Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Воронцовський палац в Алупці: фото, історія, як дістатися

  1. Історія Воронцовського палацу в Криму
  2. архітектурний шедевр
  3. Воронцовський палац - кінозірка
  4. Експозиції Воронцовського палацу в Криму

Якщо ви вибрали для відпочинку в Криму в 2016 Алупку, то обов'язково побачите на фотографіях, листівках, картинах, покажчиках по всьому місту Воронцовський палац. Найвеличніший в Криму, він став справжньою окрасою цього приморського містечка і однією з головних визначних пам'яток ПБК, на яку щорічно приїжджають подивитися мільйони туристів. Чудова архітектура Воронцовського палацу в Алупці, розкішний парк, приголомшливі види на схили Кримських гір і Чорне море нікого не залишать байдужим.

Де розташований: Алупка, Дворцове шосе, 10.

Як найзручніше дістатися: найпростіше приїхати в Алупку з Ялти: сюди ходять маршрутки № 102, 115, 107. З Сімферополя і Севастополя дістатися до Воронцовського палацу можна з автовокзалу.

В яку пору року краще всього відвідувати: у будь-який час року в гарну погоду.

Історія Воронцовського палацу в Криму

Воронцовський палац в Алупці зводився як резиденція генерал-губернатора Новоросійського краю графа М. С. Воронцова. Треба сказати, що сам вибір Криму для будівництва цієї величної споруди повинен був лестити нашого півострова: в ті часи в Новоросію входила величезна територія від Одеси до Дону.

Палац зводився за проектом англійського архітектора Едварда Блора, який «доклав руку» до будівництва Букінгемського палацу в Лондоні і замку Вальтера Скотта в Шотландії. До сих пір ведуться суперечки щодо того, чи був архітектор особисто в Криму або створив свій шедевр, керуючись виключно розповідями про навколишніх пейзажах. Спочатку віриться більше, адже Воронцовський палац в Алупці ідеально вписується в ландшафт: його гострі башточки немов повторюють піки Кримських гір, а поєднання кількох архітектурних стилів, в тому числі східних, прекрасно відображає долю Криму.

Зводився палац в 1828-1848 роках під керівництвом ще одного англійського архітектора, Вільяма Гунта. Паралельно з будівлею велися роботи і над створенням парку: за них був відповідальний Карл Кебах, садівник, якому Крим зобов'язаний появою чудових садів і парків Фороса, Гаспри, Ореанди, Масандри, Місхора.

Паралельно з будівлею велися роботи і над створенням парку: за них був відповідальний Карл Кебах, садівник, якому Крим зобов'язаний появою чудових садів і парків Фороса, Гаспри, Ореанди, Масандри, Місхора

Володіти палацом Михайлу Семеновичу Воронцову довелося недовго: він помер в Одесі в 1856 році. Після нього маєток перейшов його синові, а потім - родичам, багатим дворянам Воронцовим-Дашкова. У 1917 році Воронцовський палац націоналізували. Йому пощастило набагато більше, ніж іншим культурним об'єктам в Криму: з 1921 тут влаштували історико-побутової музей, з 1956-го - художній музей. У 1990 Воронцовський палац став Алупкінським палацово-парковим музеєм-заповідником.

архітектурний шедевр

Перше, на що звертаєш увагу, коли бачиш фото Воронцовського палацу, - незвичайний колір каменю, з якого він зведений. Всі інші маєтки російських аристократів в Криму радують світлими, білими фасадами, в той час як резиденція графа Воронцова виглядає сірою брилою, загубленої в густій ​​зелені. Будівля зведена з діориту, сірувато-зеленуватого каменю вулканічного походження. Добували його тут же, в Алупці, причому кожен блок оброблявся вручну.

Воронцовський палац зустрічає туристів Шуваловском проїздом. Йдучи по бруківці, оточеній високими стінами, здається, що зараз опинишся в справжньому середньовічному замку. Однак досить одного погляду на легковажні башточки, щоб зрозуміти: Воронцовський палац не так-то простий.

