Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кносський палац: лабіринт мінотавра на Криті

  1. Загадковий і таємничий Крит: передісторія Культура стародавнього Криту овіяна численними міфами і...
  2. Чому був зруйнований Кносский палац?
  3. Міф про Тесея і Мінотавра
  4. Лабіринт мінотавра: вигадка і правда
  5. Фрески Кносского палацу
  6. Кносський палац - головна туристична пам'ятка Криту
  7. Де знаходиться Кноський палац?
  8. Вартість відвідування Лабіринту Мінотавра
  9. Поради: як заощадити на екскурсії до Кносскому палацу?
  10. вартість відвідування
  11. Кращий час для відвідування
  12. Безкоштовний вхід

Загадковий і таємничий Крит: передісторія

Культура стародавнього Криту овіяна численними міфами і таємницями. Так стародавні греки вважали, що острів був батьківщиною верховного бога Зевса. Потім Громовержец віддав землі своєму синові Миносу - одному з наймогутніших правителів давнини. Тут же, згідно з легендами, знаходився лабіринт, збудований за наказом Міноса міфічним будівельником Дедалом.

Тут же, згідно з легендами, знаходився лабіринт, збудований за наказом Міноса міфічним будівельником Дедалом

Кносський палац (William Allen)

Про справжню історію Криту заговорили тільки на початку XX ст., Коли були відкриті сенсаційні археологічні пам'ятки та артефакти, в результаті чого стало відомо про існування державності, що виникла задовго до Давньогрецької.

У 1900 р британський археолог Артур Еванс приступив до розкопок поблизу Кноса. Перші ж проникнення в культурний шар грунту відкрили погляду дослідників докази існування на цих землях поселень. А вже через два тижні погляду вчених постали останки будівель, які займали площу 2,5 га. Своїми обрисами вони нагадували лабіринт.

Велика кількість кімнат і залів з безліччю дверей і складною схемою коридорів навіть в зруйнованому стані могли заплутати кого завгодно. Все це навело ряд дослідників на думку про те, що знайдений Кноський палац належав колись полумифическому царя Міноса, батькові Аріадни і господареві жахливого істоти Мінотавра.

Так була відкрита цивілізація, яка отримала в сучасній історії назву «крито-мікенська».

Кносський палац: архітектура і внутрішнє оздоблення

Багато, хто бачив Кноський палац на власні очі, стверджують, що саме він той самий легендарний лабіринт Мінотавра, ожилий з міфів.

Очевидців не бентежить і те, що лабіринт на Криті був збудований багато пізніше, ніж народився сам міф. І це не випадково, вражаюча архітектура і масштаби будови наводять на цю думку.

Усередині Кносского палацу (Steve Jurvetson)

Кносський палац за своїми габаритами перевершував Ватикан і Версаль. Вибудуване на міцному фундаменті будівля мала складну систему ходів.

Палац був своєрідний будинок-держава з різними багаторівневими будівлями, з'єднаними незліченними сходами і переходами.

Тут було кілька внутрішніх дворів і будівель, театр і літня резиденція царя, храми, склади і навіть внутрішні сади. При всьому цьому різноманітті, Кноський палац не являв собою хаотичне нагромадження, а мав чітко задуманий архітектурний план, що не має більше аналогів в світі.

Кносський палац відрізнявся чудовим декором з художнім розписом і фресками зі складною композицією. Артефакти, знайдені під час розкопок, свідчать про розкіш обстановки.

Так до нашого часу дійшли уламки меблів і елементи оздоблення: золоті вази і світильники, позолочені статуетки богів. У коморах були знайдені обладунки інкрустовані дорогоцінними каменями. У кімнатах - жіночі прикраси.

Збережені настінні розписи дають уявлення про цінності та ідеали пішла цивілізації. Тут можна знайти уявлення минойцев про світобудову і богів. До всього іншого, настінні сюжети дозволили встановити матеріальну культуру пішла цивілізації: традиційний одяг, предмети побуту, рід занять і т.п.

п

Фреска з дельфінами (Ania Mendrek)

Чому був зруйнований Кносский палац?

Немає точної інформації про «загибелі» Кносского палацу. Існує версія, що він був зруйнований під час землетрусу, і був покинутий людьми.

Можливо, також, що він був похований під дією вулканічної лави, що накрила його під час виверження вулкана, на користь чого свідчать виявлені під час розкопок трупи людей і тварин.

І зовсім міфічна версія - жителі Кносса це представники Атлантиди.

Міф про Тесея і Мінотавра

Один з відомих давньогрецьких міфів свідчить, що колись на острові Крит жило страшне істота - Мінотавр - чудовисько з тілом людини і головою бика.

Один з відомих давньогрецьких міфів свідчить, що колись на острові Крит жило страшне істота - Мінотавр - чудовисько з тілом людини і головою бика

Мінотавр

Він став плодом порочної зв'язку дружини критського правителя Міноса Пасіфаї з биком. Щоб приховати сліди невірності своєї дружини, Мінос наказав Дедалу вибудувати лабіринт, в який і помістив чудовисько.

