Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лівадійський палац (Крим) - історія, фото, режим роботи, ціни 2019, як дістатися

  1. Лівадійський палац - історія, короткий опис, фото
  2. Лівадійський палац Романових
  3. Лівадійський палац і Ялтинська конференція
  4. Лівадійський палац - режим роботи 2019 і ціни
  5. Лівадійський палац - як дістатися з Ялти

Лівадійський палац - головна визначна пам'ятка селища Лівадія біля Ялти. Палац був побудований для царської сім'ї і був основною резиденцією Миколи II в Криму. Сьогодні це музей, в якому постійно проходять тематичні виставки.

Лівадійський палац

Лівадійський палац - історія, короткий опис, фото

Лівадійський палац Миколи II - одна з головних визначних пам'яток в Великій Ялті. Історія Лівадійського палацу почалася в XIX столітті, коли власником цього маєтку став начальник Балаклавського грецького батальйону Ламброс Кацоніс. Після його смерті маєток перейшов до Феодосії Ревеліотісу.

Після його смерті маєток перейшов до Феодосії Ревеліотісу

У 1834 році тут побудували маєток графа Потоцького. На місці невеликого будиночка, який перейшов Льву Северинович від Феодосія Ревеліотіса, за проектом Ельсона було зведено 35 будівель, серед яких:

  • казарми;
  • готель;
  • лікарня;
  • винокурня.

У проект включили парк і оранжерею. Завдяки цьому Лівадійський палац (в первозданному вигляді) вважається найстарішим палацовим парком на ПБК.

У 1860 році граф помирає, а його спадкоємці приймають рішення продати палац Олександру II, який прагнув вилікувати дружину Марії Олександрівни, яка страждала на сухоти.

У 1860 році граф помирає, а його спадкоємці приймають рішення продати палац Олександру II, який прагнув вилікувати дружину Марії Олександрівни, яка страждала на сухоти

Лівадійський палац Романових

Купівля цих земель імператором відбулася в 1861 році, після чого і почалося зведення нового маєтку, названого Лівадійською. Проект довірили Іполита Монігетті. За задумом він включав в себе:

  • Великий палац (перебудований будинок графа Потоцького);
  • Малий палац (або будинок спадкоємця, призначений для великих князів);
  • Палацова церква (перероблена каплиця Потоцького);
  • Почтовий будинок;
  • кухню.

Перебудова палацу тривала з 1862 по 1866-й. У цьому позначилося прагнення імператриці зробити Лівадійський палац якомога простіше.

Однак палац в такому вигляді не дожив до сучасників. Великий будинок незабаром піддався перебудові, а Малий був підірваний нацистами під час відступу. При цьому будинок спадкоємця був перебудований вже через 20 років після зведення - стіни тріснули через підняттів грунтових вод, тому палац перенесли в первозданному вигляді в інше місце.

При цьому будинок спадкоємця був перебудований вже через 20 років після зведення - стіни тріснули через підняттів грунтових вод, тому палац перенесли в первозданному вигляді в інше місце

У 1904 році зажадав ремонту і головний Лівадійський палац, фото якого тепер абсолютно відрізняються від початкового варіанту. Цар вирішив повністю замінити його і побудувати на його місці Білий Палац.

На будівництво не шкодували фінансів: Лівадія була центром зовнішньополітичного життя країни - тут брали дипломатів і іноземних правителів. Зведенням займалися 2 архітектора: Микола Краснов (мав досвід зведення Дюльбер , Юсуповського палацу і Харакса ) І Гліб Гущин.

Офіційне відкриття відбулося в 1911 році. У ньому налічувалося 116 кімнат і 4 дворика. Микола II створював Лівадійський палац на століття і планував жити в ньому довгий час. Однак побував в ньому лише 4 рази. Навіть відрікаючись від престолу, він хотів перебратися жити в любиться йому Лівадію. Однак замість цього імператора відправили в Тобольськ.

Лівадійський палац і Ялтинська конференція

Палац був зруйнований в 1918 році і на його територію увійшли німецькі війська. Потім тут розташовувалися білогвардійці і органи міністерства землеробства більшовиків.

Після цього Лівадійський палац (Крим) повторив долю інших резиденцій Романових (наприклад, Масандрівського палацу ), Ставши санаторієм. У 1925-му - для селян (путівки і проїзд були безкоштовними). У 1931-му його оголосили кліматичних лікувальним комбінатом.

