Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Палац дожів у Венеції: історія, експозиція і квитки

  1. Історія Палацу дожів у Венеції
  2. Внутрішні приміщення Палацу дожів
  3. Секретні приміщення Палацу Дожів у Венеції
  4. Квитки до Палацу дожів
  5. Графік роботи та як дістатися
  6. Цікаві посилання по темі:
  7. Збережіть собі статтю, щоб не втратити:
  8. Схожі статті

Колись на Середземномор'ї не було сильніше, багатше і більш впливовою держави, ніж Венеціанська Республіка. Пройшли століття, і тепер Венеція приваблює вже не загарбників і торговців, а мільйони туристів з усього світу, які бажають побачити місто на воді у всій його красі. Але навіть серед багатої на дивини Венеції Палац Дожів виділяється особливо.

То тут, то там - BlogoItaliano вже не раз згадував про Палаці Дожів. Він по праву увійшов в ТОП ідей Що подивитися в Венеції , А також став єдиним представником міста на воді в імпровізованому ТОП-листі кращих пам'яток Італії, куди можна купити квитки online . Тому рано чи пізно слід було розповісти про Палаці Дожів докладно. Тим більше, розповідати є що ...

Зміст статті
1. Історія Палацу дожів у Венеції
2. Внутрішні приміщення Палацу дожів
3. Секретні приміщення Палацу Дожів у Венеції
4. Квитки до Палацу дожів
5. Графік роботи та як дістатися
6. Цікаві посилання по темі

Історія Палацу дожів у Венеції

В середні віки Венеціанська Республіка практично безроздільно панувала в Середземному морі, а в число її володінь входили Крит , Кіпр, Іонічні острова, Далмація, Істрія, Іллірія (практично вся територія колишньої Югославії). Турецької загрози ще не існувало, араби не мали такого потужного флоту, торгівля зі східними країнами аж до Індії йшла повним ходом - Венеція процвітала.

На початку XIV ст. було прийнято рішення про будівництво нового Палацу дожів - палацу для правителів республіки і засідання Великої ради (законодавчого органу), Ради Сорока (судового та виконавчого органу) та Ради Десяти ( «таємної канцелярії» республіки).

Причому, це вже був би четвертий за рахунком Палац дожів у Венеції. Перша будівля, зведена ще на античних руїнах і представляло собою, скоріше, фортеця, було зруйновано в 976 р під час повстання.

Перша будівля, зведена ще на античних руїнах і представляло собою, скоріше, фортеця, було зруйновано в 976 р під час повстання

Палац дожів у Венеції

Друге згоріло в 1106 р а третє, вибудуване на місці згорілого, вже без веж і бійниць, остаточно застаріло і не відповідало поданням венеціанців про велич держави.

Зведення нового палацу велося понад століття, з 1309 по 1424 року, але ще аж до кінця XVI ст. його добудовували і покращували, а після пожежі 1577 р знищила практично все південне крило, художникам довелося відтворювати всі інтер'єри заново.

На жаль, тоді в вогні безповоротно загинули шедеври Джорджоне. І, на щастя, що замовлення на відновлення розпису інтер'єрів отримали Веронезе і Тінторетто. До речі, Веронезе запрошували до Палацу дожів не один раз, і тепер його картини можна побачити в залах Ради Десяти (50-і рр. XVI ст.), Великої Ради і Голосування (1577 р якраз після пожежі).

Палац дожів у Венеції не має єдиного стилю. Фасад, що виходить на лагуну і робить палац схожим на перевернутий корабель - це данина і пізньої європейської готики, і Візантії, до складу якої після падіння Західної Римської імперії якийсь час входила Венеція.

У внутрішній двір веде кілька воріт, найвідоміші з яких - Паперові, які отримали таку назву чи то від того, що на них колись вивішувалися нові укази, чи то завдяки сиділи біля них переписувачам, що допомагали складати прохання.

Внутрішній двір - це кілька поверхів ажурних галерей. Північне крило палацу, де розташовувалися особисті апартаменти дожів, прикрашене статуями знаменитих філософів. А статуї архангелів по кутах цієї частини будівлі символізують мир, війну і торгівлю, тобто основні заняття венеціанців.