Після того як на змаганнях в Афінах загинув син Міноса Андрогей, розгніваний правитель Криту, зажадав з афінян страшну данину - кожні 9 років 7 дівчат і 7 юнаків прибували на острів на кораблі. Всі вони в знак покарання відправлялися в лабіринт, де або гинули, так і не зумівши вибратися з лабіринту, або були розірвані лютим монстром, який охороняв підземні володіння.

Третя жахлива данину від Афін відвозила на острів Крит і сина правителя Афін - Тесея. Юнак упросив свого батька Егея відпустити його разом з молодими людьми в надії перемогти чудовисько і перервати ланцюг жахливої ​​данини. Так під чорними вітрилами - символом жалоби - вирушила чергова група страшного жертвопринесення. Однак Тесей запевнив свого батька, що він повернеться живим, і про свою перемогу сповістить білими вітрилами.

Згідно з міфом в Тесея закохалася дочка правителя Криту прекрасна Аріадна. Щоб врятувати коханого, вона придумала хитромудрий план - таємно передала йому ніж для вбивства Мінотавра і клубок ниток, по якій герой і його супутники змогли б вибратися з лабіринту.

План вдався - монстр був переможений, а молоді люди вирушили до себе на батьківщину. За коханим пішла і Аріадна. Однак Тесей змушений був відмовитися від дівчини, тому як вона призначалася в дружини богу Діонісу.

Засмучений розлукою, юнак забув поміняти вітрила, і корабель увійшов в гавань Афін під чорним стягом. Побачивши це, знавіснілий від горя Ей, вирішивши, що його син загинув, кинувся зі скелі в море. З тих пір воно і стало називатися Егейським.

Лабіринт мінотавра: вигадка і правда

Виникнення легенди про Мінотавра має історичну основу. На Криті здавна шанувався культ бика. Вважалося, що він правил підземним царством і в гніві стрясав земну твердь, приводячи її в коливання. Саме так остров'яни пояснювали приватні землетрусу.

Саме так остров'яни пояснювали приватні землетрусу

Кносський палац - Північний вхід (Nelo Hotsuma)

Острів Крит, який має вулканічне походження постійно піддавався земним поштовхів. На користь цієї версії говорять і численні знахідки кераміки, зображення на стінах і фресках, де головним героєм є бик. Щоб умилостивити гнів підземного бога, крітяни приносили йому людські жертви. Так є інформація про існування в давньо крітському культовому ритуалі - танці з биками.

В даному священнодійстві брали участь Тавропола - дівчата і юнаки, які пройшли спеціальне навчання. Все їхнє життя було присвячено оволодінню священним танцем, щоб потім у віці 14 - 15 років бути принесеними в жертву підземному богу під час кривавого «веселощів» з биками.

У той же час крітяни ототожнювали лабіринт з життєвим шляхом - тут є початок і кінець, свої дороги, вибір напрямку і тупики. До всього іншого лабіринт був символом боротьби світлих сил з темними началами.

Таким чином, лабіринт був овіяний своєрідним сакральним змістом. Невипадково критські будівельники облаштовували все храми за подобою лабіринту.

Фрески Кносского палацу

Фрески Кносского палацу з витонченими малюнками мінойської культури живописно декорують стіни. Основні кольори, використовувані стародавніми художниками-декораторами - бірюзовий, оранжевий, чорний і яскраво-червоний.

Основні кольори, використовувані стародавніми художниками-декораторами - бірюзовий, оранжевий, чорний і яскраво-червоний

Фреска Кносского палацу (Juan Manuel Caicedo Carvajal)

Майстерно і деталізовано безліч фресок з зображеннями дівчат, які стрибають через бика, красивих юнаків, «Принца з лілією», «Носія ритону».

На жаль, туристам немає допуску до багатьох кімнати, мають дуже гарні зображення. Тронний зал прикрашений розписом червоно-білих відтінків, з намальованими граціозними грифами, що охороняють трон правителя Кносса. Стіни приміщень над трону залом прикрашені копіями знайдених фресок ( «Зал Фресок») з прекрасними зображеннями «Блакитний птах», «Дама в блакитному», «Блакитна мавпа», «Збирач шафрану», «Гра з биками» і багато інших. Оригінали фресок зберігаються в музеї Іракліона.

Особливий інтерес викликає мегарон цариці Кносса. У купальні виявлені частини глиняного ванни. На стінах палацу періодично з'являється зображення лаброса - це знак лабіринту, що черговий раз наштовхує на думку про те, що саме Кноський палац - і є секретний лабіринт Мінотавра з міфів Стародавньої Греції.

