Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дельфін Коля їде в Донецьк на ПМП

До кінця цього року в Донецьку в парку імені Щербакова відкриється перший власний, постійно діючий дельфінарій. Будує його спеціалізована фірма "Немо" з Одеси. "Цей варіант дельфінарію - розбірний, він насправді невеликий, всього 4 тисячі квадратних метрів. У майбутньому році на цьому ж місці планується побудувати вже стаціонарну будівлю більшою площею", - ділиться з "Сегодня" директор парку культури і відпочинку імені Щербакова Ігор Мартинов .

Ігор Мартинов каже, що в Донецьку буде не просто дельфінарій, а справжній культурно-оздоровчий центр, що працює цілий рік. Розважальна програма розрахована на 45 хвилин, але будуть і нічні шоу, і навіть сеанси дельфінотерапії. "Ми вже домовляємося про соціальні проекти з нашими дитячими будинками і центрами. І не дві дитини, а кілька тисяч хлопців будуть відвідувати наш центр", - пояснює Мартинов.

Переваги дельфінотерапії вже оцінили в інших регіонах України. "У Харкові, наприклад, дельфінарій відкрився в травні цього року. Правильніше називати нас культурно-оздоровчим комплексом, оскільки ми розповідаємо про життя морських тварин, морської природі, і ще у нас є дельфінотерапія для дітей, які страждають на ДЦП, хворобою Дауна та аутизмом. Оздоровчий процес у нас курирує київський професор Анатолій Чуприков. В Одесі у нього приголомшливі результати: діти ходять, говорять і спілкуються. У нас теж великі результати, і черга сюди вже на півроку. Зараз у нас чотири дельфіни, три морські котики і одна м Орська левиця ", - розповів" Сегодня "арт-директор харківського міського дельфінарію Сергій Лазоренко.

Природно, Донецьку для настільки ж масштабних планів потрібні справжні артисти-професіонали. "Я кілька місяців тому їздив до Одеси, і ми вже домовилися, які дельфіни до нас приїдуть. Їх точно буде три (самка і два самці - Авт.пж), всі вони професіонали, - ділиться з" Сегодня "Ігор Мартинов. - Може , до нас приїде ще хтось додатково (наприклад, морські котики або морські леви. - Авт.пж) ".

Цікаво, що один з дельфінів сам пов'язав своє майбутнє з Донецьком.

"Коли я був в одеському дельфінарії, він сам до мене підплив і вибрав мене. Його звуть Коля. Адже не ми вибираємо дельфінів, а вони нас. У нього дуже хороший характер, а важить він 200 кг. Другий самець трохи більший - 300 кг , а самка така ж, як і дельфін Коля ", - продовжує директор парку ім. Щербакова.

З морськими артистами на перших порах будуть працювати їхні тренери з Одеси, донецьких фахівців дельфінарій в парку імені Щербакова поки не набирає.

З точними цінами на квитки в Донецьку ще не визначилися, але Ігор Мартинов запевняє, що ціни будуть виправданими і відчутно нижче, ніж в дельфінаріях Харкова, Одеси чи Києва.

До речі, в харківському дельфінарії квитки коштують від 60 до 80 гривень. Значно дорожче дельфінотерапія - одне таке заняття (30 хвилин) обійдеться близько 500 гривень. У Києві за п'ять хвилин купання з дельфінами доведеться викласти 300 гривень, а в Одесі взагалі $ 100!

Вартість дельфіна доходить до $ 100 тис.

Київський, харківський і донецький дельфінарії - це все філії одеського дельфінарію "Немо", в якому для цих ссавців є всі умови і навіть центр реабілітації і порятунку. Всіх дельфінів в інші міста країни везуть саме звідти. "У нас працюють тільки наші, українські дельфіни. Навіщо їх везти з якогось Чилі або Еквадору, коли є свої артисти?" - кажуть у всіх відповідних українських культурно-оздоровчих центрах. Щоб привезти дельфіна з Одеси, його готують близько півроку, адже перевезення - справжній стрес для тварини і справа непроста. Морських друзів людини поступово привчають до переїзду на великі відстані, а в дорозі їх супроводжує ветеринар, тренер і кілька державних охоронців служби "Титан". Підвищена охорона пояснюється тим, що ринкова вартість одного дельфіна доходить до $ 100 тис. Один дельфін з'їдає в день близько 10 кг риби, а вода, в якій він живе, кожен день чиститься, і за цим стежить фахівець. Виховують і працюють з дельфінами на початковому етапі тільки одеські співробітники, фахівці на місцях зазвичай бувають готові десь через рік-два. Швидше за все, так буде і в Донецьку.

В українських морях живуть два види дельфінів: афаліна і білобочка. До Донецька приїдуть афаліни. "Афаліни - великі великі особини, що досягають в розмірі до двох метрів. А білобочки маленькі, рідко виростають більше одного метра", - розповів нам іхтіолог Валерій Денщук.

Тимур Марченко,

Юлія Римарук

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Навіщо їх везти з якогось Чилі або Еквадору, коли є свої артисти?

Новости