У 1931-му його оголосили кліматичних лікувальним комбінатом

Практика прийому високопоставлених гостей продовжилася і після розпаду імперії. Тут відбулася Ялтинська конференція-1945 за участю Рузвельта, Черчілля і Сталіна. Потім Лівадійський палац відходить до НКВД і тут утворюється чергова Держдача.

У 1953 році він стає профспілкової здравницею. А в 1974-му сталося несподіване для палаців Романових за радянських часів подія - його відкрили для відвідування туристів. Працювали 2 експозиції:

  • історико-меморіальна виставка «Ялтинська конференція»;
  • виставкова.

історико-меморіальна виставка «Ялтинська конференція»;   виставкова

У стінах палацу знімали безліч фільмів. Серед них:

  • "Собака на сіні";
  • "Анна Кареніна";
  • «Один шанс із тисячі»;
  • «Отелло»;
  • «Овід».

Собака на сіні;   Анна Кареніна;   «Один шанс із тисячі»;   «Отелло»;   «Овід»

При цьому зустрічі глав держав все ще проходять в знаменитому Білому залі. Поруч з палацом розташовані пам'ятники тих, хто сприяв його популяризації. Так 5 лютого 2015 відкрили постамент учасників Ялтинської конференції. А трохи пізніше (19 травня) перед палацом встановили і бюст Миколи II, який подарував світові цей чудовий зразок російської архітектури. У 2017 році в парку встановили і пам'ятник Олександу III .

У 2017 році в парку встановили і   пам'ятник Олександу III

Сьогодні до складу палацу-музею входять наступні будівлі:

  • Білий палац;
  • Пажскій корпус;
  • Палац міністра (барона Фредерікса);
  • паркова зона (40 га);
  • Хрестовоздвиженська церква.

Білий палац;   Пажскій корпус;   Палац міністра (барона Фредерікса);   паркова зона (40 га);   Хрестовоздвиженська церква

Поруч з Лівадійським палацом знаходиться багато інших цікавих місць: прямо від ганку починається знаменита Сонячна (або Царська) стежка, що веде уздовж узбережжя до Ластівчиного гнізда . 7-ми кілометрова прогулянкова стежка і сьогодні користується попитом у туристів, хоча і забудована в значній мірі житловими будинками, що приховують частину чудових ялтинських видів.

Поруч з палацом знаходиться центр органної музики Володимира Хромченко.

Лівадійський палац - режим роботи 2019 і ціни

Потрапити в Лівадійський парк можна безкоштовно. А ось відвідування діючих всередині палацу експозицій - платне. Існують різні прейскуранти в залежності від обраної програми. При виборі загальної екскурсії в Лівадійський палац ціна квитка в 2019 році (на 16 березня) становить:

  • дорослий - 400 рублів;
  • пільговий (пенсіонерам, студентам) - 250;
  • екскурсійне обслуговування - 100.

Палац в 2019 році працює у вівторок-середу і з четверга по неділю. Вихідні дні - понеділок і четвер.

Купити в касі вхідні квитки можна з 10:00 до 16:00. Детальніше про Лівадійський палац, режим роботи 2019 розповість його офіційний сайт - Лівадійський-дворец.рф.

Білий палац став музеєм з 1993 року. У ньому відкриті такі експозиції:

  • Моя історія. Романови;
  • Царське полювання;
  • повернення;
  • Дар в пам'ять про царську сім'ю Миколи II;
  • Романови в Лівадії;
  • 150 років від дня народження архітектора Краснова;
  • Ялтинська конференція-1945.

Романови;   Царське полювання;   повернення;   Дар в пам'ять про царську сім'ю Миколи II;   Романови в Лівадії;   150 років від дня народження архітектора Краснова;   Ялтинська конференція-1945

Лівадійський палац - як дістатися з Ялти

Тут я відповім на питання Лівадійський палац як дістатися до цієї пам'ятки? Потрапити в музей найпростіше з Ялти. Досить сісти на автовокзалі на маршрутку (№ 5, 11, 27, 32) і вийти на зупинці «Лівадія». Адреса Лівадійського палацу - вул. Батурина, 44А, смт. Лівадія.

У самому селищі, щоб дістатися до місця, досить слідувати вказівниками.

У самому селищі, щоб дістатися до місця, досить слідувати вказівниками

Лівадійський палац на карті Криму

Новости