Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Воронцовський палац (Крим, Алупка): історія створення, опис, як дістатися, ціни і години роботи

  1. Історія виникнення палацу
  2. неповторність архітектури
  3. Від маєтку до музею
  4. Як дістатися
  5. Все, що стосується екскурсій
  6. Що увійде в екскурсію
  7. Трохи про тематичних виставках
  8. Воронцовський парк
  9. Без сувеніра піти не вийде
  10. Де можна перекусити
  11. Самостійно або з турфірмою

Цей старовинний палац одним з перших в історії Росії був обладнаний каналізацією і водопроводом. А його вежі спроектовані так, щоб їх зубці й шпилі повторювали вигин місцевих величних гір. Та ще й камінь для будівництва використовувався самий, що ні на є, незвичайний - діабаз. Отже, перед вами справжнє диво архітектурної думки - Воронцовський палац в Алупці!

Історія виникнення палацу

Про графі Михайла Воронцова відомо багато Про графі Михайла Воронцова відомо багато. Він - нащадок найдавнішого дворянського роду. Своє дитинство провів молодий граф в Англії, де його батько служив послом Росії.

Можливо, тоді Воронцов і полюбив англійську архітектуру, монументальність і велич якої запалили йому в душу.

Спочивати на лаврах своїх батьків Михайло Воронцов не збирався. Він зробив відмінну кар'єру воєначальника. Його сучасники відзначали в ньому дух патріотизму, небувалий розум і начитаність.

Був поранений в Бородінській битві, коли рішуче наступав з загоном на солдатів Наполеоновской армії.

А з 1823 року обійняв посаду губернатора Новоросії. При ньому Крим розрісся містами, з'явилося виноробство і розвинулося вівчарство.

Граф до будь-якої справи підходив з копіткістю і великою вимогливістю. У всьому він домагався кращого. І навіть будівництво його власного палацу в Алупці перетворилося в довгу епопею.

Почалося все в 1828 році. Франческо Боффо розробляв для графа проект унікального палацу. Однак Воронцов весь час вносив правки і просив переробити проект. А в підсумку - взагалі відмовився від послуг архітектора.

Далі за проект взявся вже англійський майстер - знаменитий у той час архітектор Едвард Блор. До слова, саме він брав участь в проектуванні Букінгемського палацу в Англії.
І ось, лише до 1848 році, кримська резиденція генерал-губернатора Воронцова була побудована.

неповторність архітектури

Цікаво, що про Воронцовському палаці знають далеко за межами Росії. Подивитися на нього приїжджають з усього світу. І навіть багато англійські замки поступаються за своєю красою Воронцовському палацу.
Більше нагадує лицарський замок або будинок англійського лорда, палац постійно привертав увагу режисерів. У безлічі радянських кінострічок дію розгорталися саме в Воронцовському палаці і на території прилеглого до нього парку. Так, відома картина «В'язень замка Іф» (1988 рік) була частково знята в стінах цього казкового палацу.

Та й сьогодні це кам'яне твір мистецтва вабить до себе і туристів, і просто цікавих, спраглих зануритися в історію.
У чому ж унікальність споруди?

Палац спроектований на основі трьох стилів: неомавританському, англійська та готичний.

Елементи і деталі кожного з них гармонійно переплітаються і доповнюють один одного. В ті часи приміщення палаців проектувалися в суворій послідовності. Однак архітектор Блор пішов іншим шляхом. Він розташував всі корпуси будівлі в лінію - із заходу на схід (ніби імітуючи «рух» гір позаду палацу).

Причому західні корпуси палацу нагадують споруди раннього середньовіччя, а рухаючись далі по дому - розумієш, що з'являється архітектура пізніших періодів.

Причому західні корпуси палацу нагадують споруди раннього середньовіччя, а рухаючись далі по дому - розумієш, що з'являється архітектура пізніших періодів

У будівництві стін використовувався камінь - діабаз. Він в два рази міцніше самого граніту. Ось тільки вимагає точності при роботі, інакше камінь «капризно» кришиться від невмілого поводження з нею.

Ажурний висячий міст з чавуну прикрашає один з двориків палацу.

Арки. Їх архітектор використовував в проектуванні палацу на повний розмах. Арки тут є скрізь. Вони круглі, стрілчасті, підковоподібні, звичайної витягнутої форми і різьблені.

З південного боку палац «охороняють» леви. Ці мармурові горді тварини по-царськи «зустрічають» гостей палацу.

Ці мармурові горді тварини по-царськи «зустрічають» гостей палацу

Скульптури левів виконували для графа Воронцова італійські майстри. Леви розміщені на просторій терасі, від якої в парк ведуть широкі кам'яні сходи. І, звичайно, з тераси відкривається незрівнянний вид на місцеві кримські краси.

Від маєтку до музею

Доля Воронцовського палацу схожа з долею багатьох подібних розкішних маєтків на початку XX століття. Палац був націоналізований більшовиками. Потім в ньому відкрився музей.

