Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Масандрівський палац: опис, як дістатися, режим роботи, ціни на квитки

  1. Історія створення
  2. У дусі французьких королів
  3. Від замку до казкового палацу
  4. радянський період
  5. Чим чудовий пам'ятник
  6. Як дістатися, години роботи, вартість квитків
  7. Поради по відвідуванню

Масандрівський палац, стіни якого досі зберігають дотику людей минулих століть - ціла епоха, втілена в камені, байдужих до нього туристів просто не буває.

Це химерне споруда, відома, як Палац Олександра III стало втіленням аристократичного смаку і багатогранною стилістики. А перелік прізвищ його володарів містить найвідоміші імена - це принц Карл Нассау-Зіген, Потоцькі, Нікітіни, Воронцови, Наришкін, і саме імператорська родина.

За кожною династією стояло певну історичну подію, яке накладало свій відбиток і на архітектоніку будівлі.

У спочатку задуманому як середньовічний замок спорудженні сплелися химерне бароко, грайливе рококо, строгий класицизм і навіть елементи готики.

Історія створення

Можливо, ми ніколи не побачили б Масандрівський палац в тому вигляді, в якому він є зараз Можливо, ми ніколи не побачили б Масандрівський палац в тому вигляді, в якому він є зараз. Палац мав всі шанси залишитися недобудованим втіленням архітектурної думки. На щастя, історія його створення має щасливий кінець.

У дусі французьких королів

Будівництво почалося ще в 1881 році.
Граф Семен Воронцов був великий знавець і поціновувач французької середньовічної архітектури. Тому питання, в якому стилі буде побудовано його новий маєток в містечку Верхня Массандра, в Криму, - взагалі не стояло.
Проект палацу граф замовив французу Етьєну Бушар. За задумом, палац повинен був нагадувати величні замки королів Франції. Напевно, так би воно й сталося. Однак життя розпорядилося по-іншому. Уже через рік після початку будівництва граф Воронцов раптово помер. Недобудований палац був покинутий.

Сім довгих років будівля понуро і самотньо стояло на тлі кримських пейзажів. Втім, на цей раз доля посміхнулася архітектурному творінню. Палац купив сам імператор, Олександр III.
Треба сказати, привернуло імператора не стільки саме недобудований будинок, а скільки краса тутешніх місць. Скеляста височина, тікає в далечінь горизонт, близькість моря - все налаштовувало на тому, щоб саме тут проводити свій літній відпочинок.

Від замку до казкового палацу

Здобувши нового господаря в особі сімейства Романових, Масандрівський палац став об'єктом бурхливих суперечок Здобувши нового господаря в особі сімейства Романових, Масандрівський палац став об'єктом бурхливих суперечок. Вся справа в тому, що на момент покупки, палац знаходився вже в запущеному вигляді.

В цілому споруда виявилася міцна, проте, час зробив свою справу. Палац занепав і піддався деяким руйнувань. Тепер треба було вирішити головне питання - чи залишити проект середньовічного замку в колишньому вигляді і лише добудувати будинок або ж повністю поміняти його стиль?

На посаду головного архітектора був запрошений відомий майстер - Максиміліан Месмахер. Варто віддати йому належне - Месмахер відмовився від ідеї повністю переробити палац.
Він з повагою поставився до праці свого попередника і зберіг основну концепцію проекту. Але все ж початкову задумку споруди середньовічного замку архітектор серйозно видозмінив.

Месмахер залишив зовнішній вигляд палацу, але при цьому заглибився в декорування фасадів та надання палацу більш свіжого і яскравого вигляду Месмахер залишив зовнішній вигляд палацу, але при цьому заглибився в декорування фасадів та надання палацу більш свіжого і яскравого вигляду.

Також було вирішено відмовитися від думки розширювати площу палацу за рахунок прибудов нових приміщень. Месмахер просто додавав тераси, балкони, прогулянкові майданчики. Це і збільшило функціональні площі будівлі, без додаткових серйозних втручань в основна споруда.