Кносський палац - головна туристична пам'ятка Криту

Подібність Кносского палацу з лабіринтом зробило його найпопулярнішою археологічною пам'яткою серед туристів. У всіх путівниках зазначено його друга назва - «Лабіринт Мінотавра».

У всіх путівниках зазначено його друга назва - «Лабіринт Мінотавра»

William Allen

Існує також легенда, що справжній лабіринт, збудований для Мінотавра, прихований під горами. Він являє собою розгалужену мережу химерних печер і обрисів. Місцеві жителі стверджують, що в ньому і донині живуть дивні істоти.

Привабливість Кносского палацу полягає ще і в тому, що ще під час розкопок паралельно велася робота по його відновленню. Таким чином, перед туристами постають не просто руїни, а реконструйовані приміщення «лабіринту». Але в той же час, проведені відновлювальні роботи не дозволяють звичайному туристу визначити, де знаходяться справжні останки палацу, а де всього лише інтерпретація.

Де знаходиться Кноський палац?

Кносський палац розташований поблизу крітської столиці Іракліон. В сторону палацу постійно курсують автобуси. Таким чином, шлях до головної визначної пам'ятки острова займає зовсім небагато часу.

Вартість відвідування Лабіринту Мінотавра

Відвідування «лабіринт» для дорослих обійдеться в 6 євро, для дітей - 3 євро. Музей-палац працює цілий рік. У період туристичного піку - з липня по жовтень - він відкритий з 8 до 19 годин. В інший час - з 8 до 15. Поблизу с палацом розташовані численні сувенірні крамнички, де кожен бажаючий може придбати пам'ятний подарунок.

Поради: як заощадити на екскурсії до Кносскому палацу?

Безтурботно варто Кноський палац, буквально на околиці столиці острова Крит Іракліон. Всього в 4 кілометрах від чудових пляжів і популярної зони відпочинку, тому дістатися сюди досить просто.

Всього в 4 кілометрах від чудових пляжів і популярної зони відпочинку, тому дістатися сюди досить просто

Juan Manuel Caicedo Carvajal

Купуючи екскурсію з гідом до Кносского палацу можна переплатити в 3-5 разів, середня ціна у туроператора - 50 євро, у вуличного гіда - 35 євро. Зауважте, вхід в сам музейний комплекс не входить у вартість екскурсійного пропозиції.

Але тут є і свої позитивні моменти - комфортабельний автобус і грамотний гід.

Для тих, хто хоче самостійно відвідати музейний комплекс і заощадити кошти може скористатися громадським автобусом. До Кносского палацу кожні 10-15 хвилин відправляються автобуси з автовокзалу Іракліон і готелі Асторія (автобус №2). Поїздка триває недовго - близько 20 хвилин.

Між автобусами є відмінності: зелені автобуси - міжміські, сині - міські. Для поїздки до Кносскому палацу відправляється синій автобус, вартістю 1,5 євро в один кінець (кінцева зупинка). Квиток на автобус необхідно купувати в автоматі, розташованому на зупинці.

Тим, хто орендував автомобіль, близько палацового комплексу є безкоштовна парковка і безліч покажчиків як дістатися, які втім і не потрібні, тому що практично всі орендовані автомобілі Криту забезпечені навігаторами з картами пам'яток острова.

вартість відвідування

Вартість відвідування палацового комплексу - 6 євро, дітям до 5 років - безкоштовно, пільговим категоріям, дітям 5-12 років - 3 євро. Радимо придбати «подвійний квиток» за ціною 10 євро для дорослого, який є також квитком в пізнавальний і цікавий Іракліонскій Археологічний музей (дітям до 5 років також вхід безкоштовний).

Кращий час для відвідування

Відвідування в Кносський палац в найбільші туристичні місяці (з квітня по жовтень) можливо з 8-00 до 19-00 у будні дні (по вихідних вхід до 15-00); а з березня по листопад з 8-00 до 15-00. Натовпи туристів можна уникнути, якщо відвідати палацовий комплекс з самого ранку або ближче до закриття музею. Годину-дві на відвідування музейного комплексу цілком достатньо.

Безкоштовний вхід

Як і в багатьох грецьких музеях і Акрополі, на Криті є особливі дні для туристів, де вхід в багато музейні комплекси безкоштовний. Це стосується і відвідування Кносського палацу. Отже, це дні - 18 травня, 5 червня, 15 серпня, 27 вересня і останні вихідні вересня.

Перед поїздкою бажано підготуватися і вивчити карту Палацового комплексу. Кносський палац розташований на вершині пагорба, тому практично постійно обдувається гарячим вітром і відкритий жарким променям сонця. Необхідно одягати головні убори і брати питну воду. Сувенірну продукцію все ж краще купувати в Іракліоні, де вона буде коштувати в рази дешевше.

Матеріал підготовлений редакцією сайту yaturisto.ru

Чому був зруйнований Кносский палац?
Де знаходиться Кноський палац?
Поради: як заощадити на екскурсії до Кносскому палацу?

Новости