Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кносський палац на Криті - по слідах затонулої Атлантиди

  1. загибла цивілізація
  2. Археологічні розкопки
  3. археологічний сайт
  4. лабіринт Мінотавра
  5. пам'ятки поруч
  6. Кносський палац на відео
  7. Скільки коштує
  8. Як дістатися
  9. Кносський палац на карті

Добрий день друзі! Кносський палац на Криті називають 8 чудом світу. На це звання претендує не один десяток пам'яток по всьому світу. Безперечно те, що Кносский палац - пам'ятник мінойської цивілізації. Двічі його відбудовували стародавні жителі Криту і двічі його руйнував страшний природний катаклізм. Пройшли століття раніше, ніж археологи виявили палацовий комплекс. З Кноським палацом пов'язаний міф про лабіринті і страшному Мінотавра, що живе в ньому. В якому стані палац і чи можна заблукати в його коридорах ми сьогодні і розповімо.

Зміст статті

Греція. Острів Крит. Серед знайдених археологами 4 палаців мінойської епохи (Кноський, Фестский, Малійський і Закрос) Кносський палац - найбільший і значимий.

Вчені впевнені, що на острові приховані ще, як мінімум, 2 схожих будови, і палаців не 4, а 6 або навіть 7 Дослідження тільки попереду. Про Кносском ж палаці достеменно відомо, що саме він - головний об'єкт зниклої з лиця землі мінойської культури.

загибла цивілізація

Коли в книгах ми зустрічаємо історії про колись великих, але зниклих стародавніх цивілізаціях, таких як цивілізація атлантів, Ацтеків, Майя, то на думку спадають дві думки:

  • ким би ми були і як жили, якби ці культури не загинули
  • і друга думка: чому вони загинули і, як нам уникнути їх долі

Внесок археологів в ці дослідження є неоціненним. Завдяки їм, ми дізналися, що мінойська цивілізація була знищена в результаті потужного землетрусу і супроводжуючого його цунамі.

В історії мінойської культури на Криті було 2 періоду розквіту і занепаду.

Перший період розквіту Кносского палацу з 2000 по 1700 роки до н.е. Потім стався землетрус і палац був знищений.

Потім, досить швидко був відбудований новий палац на тому ж місці. Тут прийшов час вченим дивуватися. Виходить у минойцев були вельми розвинені інженерні технології.

Виходить у минойцев були вельми розвинені інженерні технології

Другий період розквіту займав приблизно 2 наступних століття. Закінчився він стрімко і трагічно. На острові Санторіні відбулося виверження вулкана, датується воно 1628 - 1500 роками до нашої ери.

Вважається, що частина суші пішла під воду, а гігантські цунамі захлиснули Крит, знищивши всі палаци і поселення, а з ними і всю минойскую цивілізацію.

Археологічні розкопки

Кноський палацовий комплекс світ побачив завдяки Артуру Евансу, вченій археологу. У 1900 році він вирішив досліджувати кургани цієї місцевості. Свою знахідку Еванс віддав 40 років життя. Про те, як проходили розкопки і, що в результаті знайдено, він написав 6 томів докладних описів досліджень.

Знахідка виявилася навіть більш цінною, ніж він міг припустити. Життя палацу була насиченою і багатою на події.

Тут були зали для свят, ретельно приміщення, майстерні і навіть театр. Була навіть арена для боїв, яка вміщала до 500 глядачів одночасно. І, звичайно, царські покої, столових і складські приміщення.

І, звичайно, царські покої, столових і складські приміщення

Архітектура, це звичайно цікаво. Але особливу повагу викликає планування системи каналізації та водопостачання.

Микенская цивілізація в своєму розвитку значно випереджала досягнення греків ахейців. Коли перші будували водопроводи, другі все ще кіз пасли.

До речі, ми називаємо це спорудження палацом, а археологи та науковці ще не до кінця впевнені, що це правда був палац.

Існує думка, що це, все ж, комплекс релігійних споруд.

археологічний сайт

Фантазія малює гігантський палац, вулиці, лабіринти, а що ж ми побачимо на місці?

Археологічний сайт, схожий на інші місця розкопок в Греції: святилище Аполлона в Дельфах , Священний гай і храм Зевса в Олімпії, на Парфенон в Афінах, на народну оздоровницю Пелопоннесу - Асклепион в Епідаврі, тільки більш повний.

Кносський палац називають другою після Афінського Парфенона головною визначною пам'яткою Греції. Про це можна посперечатися, але те, що палац вражає і викликає ефект «Вау!» Безсумнівно.

Сьогодні ми можемо пройтися по археологічному комплексу і побачити, як тут було колись. Греки ставляться до своєї культури дуже шанобливо, тому ніяких писаних ефектних новоділів не чекайте. Тільки історія і археологія. І цього вистачить, т. К. Деякі фрагменти палацу добре збереглися.

  • У центрі внутрішнього двору. Це властиво всім будівлям даного періоду. Система кімнат і будинків може здатися дуже заплутаною, а іноді зовсім нелогічною.