Цікаво й те, що архітектор подбав про те, щоб будівля простояла довгі-довгі роки. Початковий фундамент був кілька слабенький і легко піддавався впливу дощів і вогкості. Як підсумок - на першому поверсі частенько зберігалася висока вологість, а підлогу і стіни починали покриватися ледве помітною цвіллю.
Месмахер знайшов вихід. Він придумав спеціальний бетонне покриття для зовнішньої виступаючої частини фундаменту. Це покриття дозволило ізолювати стіни від проникнення всередину вологи.

Крім того, по периметру палацу була вирита спеціальна дренажна канава. Її функція полягала в тому, щоб дощові потоки не скупчувалися біля основи будівлі, а відводилися в сторону.

У 1902 році палацовий ансамбль був представлений очам імператора. За словами сучасників, палац нагадував «казковий терем», ніж монументальне велична споруда. Втім, в цьому і була його «родзинка».

На жаль, Масандрівський палац не так довго прослужив царської сім'ї. Революція початку XX століття поклала кінець чергового етапу в долі геніального творіння.

радянський період

Аж до початку Великої Вітчизняної війни Масандрівський палац виконував функцію санаторію, де лікувалися і відпочивали хворі на туберкульоз.

Як не сумно, але в цей період історична цінність будівлі не була належним чином оцінена.
Внутрішнє оздоблення палацу зазнало змін. Деякі склепіння, скульптури, декори стін просто були зламані на догоду новим функціям палацу в якості здравниці Криму.

Після Великої Вітчизняної війни Масандрівський палац став музеєм виноробства.
Правда, недовго. А в кінці 40-х років у нього з'явився черговий новий господар. Тепер будівля сподобалося Йосипу Сталіну. За його дорученням приміщення палацу були переобладнані під особисту резиденцію вождя народу.
Статус державної дачі на багато років закріпився за палацом. Тут також відпочивали в свій час Хрущов і Брежнєв.

З 1992 року Масандрівський палац радо відкрив двері всім бажаючим зануритися в історію. Адже тепер тут був організований музей. Справедливості заради варто сказати, що українська влада не раз намагалися знову повернути Масандрівськії палацу статус резиденції президента. Однак на цей раз палац все ж залишився музеєм, без переходу в особисте користування до нового власника.

А значить, палац і сьогодні чекає своїх відвідувачів, яким, без сумніву, відкриються всі таємниці дивовижною споруди.

Чим чудовий пам'ятник

Серед визначних пам'яток Великої Ялти є і такі дивовижні споруди як Лівадійський і Воронцовський палац. Але існують деякі особливості, що дозволяють особливо виділити саме палац Масандри.

Таких фактів, котрі приваблюють і досвідчених фахівців, і просто цікавих туристів, ніж достатньо! Ось дещиця з них.

Спочатку задуманий як класичний замок, цей палац надалі був прикрашений маленькими башточками, всілякими трубами, містить величезні вікна ...

З одного боку, ці елементи декору надають йому більшої химерності і оптимізму, з іншого - значно збільшують площу будівлі.

Масандрівський палац може приємно здивувати оглядовим майданчиком. Тут також присутні монументальні басейни, барокові фонтани.

Тут також присутні монументальні басейни, барокові фонтани

На відміну від інших, цей палац був передбачений для приватного використання, тобто, для відпочинку. Саме тому кімнати в ньому мають невисокими стелями, обладнані (кожна!) Каміном - для тепла і затишку, є безліч дверей, що сполучають кімнати. Це придумано для того, щоб можна було швидше і простіше проходити велику кількість кімнат.

Це придумано для того, щоб можна було швидше і простіше проходити велику кількість кімнат

Будівля оточена кедрово-сосновим садом, який органічно розбавляють екзотичні насадження, навіть сьогодні плодоносні. Наприклад, ароматні лимони і стиглі фініки доставлялися звідси прямо в їдальню приїжджав царя.

