою базою Кадена - на Окінаві за договором між США і Японією розквартировано близько 28 000 американських військовослужбовців. У 1945 році «сталевим тайфуном», як тут прозвали штурм острова американськими військами, на Окінаві було зметено все, загинуло до 150 000 остров'ян (понад чверть населення). А стійкий ІМО знову вцілів і годував вижили.

Хана розповіла, що, коли почалися американські обстріли, вона і її сестри з батьками переїхали в печери і там разом з іншими місцевими відсиджувалися майже півроку. Спочатку вони ховалися від японських солдатів, які ставилися до окинавци, як до людей другого сорту, і виганяли їх будувати укріплення, потім від американських. Деякі так і не зважилися вийти з печер і вбили дітей і себе, щоб не потрапити в руки до «американським дияволам у плоті». А ось Місако американський Джіа пригостив шоколадкою. Слідом за шоколадом в дієті окінавців з'явилися до тих пір невідомі їм тушонка, сир і борошно.

Для 100-річної Ясу Ітоман город не тільки джерело вітамінів, але і майданчик для фізичної розминки

- Як було встояти перед їжею переможців, все в американських магазинах було таке смачне, - зізнається Місако, кришу консервовану шинку в гоя тямпуру - популярне окинавськоє блюдо з тофу і момордики ...

Кусуімун, хвала вуглеводів

- На жаль, ми ще не знаємо, скільки окінавців помруть від західної їжі завчасно, але те, що процес набирає силу, мені очевидно, - розповів доктор Макото Судзукі, до якого я звернувся за науковими роз'ясненнями окинавского феномена.

Що потрібно зробити на Окінаві

ПОБАЧИТИ підземний штаб японського ВМФ (в передмісті Нахи), де 13 червня 1945 року вище командування підірвало себе гранатами (вхід - 420 ієн).

З'ЇСТИ здоровий окинавский вечерю (суп місо, мочені коріння, редька, вермішель соба, водорості модзуку і т.д.) в Ryotei Naha (від 5000 ієн).

ВИПИТИ 50-градусного аваморі, настояного на місцевій отруйної гадюки (від 4000 ієн За пляшку).

ЖИТИ на прибережній віллі Hyakuna Garan за межами Нахи (від 50 000 ієн за ніч).

Переміщатися в межах Нахи на монорельсовому метро (175 ієн), За межами міста - на таксі (від 500 ієн за перші 1,8 км).

КУПИТИ в подарунок склянку з «зоряним піском - крихітними скелетиками найпростіших, яких вимивають на пляжі тайфуни (150 ієн), КУПИТИ в подарунок склянку з «зоряним піском - крихітними скелетиками найпростіших, яких вимивають на пляжі тайфуни (150 ієн),

для себе - парочку сувенірних напівлеви-напівдракони шіса в гончарному районі Нахи - Цубо (від 1000 ієн).

Ми пили чай в його геронтологічного центру в Нахе, столиці префектури Окінава, а над нами піднімалися ряди полиць з досьє на 700 з гаком довгожителів, за якими протягом 30 років велися спостереження. Разом з канадськими лікарями Бредлі і Крег Уіллкокс Судзукі опублікував результати цих досліджень в дохідливій для західного читача формі, і їх книга The Okinawa Program стала бестселером.

- Ми з'ясували, що більшість окінавців, яким виповнювалося сто років і більше, залишалися протягом усього життя напрочуд здоровими. Фізичні і розумові здібності 80-річних мало відрізнялися від здібностей 40-річних. Рівень естрогену і тестостерону у них був такий же! - коментував доктор Судзукі діаграми і графіки. Лише за пару років до кончини спостерігаються вченим довгожителі «в прискореному порядку» проходили через етапи старіння з їх непривабливими сторонами. Зрілі ж роки вони проводили просто, діяльно і духовно.

- У окинавськом діалекті є слово «кусуімун», що переводиться як «медична їжа», - продовжив моя освіта лікар Судзукі. - Їх дієта, будучи значно корисніші західній і традиційній японській, на 40% менш калорійна, ніж перша, і на 20%, ніж друга. Якщо знизити на третину кількість калорій, то теоретично можна подовжити життя майже на стільки ж. Ідея не нова, але окинавци - її доказ!

102-річна Камада Накадзато тримає чотиримісячну праправнучку. «Зустріч з малятком для мене радість, яку не описати словами. Це як стрибок у небо », - каже довгожителька. Камада живе одна, але міцні зв'язки всередині громади допомагають їй залишатися бадьорою і веселою

Дві третини калорій місцеві жителі отримують з вуглеводів, а вуглеводи до недавнього часу - в основному з ІМО з його низьким глікемічним індексом. Це в голлівудській дієті білків шану, а вуглеводам ганьба, в окинавськой навпаки.

Не раз я чув на Окінаві вираз: наїстися на вісім десятих. Літні окинавци, які мені траплялися на островах архіпелагу, швидше за сухенький. А якщо я зустрічав огрядних, всі вони були молодими.

- На жаль, молоді зловживають гамбургерами і солодощами, рухаються мало. Цікава ситуація: сьогодні окинавци - самі довгоживучі в Японії, але нинішніми темпами вже через два покоління окинавськіє чоловіки виявляться на останньому місці серед японських. Та й душевного здоров'я належної уваги молоді не приділяють, - з жалем констатував Судзукі.