Блор об'єднав в проекті палацу неоготический і неомавританському стилі. В Англії таке змішання назвали б романтизмом, а ось в Росії - еклектикою. Північний фасад Воронцовського палацу зі строгими лініями нагадує резиденції англійських аристократів. А ось південний, звернений до моря, оформлений в східному стилі: експерти кажуть, що Блор надихався палацом Альгамбра, резиденцією арабських правителів Іспанії в Гренаді. У парк веде Левова тераса - сходи, прикрашені мармуровими фігурами левів - аналогів скульптур з гробниці папи Климента XII в Римі.

У парк веде Левова тераса - сходи, прикрашені мармуровими фігурами левів - аналогів скульптур з гробниці папи Климента XII в Римі

Внутрішнє оздоблення, як легко зрозуміти з фото Воронцовського палацу в Криму, збереглося практично незмінним з XIX століття. Кожна кімната має своє індивідуальне оформлення - наприклад, Китайський кабінет, Зимовий сад, Блакитна вітальня, Стеців кімната. Дуже оригінально в Воронцовському палаці в Алупці оформлена парадна їдальня: вона нагадує зал середньовічного палацу. Зали прикрашені скульптурами і роботами відомих живописців - італійських, французьких, англійських і, звичайно, російських майстрів. Всього в Воронцовському палаці близько 150 кімнат, включаючи підсобні приміщення, але для відвідування, звичайно, відриті лише частина.

Воронцовський палац - кінозірка

Якщо при погляді на фото Воронцовського палацу у вас виникає відчуття, що він вам знаком, це означає, ви цінитель класики радянського кінематографа. Навряд чи є інша пам'ятка Криму , Яка «засвітилася» б в такій кількості фільмів! Воронцовський палац в Криму зображував царську резиденцію в «Звичайне диво» і «Гамлеті», «Три мушкетери» і «Небесних ластівок». Тут знімали «Червоні вітрила», «Божевільний день, або Одруження Фігаро» і «Сафо». Велика ймовірність зіткнутися зі знімальною групою і влітку 2015: зали і ландшафти палацу-музею постійно використовують при зйомці художніх і документальних фільмів.

Експозиції Воронцовського палацу в Криму

У 2016 році в Воронцовському палаці ви зможете відвідати такі експозиції:

  • «Парадні зали Головного корпусу Воронцовського палацу».
  • Південні тераси.
  • «Квартира Дворецького» в Господарському корпусі.
  • «Будинок графа Шувалова».
  • «Воронцовська кухня».
  • Інтер'єрні експозиції «Кабінет графа І.І. Воронцова-Дашкова »і« Кабінет коменданта Держ. Дачі ».
  • «Паризький архів» (картини та фотоматеріали - дар сім'ї Комстадіуса).
  • «Дар професора В.М. Голубєва »(картини художників XX століття).

Ціна квитка в Воронцовський палац

Більшість експозицій Воронцовського палацу працюють без вихідних. У будь-який день тижня можна приїхати і насолодитися розкішним парком. Зверніть увагу, що в одноденні екскурсії, які можна купити практично в будь-якому курортному містечку Криму, зазвичай не входить відвідування залів, так що якщо хочете насолодитися внутрішнім оздобленням Воронцовського палацу, доведеться подумати про цей момент заздалегідь. Втім, і огляд екстер'єру цього приголомшливого будівлі і величезного парку (його площа - понад 40 Га!) Залишить незабутні враження! В цілому на відвідування цієї пам'ятки, як і Нікітського ботанічного саду в Криму, варто виділити хоча б 3-4 години, а якщо хочете послухати екскурсію і пройтися по всіх експозиціям, а після - ще й купуватися на алупкінському пляжі, то заплануйте поїздку на цілий день!

ЕкспозиціяДорослий квитокДитячий квиток

Парадні зали Головного корпусу 300 рублів 150 рублів Воронцовская кухня 110 рублів 55 рублів Південні тераси 50 рублів 25 рублів Гостьовий корпус 50 рублів 25 рублів Будинок графа Шувалова 110 рублів 55 рублів Квартира дворецького 110 рублів 55 рублів Єдиний квиток на всі експозиції 550 рублів 275 рублів Екскурсія по парку 100 рублів 50 рублів

Перший вівторок кожного місяця для школярів і студентів влаштовують безкоштовні екскурсії. Зробити фото в Воронцовському палаці можна, доплативши 30 рублів. До речі, у музею є свій прейскурант на виїзну реєстрацію та професійну зйомку, так що при бажанні можна влаштувати справжній фотосет на фоні чудового палацу!

Новости