Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Воронцовський палац в Криму

  1. При Воронцова молодшому був закінчений нижній поверх палацу
  2. Наступний екскурсійний об'єкт Лівадійський палац
  3. У 2011 році Лівадійський палац відзначив свій столітній ювілей.

Архітектурні шедеври Південнобережжя
Унікальна природа Південного брега Криму немов створена для втілення самих сміливих польотів архітектурної думки. В ряду перлин архітектури, що виникають вже з початку 19 століття в найбільш мальовничих місцях Південного берега, три незаперечних «фаворита»: палац намісника Новоросії, генерал-губернатора М.С. Воронцова в Алупці, Масандрівський (Олександрівський) палац та палац Миколи П в Лівадії.

Для зручності гостей Алушти , Небайдужих до природи та історії Криму, відвідування цих трьох палаців часто об'єднують в одну екскурсію.

Найближче до Алушті розташований Массандрівський (він же - Олександрівський) палац. Дорога від Алушти до воріт Верхнього Масандрівського парку займе не більше півгодини, причому протягом усього шляху мандрівників супроводжують чудові види морського узбережжя і гір Головної гряди.
Найближче до   Алушті   розташований Массандрівський (він же - Олександрівський) палац

Споруду палацу поблизу від що не збереглася до нашого часу церкви в ім'я Усікновення глави Іоанна Предтечі початку 1831 року одна з найбагатших і знатних дам Російської імперії - Олександра Браницька, теща генерал-губернатора, намісника Новоросії М. С. Воронцова. Палац призначався її онукам, дітям М.С. Воронцова і Е.К. Воронцової, уродженої Браницької. Для створення проекту був запрошений французький архітектор Шарль Бушар. Він вибрав для будівництва місцевість, багату живописними скелями, гротами і джерелами. природа продиктувала і стиль: так з'явився палац в стилі часів Людовика XIII. Триповерхова будівля з безліччю ліпних декоративних деталей, башточок вінчає пірамідальний дах з високими камінними трубами. Все це надає будові спрямованість вгору, легкість і витонченість. Господар палацу, Семен Михайлович Воронцов, не мав можливості часто відвідувати своє южнобережное маєток: будучи, як і його батько, бойовим генералом, він бився і був поранений в Кримську кампанію 1853-1856 років, потім двічі обирався на пост градоначальника Одеси. ...

При Воронцова молодшому був закінчений нижній поверх палацу

У зв'язку з його смертю, будівництво Масандрівського палацу надовго зупинилося. С.М. Воронцов не залишив спадкоємців, і в 1889 р Массандровское маєток Воронцових разом з недобудованим палацом стає власністю Міністерства Доль при дворі імператора Олександра III. Через три роки будівництво палацу було завершено під керівництвом знаменитого санкт-петербурзького архітектора М.Є. Месмахера за участю його учнів. Палац Олександра III призначався, в першу чергу, для відпочинку, тому в ньому немає великих апартаментів, парадних залів. Житлові кімнати мініатюрні, затишні з низькими стелями і камінами з кримського мармуроподібного вапняку. Прекрасний парк площею 6 гектарів і композиція палацу створюють унікальний палацово-парковий ансамбль.

Але і Олександру III не довелося пожити в ньому досить довго: незабаром після завершення реставрації палацу, в 1894 р, він помер в Лівадії, у віці неповних 49 років, від невиліковної хвороби нирок. Спадкоємець його, Микола П, використовував палац як місце для недовгого відпочинку під час тривалих екскурсій.

За радянських часів цей прекрасний архітектурний пам'ятник був закритим "об'єктом". Довгий час палац використовувався як державна дача, де відпочивали керівники партії і уряду колишнього СРСР. В даний час палац є об'єктом екскурсій, а в 1990 році він був переданий музейному об'єднанню «Палаци і парки Південного берега Криму» для відновлення в ньому інтер'єру-експозиції часів Олександра III. Зараз Масандрівський палац є філією Алупкінського музею-заповідника державного значення.

