Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Археологія та давня історія Ренійського району

  1. село Долинське
  2. село Котловина
  3. село Лиманське
  4. село Нагірне
  5. село Новосільське
  6. село Орлівка
  7. село Плавні
  8. місто Рені

Розкопки в Орлівці

У північній частині Ренійського району Одеської області знайдені дві монети - статери Олександра Македонського одна з яких карбування міста Абидоса 304 року до нашої ери. Оборонний земляний вал, насипаний пізніше IV століття нашої ери. Розташований уздовж східного берега озера Кагул між селами Нагірне і Орлівка.

село Долинське

Поселення епохи пізньої бронзи на правому березі річки Бужорка: Бужорка 1 в 1,5 кілометрах на північний захід від села, площа 120 на 60 метрів; Бужорка III в двох кілометрах на північний захід від села, в одному кілометрі на північ від мосту через річку, площа 100 на 50 метрів. Поселення епохи пізньої бронзи і перших століть нашої ери: Долинське I (Бужорка II) навпроти села на правому березі річки Бужорка, площа 100 на 70 метрів; Долинське IV (Бужорка VIII) в 1,5 кілометрах на північний захід від села на мисі, що примикає до шосе Рені - Болград, площа 150 на 60 метрів і Бужорка IV (V) в 0,5 кілометрах на південь від села, площа 800 на 150 метрів на лівому березі річки Бужорка.

Поселення епохи пізньої бронзи і перших століть нашої ери: Долинське I (Бужорка II) навпроти села на правому березі річки Бужорка, площа 100 на 70 метрів;  Долинське IV (Бужорка VIII) в 1,5 кілометрах на північний захід від села на мисі, що примикає до шосе Рені - Болград, площа 150 на 60 метрів і Бужорка IV (V) в 0,5 кілометрах на південь від села, площа 800 на 150 метрів на лівому березі річки Бужорка

Золотий статер Олександра Македонського

Поселення епохи пізньої бронзи і слов'ян IХ - ХI століть Долинське III в 3,5 кілометрах на північний захід від села на лівому березі річки Бужорка, площа 500 на 60 метрів. Поселення перших століть нашої ери Долинське II в 3,5 кілометрах на північний захід від села на схилі правого берега річки Бужорка. Скарб 1200 статеров Філіпа II, Олександра Македонського і еллінських монархів III до нашої ери, це так званий Анадольський скарб (по колишньому назвою поселення), знайдений в 1895 році. Також знайдена золота монета Діоклетіана (285 - 305 роки).

село Котловина

Поселення епохи пізньої бронзи: Котловна II в 0,5 кілометрах на південь від села на правому березі балки, що йде на північний захід о к озеру Ялпуг, на території саду, площа 100 на 80 метрів; Котловина III в 5 кілометрах на південь від села на західному березі озера Ялпуг, площа 60 на 40 метрів. Поселення епохи пізньої бронзи і перших століть нашої ери: Котловина I в трьох кілометрах на південь від села на правому березі балки, що йде на північний захід до озера Ялпуг, площа 100 на 200 метрів; улоговина IV в 3,5 на південь від села, площа 120 на 70 метрів і Котловина V в двох кілометрах на південь від села, на західному березі озеро Ялпуг; Котловина VI в одному кілометрі на південь від села там же, між ярами, що спускаються до озера, площа 100 на 60 метрів. Кургани: в трьох кілометрах на південь від села біля західного берега озера Ялпуг «Кара-Тепе»; в 2,5 кілометрах на північний захід від села; в чотирьох кілометрах на північний захід від села - «Барта»; в 5,5 кілометрах на північний захід від села; в двох кілометрах на захід від південної околиці села; в трьох кілометрах на захід від північної околиці села - «Тюлюк»; в 2,5 кілометрах і 4,5 кілометрах на північний захід від села.

