Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Підводне полювання. Наручний комп'ютер OMER MIK-1. - Підводне полювання, туризм, дайвінг. Організація виїздів, навчання.

Ця стаття була написана Олегом Гавриліна вже більше року назад, але ні де не публікувалася. Проте, багатьом підводним мисливцям, я думаю, вона буде цікава, тим більше що зараз цим комп'ютером користується все більше і більше число мисливців.
А. Павлов, компанія Тетіс.

Останнім часом ринок спорядження для підводного полювання прогресує небувалими темпами
Останнім часом ринок спорядження для підводного полювання прогресує небувалими темпами. Із завидною постійністю на полицях магазинів з'являються мисливські ласти, маски, трубки, гідрокостюми та, природно, рушниці. Одним словом, ринок підводного полювання вже остаточно став самостійним ринком і повністю відокремився від ринку SCUBA-дайвінгу. Аж надто різні цілі переслідують дайвери і мисливці і надто вже в різних умовах вони пірнають. Тому мисливці використовують принципово інше спорядження. Як правило, - інше. За одним винятком. Йдеться про підводні комп'ютерах. У цьому сегменті ринку підводним мисливцям практично завжди доводиться користуватися повнофункціональними дайверскими декомпрессиметр у яких якщо і є режим фрідайвінга, то лише в якості неосновного додатки. Бувають, звичайно, винятки, але їх вкрай мало. А точніше до цього моменту було лише одне. Я маю на увазі наручний прилад D3 від фінської компанії Suunto. Та й то вже в цьому році D3 був знятий з виробництва. Хоча його все ще можна купити з наявних складських запасів. Загалом, не балують великі дайверські бренди нас мисливців своєю увагою. І тому я з великим задоволенням дізнався про те що, починаючи з 2010 року, італійська компанія O.ME.R. буде виробляти абсолютно новий призначений виключно для мисливців та фрідайверов прилад O.ME.R. MIK-1. І коли мені випала можливість отримати перший з'явився в Росії MIK-1 я відразу ж відправився в басейн РГУФК, де наявна шестиметрова глибина дозволила мені коректно протестувати цей прилад і порівняти його з вже наявними в моїй колекції наручними приладами Suunto Mosquito, Suunto D3, Suunto D4 і Mares Nemo Excel.

Отже, мої враження. Перший візуальний огляд залишив саме сприятливе враження.

Виготовлений з міцного матово чорного пластику корпус Виготовлений з міцного матово чорного пластику корпус. Великі і зручні металеві кнопки. А це теж варто віднести до незаперечних плюсів MIK-1. По крайней мере, в порівнянні з Mosquito і D3 кволі пластикові кнопки, яких у мене особисто неодноразово розламувалися на шматки при сильному натисканні під час полювання в холодній воді. А більшість російських мисливців змушені більшу частину часу полювати саме в холодних водах наших річок і озер. Пластикові кнопки у Suunto D4 зроблені краще ніж у його попередників, але я все таки вибираю металеві. У Mares Nemo Excel і корпус і кнопки виготовлені з металу. Все міцно і надійно, але вага приладу в цілому явно більше ніж у MIK-1.

Довгий попередньо зігнутий анатомічний ремінець. Теж відмінно. Через своєї форми ремінець щільно охопить руку, не перетискаючи її, і не заважаючи кровообігу. А довжина ремінця дозволить спокійно застебнути його поверх самого товстого гідрокостюма і рукавички, не вдаючись до допомоги йдуть в комплекті з іншими приладами подовжувачів. З моєї точки зору необхідність використання подовжувача не можна вважати позитивною рисою мисливського приладу. По-перше, наявність подовжувача багаторазово підвищує ймовірність зачепитися за обривок мережі або волосіні, які так часто зустрічаються в наших водоймах, а по-друге, я особисто неодноразово втрачав ці самі подовжувачі або банально забував їх будинку.

Датчик глибини знаходиться збоку на лівій грані приладу. Теж добре. Розташований збоку датчик буде працювати більш коректно і менше забиватися брудом. Знову таки укол в сторону Mosquito і D3, у яких, датчик знаходиться на зворотному боці приладу. У D4 датчик збоку, у Mares зверху. Претензій до них немає.