Система кімнат і будинків може здатися дуже заплутаною, а іноді зовсім нелогічною

  • Приміщення на різному рівні, коридори і сходи, несподівані потаємні кімнати. Самостійно розібратися в плані споруд буде важко, радимо приєднатися до екскурсії.
  • Інтерес представляють колони: чорно-червоні, вони звужуються до основи. Вони називаються «минойские» через таку особливої ​​форми.
  • Усередині добре збереглися фрески. На них сцени з життя міста, ремісників, царів і богів, міфічні тварини, природні орнаменти. Багато настінні розписи містять зображення страшного бика з людським тілом.

Багато настінні розписи містять зображення страшного бика з людським тілом

лабіринт Мінотавра

В історії Стародавньої Греції міфологія і історична реальність так тісно пов'язані, що навіть вченим буває не легко розібратися. Саме цей палац пов'язаний з історією царя Міноса - сина Зевса-громовержця і фінікійської царівни Європи.

А ще з лабіринтом Мінотавра. У цього чудовиська тіло людини, а голова від бика.

У цього чудовиська тіло людини, а голова від бика

Мінотавр жив у похмурому лабіринті, який за наказом царя побудував Дедал. За кровожерливої ​​традиції, в лабіринт запускали злочинців і тих, хто намагався без дозволу проникнути до палацу. Чудовисько з ними жорстоко розправлявся.

Все закінчилося відомої багатьом легендою про героя Тесея. Щоб не загубитися в лабіринті він скористався ниткою Аріадни, проник всередину лабіринту і переміг Мінотавра.

У цієї легенди є і інша, більш правдоподібна історична версія: син царя Міноса Андрогей був убитий, і до його смерті був причетний Ей (батько Тесея, цар афінян). В покарання афіняни повинні були відправляти Миносу юнаків і дівчат. Ці бранці ставали рабами в Бог неба, грому.

А страшного Мінотавра не було зовсім, - був учитель царя Міноса, який відрізнявся жорстокою вдачею і силою. Він проводив гімнастичні змагання (може бути це були кулачні бої) і здобував перемогу, поки не приїхав Тезей і не переміг його ударом кулака в лоб.

Міфи міфами, а ось палац з усіма своїми заплутаними коридорами і тупиковими кімнатами дуже схожий на лабіринт. На стінах часто зустрічається знак «labros», або подвійний сокиру.

Тому частина вчених вважає, що палац - це і є лабіринт. Інша ж впевнена, що лабіринт знаходиться в горах і являє собою серію з'єднаних між собою печер.

Поки вчені представляють докази своєї точки зору, ми можемо вибрати ту, яка нам більше подобається.

Заблукати в численних проходах ви можете, особливо відшукуючи точку початку огляду замку, але заблукаєте навряд чи.

Цікавий факт: у минойских палаців не було ніякої системи захисту. Що призводить вчених до висновку: на Криті була телассократія. Тобто минойское держава жило за рахунок моря, флоту і контролювало прибережні міста-метрополії.

Можна придбати комплексний квиток, в який включені і інші визначні пам'ятки. Наприклад музей Іракліон, де знаходяться оригінали розписів Кносского палацу і знахідки з інших палаців.

пам'ятки поруч

Знаходиться недалеко від палацу. Це місце важливих археологічних розкопок. Тут виявилися гробниці римського періоду. Саме звідси Еванс почав свої розкопки. Йому здалося, що саме тут знаходиться древнє місто. Якийсь час тут працював і Генріх Шліман, який шукав свою Трою.

Зовсім поруч з Кноса знаходиться місто Іракліон. Багато хто говорить, що дивитися тут абсолютно нічого, але це не так. Тут знаходиться Археологічний музей Криту, де виставлені археологічні знахідки минойских палаців, старий форт Кулес, безліч цікавих музеїв і соборів. Звідси легко дістатися до руїн палацу.

Ще один містечко порекомендуємо для тих, кому після руїн хочеться чудово повеселитися. Херсоніссос - неофіційна столиця острова. Тут багато нічних клубів, танцювальних вечірок і життя кипить. Крім того, це старовинне місто, розташоване між Егейським і Середземним морями.

Кносський палац на відео

Час роботи

щодня

  • З червня по жовтень: 8:00 - 19:00
  • З листопада по травень: 8:00 - 15:00
  • У суботу годинник роботи з 9.00 до 15.00

Скільки коштує

  • для дорослих - 6 євро
  • пільговий 3 євро
  • діти до 3 років безкоштовно

Кожну першу неділю місяця квитки для всіх безкоштовні.

Як дістатися

Найпростіше дістатися від міста Іракліон.

  • З головної автобусної станції кожні 30 хвилин йде автобус до руїн.
  • Можна сісти на зупинці біля Левового фонтану.
  • Якщо ви приїхали на своєму авто, не переживайте за парковку. Близько археологічного комплексу вона безкоштовна

Адреса: Knossos Palace, Heraklion 71000

Кносський палац на карті

Друзі, дякуємо вам за те, що читаєте наш блог про подорожі! Сподіваємося, текст був вам корисний. Підписуйтесь на оновлення, у нас ще багато цікавих ідей! До скорого.

Новости