село Лиманське

Поселення епохи пізньої бронзи: Курган I у північно-східній околиці селища Кірган на березі озеро Кагул, площа 100 на 100 метрів; Кірган III в в 0,3 кілометрах на північ від селища на лівому березі річки Бужорка, площа 80 на 60. Поселення епохи пізньої епох бронзи, поселення і могильник перших століть нашої ери Лиманське II в 8 на північ від села на плато корінного берега озера Кагул , площа 100 на 700.

Поселення епохи пізньої бронзи, перших століть нашої ери, Салтівська кульури і слов'ян IХ - ХI століть Кірган II (Бужорка VI) в одному кілометрі від селища Кірган на лівому березі річки Бужорка, площа 600 на 100 метрів. Поселення і могильник перших століть нашої ери Лиманське I в 1,5 - 2 кілометрах на північний захід від села на високій терасі берега озера Кагул, площа 200 на 300 метрів. Поселення перших століть нашої ери і слов'ян IХ - Х століть Лиманське III (IV Буджакулуй) у південній околиці села на західному березі озера Кагул, площа 150 на 50 метрів. Поселення слов'ян IХ - Х століть Лиманське V (Буджакулуй I) на північ від села, на имсу між балками, що впадають із заходу в озеро Кагул недалеко від Залізнична моста, площа 100 на 200 метрів. Курган розкопаний в одному кілометрі на північний захід від станції Фрікацей на плато західного берега озера Кагул. У ньому виявлено 11 поховань, в тому числі два - ямної культури, чотири - епохи пізньої бронзи, два - позднекочевніческой.

село Нагірне

Поселення гумельницької і черняхівської культур Нагірне II в одному кілометрі на південь від села на мисі біля східного берега озера Кагул, в місці впадання в нього великий балки, площа 100 на 60 метрів, розкопувати. Поселення гумельницької культури, перших століть нашої ери, Салтівська кульутри і слов'ян IХ - Х століть Ренійський II в 5,5 кілометрах на північ від села (від садиби радгоспу «Ренійський»), на другій терасі східного берега озера Кагул, площа 50 на 100 метрів. Поселення епохи пізньої бронзи Ренійський IV в чотирьох кілометрах на північ від села, там же, де і попереднє, площа 50 на 100 метрів.

Поселення епохи пізньої бронзи і перших століть нашої ери Нагірне IV в трьох кілометрах на південь від села, на плато східного берега озера Кагул, площа 100 на 200 метрів. Поселення епохи пізньої бронзи, перших століть нашої ери, Салтівська культури і слов'ян IХ - Х століть Ренійський I в шести кілометрах на північ від села на другій терасі східного берега озера Кагул між ярами, що йдуть зі сходу до озера, площа 40 на 120 метрів .

Поселення перших століть нашої ери на східному березі озера Кагул: Нагірне I в 0,5 кілометрах на південь від села на останці плато, обмеженому з півночі і півдня балками, площа 60 на 100 метрів; Нагірне V в 3,5 кілометрах на південь від села, площа 60 на 100 метрів. Поселення перших століть нашої ери і слов'ян IХ - Х століть Ренійський III в 4,5 кілометрах на північ від села на другій терасі східного берега озера Кагул. Поселення Салтівська культури і слов'ян IХ - Х століть на східному березі озера Кагул: Нагірне III в двох кілометрах на південь від села, площа 50 на 80 метрів; Ренійський V в трьох кілометрах на північ від села, площа 100 на 250 метрів. Шість курганів розкопано в п'яти кілометрах на південь від села, в двох кілометрах на вотсоку від східного берага озера Кагул, в них виявлено вісім поховань - одне скіфське, три Сарматського, чотири позднекочевніческіх.

село Новосільське

Вісім курганів розкопано в одному кілометрі на північ і два кілометри на північний захід від села. У них виявлено 68 поховань: 18 - ямної культури, п'ять - культури багатовалікової керамкі, 15 - епохи пізньої бронзи, одне - сарматське, п'ять - позднекочевніческіх. Грунтовий могильник епохи пізньої бронзи досліджений в двох кілометрах на північний захід від села, виявлено 35 поховань білозерського типу.