А статуї архангелів по кутах цієї частини будівлі символізують мир, війну і торгівлю, тобто основні заняття венеціанців

Внутрішній двір Палаццо прикрашають фігури філософів

На другий ярус галереї Палацу можна потрапити, піднявшись по Сходами Гігантів (Нептуна і Марса, вже язичницьких покровителів), на верхньому майданчику якої відбувалася церемонія коронації дожів. Оглядаючи галерею і роблячи фото Палацу дожів, варто кілька разів сфотографувати і капітелі колон - справжні скульптурні шедеври - ілюструють історію християнства і Венеції.

Всюди - леви з крилами і книгою - символ Святого Марка, покровителя міста і республіки. Але левові морди і спотворені обличчя з отворами в стінах - це не прикраса, а ящики для збору доносів: Рада Десяти, що обирався на рік, і постійно викриває державних злочинців, працював з будь-якими «документами». Правда, до розгляду приймалися тільки доноси за підписом упорядника і свідків.

У внутрішні приміщення з галереї палацу веде Золоті сходи (1538-59). Аж до скасування інституту дожів, в 1797 р, пройти туди без особливого розпорядження могли тільки члени Великої ради, чиї прізвища були вписані в Золоту книгу, що зберігається в кімнаті під сходами.

Внутрішні приміщення Палацу дожів

Перший зал, куди зазвичай потрапляють екскурсанти, але де вже заборонено робити фото - Пурпурний. Тут очікували виходу дожа прокуратори - посадові особи, які займалися питаннями утримання будинків і носили пурпурні одягу. Стіни і стеля приміщення багато оброблені білою з позолотою ліпниною, мармуровий камін прикрашає герб дожа Агостіно Барбаріго.

У залі Гримани і залі Львів буквально у всіх ракурсах представлений головний символ Венеції - лев з крилами і книгою. Зустрічається на цих картинах і сам Палац дожів у найдрібніших подробицях. Зал філософів прикрашений фресками Тиціана.

Інтерес представляє і зал Карт, де експонуються матеріальні свідчення середньовічних уявлень про світ. Це, наприклад, копії карт Марко Поло і карти, на які нанесена Тартария (територія від Каспійського моря до Тихого океану і Індії).

Це, наприклад, копії карт Марко Поло і карти, на які нанесена Тартария (територія від Каспійського моря до Тихого океану і Індії)

Зал Великої Ради в Палаццо Дукале

На розкішно декорованих стінах і стелі залу Колегій можна побачити плафони і панно кисті Веронезе і роботи Тінторетто. Саме тут колись приймалися найважливіші рішення уряду республіки. У залі Магістрату виставлені маловідомі картини і триптихи І. Босха та інших голландських художників. Зал Сенату прикрашають стельові панно Тінторетто.

Майже все південне крило палацу займає зал Великого Ради (54 × 25 × 15 м), що вважається найбільшим в світі приміщенням без внутрішніх перекриттів і колон і розташовує самої грандіозної з відомих картин - полотном Тінторетто «Рай» (22 × 7 м).

Секретні приміщення Палацу Дожів у Венеції

Палац дожів має три поверхи, не рахуючи поверху лоджій, з безліччю залів і невеликих приміщень, призначених для роботи численних канцелярій Республіки і проведення засідань. З 1923 р в них експонуються картини, зброю, обладунки.

Однак не всі з приміщень палацу зберегли свій первісний вигляд. Французи, які захопили Венецію в 1797 р, відвезли в Лувр чимало картин знаменитих художників. У тому числі і стельове панно Веронезе «Зевс вражає блискавкою пороки» (зараз на його місці копія) із залу Ради Десяти, де засідав суд, який виносить вироки нудиться неподалік злочинцям. Неподалік - тобто поверхом вище, де під самим дахом знаходилася одна зі старих в'язниць - Пьомбі.

Ящик для доносів у Палаці Дожів

Дах був покритий свинцевими пластинами, і в спеку загострювалася до неймовірних температур, а в холод - в буквальному сенсі слова заморожував душу, заморожуючи тіло.

Крім Пьомбо, Палац дожів у своєму розпорядженні і в'язницею Поцци ( «колодязі»), в напівпідвальних приміщеннях, на рівні води в каналах. Злочинці під дахом і під землею утримувалися в нелюдських умовах. Свого часу в'язнями Пьомбі були Джордано Бруно і Казанова, який все ж втік з в'язниці, що раніше не вдавалося нікому.

