Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Село Санта Клауса у Фінляндії

  1. Від невеликої хатини до села
  2. Години роботи села
  3. Як дістатися?

Все на світі знають, що Санта живе в Фінляндії. Доказом тому можуть послужити тисячі листів, які приходять в головний поштовий офіс Санти на Полярному колі. Іноді на конверті в рядку адреси немає нічого крім слів: Фінляндія, Санта Клаусу. На щастя місцеві листоноші знають, куди слід доставляти такі листи. Справжній же адреса Санти: Santa Klaus, 96930 Arctic Circle.

Житло і секретна майстерня Санти знаходиться в горі Корватунтурі, туди абсолютно неможливо пробратися простій людині. А як же по іншому? Адже, якщо туди міг би заглянути кожен, то секрет появи різдвяних подарунків був би розкритий. Щодня Санта приходить в свій офіс, розташований в селі Санта Клауса на Полярному колі. Тут він приймає відвідувачів з усього світу, читає листи, і слухає, які подарунки хочуть отримати на Різдво маленькі гості.

Від невеликої хатини до села

Село Санта Клауса була спеціально відкрита в 1950 році на честь дружини американського Президента Елеонор Рузвельт, вона і стала першою почесною гостею Йоулупуккі. Для цього візиту була побудована невелика хатина, яка і до цього дня знаходиться в селі, неподалік від поштового відділення Санти, і всі відвідувачі можуть її побачити. Чарівні координати Полярного кола - 66 ° 33 '07'.

І зовсім не випадково, що село розташоване саме тут. Існує легенда: оскільки в цьому місці земна кора найбільш тонка, в своєму офісі Санта може за допомогою спеціального механізму сповільнювати обертання землі, а, значить, і керувати часом. Користуючись цією хитрістю, він встигає відвідати всі будинки в світі за одну ніч. Усередині будиночка-офісу можна побачити розплавлену земну кору прямо у себе під ногами! І для того щоб відвідувачі могли пробиратися крізь шестерінки чарівного годинникового механізму і не наступати в видніється земну кору, в будиночку зроблені підвісні містки і переходи, пройшовши за якими можна опинитися перед заповітної дверима кабінету Санти.

Вхід в будиночок безкоштовний, платити доведеться тільки за своє фото з Санта Клаусом, яке пропонують гноми-фотографи.

Але крім офісу Йоулупуккі в селі є поштове відділення, в якому працюють справжні гноми. Тут можна замовити лист від Санта Клауса на будь-яку адресу світу. Всього пропонується 11 мовних варіантів листи, серед яких, звичайно, є і російська. На всіх листах ставиться особлива друк Полярного кола.

Є тут і сувенірні лавки з безліччю лапландських і різдвяних сувенірів: і милі сніговики, зроблені з усіма відомого кристала Сваровськи, і лапландські прикраси ручної роботи Кагасніемі, зроблені з природних матеріалів, і ляльки, одягнені в традиційний лапландський костюм (їх виготовляють в Яатіла, що в 40 кілометрах від Рованіємі).

Є в селі кафе і ресторанчики, де можна смачно поїсти, надихавшись морозним повітрям.

Всі будиночки в селі розташовані так, що між ними утворюється кругла площа. Тут на цій площі по землі проведена біла лінія з написом «Arctic Circle» - це і є лінія полярного кола, вона тягнеться прямо під фундамент будиночка-офісу. Крім цієї лінії в селі є й інший географічний орієнтир - великий стовп з табличками, точно вказують напрямок найбільших міст світу.

813

Години роботи села

Не забувайте, що в Фінляндії на годину менше, ніж в Росії.

Село працює щодня, змінюється тільки час її роботи.

  • З першого вересня по 30 листопада село відкрита з 10 ранку до 5 вечора.
  • З першого грудня по 6 січня - з 9 ранку до 7 вечора.
  • З сьомого січня по 31 травня - з 10 ранку до 5 вечора.
  • З першого червня по 31 серпня - з 9 ранку до 6 вечора.

Особливі Години роботи:

  • 30 квітня з 10.00 до 15.00
  • 1 травня з 12.00 до 15.00
  • 24 грудня з 09.00 до 15.00
  • 25 грудня з 12.00 до 17.00
  • 31 грудня з 09.00 до 17.00
  • 1 січня з 12.00 до 17.00

Як дістатися?

Як дістатися

Сама ж село знаходиться поблизу одного з найбільших фінських міст - Рованіємі. Дістатися сюди можна на літаку, поїзді або на власному автомобілі. Від залізничного вокзалу Рівному курсує автобус № 8, який доставить вас прямо в село Санта Клауса.

А ненадовго заглянути до казкового села ви можете прямо зараз .

Світлана Широкова

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями

А як же по іншому?
Як дістатися?

Новости