Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Воронцовський палац і алупкинський парк в Криму

  1. Як дістатися до Воронцовського палацу
  2. Автобус з Ялти
  3. Таксі з Ялти
  4. Особиста або орендована машина
  5. Екскурсії до Воронцовського палацу
  6. Воронцовський (Алупкінський) парк
  7. Озера в парку
  8. Малий і Великий хаоси
  9. Воронцовський палац
  10. Час роботи основної каси:
  11. Вартість квитків:

Прогулюючись увечері по набережній Ялти, ми підійшли до одного з туристичних кіосків з продажем екскурсій. Я поцікавилася, чим можна побалувати свою душу в околицях курорту. Одна з екскурсій включала в себе відвідування трьох палаців: Лівадійський, Масандрівський і Воронцовський. У всі три має сенс їхати, якщо маєш у своєму розпорядженні великою кількістю часу і взагалі цікавишся цією темою. Я також поцікавилася, який із трьох палаців найбільш вражаючий. По відповіді я зрозуміла, що ми поїдемо до Воронцовського палацу ...

На думку продавця турів:

Лівадійський палац - колись був літньою резиденцією російського імператора, тому зовні представлений більше, як "політичне" будівлю, без зайвих оздоблень.

Масандрівський палац - нагадує казковий замок з невеликою парковою зоною, збудований для імператора Олександра III. Останньому пожити в ньому так і не вдалося, на жаль. Будівля повністю служить для житлових потреб, а зовні виглядає куди привабливіше Лівадійського. Однак, палац разом з парком невеликі за розмірами, та до того ж розташовані зовсім в іншій стороні від Ялти.

Тому залишився Воронцовський палац - знаменитий не стільки самим палацом, скільки великим парком, його оточуючим. Створення та палацу і парку відбувалося в один час, зараз вони складають єдиний палацово-парковий ансамбль. До речі, парк, де висаджені рослини зі всього світу, вважається одним з кращих не тільки в Криму, але і в Європі. Проти такого аргументу складно встояти. Логічно, що наш вибір припав саме на Воронцовський палац.

Логічно, що наш вибір припав саме на Воронцовський палац

до змісту ↑

Як дістатися до Воронцовського палацу

Якщо ви в Алупці, то до палацу можна прогулятися пішки. Тому розповім, як дістатися з Ялти. Практично всі цікаві пам'ятки знаходяться по шляху: гора Ай-Петрі , Воронцовський палац і Ластівчине гніздо .

до змісту ↑

Автобус з Ялти

З ялтинського автовокзалу йде автобус під № 102 (він же проходить спочатку повз Ластівчиного гнізда, потім зупиняється біля канатної дороги на Ай-Петрі, і кінцева зупинка у нього біля Воронцовського палацу, все, що потрібно в одному комплекті). Рейси щодня з 6:45 до 21:45, інтервал 35-60 хв, вартість проїзду 40 руб / чол.

З автостанції «Речовий ринок» (недалеко від Набережної Ялти) ходить автобус під № 132. Рейси щодня з 07:00 до 21:00, інтервал 20-30 хв, вартість проїзду 40 руб / чол.

Ми добиралися від підйомника на гору Ай-Петрі. Просто чекаєте якийсь мимо проходить автобус і їдете (10 руб). Якби я знала, що до Воронцовського палацу залишилася всього одна зупинка, ми б прогулялися пішки.

до змісту ↑

Таксі з Ялти

Таксі Ялта-Воронцовський палац буде коштувати від 1000 руб / машина.

до змісту ↑

Особиста або орендована машина

Найпростіше доїхати на машині, до того ж по дорозі можна подивитися Ластівчине Гніздо і гору Ай-Петрі, що не підлаштовуючись під графік громадського транспорту. Якщо у вас є права, але немає машини, її легко орендувати заздалегідь через інтернет і отримати в Ялті по приїзду.

до змісту ↑

Екскурсії до Воронцовського палацу

до змісту ↑

Воронцовський (Алупкінський) парк

Як я вже писала вище, щоб потрапити до палацу, необхідно пройти через територію немаленького (близько 40 га) парку. На вході зустрічає ось така карта, яку я раджу сфотографувати, щоб не заблукати. Прогулянка по парку абсолютно безкоштовна.

Зазвичай, я скептично ставлюся до слів "один з найкращих серед ... ..", проте Воронцовський парк дійсно заслуговує на увагу.

до змісту ↑

Озера в парку

Одне з перших вражаючих місць Воронцовського парку, куди ми вийшли - були штучні ставки, які за своєю формою нагадують гірські озера, тому так і названі:

1. Лебедине - найбільше озеро, в центрі якого розташовується скеля, звідки тоненька цівкою біжить вода.