Наприклад, ароматні лимони і стиглі фініки доставлялися звідси прямо в їдальню приїжджав царя

Фотографії на фоні Масандрівського «чуда» будуть незвичайними ще й тому, що на будівлі, біля нього, в парку, розташовано безліч глиняних скульптур. Величні сфінкси (настільки оригінальні, що деякі мають бюст аристократів того часу), веселі сатири, незвичайні химери і грецькі боги. Це одна з рис пишного стилю бароко. До того ж вважалося, що кам'яні «істоти» здатні виступати в ролі оберегів.

Особливою гордістю прийнято вважати 3-ярусні вежу, що вінчає Масандрівський палац.

Будівля досить гармонійно поєднала в собі не тільки найбільш яскраві риси найпопулярніших стилів, але і відрізняється тим, що зберегло в собі деякі «послання» російської історії.

Наприклад, на самому верху цієї резиденції Олександра III (як часто палац називають) поставлений двоголовий орел. Це творіння рук відомого скульптора Рейтардта В.К.

Згідно модним віянням періоду зведення будівлі, чоловічі кімнати будувалися в північній частині будинку, в той час як жіночі - в південній.

У 1979 році щойно відкритій малій планеті було присвоєно назву - Массандра.

Як дістатися, години роботи, вартість квитків

Адреса, за якою можна знайти палац: Крим, Велика Ялта (тому як існує Мала Ялта на березі Азовського моря), смт. Массандра. Вулиця Набережна, будинок 2.

Телефон музею: (0654) 23-28-25. Електронна пошта: massandra.pdk (собака) gmail.com

Дістатися з Ялти до Масандри можна декількома способами:

  • автобусом під номером 29 або 31;
  • тролейбус №2 довезе до станції «Орел», а далі доведеться підніматися пішки;
  • влітку додатково пускають маршрутне таксі №74;
  • якщо замовляти оглядову прогулянку по Південному березі Криму з теплохода, дістатися до Масандрівського палацу можна не тільки наземним транспортом.

Важливо! До самого архітектурного пам'ятника доведеться йти вгору хвилин 15-30, краще, якщо до нього максимально близько підвезе таксі.

Але якщо вирішите пройтись, ви не пошкодуєте - по дорозі до палацу можна придбати сувеніри або купити фрукти, щоб перекусити - в літній сезон кримчани торгують полуницею, персиками, виноградом Але якщо вирішите пройтись, ви не пошкодуєте - по дорозі до палацу можна придбати сувеніри або купити фрукти, щоб перекусити - в літній сезон кримчани торгують полуницею, персиками, виноградом.

Пообідати пропонується в симпатичному кафе, яке знаходиться в самому кінці парку. Так, ціни тут вище (ця торгова особливість практикується в районі багатьох туристичних об'єктів Криму), але все компенсується надзвичайно корисним чистим повітрям і незвичайною атмосферою.

Години роботи: музей відкритий для відвідувачів з 9.00 до 16.30, крім понеділка.
Вартість квитка: для дорослої людини - 300 рублів, для дітей (до них відносяться, в тому числі, школярі) - 150 рублів.
Ціна може змінюватись в залежності від курсу долара!

Можна піти іншим шляхом і замовити квиток на екскурсію, яка поєднувала кілька об'єктів. Плюси: як правило, таку групу возять, ходити пішки доводиться по мінімуму, пункти прийому їжі включені в маршрут.

Якщо хочеться походити самому з фотоапаратом, тоді доведеться до палацу добиратися самостійно. Перевагою залишаються зекономлені гроші (часто такі туристи пішки піднімаються до Массандрівському парку). І в наявності інший важливий пункт - час: є можливість подивитися, затриматися, помилуватися - не треба бігти за групою.

