Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Село Кампонг Клейн

Камбоджа не втомлюється дивувати. І в цей раз це не дивовижні храми Ангкор, а справжнісінька, автентична життя самих камбоджійців в селах на воді або на палях.

Трохи від'їхавши від цивілізованого Сієм Ріп, ви потрапляєте в справжнє життя кхмерів. На камбоджійському море, а вірніше озері Тонлесап, яке є найбільшим в Індокитаї, розташоване кілька сіл . І це не просто поселення в кілька сімей, це повноцінна село Кампонг Клеа (Kampong Klein), люди живуть в будинках на воді або в період посухи, в будинках на «курячих ніжках». Озеро в сезон посухи всього 2700 км 2 і глибина всього трохи більше метра. Але в сезон дощів, воно розливається в 6 разів і затоплює все околиці, його глибина стає більше 9 метрів.

Але в сезон дощів, воно розливається в 6 разів і затоплює все околиці, його глибина стає більше 9 метрів

Село на палях, Kampong Klean

Зараз сухий сезон і ми можемо спокійно проїхати на машині, земля дійсно червона. Будинки вздовж дороги стоять кривенькие, дерев'яні, на височенних палях 6-10 м. Влітку під палями зберігають човни, снасті будь-яку нехитру домашнє начиння. Під час дощів, вода піднімається і до дому можна підпливти тільки на човні.

Ось такі цікаві будинки в камбоджійських селах

Наш водій попереджає нас, що ми повинні заплатити за вхід в село, інакше його оштрафують. Хоча ще недавно сюди можна було заїхати спокійно. Ми особливо не відмовлялися, все-таки ми порушуємо спокійне життя сільських жителів, розглядаючи їх побут.

Так як ми спочатку заїхали в Бантей Срей а потім гору з водоспадом в Пном кулен , То в село приїхали вже до 16.00, тому човен брати не стали, а тільки взяли квиток прогулятися по самому селі, вартість 10 $. На човні 20 $.

На човні 20 $

Туристичний центр в Кампонг Клейн

Вдома все побудовано на один мотив, дерев'яні, без скла у вікнах, дахи та стіни часто з пальмових гілок. З одного боку річка, з іншого дорога. Багато двері відкриті навстіж і можна спостерігати, що відбувається в будинку, але ми значно нижче рівня паль.

Камбоджійський будинок на палях Камбоджійський будинок на палях   Цей будинок навіть пофарбований і з нормальною дахом Цей будинок навіть пофарбований і з нормальною дахом

Але в цьому селі вже є цивілізація, по села висять кабелі, а значить в деяких будинках є електрика, так що вже буде світло і телебачення ввечері. У сусідніх селах Chong Kneas і Kampong Phluk такої розкоші немає, для світла використовують акумулятори від автомобілів. Якщо ви хочете залишатися на зв'язку зі світом навіть в такій глухому селі, краще заздалегідь придбати сім-карту з інтернетом .

У цьому селі є електрика

А ось холодильників немає, це все ж недозволена розкіш. Електрика, напевно дороге. Для холоду купують лід, брус коштує 30 центів, на добу а то і більше його вистачає.

Лід використовують замість холодильника

Каналізації і водопостачання немає. Миються прямо в річці або в тазику, як ці малюки, все в одному.

банний день

Все доросле чоловіче населення зайнято в основному рибальством і ми практично не зустрічали чоловіків. Хіба що дуже літніх прохолоджуватися в гамаку в будинку. А ось жінки були зайняті роботою, хтось в'язав мережі, хтось перебирав рибу.

Ось привезли улов, дрібна рибка, з неї зроблять кхмерскую пасту- прахок (prahok).

Ось привезли улов, дрібна рибка, з неї зроблять кхмерскую пасту- прахок (prahok)

Рибалки повернулися з роботи, тепер потрібно комусь це продати Рибалки повернулися з роботи, тепер потрібно комусь це продати   Місцева дівчинка продає рибу, цікаво хто купує, якщо в селі всі рибалки Місцева дівчинка продає рибу, цікаво хто купує, якщо в селі всі рибалки

Проходячи по селу всі жителі посміхалися нам, а діти натовпами бігали за нами дивилися, що ми робимо з фотоапаратом і веселилися коли ми показували їх особи.

Місцеві жителі з цікавістю розглядають туристів, тут це ще новинка Місцеві жителі з цікавістю розглядають туристів, тут це ще новинка   Дуже цікавий і веселий малюк бігав за нами Дуже цікавий і веселий малюк бігав за нами

Найголовніше, напевно, в цьому селі діти. Їх біля кожного будинку мал-мала-менше, напів-голі, замурзані, але з такими живими і радісними очима. І якщо біля деяких храмів Ангкор діти запитували «оне долар» чи намагалися тобі продати щось, то тут вони дивляться на тебе такими захопленими очима, вони просто раді чужинцеві. Пам'ятаю дівчинку, яка сиділа на веранді свого будинку і всю дорогу посилають мені повітряні поцілунки. Звичайно, у нас з собою були цукерки для них, яким вони були невимовно раді. Але вони не просили, вони ще не розпещені туристами.

камбоджійські діти

Тут теж діти стрибають в «резиночки» і грають у волейбол.

У резиночки стрибають навіть в Камбоджі

Старші діти повертаються зі школи.

Школярі повертаються з уроків

У селі є храм, вже на нормальному фундаменті

храм в Кампонг Клиан

Особливо нам подобалися заправні станції, бензин в пластикових пляшках. Цистерна біля дерев'яних будинків і ніякої безпеки.

Автозаправна станція Автозаправна станція   Магазин в селі Магазин в селі

Навіть карусель тут є, але напевно тільки для краси.

Навіть карусель тут є, але напевно тільки для краси

карусель

Погуляли ми до вечора і поїхали додому, спостерігаючи вже захід над полями з лотосом.

У будь-якому випадку, якщо ви не бачили подібних сіл у В'єтнамі або Індії, то вони явно не залишать вас байдужими. Ви зрозумієте, що живучи навіть в квартирі в нашій країні, але зі світлом, каналізацією, водопроводом, ми просто невимовно багаті. Але щирості і посмішки, нам усім варто повчитися у камбоджійських дітей, що живуть в будинках на «курячих ніжках».

Сподіваюся, ця стаття вам сподобалася. Так що діліться нею з друзями в соціальних мережах. А якщо залишилися питання, питайте в коментарях.

Новости