Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кносський палац на Криті: історія, опис, фото

  1. Короткий опис
  2. Кносський палац - історія
  3. Кносський палац в давньогрецькій міфології
  4. Кносський палац - найбільший пам'ятник архітектури

Адреса: Греція, острів Крит, біля м Іракліон
Дата споруди 1700 рік до н. е.
Координати: 35 ° 17'52.7 "N 25 ° 09'46.5" E зміст:

Короткий опис

Кносський палац - історія

Кносський палац в давньогрецькій міфології

Кносський палац - найбільший пам'ятник архітектури

Кносський палац на карті

Короткий опис

Зовсім недалеко від сучасного міста Іракліон, що розкинувся на легендарному острові Крит, знаходяться руїни найвідомішого і популярного серед туристів пам'ятника давньогрецької архітектури Кносского палацу.

Незважаючи на невблаганний хід часу, численні землетруси, грабежі і війни, стараннями археологів на світ з'явилися руїни гігантського будівлі, яке досить часто згадується в міфах і легендах. Розкопки Кносського палацу і реставраційні роботи почалися ще на зорі ХХ століття, керував ними найвідоміший в ті часи археолог Артур Еванс.

Саме завдяки цій людині, сучасні мандрівники можуть побачити місце, де за допомогою нитки Аріадни, великий грецький герой і правитель Афін Тесей, зміг перемогти Мінотавра і не загубитися в величезному лабіринті.

Саме завдяки цій людині, сучасні мандрівники можуть побачити місце, де за допомогою нитки Аріадни, великий грецький герой і правитель   Афін   Тесей, зміг перемогти Мінотавра і не загубитися в величезному лабіринті

Кносський палац - історія

На думку істориків, величезний храм в місті Кноссі був зведений ще за дві тисячі років до настання нашої ери. Археологічні розкопки показують, що на його місці раніше існувало поселення древніх людей. До слова, храм, побудований завдяки величезним зусиллям, проіснував лише близько трьохсот років.

Причиною його руйнування стало сильний землетрус, яке крім «раннього» Кносского палацу стерло з острова практично всі будови. Відразу після природного катаклізму стародавні греки знову взялися за роботу і побудували новий, просто таки гігантський палац, руїни якого і були виявлені Артуром Евансом на початку ХХ - го століття.

Відразу після природного катаклізму стародавні греки знову взялися за роботу і побудували новий, просто таки гігантський палац, руїни якого і були виявлені Артуром Евансом на початку ХХ - го століття

Будівництво нового палацу довелося на розквіт міста Кносса і мінойської цивілізації. Мінойська цивілізація, мабуть, є однією з найзагадковіших і маловивчених. Навіть в наш час вчені не можуть точно сказати, що означає саме слово «Мінос». Дехто каже, що це «царський трон» і «влада» на Криті, а інші, висловлюються, що це ім'я людини, що правив містом Кносс за часів його розквіту, і побудував Кносский палац. На жаль, місто Кносс і його розкішний палац були знову зруйновані черговим землетрусом, яке, швидше за все, стало причиною цунамі, які накрили весь Крит. Детальне вивчення руїн Кносського палацу дозволило зробити висновок, що головною причиною загибелі міста стала пожежа, що поширився на всі будівлі. Цікаво те, що причина виникнення пожежі невідома.

Цікаво те, що причина виникнення пожежі невідома

Більш вірогідною вважається версія, згідно з якою жителі Кносса самі спалили рідне місто або знали про наближення лиха. На користь цієї версії, яка і зустрічається в сучасних підручниках історії, говорить те, що під час розкопок на території стародавнього Кносса, не знайдено скелетів людей і домашніх тварин. Городяни напевно знали про пожежу і завчасно перебралися на узбережжі. Деякі історики, спираючись на знайдені в Палестині артефакти, подібні за формою з артефактами, виявленими на Криті, роблять досить смілива заява: першими жителями, які населяли Кносс, були Атланти. Ця версія досить спірна, хоча саме будівництво величезного палацу, вік якого приблизно такий же, як і у єгипетських пірамід , Говорить на користь неї. Швидше за все, ця загадка історії найближчим часом не буде розгадана, лише з появою нових технологій, що дозволяють більш детально вивчати морські глибини і те, що приховано під багатовіковими нашаруваннями, історики нарешті дадуть позитивні відповіді на питання: «Чи існувала Атлантида?» і «Де жили стародавні Атланти?».

»

Кносський палац в давньогрецькій міфології

Кносський палац нерозривно пов'язаний з одним з найпопулярніших давньогрецьких міфів, в якому розповідається про гігантський кровожерливого людину-бика - Мінотавра. Це чудовисько, яке раз у дев'ять років пожирало сім прекрасних дівчат і юнаків, жило в величезному лабіринті. Справедливості заради варто відзначити, що цей міф з'явився тоді, коли руїни Кносського палацу вже були поховані під шаром землі. Тесей, що правив Афінами, зміг убити в запеклій сутичці Мінотавра, і з тих пір жителі прилеглих островів і міст перестали надсилати на Крит своїх юних жителів.