Наступний екскурсійний об'єкт Лівадійський палац

Шлях до якого з Масандри займе не більше 15-20 мінут.Лівадія примикає до Ялті , і якщо Масандру називають східним передмістям міста, то Лівадію можна назвати західним. Назва виникла від грецького співзвучного «левадос» - луг, галявина. Ці чудові Південнобережні землі, після приєднання Криму до Росії в 1783 році, неодноразово змінювали господарів. Одним з перших називають Феодосія Ревеліотті, командира Балаклавського грецького батальйону, яким землі майбутньої Лівадії подарувала Катерина П. Потім маєток викупив магнат Л.С. Потоцький, який і дав йому звучне грецьке ім'я. Лівадію успадковують дочки Потоцького, проте незабаром продають її Питомому відомству при Олександрі П. Так, з 1861 року Лівадія стала літньою царською резиденцією

Нова господиня Лівадії - імператриця Марія Олександрівна, дружина Олександра П - більше не потребувала поїздках на закордонні курорти: чудовий клімат, гори, море, весела зелень молодого Лівадійського парку розважали імператрицю іноді по півроку. Однак старі споруди вже не вміщали імператорську сім'ю і свиту. Після того, як придворного архітектора Монігетті вдалося збільшити площу основної будівлі і упорядкувати маєток, тут з'явилося понад 70 нових приміщень різного призначення, в ряду яких - чарівне витончене будівля Хрестовоздвиженської церкви, згодом вдало вписаною в ансамбль нового палацу.

Після того, як в 1894 році літня резиденція перейшла у спадок останньому російському імператору - Миколі II, Лівадійський палаци, Великий і Малий, побудовані І. Монігетті вже не задовольняли запитам сім'ї. Малий був дійсно невеликий, а Великою дуже постраждав від негоди.

У 1904 році Великий палац вирішено було знести, і на його місці побудувати новий. Проектування і будівництво нового палацу доручили відомому ялтинському архітектору М. П. Краснову.

Н. П. Краснов прагнув так «вписати» нову будівлю в уже розрісся парк, щоб весь комплекс представляв єдине ціле. Будівництво тривало 17 місяців. Палац був побудований в стилі раннього італійського Відродження з білого інкерманського каменю. На його спорудження було витрачено 2,6 млн. Рублів.

Тоді ж була оновлена ​​вся господарсько-технічна база маєтку, побудовані електростанція (нині - органний зал), завод з виробництва льоду, гараж, зимовий театр. Були споруджені казарми для солдатів і козаків, які охороняли імператорську семью.В листопаді 1920, після встановлення радянської влади в Криму, Лівадія була націоналізована, а на землях маєтку був створений радгосп «Лівадія».

Влітку 1925 року тут відкрився перший в світі селянський санаторій.

У 1927 році перед відпочиваючими санаторію виступав з читанням віршів Володимир Маяковський, а в 1928 році Лівадію відвідав Максим Горький. Свої враження він висловив так: "За кордоном складають за старою звичкою нових царів для Росії, а колишньої Росії в помині немає, а в колишніх царських палацах сидять колишні мужики плоскінні, поглядають в віконце. Добре! Дуже добре!"

У 1931 році Лівадійський селянський санаторій був перетворений в кліматичний лікувальний комбінат.

Під час Великої Вітчизняної війни гітлерівці буквально розорили оздоровницю: вивезли медичне і господарське обладнання, розграбували Великий і знищили малий палац, спалили поштовий корпус.

В середині квітня 1944 року Південний берег Криму був звільнений від окупантів. Після проведення відновлювальних робіт, 4 лютого 1945 року в оновленому, відмиті від порохової кіптяви Лівадійському палаці відбулася Ялтинська конференція керівників трьох великих держав - Радянського Союзу, Сполучених Штатів Америки та Великобританії. Під час роботи конференції вся американська делегація на чолі з президентом США Франкліном Делано Рузвельтом розміщувалася в Лівадійському палаці. Тут вирішувалася доля практично всього повоєнного світу на наступні півстоліття. Цього доленосного події присвячена експозиція, розташована на 1-му поверсі палацу.

Зали другого поверху дають уявлення про життя, побут, звички, заняттях і захоплення сім'ї останнього з російських імператорів.

Розбитий в ландшафтному стилі Лівадійській парк займає близько 60 гектарів і налічує понад 400 видів дерев і чагарників. Зараз ведуться роботи по приведенню парку в належний вигляд.

А на схилах навколишніх гір розкинулися виноградники радгоспу "Лівадія", одного з найбільших господарств Кримського агропромислового об'єднання "Массандра". Тут вирощують виноград, що йде на виготовлення високоякісних, в основному десертних, вин.