У роки Великої Вітчизняної війни фашисти, які окупували Крим, були нещадні до експонатів музею. Багато з них пропали або знищені. Та й сам палац, піддаючись обстрілу, міг не дожити до наших днів.

Після війни палац відновили в статусі музею. І сьогодні побачити блиск і чудову архітектуру будинку може будь-який бажаючий, достатньо лише приїхати в Крим.

Як дістатися

Адреса Воронцовського палацу: м Алупка (Крим), Дворцовое шосе 18. Найближче до Алупці знаходиться курортне місто Ялта . Він розташований в 17 кілометрах, а час в дорозі складе близько 20-25 хвилин. Тому свій шлях легше починати саме звідти.

Варіанти, як доїхати до Воронцовського палацу:

1 1. Автобусом або маршруткою. З автовокзалу Ялти йдуть маршрути № 107, 115. Зійти потрібно на зупинці «Автостанція» в Алупці. У 10 хвилинах ходьби від вас будуть західні ворота для входу на територію палацового комплексу. Знайти нескладно. Вежі палацу видно вже здалеку.

Також можна сісти на маршрутку в самому центрі Ялти (№ 32) і доїхати до кінцевої зупинки «Воронцовський палац».

Далі - в п'яти хвилинах ходьби знаходиться Північний парадний вхід до палацу. Маршрутка обійдеться вам в 30 руб.

2 2. Рейсовий морський катер. Цей варіант для натур романтичних! Відходить він кожні 2 години від морського вокзалу в Ялті.

Час в дорозі до Алупки складе приблизно 35 хвилин. Це трохи довше, ніж автобусом. При цьому врахуйте, що в негоду рейси катерів скасовуються.

Вартість складе - 100 руб. на одну людину. Зійшовши в Алупці вам потрібно піднятися наверх, в сторону парку, що оточує палац. Далі - хвилин 10 пройти по дорозі парку, нікуди не звертаючи. І ось ви опинитеся на задньому дворі Воронцовського замку.

3. На власному автомобілі, звичайно, добиратися найкомфортніше. Від Ялти потрібно виїхати на шосе «Ялта-Севастополь». Час в дорозі - 15 хвилин до покажчика «Алупка».

4. Таксі. У туристичний сезон таксисти зазвичай виставляють ціни. Однак майте на увазі, що середня вартість поїздки від Ялти до Алупки складе близько 300 руб. Занадто завищена ціна повинна вас насторожити, адже так на вас хочуть просто заробити.

Все, що стосується екскурсій

Воронцовський палац чекає своїх відвідувачів щодня, без вихідних.
Каса працює з 09:00 до 16:00; в суботу - з 09:00 до 19:00 години.

Однак варто звернути увагу, що крім оглядової екскурсії туристам пропонуються до ознайомлення тематичні виставки. На них можна потрапити в будь-який день, крім понеділка, середи, суботи. Увага: квитки на виставки продаються окремо і не входять у вартість оглядової екскурсії Воронцовського палацу.

Увага: квитки на виставки продаються окремо і не входять у вартість оглядової екскурсії Воронцовського палацу

Вартість оглядової екскурсії - 300 руб. для дорослого і 150 руб. для дитини.
Дозволені фото і відеозйомка.

Телефон екскурсійного відділу Воронцовського палацу: 8 (978) 01-85-674.
Дзвінки приймаються у робочі дні, строго з 09:00 до 17:00.

Екскурсії починаються кожні дві години. Втім, якщо збирається велика кількість бажаючих, то і кожну годину.

Що увійде в екскурсію

Вам покажуть все корпуси Воронцовського палацу, розкажуть історію створення замку, а також деталі життя сім'ї Воронцових.

Можна буде побачити інтер'єр та кімнати, де колись проводили час граф і члени його сім'ї. Каміни, витончені дзеркала, картини, деталі побуту та особисті речі мешканців - тут є все, що може перенести вас в ту саму епоху, коли палац був повний, а у свята влаштовували бали.
Чимало емоцій викличе і прогулянка по внутрішніх двориках, а також огляд тераси, тієї самої, де під кримським сонцем «живуть» мармурові леви.

Трохи про тематичних виставках

Вартість на такі виставки коливається від 50 до 100 руб.
Ті, хто вже побував у Воронцовському замку, рекомендують до відвідування ці експозиції, що дають більш глибоке уявлення про життя родини Воронцових і про побут минулих років.

Наприклад, популярністю користуються такі виставки:

1. Експозиція «Квартира дворецького».

Перше питання, яке виникає при обході настільки просторого і величезного замку - хто обслуговував і прибирав ці покої? Скільки було прислуги у сім'ї Воронцових? І які функції виконував дворецький? Як жили слуги графа, на що мали право і яку несли відповідальність?

