Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гангу, витік Гангу, міфи про Гангу

Г Анга в ведичної міфології - небесна річка, яка спустилася на Землю і стала річкою Ганг, символом святості, життя і краси.

Вважається, що Гангу - сама благочестива річка в світі, на початку часів вона була виключно небесної, недоступною, але пізніше була спущена на Землю. З річкою пов'язано безліч міфічних легенд. Річка Ганг і її персоніфікація в особі богині Ганги, згадуються в найдавніших літературних творах, зокрема Ведах, Пуранах, «Рамаяні» і «Махабхарата». Спільною рисою всіх цих легенд є її небесне походження. У легендах підкреслюються здатність Ганги до очищення або зняття гріхів, її значення як символ материнства і значення як посередниці між світами.

Існує кілька версій народження Ганги. Так, за «Рамаяні», Гангу була дочкою Хімавана, володаря Гімалаїв, і його дружини Мени, вона доводиться сестрою богині Парваті, дружини Шиви. За іншою легендою, священні води з камандалу Брахми були персоніфіковані в образі цієї богині. Пізніше вайшнавский тлумачення цієї легенди описують, що вода в камандалу була отримана Брахмою від обмивання стоп Вішну. За «Вішну-пурані», Гангу вийшла з великого пальця лівої ноги Вішну. У будь-якому випадку, вона була піднята до Сварги (небес) і виявилася під опікою Брахми.

Популярна в Індії історія розповідає про те, що священна Гангу переходить на Землю за допомогою Шиви. Річка наділяється дивовижними якостями через те, що, згідно з легендами, з'являється з волосся Шиви, який перебуває на горі Кайлас ( міру ). Навіть в інших частинах Індії «здається, що святість Гангу і Гімалаїв частково передається і іншим річках і горах». Матс Пурана описує спуск «Дивья Ганги» поруч з озером Біндусари Саровар, розташованим між горами Кайлас, Майнаке і Хіраньяшрінга, і її перебіг за трьома різних руслах як Тріпатхагі - тріпатх Гаміні Гангу.

В індуїстських священних текстах містяться власні легенди про ці річках. Одного разу цар Бхагиратха зробив покаяння, попросивши послати на землю води Ганги і врятувати своїх предків, від яких залишився один попіл і які не могли потрапити в рай через прокляття мудреця Капіли. Як тільки Гангу відповіла на цей заклик і почала спускатися на землю, боги, злякавшись того, що її неприборкану вдачу може зруйнувати світ, звернулися до Бога Шиві з проханнями про допомогу. Шива доклав свою силу і зупинив протягом Ганги в своїх поплутаних волоссі. Потім він акуратно розпустив пучок волосся і дозволив її притоках текти в чотирьох різних напрямках. Це - чотири могутні ріки, які протікають величезні відстані і зрошують великі території Південної і Південно-Східної Азії. Як в індуїстських, так і в буддійських священних текстах, ідентичність яких підтверджена різними географами і дослідниками, йдеться, що ці річки огинають по колу район Кайласа і Манасаровар сім разів, і лише після цього течуть в різних напрямках.

Тибетська теорія про Гангу грунтується не на санскритської Абхідхармакоше або більш ранніх свідченнях на мові палі. Відомо, що вже в другій половині вісімнадцятого століття тибетські паломники і торговці бачили «живу намистину», з якої витікала Гангу; згідно із записами Чо-дже-Па-Трулі і лами Тсанпо, отриманим з переказів про давні традиції і відомостей, отриманих від паломників і місцевих спостерігачів. Будучи ортодоксальними, індуїсти, як на півночі, так і на півдні Індії, вважають, що цей втрачений витік Ганги знаходиться в підземному льодовику, що з'єднують з льодовиком Ґанґотрі. Більш сучасні погляди відкидають історію тибетського походження Ганги.

Стівен Даріан написав дивовижну книгу про початок річки Гангу, в якій він описує легенди, пов'язані з витоком на Кайлас. Він пише: «По суті, це видається не стільки місцем, скільки станом розуму, засіяного мріями і сподіваннями тисяч паломників, які можуть здійснити подорож тільки в своїх серцях». Далі він пише, що існує чотири легендарних річки, які в радіусі 50 км течуть по чотирьох різних напрямках. На півдні - сапфірним грань, звідки випливає Карнали; з рубіновим межі на заході випливає Сатледж; із золотої межі на півночі випливає Інд, і з кришталевої межі на сході випливає Брахмапутра, яка також називається Ярлунг Тсангпо.

Якщо говорити щодо святості Кайласа і Манасаровар йогіни і практики всього світу в усі часи, а також індуїсти, буддисти, джайністи і інші: все сповідують різні погляди і традиції, але основна реальність залишається однаковою. У цьому місці природної сили об'єднується минуще і вічне; божественне приймає фізичну форму. Для віруючих Кайлас - найбільша гора, і подорож до неї здійснюється як в духовному, так і в фізичному земному плані. Кайлас і Манасаровар так глибоко вкоренилися в душах тих, хто займається саморозвитком, що навіть скептики, як з Індії, так і з інших частин світу, роблять важку подорож, щоб особисто випробувати дотик божественного. У найближчі роки, з розвитком інфраструктури священна гора може стати найзнаменитішим туристичним місцем на планеті.

Запрошуємо вас приєднатися до йога-туру «Велика експедиція в Тибет» в серпні 2017.

Г Анга в ведичної міфології - небесна річка, яка спустилася на Землю і стала річкою Ганг, символом святості, життя і краси

Новости