Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ловля ротана: де ловити і на що клює. Способи лову ротана

  1. Ловля ротана: де ловити і на що клює. Способи лову ротана ,, Для лову ротана найважливіше - знайти...
  2. Ловля ротана на вудку на відкритій воді
  3. Ловля ротана на спінінг міні-Джигою і воблером
  4. Ловля ротана на спінінг методами wacky worm і drop shot
  5. Де ловити ротана
  6. На що клює ротан

Ловля ротана: де ловити і на що клює. Способи лову ротана

,,
,,

Для лову ротана найважливіше - знайти належний темп гри і вибрати відповідний момент для підсічки. Тому якщо рибалка хоче похвалитися багатим трофеєм, то він перш повинен неабияк повправлятися. Але ротан цікавий не тільки з точки зору азартність лову - це справжній делікатес для гурманів. У смаженому вигляді він набагато солодший карася, кісток в ньому майже немає, а процес чистки ротана не представляє абсолютно ніякої труднощі.


Ротан може клювати як в денний час, так і в нічний з тією різницею, що вночі він бере трохи рідше, ніж днем. Наживку заковтує жадібно і глибоко, тому при знятті риби з гачка радять користуватися екстрактором, щоб уберегти руки від пошкоджень. Незважаючи на свою хижацьку натуру, при витягуванні ротан пручається не дуже активно. А ось його живучість - окремий предмет для заздрості, так як він зберігається навіть в саму спекотну пору року. Ротан добре ловиться в будь-який сезон, незважаючи на погоду. Однак клювання у ротана флегматична: риба тихенько ворушить і не поспішаючи притоплюється снасть, а потім неквапливо відтягує її в сторону.

Ловля ротана на легку вудку

Для цього виду лову ротана самий підходящий інструмент - легка вудка з кивком на кінці або з поплавком і з блешнею на ліс. Дрібна блешня або блешня особливо привабливі для далекосхідного ротана. Волосінь беруть не більше 0,2 міліметра товщини - в ідеалі від 0,15 до 0,2 мм. Гачок використовують з подовженим цівкою, 5-го номера, щоб на нього було простіше насаджувати приманку. Він же чудовий і для надійної підсічки. А підсікати ротана рекомендують при перших же ознаках клювання, відразу - інакше хижа риба заковтне гачок настільки глибоко, що витягти його без спецекстрактора буде нереально.

Ловля ротана на вудку на відкритій воді

Для лову ротана на відкритій воді користуються вудилищем в 3-7 метрів довжини. Найоптимальніше - на п'ять метрів, без кілець, телескопічного типу. Тут основна лісу - перетином 0,14 міліметра. Діаметр повідця становить 0,12 міліметра. На самій клювання така товщина ніяк не позначається, але оскільки ловля ротана проходить в водоймах з багатою рослинністю, то вона попереджає розрив нитки. Поплавці підходять в межах 0,5-1,5 грама.

Головна особливість лову ротана на відкритій воді полягає в тому, що його виловлюють на мормишку (вольфрамову або металеву), а не на гачок. Причому величина снасті не грає важливої ​​ролі - іноді навіть краще та, яка більше за розміром, адже рот у ротана великий (голові відведена одна третина всього тіла).

Ловля ротана на спінінг міні-Джигою і воблером

При лові ротана на спінінг все гранично просто: якщо приманка Ротань здасться цікавою, він атакує її відразу ж. Для цього використовують міні-джиг, який закидають трохи далі можливого місця знаходження ротана, і потім ведуть снасть хвилеподібно. Вона повинна проходити на дистанції не більше 0,5 метра від риби - найкраще в 15 сантиметрах. Тільки так ловля ротана на спінінг буде забезпечена активним клюванням, і, що вийшов зі звичного заціпеніння ротан, почне атакувати міні-джигу.

Але якщо ротан лише робить порив до атаки, а потім зупиняється, все одно впадати у відчай не варто, тому що він бере з 2-й або з 3-ї спроби закидання. Це - так званий метод прицільного лову з використанням спінінга. Він хороший тим, що дозволяє вибирати конкретний об'єкт для лову: в прийнятних за своєю прозорістю води і освітленості умовах з однієї і тієї ж точки рибалці може відкритися огляд на кількох ротанов, серед яких вибирають найбільш великого. Крім міні-джига можна використовувати і невеликий воблер мінноу, який дуже хороший для підтягування риби в доступну зону.

Ловля ротана на спінінг методами wacky worm і drop shot

Зі спінінгом практикують і ловлю ротана методом wacky worm - на пластикового хробака, насаджують на гачок приблизно за середину. Клювання припадають переважно на стадію занурення снасті. Величина хробака повинна бути не стандартної (на 6 дюймів), а набагато менше.

Ще один метод лову спінінга ротана - drop shot, при якому грузило розміщують на кінці волосіні, а наживку (гума на гачку одинарного типу) - на півметра вище нього. Грузило в процесі залишається нерухомим, розташувавшись десь в водної рослинності, а приманка, навпаки, знаходиться вище рівня трави і сіпається за рахунок несильних погойдувань верхівки спінінга.

Де ловити ротана

Кращі місця для лову ротана - серед улюблених точок його стоянки, тобто в вікнах водних заростей. Їх слід шукати в будь-яких водоймах з багатою рослинністю - в ставках, кар'єрах, дрібних озерах, де водиться мінімум інших хижаків, тому що ротан нетерпимий до сусідства з ними. Саме відповідне місце для закидання снасті розташоване по кромці трави, що росте у воді, у очерету, кущів, в точках зі стоячою водою і на надмірно зарослому мілководді.

Фахівці виділяють кілька типів Рота водойм:

  1. Перший тип - в якому не водиться ніяких інших хижих різновидів риб, крім самого ротана і травоїдних водних мешканців, включаючи карася і верховку.
  2. Другий тип - це водойми зі змішаними мешканцями, серед яких можуть бути присутніми хижі риби в обмежених видових кількостях (не більше 1-2 видів), і де ротан дуже численний з незмінною динамікою росту популяції.
  3. Третій тип - водойми, в яких ротан зустрічається періодично, тобто він в них є, але не в таких масштабах, щоб придушувати всіх інших риб.

Незважаючи на те, що по ідеї кращий улов ротана повинен бути в водних джерелах першого типу, на ділі ж все йде трохи інакше. Справа в тому, що ситуація дещо парадоксальна, оскільки, як зазначено практикою, переважна більшість упіймань ротана доводиться на водойми другого типу. Далі слід третій тип водойм і замикає цей список перший тип.

На що клює ротан

Якщо ротана ловлять на гачок, то кращими в даному випадку вважаються будь-які тварини приманки, куди входять молюск, черв'як, опариш, невеликі стрічки сала, ручейник, рак, мотиль, а також шматочки м'яса тварин і риб, у тому числі самого ротана. Але наживкою, що дозволяє зловити рекордного за вагою ротана, вважається мотиль. На рослинні приманки ротан звертає увагу тільки у виняткових ситуаціях - при мізерному кормі в водоймі. Також його залучають рухомі наживки, що взяли до відома спінінгісти, запропонувавши йому в якості приманок джиги і невеликі воблери.

Ротан: унікальна риба-хижак

Автор: Олена Тихонова
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на чоловічий журнал manorama.ru обов'язкова!

Що впливає на активність і місце розташування риби?
Особливості лову риби з човна на протязі
Як вибрати надувний човен для риболовлі
Лінь - унікальний представник сімейства коропових
Навколишнє середовище та способи лову білого амура
Ловля жереха.

Що впливає на активність і місце розташування риби?

Новости