Юімару, все за одного

Життя на самих південних островах Японії тече куди спокійніше, ніж на «великій землі». Тут немає штовханини на перехрестях в годину пік, як в Токіо, засилля неону і переходять один в інший селищ міського типу. До Тайваню звідси всього 120 кілометрів, а до Токіо - 1500. З цього на Окінаві не відпускає відчуття, що потрапив в Південно-Східну Азію. Сюди в надії продовжити життя біжать японські дауншифтери, яких окинавци, не соромлячись, звуть іммігрантами.

Острови були приєднані до Японії лише в 1879 році, а до того протягом 500 років були частиною незалежного королівства Рюкю і перебували під китайським впливом. Анексія перетворила Рюкю в околицю імперії. До сих пір Окінава є найбіднішою префектурою Японії. Але її відсталість зіграла і позитивну роль: залишаючись аграріями, жителі Окінави задовольнялися малим, харчувалися тим, що самі вирощували, і звикли до глибокої старості працювати фізично і допомагати один одному. Так зародився місцевий принцип юімару, що можна перевести як «добросердечное і дружнє спільне зусилля». Атмосфера взаємодопомоги додає довгожителів спокою духу і оптимізму, так необхідних для того, щоб радіти життю в похилому віці.

Місако, Мітіко і Хана Міягі (зліва направо) зібралися годувати гостя окинавским обідом

- Коли сусідові потрібно допомогти в городі або полагодити дах, до нього прийде півсела, тому що, як у нас кажуть, «багато рук роблять роботу легкою», - відповідала Мітіко на моє запитання, як сестри справляються самотужки.

Літні окинавци залучені в усі заходи громади. Навіть коли вони приходять на шкільний стадіон повболівати за чужих дітей на заняттях фізкультури, це теж юімару.

- Кожен селянин вносить невелику плату нашому муніципалітету на організацію спільних справ, - посміхаючись, розповідає Хана. - Я ходжу на заняття з ікебани та каліграфії, Мітіко займається окинавськім танцями, а Місако - фотографією. Старість дозволяє спробувати багато цікавого.

Зліва направо: Гірку момордику вирощують практично на кожному городі. Секрет довгого життя - «морський виноград» умібодо. Традиційна закуска на Окінаві - сукугарасу - шматочок тофу з солоним мальком Пістряка. Окінавская сокісоба - суп зі свинячим черевцем, рибним фаршем і вермішеллю. Морозиво з картоплі ІМО - корисна солодкість

Ікігаі, привід піднятися

84-річний Фуміясу Ямакава незмінно вранці ходить на пляж Нахи. Там він виголняет комплекс вправ йоги, включаючи стійку на голові, а потім плаває

На наступний після обіду у сестер день я повернувся в Оґімі на моаї - регулярні зібрання-посиденьки в колі друзів і сусідів. Якийсь час все просто сиділи мовчки, і я подумав: вони так давно ділять радощі й прикрощі, що розуміють один одного без слів. Кожен приніс трохи грошей. Зібрану суму під кінець віддали не по роках смішливої ​​87-річної бабусі на новий холодильник, а на наступному моаї, як сказала Мітіко, дадуть комусь ще. І так по колу. Кожен учасник в результаті раз на рік отримує кругленьку суму. При цьому допомагають відчувають радість не меншу, ніж той, кому допомагають.

Мітіко попліткувати, що в минулому році ця бабуся посварилася з донькою, села на автобус і втекла в Наху. Там її через кілька днів і знайшли у одного, який в 82 роки марафони бігає, але все одно був переполох.

- У нас є вираз «ікігаі» - те, заради чого ти вранці встаєш з ліжка. Одні стають, щоб марафони бігати, інші - щоб праправнуків няньчити, а кимось рухає відповідальність і гордість за те, що він або вона найстарший в роду або в селі, - сказала Мітіко, коли всі почали розходитися.

Кадзіма, молитва про довголіття

Перед відльотом замість печива з фіолетового картоплі я купив в аеропорту Нахи Кадзіма Кокур - цеглинка тростинного цукру з вертушкою-флюгером. «Кадзіма» - назва обряду, під час якого вся округа приходить вшановувати довгожителя, якому виповнилося 97 років (Окінава живе за східним календарем з 12-річним циклом.

РЕЙТИНГ
КРАЇНИ З найвищою тривалістю ЖИТТЯ (за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я на 2011 рік)

ЗАГАЛЬНА чоловік. ЖЕН.
Японія 83 79 86
Сан-Марино 83 82 83
Швейцарія 83 80 85
Андорра 82 79 85
Швеція 82 80 84
Іспанія 82 79 85
Італія 82 80 85
Канада 82 80 84
Австралія 82 80 84
Сінгапур 82 80 85
____
Для порівняння:
Росія 69 63 75

97-й рік починає черговий цикл, який вважається віхою, до нього доживають не всі). Під час обряду убраного в парчу іменинника або іменинницю возять в машині з відкритим верхом, потім садять на міні-трон, і люди підходять до нету, щоб прийняти з його рук вертушку Кадзіма, що символізує повернення в дитинство і що обіцяє довге життя ...

В упаковку з цукром була вкладена окінавсная молитва про довголіття:
«Я кличу до предків, які вже пішли:
3ащітіте мене усією силою вашого добросердя.
Я кличу до цілющої сили Великого Духа:
Дай Твоїм дітям жити на цій землі
В повному здоров'ї
І в повній любові ...
Допоможи мені пам'ятати, що я створений
За Твоєму подобою,
Що я цілісний,
Що я досконалий ».

Фото: DIOMEDIA (X2), ФОТО АВТОРА

Матеріал опублікованій в Журналі «Навколо світу» № 3, березень 2014

Новости