Свого часу в'язнями Пьомбі були Джордано Бруно і Казанова, який все ж втік з в'язниці, що раніше не вдавалося нікому

Міст Зітхань пов'язував Палац Дожів з новою в'язницею

До речі, незважаючи на те, що камер в обох в'язницях було не так вже й мало, в XVI ст. було побудовано окрему будівлю, що призначалася для утримання злочинців.

Від Палацу Дожів нову в'язницю Карчері відокремлює лише вузький канал, через який перекинуто знаменитий Міст Зітхань, названий так тому, що через його заґратовані віконця ведені в камеру або на кару могли кинути прощальний погляд на місто і зітхнути, сумуючи про свою долю. У число секретний приміщень палацу входять, крім в'язниць і залу Ради Десяти, зал Ради Трьох (інквізиції), зал тортур і зал виконання вироків (ешафот).

Квитки до Палацу дожів

Венеція прекрасна в будь-який час року. Про це давно знають і туроператори, і самостійні мандрівники, так що придбати квитки в Палац дожів без черги навряд чи вдасться. Втім, черга зазвичай не настільки велика, як, наприклад, в Колізей .

Крім цього, квитки в Палац Дожів, як правило, продаються «в зв'язці» з можливістю відвідування інших визначних пам'яток Венеції: 4 museum San MarcoPass - квиток для 4-х музеїв на Площі Сан Марко, 11 museum Venice Pass - «проїзний» з більш широким спектром застосування. Дізнатися про них більш детально і замовити online можна тут .

Інша справа, що, навіть маючи на руках один з вище зазначених квитків, на місці відкривається дуже неприємний казус. Виявляється, в сферу їх дії не включені ті самі секретні приміщення Палацу і Міст Зітхань, які, як раз, і становлять найбільший інтерес для багатьох туристів - від охочих подивитися на камеру Джакомо Казанови або знаменитий зал тортур Венеціанської республіки завжди відбою немає.

Виявляється, в сферу їх дії не включені ті самі секретні приміщення Палацу і Міст Зітхань, які, як раз, і становлять найбільший інтерес для багатьох туристів - від охочих подивитися на камеру Джакомо Казанови або знаменитий зал тортур Венеціанської республіки завжди відбою немає

Лев святого Марка, Палац Дожів

Ці приміщення є частиною окремої 75-хвилинної екскурсії, квиток на яку припадає також докуповувати окремо. Більш того, кількість екскурсій обмежена, і в звичайний день їх проводиться не більше 3-х.

Колись вирішенням проблеми з відвідуванням Секретних приміщень Палацу Дожів стало введення можливості бронювання екскурсії онлайн. Однак, з розвитком інтернет-покупок, це лише погіршило ситуацію з наявністю таких квитків в касах на місці (що особливо відчувається в період високого туристичного сезону).

З іншого боку, тепер всі бажаючі в рівному становищі, і якщо відвідування Венеції без огляду камери Казанови здається Вам неповноцінним, то замовити квиток на екскурсію можна тут .

До речі, в 2016-му році BlogoItaliano окремо зняв відео, як бронювати квитки на найцікавіші пам'ятки Італії онлайн:

Графік роботи та як дістатися

Палац Дожів відкритий для відвідувань весь рік, крім 25 грудня та 1 січня. У період з 1 квітня по 31 жовтня Палац працює з 8:30 до 19:00. З 1 листопада по 31 березня діє скорочена розклад - з 8:30 до 17:30. І в теплий і в холодний періоди року допуск відвідувачів припиняється за годину до закриття.

Дістатися до Палацу можна на вапоретто :

Від Piazzale Roma або вокзалу Санта Лючіани: Маршрут №1 - зупинки Vallaresso або San Zaccaria, №2 - Giardinetti, №№5.1 і 4.1 - San Zaccaria

Від Lido di Venezia: Маршрут №1 - зупинки Vallaresso або San Zaccaria, №5.2 - San Zaccaria

Цікаві посилання по темі:

Photos by: Gwenael Piaser , Ngai , welshbaloney , JeffFran, netNicholls , rockpaperscissors2012 , doc 1.0 .

Збережіть собі статтю, щоб не втратити:

Остання зміна статті 14 Березень 2019

Схожі статті

Ми використовуємо cookie для найкращого представлення нашого сайту. Працюючи з даним сайтом, ви даєте свою згоду на використання файлів cookie Політика конфіденційності

Політика конфіденційності

Новости