Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кносський палац на Криті (фото): секрети, фрески кносского палацу, де він знаходиться

  1. Де знаходиться палац і скільки коштують відвідини?
  2. древній Кносс
  3. Сер Артур Еванс
  4. архітектура
  5. Герої, чудовиська і трагедії: стародавні легенди і секрети Кносского палацу
  6. Кносский фрески

Кносський палац на Криті знають у всіх куточках планети, правда, під дещо іншим назвою - Лабіринт Мінотавра Кносський палац на Криті знають у всіх куточках планети, правда, під дещо іншим назвою - Лабіринт Мінотавра.

Давня історія про дитину-чудовисько, який настільки налякав свого батька-царя, що той наказав назавжди замкнути монстра в величезному, спеціально для цього побудованому лабіринті, пережила навіть цивілізацію, що створила її.

І, незважаючи на те, що в похмурі Середні століття багато фрагментів грецької культури були знищені, на самій зорі Відродження Данте Аліг'єрі повернув Мінотавра до життя, органічно вписавши його в «Божественну комедію» як суддю і ката в одному з кіл Ада.

З тих пір моторошне істота з головою бика і тілом людини стало популярним героєм різних книг і спектаклів, а з закінченням століть, ще й фільмів і комп'ютерних ігор З тих пір моторошне істота з головою бика і тілом людини стало популярним героєм різних книг і спектаклів, а з закінченням століть, ще й фільмів і комп'ютерних ігор.

Втім, мова зараз піде все ж не про сам Мінотавра, а про місце його проживання, яке, незважаючи на всі свої міфічні атрибути, є цілком реальним.

Кносський палац має ще більш багатою історією, ніж його легендарний мешканець, і напевно увійшов би в список чудес світу, доживи він до цього моменту. У цій статті ми розповімо вам про світанку і падінні як Кносского палацу, так і мінойської цивілізації, символом якої він був. Приготуйтеся - це подорож буде довгим.

Де знаходиться палац і скільки коштують відвідини?

Для відповіді на це питання нам знадобиться супергерой, який явно доклав руку до більшості назв, пов'язаних з давньою Грецією Для відповіді на це питання нам знадобиться супергерой, який явно доклав руку до більшості назв, пов'язаних з давньою Грецією. Правильно - Капітан Очевидність.

Посудіть самі: минойскую цивілізацію назвали так тому, що її заснував цар Мінос, Мінотавра -так як в перекладі це означає «Бик Міноса», Кносський палац - тому, що він знаходиться в Кноссі, а Кносс - це столиця мінойської Криту, яка була зруйнована разом з палацом в результаті виверження вулкана за 1450 років до нашої ери.

Сам Кносс крітяни згодом відновили, але ось палац залишили в руїнах.

До речі, це був уже другий Кноський палац - перший був знесений землетрусом за 300 років до цього До речі, це був уже другий Кноський палац - перший був знесений землетрусом за 300 років до цього.

Географічно, древній Кносс знаходився на північному сході центральної області Критського острова, на березі моря, в декількох десятків кілометрів від нинішньої столиці острова - Іракліон, палац розташований в 5 км від центру міста.

Дістатися до нього не складно, автобуси курсують регулярно. Їх легко впізнати по напису нагорі - КNOSSOS, це автобуси блакитного кольору компанії МINOAN LINES, відходять зі станції біля порту, а також від розташованого на площі Львів (Lion's Square) фонтана.
Їхати близько 25 хвилин, вартість проїзду 1.50 євро. Квитки потрібно купити заздалегідь - туди і назад, на кінцевій станції кіоску немає.
Інтервал руху автобусів - максимум півгодини.

[Direct3]

Доїхати на орендованому автомобілі теж не важко - по всьому шляху до головної визначної пам'ятки острова розвішані покажчики, заблукати не вийде навіть якщо дуже захотіти.
Безпосередньо біля входу в комплекс розташовані три безкоштовних парковки.

Черга за квитками рухається швидко, вхід - 6 євро, дітям до 18 років - безкоштовно.

Палац приймає туристів цілий рік, однак є зимовий і літній розклад.

З травня по жовтень комплекс відкритий для відвідувачів з 8.00 до 19.00, а в зимовий час (з листопада по березень) з 9.00 до 15.00.

Вхід на територію палацу припиняється за 30 хвилин до закриття. Годинники його роботи встановлює міністерство туризму, щорічно публікуючи розклад.

Безкоштовно відвідати палац можна в першу неділю місяців зимового сезону і в міжнародний день туризму - 27 вересня, а також в дні національних свят Греції.