Знайти шлях з лабіринту, який імовірно перебував біля Кносского палацу (або безпосередньо під ним), допомогла Тесею знаменита нитка Аріадни. З яких джерел древнім грекам, що передавали з покоління в покоління міф про Тесея, Мінотавра і Аріадні, було відомо про існування Кносского палацу і мінойської цивілізації, досі залишається загадкою. Перед розкопками Артур Еванс покладався виключно на достовірність цього міфу і, як показав час, він виявився абсолютно прав, а може, в міфі про чудовисько є частка істини ....

Перед розкопками Артур Еванс покладався виключно на достовірність цього міфу і, як показав час, він виявився абсолютно прав, а може, в міфі про чудовисько є частка істини

зал цариці

Кносський палац - найбільший пам'ятник архітектури

Можна з упевненістю сказати, що Кносский палац, біля якого і в наші дні можна зустріти численні групи археологів, є однією з найцікавіших пам'яток сучасної Греції . Бродять серед руїн туристів досить часто відвідує відчуття, що вони зіткнулися з чимось фантастичним і незрозумілим. Бути може, воно з'являється після прочитання міфу про Мінотавра, а можливо, сама атмосфера, яка характерна для загадкового Криту, вводить людину в стан, чимось схоже з медитацією. Крит і руїни Кносського палацу досить часто згадуються в туристичних проспектах. Чи не відвідати цю споруду, яке було колись одним з найвеличніших і, за припущеннями ентузіастів, було палацом атлантів - непрощенна помилка.

У наші дні, палац - це величезна кількість будівель, які розташовані поблизу внутрішнього двору. Особливий інтерес викликає те, що всі вони спроектовані древніми архітекторами на різних рівнях. Кожен рівень був з'єднаний між собою значного розміру сходами або коридором. Деякі приміщення розташовані глибоко під землею, пояснити сенс такої споруди і призначення будівлі не представляється можливим. Ну чим не легендарний лабіринт Дедала? Як опори для поверхів палацу використовувалися колони. Археологи стверджують, що Кносский палац був житлом стародавнього царя, його дружини і свити. Крім цього, в Бог неба, грому розташовувався театр, в якому за боєм двох розлючених биків (!) Могли спостерігати близько шестисот чоловік.

Тронна зала

Дивно, серед руїн фахівці знайшли, мабуть, найдавнішу на нашій планеті каналізацію, а також, систему водопостачання. Завдяки тому, що тривалий час Кноський палац був похований під землею і був недоступним для грабіжників, в ньому збереглися унікальні фрески, на яких зображені міфічні істоти. Серед руїн витягли з під землі безцінні експонати, виконані із золота і дорогих каменів. Цікаво і те, що практично на всіх артефактах, знайдених на території стародавнього Кносса, зображено бика. До речі, ще одне зображення, яке досить часто зустрічається на стінах будівлі, черепках та судинах - подвійна сокира. По-грецьки це зброя звучить, як «лабрис». Більшість лінгвістів вважають, що саме від цієї назви і пішло слово «лабіринт». Чи не це чергове підтвердження правдивості міфу про Мінотавра?

Чи не це чергове підтвердження правдивості міфу про Мінотавра

фрески палацу

Незважаючи на численні відкриття, вченим досі не вдалося пояснити, яка релігія була основною в древньому і, колись впливовому, місті, а Кноський палац - це свого роду лабіринт, можна навіть сказати, ребус, вирішити який неможливо навіть в наше століття технологічного прогресу .

Мандрівник, який вирішив побачити своїми очима Кноський палац - місце, з яким пов'язано стільки легенд, міфів і таємниць, повинен знати, що вхід на його територію платний. Ціна вхідного квитка за мірками Євросоюзу - символічна, і становить лише 6 євро. Працює палац-музей під відкритим небом з 8 ранку і до 6 вечора щодня. У дні, які визнані національними святами Греції, потрапити до Кносскому палацу можна абсолютно безкоштовно.

У дні, які визнані національними святами Греції, потрапити до Кносскому палацу можна абсолютно безкоштовно

Усередині Тронного залу

Безкоштовний вхід доступний і для молодих людей, яким ще не виповнилося вісімнадцяти років. Правда, як і по всій території Греції, юнаки і дівчата, яким дозволений безквитковий доступ до пам'ятників історії та архітектури, повинні проживати в одній з країн, що входять в Євросоюз.

Рейтинг пам'ятки

Кносський палац на карті

Дивитися ще на Putidorogi-nn.ru:

» і «Де жили стародавні Атланти?
Ну чим не легендарний лабіринт Дедала?
Чи не це чергове підтвердження правдивості міфу про Мінотавра?

Новости