На ці питання ви знайдете відповідь саме на цій виставці, де вам покажуть приміщення, в яких колись жив керуючий, або просто дворецький, Воронцовського палацу.

2. Виставка в конференц-залі.

Вона присвячена моді XIX і початку XX століть. Тут все розповідає про те, чим захоплювалися дами тих років.

До огляду представлені старовинні журнали мод, сумочки, віяла, деталі одягу, аксесуари.

До огляду представлені старовинні журнали мод, сумочки, віяла, деталі одягу, аксесуари

А також, вас здивує чудова колекція картин із зображенням представниць аристократії. Чим відрізнялася російська мода від паризької? І відрізнялася взагалі? Експозиція чекає своїх гостей!

3. Виставка «Воронцовська кухня».

Про гастрономічні пристрасті аристократії можна легко дізнатися, відвідавши цю виставку. Тут же вам розкажуть про те, як готувалася їжа для графа і його сім'ї. І як велися господарські справи на кухні.

Воронцовський парк

Зверніть увагу, що прогулянка з екскурсією по парку, що оточує Воронцовський палац - оплачується окремо.
Її вартість - 100 руб. для дорослого і 50 руб. за дитячий квиток.

Звичайно, можна і самостійно прогулятися по парку, що розкинувся на 40 гектарах землі. Однак в супроводі гіда ви дізнаєтеся багато цікавого. Адже парк створювався з екзотичних рослин (їх тут понад 200 видів). Прекрасні фонтани, тераси, альтанки - дізнатися їхні таємниці можна тільки на екскурсії. Триває екскурсія по парку приблизно одну годину. Групу з 20 осіб набирають кожні дві години.

Без сувеніра піти не вийде

Всі екскурсії закінчується тим, що туристів проводжають до сувенірної лавки при Воронцовському палаці.

Тут можна купити зменшені копії статуй, пам'ятників, якими багатий замок. А можна просто придбати листівки з місцевими видами. Словом, подарунок або сувенір знайдуться на будь-який смак і гаманець.
Залишити для себе згадку про відвідини палацу, звичайно ж, варто.

Де можна перекусити

Чим активніше проводиш день, тим щільніше хочеться перекусити по його закінченні.
Так само і тут. Екскурсії, якими б вони не були цікавими, вимотують. Тому не відмовляйте собі в задоволенні посидіти в затишному кафе і насолодитися місцевою кухнею.

Поруч з Воронцовським палацом є такі заклади:

Поруч з Воронцовським палацом є такі заклади:

  • їдальня-кафе «Магнолія (знаходиться на першому поверсі Гостиного будинку« Магнолія »). Адреса: Алупка, вул. Парковий узвіз 6. Ціни тут приємно порадують. Середній чек: 300 руб. Кухня - російська;
  • ресторан «Trattoria Balcone». Адреса: Алупка, вул. Фрунзе 2/4. Середній чек: 600 руб. Заклад спеціалізується на італійських стравах. Чудові піци, паста, м'ясо-гриль;
  • кафе російської кухні «Калинка». Адреса: Алупка, вул. Амет-Хана Султана 17А. Меню прекрасно поєднує дієтичні страви, смажені стейки, наваристі супчики та десерти. Середній чек: 500 руб.

Дізнайтесь більше про прекрасне півострові Крим - про відпочинок, розваги і цікавих місцях.

Пропонуємо поглянути на шедеври архітектури в Ялті - в чому унікальність знаменитих Палаців курорту, читайте далі .

знайомимося з курот Південного берега: куди краще поїхати, де зупинитися і що подивитися.

Самостійно або з турфірмою

І наостанок важливе питання. Де краще купити екскурсію? Звичайно, оптимальний варіант - дістатися самостійно до палацу і придбати екскурсію вже на місці.

Черг біля кас тут немає навіть в сезон відпочинку. Місцеві гіди швидко формують групи, і чекати, як правило, не доведеться.

Другий варіант: звернутися в місцеві турфірми або до гіда при готелі, де ви зупинитеся. Однак вийде набагато дорожче. Зате вам забезпечать трансферт до палацу, і доставлять назад.

Серед багатьох палаців, які залишилися в Криму - Воронцовський замок виділяється своєю незвичністю, середньовічним стилем і масштабами. Відвідати його обов'язково варто, щоб побачити всю розкіш і розмах, з яким жили представники дворянства в ті часи. І, звичайно, варто захопитися талантом архітектора, хто створив цю красу в камені.

У чому ж унікальність споруди?
Перше питання, яке виникає при обході настільки просторого і величезного замку - хто обслуговував і прибирав ці покої?
Скільки було прислуги у сім'ї Воронцових?
І які функції виконував дворецький?
Як жили слуги графа, на що мали право і яку несли відповідальність?
Чим відрізнялася російська мода від паризької?
І відрізнялася взагалі?
Де краще купити екскурсію?

Новости