У самого палацу зазвичай спостерігається інтенсивний рух туристів, що прибувають в різний час і шукають оригінальні сувеніри або один одного.

Біля входу є туалети, сувенірний магазин і кафе, де можна злегка перекусити хот-догами до або після огляду палацу.

Ціни не маленькі, апельсиновий фреш, наприклад - 4 євро, але роблять якісно і порції великі.

Разом з квитками або окремо (в сувенірному магазині) можна придбати карту палацу, яка допоможе орієнтуватися в непростому переплетенні кімнат, внутрішніх дворів, східців і коридорів.
Путівники російською мовою продаються в кіосках у місті за ціною 12-15 євро.

Якщо ви прибули в Кносський палац самостійно, то завжди зможете приєднатися до організованої екскурсії на місці, що обійдеться вам в 10 євро.
Групи по 6-10 чоловік набираються кожні 15-20 хвилин.
Цікаво, що на території палацу голосно шумлять цикади, і це заважає чути екскурсовода.

Необхідно враховувати, що в літній час в полудень сонце тут сильно припікає, тому здійснити екскурсію краще до 12 або після 16 годин, або ж мати з собою головний убір.

Тіні практично немає - запасіться водою і зручним взуттям!

Тіні практично немає - запасіться водою і зручним взуттям

На огляд всього комплексу знадобиться не менше двох годин, які, звичайно ж, варто витратити, щоб ознайомитися з легендарним архітектурним пам'ятником мінойської культури, багато загадок якого досі не розкриті.

Вас чекає розповідь про легенду Греції - пам'ятки гори Акрополь в Афінах, античному храмі   Ерехтейон Вас чекає розповідь про легенду Греції - пам'ятки гори Акрополь в Афінах, античному храмі Ерехтейон .

Про богів Стародавньої Греції та пов'язаних з ними пам'ятки Криту ви дізнаєтеся на цій сторінці .

Про погоду на Криті читайте детальний огляд, представлений в нашій статті .

древній Кносс

[Direct] Про самому місті Кносс відомо вкрай мало - він був заснований приблизно за два тисячоліття до Різдва Христового і був одним з основних центрів давньогрецької культури і в якийсь період їм правил напівлегендарний цар Мінос. На жаль, але це практично все достовірні дані - далі доведеться піти в царство здогадок і домислів. Втім, деякі моменти з історії Криту ми торкнемося трохи нижче, коли будемо розповідати про легендах Кносса.

Відомо, що Крит, за час існування мінойської цивілізації (майже тисяча років, з моменту заснування Кносса і до його загибелі), двічі піддавався масштабним катаклізмів - землетрус приблизно в 1700 до н. е. і виверження вулкана двісті років по тому.

Також, приблизно в 1450 році, на Кноссе сталася велика пожежа, яка знищила залишки другого Кносского палацу і практично всі археологічні свідчення мінойської цивілізації.

Приблизно в цей же час Кносс був захоплений Мікенам - одним з материкових грецьких полісів Приблизно в цей же час Кносс був захоплений Мікенам - одним з материкових грецьких полісів. Микенские греки досить дбайливо зверталися зі спадщиною Міноса, але достовірно про їх правлінні відомо мало.

Кносс прийшов в запустіння приблизно на початку першого тисячоліття до нашої ери. Згодом на його місце прийшли римляни і заснували там колонію, якою і було передано ім'я легендарної столиці стародавнього Криту. На жаль, про неї відомо ще менше і основною причиною цього є головний герой наступної частини цієї статті.

Сер Артур Еванс

Артур Еванс

Сер Артур Еванс - це легендарна, але дуже суперечлива фігура в археології. В кінці XIX століття, незабаром після того, як Шліман знайшов Трою, Еванс відправився в Грецію на Крит, де і отримав підтвердження того, що купець на ім'я Мінос Калокайрінос знайшов неподалік від Іракліону дивні артефакти і намагається провести подальші розкопки.

Швидко упізнавши знахідку як предмети мінойської епохи, Еванс викликав команду з Англії і перехопив ініціативу.

До кінця свого життя він не тільки повністю розкопав Кноський палац, а й відновив деякі його частини (а також ледь не збанкрутував свою вкрай багату сім'ю). Між іншим, його документація, складена під час розкопок палацу, до сих пір вважається золотим стандартом. В Англії Еванса шанують нарівні з Шліманом, а на території Кносса стоїть пам'ятник великому археологу.

