Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кносський палац - Лабіринт Мінотавра - Кафедра меланхолії

  1. Легенда про Мінотавра
  2. Палаци мінойської цивілізації.
  3. Історія відкриття палацу в Кноссі.
  4. Враження про відвідування Кносського палацу.
  5. далі:

Найголовніша пам'ятка Криту - це звичайно Кноський палац. Туди ми і вирушили в першу чергу. Найголовніша пам'ятка Криту - це звичайно Кноський палац

Легенда про Мінотавра

Мінойська цивілізація і все що з нею пов'язано - візитна картка острова Крит. Сам острів оповитий легендами. Ось одна з них: «Коли то, багато років тому на острові правив цар на ім'я Мінос. Якось раз Посейдон подарував Миносу, дуже красивого бика, або може бик мав іншими якостями. Так чи інакше, бик настільки полюбився Миносу, що він відмовився чи то його віддати, то чи принести в жертву ».

Історія сама по собі дивна. Навіщо Посейдону дарувати бика, щоб потім його забрати? Ще більш дивним виглядає її продовження. Коли Мінос відмовився видати бика, Посейдон розгнівався і вирішив йому помститися досить дивним чином: він змусив його дружину полюбити бика.

Посейдон знайшов собі спільника в особі Дедала, того самого, який зробив крила, щоб полетіти з в'язниці, в яку його пізніше посадив Мінос. Дедал спорудив якусь дерев'яну корову, в якій і відбулося злягання нещасної дружини Міноса з биком. В результаті цього скотолозтва вони і народила Мінотавра.

Мінос, ясна річ, був страшно розгніваний. З приводу того, що сталося з дружиною, версії розходяться. За однією з них вона закінчила життя в лабіринті, куди Мінос поселив Мінотавра.

А Дедал, як уже говорилося, втік за допомогою крил, як запевняє легенда, на Сицилію . Втім, Мінотавр теж жив не дуже довго, оскільки на його шляху зустрівся Тесей.

Палаци мінойської цивілізації.

Деякі історики вважають, що минойские палаци мали таку не зрозуміло планування, що греки прозвали їх лабіринтами. Так що, цілком можна припустити, що Мінос тримав Мінотавра десь в Бог неба, грому.

Тут можна спостерігати всілякі зображення бика і його рогів. Вони із завидною постійністю зустрічаються на Криті: то це бичачі роги, то фрески - гри з биком, знову таки критські легенди так чи інакше пов'язані з биками. http://www.strangehorizons.com/2005/20050124/

Історія відкриття палацу в Кноссі.

Ще в кінці XIX століття історія про мінотавра і царя Міноса вважалася вигадкою древніх поетів і їх переписувачів, поки не знайшовся божевільний англієць на ім'я Еванс. Англієць, який виріс в сім'ї археолога, був журналістом.

Якось, переживаючи кризу середнього віку, він зустрів Шлімана. Це той успішний бізнесмен, який кинув всі свої справи і поїхав до Туреччини відкопувати Трою. Натхненний успіхами Шлімана, Еванс вирішив що його Троя - це Кносс. І, накопичивши грошей, він приїхав на острів Крит. Довго Кносс шукати не довелося, оскільки критяни прекрасно знали, де знаходився палац Міноса. Еванс викупив цю ділянку і приступив до розкопок.

Еванс не просто відкопав палац, що датується 1650 - 1750 р.р. д.н.е. Він відкрив найдавнішу європейську цивілізацію, від якої слід шукати початок Європи. Оскільки греки-ахейці були в ті часи данину критян, вони багато перейняли від культури і цивілізації Криту.

Але Евансу було мало просто відкопати палац, він вирішив його ще й відновити. Саме з цього його прийнято лаяти.

Однак потрібно мати на увазі, що англієць проводив розкопки в кінці дев'ятнадцятого століття, тоді археологія тільки зароджувалася як наука. І, розкопавши палац, Еванс через деякий час виявив, що він почав руйнуватися. Тоді, щоб зберегти своє дітище, він вирішив його відбудовувати заново.

Враження про відвідування Кносського палацу.

Однак, якщо ви хочете подивитися як виглядав би Кноський палац без фантазій Еванса, слід відвідати фест .

Посеред руїн палацу стоїть велика черга, щоб подивитися на тронний зал. Можливо, це трон Міноса, царя, який прославився як найсправедливіший правитель. Кажуть, копія трону стоїть в Гаазькому суді, як символ справедливості.

Кажуть, копія трону стоїть в Гаазькому суді, як символ справедливості

Мінойци, судячи з усього, були веселими людьми, про це говорять їх фрески. Цар у них був за сумісництвом богом жерцем, жили вони багато і весело.

Дуже цікаво і докладно побут минойцев описаний в історичному романі Міка Валтарі «Сінуха, єгиптянин».

Загалом, Кносс у нас захоплення не викликав. До того ж ми заблукали в Іракліоні на зворотному шляху. А заблукали через недолугість грецьких дорожніх знаків. Треба ж було повісити поряд два знака, один був такий: «Ретімно наліво», а під ним знак «поворот наліво заборонений» - як все-таки ми росіяни з греками схожі.

далі:

Подальший розвиток архітектури: грецький театр

Навіщо Посейдону дарувати бика, щоб потім його забрати?

Новости