Лебедине - найбільше озеро, в центрі якого розташовується скеля, звідки тоненька цівкою біжить вода

2. Форельне - наступне за Лебедине озеро, яке має спокійний і навіть задуманий вигляд.

Форельне - наступне за Лебедине озеро, яке має спокійний і навіть задуманий вигляд

3. Дзеркальне - спокійна гладь цього озера дійсно схожа на дзеркало, не дивлячись на те, що є проточним.

Дзеркальне - спокійна гладь цього озера дійсно схожа на дзеркало, не дивлячись на те, що є проточним

В одному з озер ми помітили плещуться у воді білого лебедя. До нашого задоволення тут же встановлені лавки. На одній ми розташувалися, щоб помилуватися птахом.

до змісту ↑

Малий і Великий хаоси

Озера - не єдине, чим можна порадувати око в парку. До речі, вони як раз розташовані між Малим і Великим хаосами. Таку назву я чула вперше, тому не пройтися по шляху покажчика було злочином.

За ледве помітною стежкою в розрослися деревах ми дісталися до Великого хаосу. В кінці шляху він постав перед нами у вигляді величного каскаду великих кам'яних брил. Дивишся на цей "хаос" і мимоволі встають картини або великого вибуху, або сходу льодовика, або землетрусу ... Приблизно за таким курумніка нам доводилося скакати в Саянах Хакасії.

Приблизно за таким курумніка нам доводилося скакати в Саянах Хакасії

Я думаю безглуздо перераховувати численні струмки, гроти, тінисті алеї і квітники. Все це можна побачити, прогулюючись по шикарному Воронцовському парку. Десь в парку ще є Зал водоспадів з кам'яної пірамідою в центрі, оточеної трьома водопадиками.

до змісту ↑

Воронцовський палац

Відвідування палацу, звичайно, вилетить в копієчку. Особливо якщо є бажання залізти «в усі дірки». Можна, звичайно і за основними залами прогулятися і окремо помилуватися на скульптуру лева, буде майже в 2 рази дешевше. Навколо палацу можна пройтися безкоштовно.

до змісту ↑

Час роботи основної каси:

  • в будні - з 09:00 до 19:15
  • в суботу - з 09:00 до 16:15
  • неділя - вихідний
  • групові екскурсії (від 15 чол) - в 11:00, 13:00, 15:00

Туалет один на весь палацовий комплекс. Знаходиться біля квиткових кас, оплачується окремо (20 руб.)

до змісту ↑

Вартість квитків:

  • Парадні зали головного корпусу Воронцовського палацу + аудіогід - 350 руб / дорослий, 200 руб / пільговий *
  • Будинок графа Шувалова - 150 руб / дорослий, 80 руб / пільговий *
  • Квартира Дворецького - 110 руб / дорослий, 55 руб / пільговий *
  • Воронцовська кухня - 110 руб / дорослий, 55 руб / пільговий *
  • Скульптура Південних Террас (лев) - 50 руб / дорослий, 25 руб / пільговий *
  • Єдиний квиток (всі експозиції та виставки) - 830 руб / дорослий, 450 руб / пільговий *
  • Екскурсія по парку на електромобілі - 800 руб / чол

* до пільговиків належать діти 7-18 років, пенсіонери, студенти

Ми пройшли до західної частини палацу з вежами, одна з яких є вартовий. Порадувало, що людей мало і можна було зробити практично "безлюдні" фотографії в вузьких переходах між частинами Воронцовського палацу.

Все це можна побачити безкоштовно, так само як зелені сади і нижні паркові алеї.

Тепер же давайте дізнаємося, що всередині палацу. А всередині палацу близько 150 кімнат, що вражають розкішшю та антикварними меблями.

Однією з найбільш пам'ятних кімнат є Блакитна вітальня, стіни і стеля якої виконані з ліпнини у вигляді рослинного орнаменту.

З Південної боку палацу якраз знаходяться Південні тераси з левами з білого мармуру.

Вони розташувалися на сходах, що йде практично до самого моря.

А якщо повернутися в зворотну сторону, то відкривається приголомшливий вид палацу на тлі кримських гір з вершинами Ай-Петрі.

Якщо ви все ж не захочете прогулятися по кімнатах Воронцовського замку, то можна взяти квиток на Південні тераси і просто помилуватися видами, що.

Внизу є вихід до пляжу. Так що якщо будете в цих краях в сезон, захопіть з собою купальники. А наш сьогоднішній день, підійшов до кінця, пора повертатися в Ялту. Ластівчине гніздо доведеться відкласти на завтра.

На зворотному шляху ми вийшли з іншого боку парку, пройшовши повз різних сувенірних крамниць. Я не любитель збирати дрібнички, але тут можна придбати симпатичні сувеніри.

Новости