село Орлівка

Городище Кам'яна гора в Орлівці

Поселення гумельницької культури і епохи пізньої бронзи Орловка II в двох кілометрах на захід від села, біля південно-східного підніжжя, так званої «Кам'яної гори» - скельної височини біля лівого берега річки Дунай, у протоки, що з'єднує річку з озера Кагул і на самій « кам'яній горі ». На «Кам'яної горі» знаходиться також поселення фракійського гальштата (культури Бессарабії) VIII - VII століть до нашої ери, IV - III століть до нашої ери і римська фортеця I - III століть нашої ери, площа 400 на 600 метрів. Городище відомо за назвами «Квартал» і «Орловка», розкопувати. Поселення епохи пізньої бронзи: Орловка III в трьох кілометрах на північ від села на другій терасі східного берега озера Кагул, площа 80 на 60 метрів; Орловка VI в одному кілометрі на північ від села на мисі, утвореному закрутом східного берега озера Кагул, площа 120 на 70 метрів; Ракіджул II в 2,5 кілометрах на північний схід від села, в одному кілометрі від цегляного заводу на мисі лівого берега притоки річки Ракіджул, площа 100 на 70 метрів.

Поселення епохи пізньої бронзи і перших століть нашої ери Ракіджул I в одному кілометрі на схід від села, в 50 метрах на північ від шосе Рені - Ізмаїл на правому березі річки Ракіджул, площа 100 на 70 метрів. Античне поселення в 0,5 кілометрах на схід від «Кам'яної гори». Поселення перших століть нашої ери, Салтівська культури і слов'ян IХ - Х століть Орловка IV в шести кілометрах на північ від села, в 0,5 кілометрах на південь від насосної станції на східному березі озера Кагул. Грунтовий могильник VII століття до нашої ери, IV - III століть до нашої ери і II - III століть в 0,5 кілоемтрах на захід від села, на площі 1500 квадратних метрів досліджено 23 поховання. Курганний могильник з 4 курганів у північній околиці села, на плато лівого берега річки Дунай, розкопаний один курган, що містив 11 поховань: 7 - култури багатовалікової кераміки. Скарб електрових монет - статеров VI століття до нашої ери і міста Кизика знайдений в селі.

село Плавні

Поселення гумельницької культури, доби пізньої бронзи і IV - III століть до нашої ери Плавні I за північною околицею села, у Фремо на лівому березі балки, що впадає в озеро Ялпуг, площа 100 на 70 метрів. Поселення гумельницької культури, доби пізньої бронзи і перших століть нашої ери Плавні IV в 2,5 кілометрах на північ від села на правому березі балки у колгоспного саду, площа 100 на 80 метрів. Поселення епохи пізньої бронзи і перших століть нашої ери Плавні II в 0,5 кілометрах на північ від села на мисі біля правого берега балки, площа 600 на 300 метрів.

Поселення IV - III століть до нашої ери і перших століть нашої ери Плавні III в одному кілометрі на північ від села там же. Поселення перших століть нашої ери Плавні V в 3,5 кілометрах на північ від села там же. Курган, що містить шість поховань, розкопаний в одному кілометрі на північний захід від села. У ньому виявлено 4 поховання ямної культури, два - позднекочевніческіх, дев'ять курганів розкопано в 1,5 - 5 кілометрах на північний захід від села, Виявлено 84 поховання, в тому числі: 43 - ямної культури, одне - культури багатовалікової кераміки, 25 - епохи пізньої бронзи, одне - сарматське, два - позднекочевніческіх.

місто Рені

Поселення гумельницької культури, Салтівська та слов'ян IХ - Х століть в двох кілометрах на захід від горда на другий і третій терасах лівого берега річки Дунай, площа 700 на 400 метрів. Посудина з візантійськими скіфатнимі монетами, два певних екземпляр на яких - Номис Мануїла II Комніна 1143 - 1180 років знайдений на околицях міста.

Новости