Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Воронцовський палац в Криму - розкіш і краса на березі Чорного моря

  1. Трішки історії Палац звели для графа М.С. Воронцова, який на той момент обіймав посаду губернатора...
  2. Садово-паркове мистецтво
  3. Як дістатися
  4. Графік роботи Воронцовського палацу
  5. Офіційний сайт палацу
  6. вартість відвідування
  7. екскурсії
  8. Інші Воронцовського палацу

Трішки історії

Палац звели для графа М.С. Воронцова, який на той момент обіймав посаду губернатора і хотів саме в Криму, біля підніжжя Ай-Петрі, побудувати свою представницьку резиденцію. Перший камінь майбутнього споруди заклали в 1828 р

Для розробки проекту був виписаний архітектор Едвард Блор, який був на службі у королівської сім'ї Англії. Він брав участь в будівництві знаменитого Букінгемського палацу і шотландського замку В. Скотта. Керівником будівництва призначили теж англійця, архітектора Вільяма Ханта.

Зведення палацу незабутньої краси і облаштування прилеглої території зайняло майже двадцять років. І всі, хто хоч один раз побував тут, скаже, що сили і час були витрачені не даремно.

Зараз палац став Алупкінським палацово-парковим музеєм-заповідником.

У цьому місці проходили зйомки таких відомих і стали класикою кінострічок як «Небесні ластівки», «Одруження Фігаро», тут же зняли сучасний фільм «Сафо».

палацовий комплекс

Воронцовка палац включає в себе Шуваловский корпус, бібліотеку, годинну і західну вежі, зимовий сад, фонтани, двір, літні тераси і мармурові сходи.

Кімнати та інші приміщення вражають багатою обстановкою, старовинними меблями і творами мистецтва. Особливо запам'ятовується відвідувачам блакитна вітальня з чудовою ліпниною. На терасах, в коридорах розставлені копії статуй древніх богів, філософів, з ними сусідять зображення Воронцових. Стіни численних залів прикрашають картини відомих живописців Італії, Франції, Англії. Російське мистецтво презентують полотна братів Черенцова, Щедріна, Левицького, Боровиковського, Орловського, Айвазовського.

У парадних європейських палацах XIX в. завжди будували зимовий сад. І Воронцовський палац не став винятком.

Палац і все його споруди займають досить велику площу, і налічують 150 кімнат. У вестибюлі, передній, великою їдальнею, більярдної і бібліотеці панує готично настрій. Морений дуб, з якого виготовлена ​​вся оздоблення деревом (панелі, стелю, двері), підкреслює розкіш. Для столярних робіт запросили англійця Ч. Вільямса. Каміни підтримують загальний готичний стиль приміщень, вони виконані з полірованої вулканічної породи з незвичайним зеленувато-сірим кольором. В їдальні на стінах розвішані панно відомого французького живописця XVIII в. Г. Робера.

Оформлення головних кімнат доповнено меблями з цінних сортів дерева: горіх, дуб, червоне дерево. Робили меблі російські майстри, які відомі своїми вміннями на весь світ. Предмети декору: канделябри з бронзи, вази та інші кришталеві вироби, порцелянові, малахітові статуетки теж замовлялися у російських умільців.

Мабуть, найкрасивішим і незабутнім місцем у всьому палаці є південний фасад з «Левиної терасою». З нього відкривається чудовий вид на Чорне море і пік Ай-Петрі.

З нього відкривається чудовий вид на Чорне море і пік Ай-Петрі

Південний фасад виконаний в мавританському стилі, який вибирали для своїх палаців правителі Іспанії ще в XIV ст. Поруч влаштована «Левова тераса» з монументальними сходами. За обома сторонам сходів стоять три пари фігур білих мармурових левів, які зробив італійський скульптор Д. Бонанні. До речі, верхня пара стережуть левів це копія звірів А. Канови з могили Папи Римського Климента XII.

Канови з могили Папи Римського Климента XII

Повна протилежність Південного фасаду - Західна сторона будівлі. Вона виконана в романтичному неоготичному стилі. Тут і численні вежі й башточки, і різьблені карнизи, купола, шпилі, ажурні блюстради, «кріпосні» і підпірні стіни, камінні труби, вікна-бійниці, сходи. Така різноманітність палацових локацій зробило палац одним з улюблених місць режисерів історичних і казкових фільмів.

Така різноманітність палацових локацій зробило палац одним з улюблених місць режисерів історичних і казкових фільмів

Замок оточують кипариси і магнолії, які в період цвітіння, як ограновування у дорогоцінних каменів, відтіняють красу Воронцовського палацу.