З 1974 року Білий палац відкритий для екскурсій і відвідувань, а з 1993 року в Лівадію з'їжджаються любителі органної музики на щорічні фестивалі, в яких беруть участь зірки світової величини.

У 2011 році Лівадійський палац відзначив свій столітній ювілей.

Самим «об'ємним» об'єктом цієї екскурсії буде третій, Воронцовський палац. З Лівадії до Алупки можна дістатися нижньої дорогою, вона мальовнича, але звивиста і місцями вузька. Можна повернутися на трасу Ялта-Севастополь, і вже під самими зубцями Ай-Петрі, що постає тут у всій красі і в безпосередній близькості, згорнути, згідно вказівником, на південь - в Алупку.Небольшой курортне містечко Алупка ( «лисиця» з грец.) розташований в 17 км від Ялти. Місця ці здавна привертали людей: недалеко, в урочищі Балин-Кош, знайдені сліди перебування древньої людини епохи неоліту. У першому тисячолітті до н.е. тут влаштувалися таври - їх фортеця розташовувалася в двох кілометрах від міста на Хрестовій горі. Письмові згадки про Алупку (Алубіка) вперше з'являються в кінці 10 століття н.е. У XIII в. Алупка входить до складу християнського князівства Феодоро, потім переходить до Генуї, і на їх морських картах значиться як Люпіко. А з 1475 року, а також у всьому Криму, тут господарюють турки. Аж до початку 19 століття Алупка - невелике село з 30 дворів. Лише в 20-х роках XIX ст., Після придбання її генерал-губернатором Новоросійського краю графом М.С. Воронцовим, Алупка відроджується.

Літня резиденція генерал-губернатора Новоросійського краю графа М. Воронцова в Алупці - один з найбільш вражаючих палацово-паркових комплексів Криму . Алупкінський палац будувався з 1828 по 1848 рік, причому будівництво дороги і закладка парку почалися ще в 1820-м, а оздоблювальні роботи всередині йшли до 1852 р Палац виконаний за проектом англійського архітектора Е. Блора в еклектичному ключі, що поєднує романтику середньовічних замків, мавританський стиль і розкіш англійських заміських вілл кінця ХУШ століття. Вестибюль, передня, велика їдальня, більярдна і бібліотека оброблені дерев'яними панелями з мореного дуба, чудові каміни і венеціанські дзеркала, вироби з порцеляни, малахіту, бронзи прикрашають інтер'єри парадних залів. Стіни прикрашають картини відомих російських майстрів: В.Л. Боровиковського, Ф.С. Рокотов; полотна голландських, фламандських, французьких та італійських художників XVI-XVIII століть. У зимовому саду зібрана колекція мармурових скульптур і рідкісних рослин.

Від Південного фасаду, виконаного в мавританському стилі, до моря спускаються широкі сходи, у верхній частині якої встановлені знамениті мармурові леви: по парі сплячих, прокидаються і не сплять.

У 1921 р Воронцовський палац, на відміну від більшості інших, які стали санаторіями, був перетворений на музей. Щаслива доля вберегла збори палацових цінностей від повного розграбування під час революцій і воєн.

Знаменитий парк, що оточує палац, створений за проектом видатного німецького садовода- Карла Кебах. На 40 гектарах дуже складного рельєфу було висаджено понад 200 видів дерев і чагарників з різних країн світу. Родюча земля для посадки рослин була привезена і розміщена на кам'янистих схилах вручну, причому в деяких місцях товщина шару становить понад 12 метрів!

Парковий ансамбль складається з Верхнього, ландшафтного (або англійської) і Нижнього, регулярного (італійського) парків, які розділяє Місхорського шосе. Італійський варіант регулярного парку включають в себе природні елементи гірського схилу, залишаючи, таким чином, відкритим мальовничий вид на море. Верхній парк спроектований так, щоб створити повне враження природного пейзажу, в який органічно включені «чудесами природи»: озера, гроти, поляни ...

Зараз весь комплекс отримав статус палацово-паркового музею-заповідника державного значення, це - місце паломництва численних гостей півострова.

Подорож по трьом найкрасивішим палацам Південнобережжя досить довго - приблизно 8 годин, включаючи дорогу, - але враження коштують набагато більше.

Ще інформацію про Крим Ви можете прочитати в цьому розділі

Всі права на даную інформацію належать сайту Travels-ua.com . Копіювання можливе лише за наявності обратного посилання на сайт

Напишіть свій відгук про Палацах Криму

Новости