Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Царський Петербург: хороми Зимового палацу

  1. Палац починається зі сходів
  2. Вітальні покої
  3. царські хороми
  4. Великий тронний зал

Говорити про Петербурзі можна нескінченно. Історія цього міста накопичувалася не одне століття. Практично кожен клаптик землі тут може розповісти свій дивовижний розповідь. Тому ми не будемо необачно перескакувати з однієї пам'ятки на іншу, а постараємося зосередитися на одній, що приховує в собі вражаючі факти.

Зимовий палац - це серце Петербурга. Картографічно він розташовується в самому центрі міста, а історично є важливим відправним пунктом у житті Північної столиці. Століття тому це був епіцентр імперіалістичного могутності, а тепер це перший пункт, від якого розходяться все туристичні стежки.

Колись житловий будинок російських царів, а нині Державний Ермітаж, для наших сучасників представляє ціле спадщина культури в найширшому сенсі цього слова. Адже тут не тільки картинна галерея з найбільшими світовими полотнами, а й шедевральні елементи архітектури, скульптури, предметів побуту. Палац вміщає 1084 кімнати і 117 сходів (в тому числі потаємні). Ми ж у цій статті зупинимося на найцікавіших і легендарних покоях Зимового палацу.

Є на світі такі місця, одного разу відвідавши які, назавжди залишаєш там частинку своєї душі. Їх не так вже й багато, але вони все ж існують - затишні, зігріті сонцем і обласкані морем, де відчуваєш себе як вдома: привільно, радісно і спокійно. І серце грузинського Чорномор'я - Батумі - це якраз одна з таких місць. Залитий сонячними променями вдень і переливається міріадами вогників вночі, це місто вабить туристів, немов метеликів. І щороку вони злітаються сюди навіть не тисячами, а мільйонами - ніжитися на пляжах, милуватися гірськими рельєфами, архітектурними контрастами, казковими світанками і заходами, насолоджуватися знаменитим грузинським гостинністю, вином і чудовою кухнею і гуляти по неймовірно красивою набережною.

До речі сказати, саме на набережній Батумі знаходиться більшість сучасних символів головного грузинського курорту. Так давайте ж трохи по ній прогуляємося і помилуємося одними з найбільш незвичайних споруд з усіх, що вам коли-небудь доводилося бачити.

Палац починається зі сходів
Говорити про Петербурзі можна нескінченно

Ось, здавалося б, ступив відвідувач сходами - і навіть не замислюється, що йде по ще одному шедевру. Сходи ця раніше називалася Посольській, а Йорданської стала іменуватися пізніше за те, що в Водохресні свята по ній йшов хресний хід, щоб прорубати в льоду Неви иордань (ополонку у вигляді хреста).

Йорданська сходи відкриває прохід до різних частин палацу. Білосніжні мармурові сходи і перила, прикрашені рельєфною ліпниною, ведуть відвідувача вгору, немов на п'єдестал колишньої царської слави. Пройтися по цих сходах і не відчути себе королем просто неможливо. Стіни інкрустовані високими колонами і позолоченими орнаментами. В цілому, на сходовому прольоті завжди досить багато світла. Завдяки рясної позолоті і глянцевому мармуру, що відображає промені сонця з вікон або світло ламп, сходи заливається приємним об'ємним світлому.

Вітальні покої

Вітальні покої

Величезний зал в строгому стилі був заснований в 1834 році як данина славі фельдмаршалів. У шести нішах з наявних семи в біломармурових стінах висіли портрети самих фельдмаршалів. Сьома ж ніша була порожня. Сьогодні цей зал має величезне історичне значення за його сумну славу. Справа в тому, що 17 грудня 1837 року саме в цьому приміщенні почалася пожежа, який за добу палахкотіння знищив майже весь палац.

За часів Першої світової війни тут розташувався госпіталь. Картини тоді були зняті і віддані іншим музеям на зберігання. Сьогодні в залі проводиться експозиція порцелянових предметів початку 19 століття. Сьома ніша традиційно пустує донині.

Малахитовая вітальня

Довгий час в царській Росії малахіт вважався дуже рідкісним дорогоцінним каменем. Але в 1830-му році його величезні поклади були знайдені на уральських рудниках. З того часу малахіт стає популярним матеріалом у виготовленні предметів декору. Серед царської начиння можна знайти малахітові шкатулки, малахітові сережки та браслети. Малахитовая вітальня з'явилася в числі перших споруд з колись рідкісного мінералу. Однак в наші дні вона стала примітна тим, що залишилася єдиною зі збережених житлових інтер'єрів з малахітовою обробкою.

царські хороми

царські хороми

Так званий Петровський зал був споруджений в 1833-м. В інтер'єрі проглядається контрастне поєднання золота і малинового оксамиту, привезеного з французького Ліона. А трон, завершальний цей зал, був замовлений в Лондоні ще в 1731 р До речі, над троном висить полотно «Петро Перший з богинею мудрості Мінервою». Взагалі, ця кімната хоч і малих розмірів в порівнянні з іншими, але не менш вражає своєю розкішшю.

Великий тронний зал

Мабуть, це самий долгостроящійся зал з усіх інших в Зимовому палаці. Для облицювання стін при реставрації після пожежі був використаний привезений з Італії каррарский мармур, але процес декорування виявився досить трудомістким. Зал також має й іншу назву - Георгіївський. Все тому що на стіні залу знаходиться мармуровий барельєф Георгія Побідоносця, що вражає списом дракона. Також примітно в Великому тронному те, що малюнок на стелі повністю повторює малюнок паркету, немов дзеркальне відображення.

Ймовірно, Зимовий палац зберігає ще чимало архітектурних таємниць. Адже є в ньому потаємні ходи, сходи і, можливо, навіть кімнати. Для огляду всіх красот Зимового знадобиться не один день. Тому, щоб економити час на дорогу, краще оселитися десь поблизу - наприклад, в готелі Radisson Royal на Невському проспекті

Новости