Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Султанський палац Топкапи в Стамбулі: фото і опис

  1. Топкапи: по сторінках історії
  2. Султанський палац: особливості архітектури
  3. Інформація для туристів

Розкішний і монументальний, величний палац Топкапи (інша назва - Гарматні ворота) довгий час був головною резиденцією багатьох турецьких султанів. Саме його стіни бачили неземну пристрасть Сулеймана Пишного і його наложниці Роксолани.

Топкапи: по сторінках історії

За 6 століть свого існування палац Топкапи став свідком безлічі подій турецької історії. За його залах ходили великі люди, в його стінах вирішувалися питання світового значення, так як перед силою і міццю Османської імперії тріпотіли багато країн світу. Ключовими моментами в історії Палацу можна відзначити наступні дати:

  • 1475-1478 роки - будівництво палацу Топкапи за наказом султана Мехмеда Завойовника.
  • Середина XVI століття - на прохання Роксолани Сулейман I будує в палаці гарем.
  • 1854 рік - статус султанського палацу отримав Долмабахче.
  • 1923 рік - палац Топкапи став музеєм.
  • Це найдавніша пам'ятка Стамбула, яка оповідає про життя 25 турецьких султанів.

Султанський палац: особливості архітектури

Архітектурний вигляд палацу вражає своєю міццю і монументальністю. Палац Топкапи займає площу в 700 тисяч кв. метрів. Він оточений стіною, довжина якої становить 1400 метрів.

Влаштований палац за принципом чотирьох дворів, оточених стіною, але розділених між собою. У першому дворі можна подивитися службові та підсобні приміщення палацу. У другому дворі - канцелярія дивана і скарбниця. У третьому - гарем і внутрішні покої; тут колись була навіть школа Ендерун - стародавній центр підготовки управлінських кадрів. У четвертому дворі можна оглянути павільйони Рева, Меджидіє, Софа, мечеть Софа, вежу БАШЛАЙ, павільйон для обрізання, султанську гардеробну.

Своєю величчю Палац Топкапи підтверджує свій статус головної султанської резиденції, який він носив з моменту свого зведення аж до XIX століття, і статус найбільшої пам'ятки Туреччини, який він носить і донині.

Сьогодні розкіш турецького палацу можна оцінити і зсередини, відвідавши музей, що знаходяться в цих стінах. Він здивує своїми оздоблення та експонатами: на кухнях палацу можна побачити рідкісну колекцію порцеляни, яка займає 3 місце в світі (12 000 предметів), а також скарби внутрішньої скарбниці.

Проходячи по залах палацу Топкапи, відчуваєш себе частиною тієї загадкової, величної історії, яка розгорталася в цих стінах протягом декількох століть існування могутньої Османської імперії.

Інформація для туристів

Адреса: Cankurtaran Mh., 34122 Fatih / İstanbul.

Ціна квитка: 60 TL (11 $).

Графік роботи: щодня, крім вівторка.

  • З 31 жовтня по 14 квітня: з 9:00 до 16:45.
  • З 15 квітня по 30 жовтня: з 9:00 до 18:45.

* Каси припиняють роботу за 45 хвилин до закриття комплексу.

Вихідні дні: щовівторка, 1 січня, 23 квітня, 4 червня, 13 серпня, 29 жовтня.

Найцікавішою пам'яткою в Стамбулі для вас також стане унікальний пам'ятник старовини цистерна Базиліка - водосховище IV століття, розташоване в центрі міста.

Палац Топкапи на мапі Стамбула

Новости