Дивлюся на зворотну сторону MIK-1 і розумію, що в цей раз виробники справді не покривили душею заявивши, що у цього приладу користувач дійсно може виробляти самостійну заміну батарейки самостійно Дивлюся на зворотну сторону MIK-1 і розумію, що в цей раз виробники справді не покривили душею заявивши, що у цього приладу користувач дійсно може виробляти самостійну заміну батарейки самостійно. Звичайно ж, в інструкції рекомендується «для гарантії» міняти батарейку в сервісних центрах, але на цю пропозицію можна не звертати уваги. Потужна сталева задня кришка кріпиться до корпусу чотирма болтами. А в цій кришці вже знаходиться кругла заглушка відсіку для батарейки. За допомогою пятирублевой монетки я за секунду відгвинчуємо кришку батарейки і дивлюся «як воно там все всередині». Кришка батарейки кріпиться на надійної різьбі і сама виходить назовні при відгвинчуванні. Чого не можна сказати про задній пластиковій кришці Mosquito і D4 у яких кришка відсіку батарейки кріпиться до пластикової же зворотному боці приладу за допомогою чотирьох вигнутих штифтів входять в чотири паза. В цьому випадку кришка не виходить сама і її доводиться підколупує вістрям ножа, що неминуче призводить до пошкоджень O-ring розташованого на бічній поверхні кришки. У разі MIK-1 гумове колечко O-ring закріплено на зворотному боці кришки, що теж добре, тому що в цьому випадку O-ring неможливо пошкодити при невмілому відкриванні. Мій багаторічний досвід говорить, що у випадку з D3 і Mosquito пластикові кришки і O-ring витримують максимум одне розтин, а потім прибори неминуче починають текти. Або ж доводиться купувати нову кришку і O-ring. У MIK-1 все надійно і міцно і розраховане на багаторазове використання без залучення згаданих сервісних центрів, чиї послуги зовсім не безкоштовні. Та й є ці центри далеко не в кожному місті нашої неосяжної Батьківщини. Для Suunto D4 і Mares Nemo Excel заміна батарейки однозначно повинна проводитися в сервісному центрі, так як після заміни батарейки ці прилади повинні пройти опресовування в барокамері. Так що за цим параметром MIK-1 беззаперечний чемпіон. У приладі OMER використовується звичайна годинна батарейка CR2032 яку, можна купити, практично в будь-якому магазині, що має хоч якесь відношення до електроніки.

Тепер про функції. Suunto Mosquito, Suunto D4 і Mares Nemo Excel є повноцінними декомпрессиметр здатними працювати в режимах Air, Nitrox і Freediving. Suunto D3 і MIK-1 абсолютно мисливські прилади, в яких присутня тільки Freediving. З одного боку наявність додаткових чисто дайверских функцій це, напевно, добре. З іншого боку, додаткові функції значно збільшують вартість таких приладів, що в наші кризові часи змушує більш вдумливо підійти до вибору.

Всі прилади досить компакти і мають формат наручних годинників і відповідно всі функції годин. Формат часу 12/24 години, другий часовий пояс, хронометр і будильник.

Всі прилади мають дисплеї практично однакового розміру. У Mares і D4 трохи більше, у MIK-1 Mosquito і D3 трохи менше. У D3 і Mosquito дисплеї пластикові, у MIK-1, D4 і Mares дисплеї закриті мінеральним не дряпається склом. За цим параметром D3 і Mosquito явні аутсайдери. Їх пластикові циферблати зацарапиваются протягом першої ж полювання, а йдуть в комплекті силіконові накладки, з моєї точки зору, тільки погіршують ситуацію через постійно набиваються під них дрібних бульбашок повітря і частини піску і бруду.

Тепер безпосередньо сам тест. Всі прилади сидять на руці практично однаково добре. MIK-1 і Mares трохи краще, Suunto трохи гірше. Але можливо це виключно через особливості будови мого пензля, а для кого іншого відмінностей не буде взагалі. Займаються в цьому ж басейні фрідайвери кидають на мене здивовані погляди. Дійсно, людина, яка пірнає в басейні відразу з п'ятьма дайв-комп'ютерами на обох руках, напевно, повинен викликати здивування.