Однак є й інша сторона медалі Однак є й інша сторона медалі. Під час розкопок Артур Еванс, замість того, щоб акуратно знімати шари грунту, наказав просто зірвати все нецікаві йому шари - саме тому ми майже нічого не знаємо про Кноссе після руйнування палацу.

Крім того, його реставрації палацу викликають подив у більшості сучасних археологів - Еванс часто не міг знайти достовірні зображення деяких частин будівлі і просто домислював їх. Втім, самовідданість археолога заперечувати не можна, та й відновлений палац став набагато краще залучати туристів, так що на території нинішньої Греції його ні в чому не звинувачують і навпаки, вкрай поважають за відновлення фресок мінойської епохи, які Еванс відреставрував з неймовірною точністю і майстерністю.

[Direct4]

архітектура

Почнемо з того, що термін «палац» - некоректне Почнемо з того, що термін «палац» - некоректне. Кносський палац Міноса був не тільки резиденцією царської родини, а й невеликим містом-в-місті, на зразок Ватикану або Забороненого міста в Пекіні.

Відмінною рисою є той факт, що весь цей місто було одним величезним будинком, що розташовувався на площі в 6 акрів (приблизно 24 тисячі квадратних метрів).

У палаці було понад тисячу кімнат, з'єднаних коридорами, а також безліч спеціалізованих будівель, на зразок театру, храму і навіть горшечной майстерні.

У величезних сховищах палацу були запаси на випадок облоги, крім того, прямо в палаці розташовувалися свої млини, а також виноградники і виноробні, що дозволяло при необхідності підтримувати певну автономію У величезних сховищах палацу були запаси на випадок облоги, крім того, прямо в палаці розташовувалися свої млини, а також виноградники і виноробні, що дозволяло при необхідності підтримувати певну автономію.

Крім іншого, варто відзначити, що в палаці була цілком робоча каналізація, а також кілька джерел води.

Що ж стосується архітектури декоративної, то тут цікавим моментом є колони - минойские колони в корені відрізняються від грецьких.

На відміну від материкових версій, які зазвичай були білого кольору і звужувалися до вершини, минойские колони пофарбовані в червоний і навпаки, розширюються до верхньої частини.

Справжньою загадкою став Малий тронний зал Кносского палацу (Великий до наших днів не дійшов) Справжньою загадкою став Малий тронний зал Кносского палацу (Великий до наших днів не дійшов).

Це невелика тронна кімната, швидше за все, побудована в період Микенской окупації Криту, розписана прекрасними фресками і володіє відмінним від інших кімнат стилем, в якому відчувається вплив вже материкової Греції.

Однак, що найбільш вразило археологів, так це білий трон у північної стіни кімнати. До сих пір невідомо, кому саме він належав, адже царський трон був розташований в іншій частині палацу.

До сих пір невідомо, кому саме він належав, адже царський трон був розташований в іншій частині палацу

Можливо, звідси правила цариця, або ж трон був залишений порожнім як місце правління будь-якого бога.

Герої, чудовиська і трагедії: стародавні легенди і секрети Кносского палацу

[Direct2] Про те, як було засновано місто Кносс, відомо мало.

Перші легенди про давньогрецького періоді його історії розповідають про Міноса, як про засновника Кносса, але проблема в тому, що Міноса називають засновником практично всіх критських міст, що кілька малоймовірно.

Мінос - це легендарний цар Криту, людина, яка могла перечити богам.
У Міноса було два брата - Радаманф і Сарпедон, але через конфлікт між ними, обидва брата залишили острів.

Радаманф пізніше одружився на овдовілої матері Геракла і прославився як найсправедливіший суддя Греції, а Сарпедон пережив три покоління людей і загинув лише на початку Троянської війни від рук Патрокла.

Що стосується самого Міноса, то він отримав свою владу не просто так - за легендою, його влада була дарована йому богами-олімпійцями Що стосується самого Міноса, то він отримав свою владу не просто так - за легендою, його влада була дарована йому богами-олімпійцями.

Зевс особисто вручив йому царський скіпетр і згодом не раз допомагав зі складанням законів, а Посейдон подарував йому прекрасного бика зі своїх стад, із зазначенням принести бика в жертву.

Мінос не послухався бога морів і приніс в жертву іншого, менш красивого бика.

Тоді Посейдон вирішив покарати зухвалого смертного і вселив дружині Міноса, Пасіфаї, неймовірну пристрасть до бика, на якого наслав сказ.
Від цього союзу і народився Мінотавр.

