Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Художники Моне і Мане - Різниця між великими художниками

  1. Едуард Мане (Édouard Manet)
  2. Клод Моне (Oscar-Claude Monet)
  3. Що ж їх об'єднує?

Всі хто починають знайомитися зі світом мистецтва, рано чи пізно відчувають когнітивний дисонанс з приводу фонетичного події у двох французьких художників. Сказати що цих майстрів часто плутають - нічого не сказати, їх просто не розрізняють, а багато хто думає що це взагалі одна людина. Цих людей можна зрозуміти, адже Моне і Мане жили в один час, народилися в одному місті і навіть дружили.

Цих людей можна зрозуміти, адже Моне і Мане жили в один час, народилися в одному місті і навіть дружили

Про кого розповісти в першу чергу? Історія популярності їх настільки просякнута фонетикою, так що доведеться йти за алфавітом. Різниця в їх прізвищах всього лише в одній букві, другий за рахунком, буква «А» перша, тому справедливо почати з Мане. У міру знайомства з цими художниками, ви зрозумієте, що вони дуже різні і абсолютно індивідуальні особистості. Складно сказати чий внесок в живопис був вагомішим, але зараз Клод Моне є більш популярним і впізнаваним художником, ніж його друг. Варто зауважити, що як тільки Моне приїхав в Париж з Гавра, він шукав зустрічі і знайомства з Мане, Ренуаром, Базилем і іншими вже іменитими імпресіоністами на той час.

Едуард Мане (Édouard Manet)

1832 - 1883 (51 рік)

1832 - 1883 (51 рік)

Едуард Мане, автопортрет.

Народився в пристойній родині, його батько займав великий чин в міністерстві юстиції, а мати була дочкою французького дипломата і консула. Після школи він хотів стати мореплавці, але іспити виявилися для нього занадто складними. Проваливши тести, він не впадав у відчай, і відправився в навчальні плавання при морській школі. Але вже тоді він сильно сумнівався в тому, що йому потрібно море, його все сильніше тягнуло до фарб і полотна. Природно його батьки були проти, але батько дав йому шанс, щоб Мане за час навчальної подорожі практикувався з малюванні. По прибуттю в Париж, Едуард показав батькові свої роботи і на подив, рідня їх прийняла дуже тепло. Таким чином, він вступив до школи витончених мистецтв, потім були майстерні різних художників, одним словом закінчив своє навчання рівно через декаду, у віці двадцяти семи років.

Едуард Мане, «В човні»

В силу того, що цей матеріал не біографічний, потрібно перейти до його стилю малювання. Едуард відрізняється тим, що він малював більш реалістичні картини, з правильними контурами і квітами. Він любив зображати людей, і у нього це добре виходило, на відміну від свого візаві. Мане входив в Батіньольская група, в ній було безліч діячів мистецтв того часу, в основному художники-імпресіоністи. Дега, Ренуар, Моне, Піссарро - всі вони складалися в цій групі, поважали і шанували думкою Едуарда. Але справжнє визнання прийшло через багато років, коли художник вже був невиліковно хворий. Будучи практично прикутим до крісла, він намалював картину «Бар в" Фолі-Бержер "», після якої його майстерність було визнано офіційно в Салоні 1882 року. Через рік йому ампутували ногу, і через кілька днів він помер в агонії від болю.

«Бар в" Фолі-Бержер "»

Клод Моне (Oscar-Claude Monet)

1840 - 1926 (86 років)

1840 - 1926 (86 років)

Клод Моне, автопортрет.

Народився в сім'ї бакалійника, його батько мріяв про те, щоб Клод продовжив його справу і хотів передати йому свою бакалійну лавку. Копієчка на життя його сім'ї давалася непросто, а свою юність Моне відзначає практично бродяжной і дуже непростий. Він був дуже волелюбним хлопчиком, любив природу і часто тікав до моря. Якщо він і з'являвся в школі на уроках, то він більше розмальовував зошити, замість того, щоб вести конспект. До 15-ти років він уже був відомий на всю округу, все знали його як молодого карикатуриста і дотепного хлопця. Йому надходило багато замовлень, йому довелося зробити вольове рішення, він виставив дуже значний цінник на свої роботи, це додало йому якоїсь скандальності. Але очікувано, що карикатури швидко йому набридли, і він почав малювати те що він дійсно любить - природу у всій її красі. Незабаром його роботи визнала вся Франція, він відрізнявся від художників тим, що його поганий зір дозволило малювати картини абсолютно неймовірними кольорами фарб. Минуло зовсім мало часу, як ним зацікавилася вся культурна Європа. Моне відбувся як художник в повній мірі саме як пейзажист, який завдяки своєму дефекту і хвороби (катаракта) відкрив новий жанр живопису. Якби у нього було стовідсотковий зір, то він ніколи б не створив свої шедеври, жанр яких журналісти назвали як «імпресіонізм».

Клод Моне, «Антіб, післяполудневий ефект»

Слава і визнання дозволило йому переїхати до містечка Живерні, де він створив свої легендарні сади, які цвіли круглий рік. Він зробив це спеціально, причина зрозуміла відразу - щоб було що малювати, і на що подивитися незалежно від пори року. Зараз це місце є музеєм під відкритим небом і культовим культурним місцем Франції. Додатково ви можете прочитати про сади Живерні в матеріалі Цікаві факти з життя художників .

Що ж їх об'єднує?

Батіньольская група в повному складі. Мане (з тростиною і в капелюсі) і Моне (з трубкою) аналізують незакінчену картину.

  • Схожість прізвищ;
  • громадянство;
  • Місто в якому вони народилися;
  • Входили в Батіньольская групу;
  • Жанр живопису в якому вони працювали;
  • Засновники імпресіонізму;
  • Обидва визнані генії свого часу.

Про кого розповісти в першу чергу?
Що ж їх об'єднує?

Новости