Поради по відвідуванню

Перед поїздкою в Масандрівський палац було б непогано ознайомитися з деякими історичними довідками про самій будові Перед поїздкою в Масандрівський палац було б непогано ознайомитися з деякими історичними довідками про самій будові. Це допоможе під час екскурсії звернути увагу на найцікавіші деталі.

1. Палац наповнений світлом і легкістю, але споруда є дуже «маленьким» за мірками тих будівель, в яких жили представники династії Романових.

2. Екскурсія триває не більше години (в середньому, хвилин 40).

3. За можливість робити фото може знадобитися додаткова плата (вона невелика).

4. При відвідуванні внутрішньої частини палацу відвідувачам може видаватися змінне взуття.

5. Цікавим буде внутрішній дизайн кімнат. Дивовижний факт: до сих пір збереглися в первозданному стані дзеркала, люстри, навіть каміни, у яких зігрівалися панують особи.

6. Періодично представники музею намагаються захистити і самі туристичні об'єкти, і туристів від неприємностей пов'язаних реставрацією, тому вивішують таблички з написом «токсично».

7 7. Масандрівський палац - улюблене місце для весільних фотозйомок, тому можна зустріти не тільки туристів з фотоапаратами, а й пари молодят.

8. До самого палацу від автобуса доведеться йти близько 1,5 км. Літнім людям це дається важко, тому не варто економити на таксі. Під час літньої спекотної погоди, потрібно обов'язково брати з собою в дорогу чисту питну воду і головні убори. Прогулянка навіть по палацової території в сонячний час може мати неприємні наслідки.

9. Перекусити можна в кафе, яке розташоване в кінці парку.

10. Пляшку массандрівського фірмового вина тут немає можливості купити, але таке придбання можна зробити на самому виноробному заводі або в магазинах Ялти ( «Массандра»).

Що можна побачити разом з відвідуванням палацу

Крім пишноти самого палацу, найпопулярнішою пам'яткою курорту вважається Масандрівський винзавод.

Більше 800 марок вина, Понад 1 мільйон пляшок! Недарма «Масандри» відзначила Книга рекордів Гіннеса як найчисленнішу колекцію.

Адреса: вулиця Винодела Єгорова, 9.
Всі питання по організації екскурсії можна дізнатись за телефоном: 35-21-92,35-02-47.

Після екскурсії по палацу можна прогулятися по Нікітському ботанічному саду, який почав свою роботу ще в далекому 1811 року.

Після екскурсії по палацу можна прогулятися по Нікітському ботанічному саду, який почав свою роботу ще в далекому 1811 року

Сад примітний тим, що в ньому затишно себе почувають більше 200 видів рослин - деревних, чагарникових, низькорослих та високих. Тут прижилися навіть найекзотичніші представники флори, які продовжують радувати наукових співробітників саду і туристів.

На території саду росте фісташка туполиста, якій 1500 років, 9-метровий стовбур біля основи вселяє якесь благоговіння кожному відвідувачу. Кажуть, це найдавніше дерево в Криму. Йому поклонялися корінні жителі півострова, як священній об'єкту.

Відвідування Масандрівського палацу подарує яскраві враження завдяки унікальному будинку, яке в відмінному вигляді дійшло до наших днів.
Історія ще раз переконує, що кожен архітектурний об'єкт - це не просто предмет мистецтва, а й «живий» свідок складних ходів історії.

Історія ще раз переконує, що кожен архітектурний об'єкт - це не просто предмет мистецтва, а й «живий» свідок складних ходів історії

Рекомендуємо поглянути і на інші архітектурні шедеври Криму: розповідь про палацах Ялти .

Розкішний і елегантний Палац Суук-Су - головна визначна пам'ятка Гурзуфа і всього Кримського півострова, прочитати про нього ви можете на цій сторінці .

Тепер треба було вирішити головне питання - чи залишити проект середньовічного замку в колишньому вигляді і лише добудувати будинок або ж повністю поміняти його стиль?

Новости