Хлопчик-бик оскаженів ще до народження і майже відразу спробував загризти годувальницю Хлопчик-бик оскаженів ще до народження і майже відразу спробував загризти годувальницю. Самого бика дещо пізніше упокоїв Геракл в рамках своїх дванадцяти подвигів.

Тут і починається історія Кносского палацу царя Міноса.

Побачивши «спадкоємця», Мінос в жаху звернувся до свого старого друга - архітекторові Дедалу.
Той запропонував не вбивати рідну кров, а створити величезний лабіринт, з якого дурнувате чудовисько просто не зможе вибратися.

Так і був побудований перший Кноський палац-лабіринт.

З роками відносини між друзями погіршилися і Дедал був змушений тікати з Криту разом зі своїм сином Ікаром З роками відносини між друзями погіршилися і Дедал був змушений тікати з Криту разом зі своїм сином Ікаром.

Підріс до цього часу Мінотавр почав вимагати свіжого людського м'яса.
Постарілий Мінос вирішив обкласти живим податком підкорені критянами грецькі міста.

Щороку Мінотавр вбивав 7 юнаків та 7 дівчат, поки одного разу в число жертв не потрапив принц Афін Тесей, який за допомогою закоханої в нього Аріадни (дочки Міноса) прикінчив чудовисько і зумів вибратися з Лабіринту.

Згодом Тесей разом з Аріадною поплив з острова (правда, трохи пізніше він її залишив на одному з острівців по шляху до Афін), Мінос загинув на війні з Сицилією, в яку він вплутався з метою повернути Дедала на Крит, а Кноський престол успадкував один з його синів Згодом Тесей разом з Аріадною поплив з острова (правда, трохи пізніше він її залишив на одному з острівців по шляху до Афін), Мінос загинув на війні з Сицилією, в яку він вплутався з метою повернути Дедала на Крит, а Кноський престол успадкував один з його синів.

Триста років потому по Криту пройшло землетрус і зруйнувало старий лабіринт, на місці якого і був побудований Кноський палац, що простояв ще два з половиною століття і покинутий мешканцями після виверження вулкана.
[Direct3]

Кносский фрески

Дельфіни - фреска Кносського палацу

Фрески Кносского палацу - це предмет гордості всіх критян. Фактично вони є доказом культурного переваги Криту над більшістю грецьких полісів, так як їх краса і рівень виконання на голову перевершують всі творіння материкової Греції тієї епохи.

Фрески, в більшості своїй, були відновлені командою Артура Еванса і в цьому випадку він провів дійсно вражаючу роботу.

Незалежно від розташування та утримання фрески, реконструктори з точністю передали як кольору, так і контури древніх малюнків.

Незалежно від розташування та утримання фрески, реконструктори з точністю передали як кольору, так і контури древніх малюнків

Фреска "Парижанка"

А ось деякі фрески стали жертвами археологічного гумору, наприклад, фреска, звана «Парижанка».

«Парижанка» - це фреска, на якій зображена молода жінка з химерною зачіскою жриці.

Однак саме в зачісці реставратори угледіли схожість з тодішньої паризької модою і охрестили фреску «Парижанка».

В офіційних роботах її називають «Минойская леді».

В офіційних роботах її називають «Минойская леді»

Фреска "Ігри з биком"

У наші дні «Минойская леді», як і інші фрески Кносса, знаходиться в музеї Геракліона, розташованому неподалік від палацу.

Кносський палац і музей Геракліона краще відвідувати разом, заздалегідь виділивши на це день.

Крім вирішення транспортного питання, це також дозволить вам придбати комбінований квиток.

Та й минойские колекції музею виглядають зовсім по-іншому після того, як ви особисто побачили сліди цивілізації, яка створила їх.

Кносський палац - це останнє свідоцтво існування мінойської цивілізації, доказ того, що все її жителі жили і вмирали не дарма Кносський палац - це останнє свідоцтво існування мінойської цивілізації, доказ того, що все її жителі жили і вмирали не дарма.

Незважаючи на те що прах тих, хто його населяв, вже давно змішався з землею, а їх боги покинули цей світ, Кносс все одно продовжує існувати.

Світ пам'ятає про хоробрість і зраді Тесея, велич і гордині Міноса, божевіллі і вічне ув'язненні Мінотавра.

І якщо історія Кносса підійшла до кінця, то це ще не означає, що її не варто почути.

Де знаходиться палац і скільки коштують відвідини?
Де знаходиться палац і скільки коштують відвідини?

Новости