Садово-паркове мистецтво

Між Воронцовка палацом і морем закладений парк, що налічує близько двохсот видів рослин з різних країн. У серці парку ще одна визначна пам'ятка - гора, яка складається з брил діабазу. Саме з цього каменю виготовлені каміни палацу. Це чотириповерхова нагромадження називають Хаосом.

Парк складається з двох частин:

  • Верхній пейзажний парк з масивами діабазу, гранітними брилами, печерами, гротами і кратером погаслого вулкана має досить суворий вигляд. Його пом'якшують ніжні алеї.
  • Нижній пейзажний парк - це легкі, що перетікають одна в іншу тераси, облямовані незвичайної яскравою рослинністю.

Творцем парку виступив німецький садівник К Творцем парку виступив німецький садівник К. Кебах. Цей «чарівник» зміг гармонійно поєднати красу ландшафтного дизайну Італії і Франції. Він звів в парку фонтани з каскадами, озера, ставки, павільйони, які носять романтичні назви.

Як дістатися

Знайти Воронцовський палац в Криму легко, по всій трасі Ялта-Севастополь розставлені відповідні покажчики. Якщо ви подорожуєте на своєму автомобілі, то радимо не під'їжджати на ньому прямо до замку. По-перше, там дуже багато інших машин, в розпал сезону в Алупці від машин і напливу туристів не проштовхнутися. По-друге, вартість платної стоянки, яка знаходиться біля воріт замку, дстоточно висока.

Можна приїхати на громадському транспорті. Від автовокзалу Ялти ходять маршрутні таксі №37, 32. Кінцева зупинка - Воронцовський парк. Щоб потрапити до палацу, необхідно пройти весь парк.

Можна прийти на теплоході. Звичайно, шлях займе трохи більше часу, але у туристів буде можливість насолодитися мальовничими картинами кримського узбережжя.

Графік роботи Воронцовського палацу

Контакти:

  • Адреса: Алупка, Дворцове шосе, 10.
  • Телефон (3654) 72-22-81.

Основна каса працює без вихідних з 09:00 до 17:15 (по суботах до 19:15).
Каса виставок працює з 09:30 до 18:00, вихідні - понеділок, середа.

Офіційний сайт палацу

Більш детально з режимом роботи можна ознайомитися на офіційному сайті дворйа http://worontsovpalace.org/

вартість відвідування

Вхід в замок і центральну частину платний, але воно того варто, таку красу повинен побачити кожен, хто хоч раз побував в Криму.

Ціна квитків досить демократична, адміністрація намагається стежити за тим, щоб ціна не завдала відчутного збитку гаманцю туристів.

Вона залежить від об'єкта, який ви хочете побачити, і коливається від 300 руб., За відвідування парадних залів до 50 руб. за вставку в гостьовому корпусі і Експозицію «Скульптура Південних терас».

  • За 600 руб. можна купити загальний квиток на всі об'єкти.
  • 800 руб. вийде екскурсія по Воронцовському парку на електромобілі.

Надається знижка 50% дітям 7-17 років, пенсіонерам, студентам. Для того щоб скористатися знижкою, потрібно пред'явити відповідний документ.

Фото- і відеозйомка теж платні.

екскурсії

Екскурсій ввечері немає, тому їхати краще в першій половині дня. Якщо ви в перший раз відвідуєте замок, то доцільно скористатися послугами екскурсовода, який проведе по цікавих маршрутах, розповість історію головної визначної пам'ятки Алупки. Екскурсія триває 45 хвилин. Вигідно зібрати групу на 8-10 і більше осіб, тоді вартість його послуг буде незначною. Актуальні ціни можна подивитися на офіційному сайті.

Інші Воронцовського палацу

У Алупкінського замку є не менше гідні конкуренти, які теж звуться Воронцовський палац.

Один з тезок розташований в Санкт-Петербурзі . Цей палац споруджений в XVIII в. і виконаний в стилі бароко, фасад прикрашений цікавою різьбленням і ліпниною. Замок налічує 50 залів з унікальним оформленням.

Другий - Воронцовський палац на Приморському бульварі Одеси. Спорудження теж належало губернатору М.С. Воронцову. Стиль цієї будівлі - ампір. Його спроектував архітектор Ф.К Боффо, побудований він був в 1827 р

Воронцовка палац в Алупці, півострів Крим - унікальний за своєю красою пам'ятник культури і історії, який змусить вас повірити в те, що навіть камінь має серце і здатний подарувати незабутні відчуття.

Новости