Перший нирок в MIK-1. Прилад переходить в режим Freediving сам і дуже швидко. Варто мені лише зігнутися і трохи заглибити тіло. Решта прилади, якими обвішані мої руки, так само швидко переходять в режим Freediving. Після декількох Нирків я помічаю дивну особливість. Приблизно в половині випадків MIK-1 показує тривалість нирка на 1 секунду більше ніж всі інші прилади. Толі це особливість його датчика, який фактично включається раніше, толі датчик глибини МК-1 все ще невинно чистий, а у інших приладів після тривалого користування мембрани датчиків вже покриті шаром бруду (хоча я справно промиваю і опріснювати свої прилади після кожного використання) і вони просто стали трохи менш чутливі. Додаткова перевірка показує, що всі прилади виставлені на морську воду. Так що якщо є хоч якась помилка в глибині і відповідно в часі нирка, то вона повинна бути однаковою у всіх приладів. Мені ліньки перемикати все п'ять комп'ютерів в режим прісної води, і я продовжую випробування. Можна лише додати, що тільки у MIK-1 поточне значення установок по типу водойми (Sea або Lake) завжди показується на дисплеї. У всіх інших приладів ця установка відображається лише під час зміни в меню.

Після приблизно двадцяти нирків, я можу вже робити якісь висновки. Хочу зауважити, що у мене знаходився один з перших тестових зразків приладу MIK-1 і цілком можливо, що до моменту появи на ринку остаточна версія програмного забезпечення MIK-1, так само як характеристики його функцій можуть бути змінені.

Отже. У всіх приладів крім MIK-1 є звукові аларми по максимальній глибині і тривалості нирка. Чому ця можливість не була реалізована в MIK-1, я не розумію. Тим більше що аларм будильника є. Сподіваюся, що надалі виробники врахують моя думка і додадуть ці функції. Звичайно ж, у всіх приладів сигнал АЛАРМ досить тихий, і навряд чи, може бути почутий мисливцем в капюшоні (якщо спеціально не притискаючись прилад до вуха), але все одно я б хотів мати такі функції.

MIK-1 стрілочками відображає «статус» нирка. Тобто при зануренні з'являється стрілка «вниз», а при спливанні відповідно стрілка «вгору». У інших приладів нічого подібного немає і в помині. Можливо, тому що виробники не вважали за потрібне поява такої функції. Тут я з ними згоден. Я, звичайно, можу припустити, що така індикація допоможе мисливцеві збагнути, що ж він власне зараз робить в умовах низької прозорості і полювання ввечері при низькій освітленості. Але якось я в цьому сумніваюся.

Підсвічування дисплея є у всіх приладів. Але тільки у MIK-1 є цікава і, на мій погляд, дуже навіть не даремна особливість. MIK-1 дозволяє користувачеві вибрати режим «автоматичного підсвічування». В цьому випадку, підсвічування буде включатися ні до натисканні на яку або одну конкретну кнопку як у всіх інших приладів, а на будь-яку кнопку взагалі. Я вважаю, що при полюванні в темний час доби це досить зручно.

Під час нирка у всіх приладів відображається один і той же набір параметрів. Поточна і максимальна глибина, поточний час нирка, температура. У всіх приладів можна вивести так само і значення поточного часу. Тут все рівно.

Після спливання у всіх приладів крім МК-1 починає відображатися час на поверхні що минув з моменту спливання (Surface Time). На мій погляд, це зручно і правильно. А у Suunto D4 і Mares Nemo Excel навіть є додатковий аларм на тривалість Surface Time. З іншого боку MIK-1 відразу після спливання починає відображати поточний час, що дозволяє засікти час свого спливання і відміряти необхідний проміжок самостійно, не вдаючись до допомоги функції Surface Time. Але я не можу віднести до переваг те, що прилад змушує користувача здійснювати якісь додаткові дії замість того, що б концентруватися на правильному диханні, що з моєї точки зору дуже важливо в перші секунди після спливання. Так що за цим параметром у MIK-1 виходить мінус.
Всі прилади мають функцію запису основних параметрів нирка. MIK-1 зберігає тільки останні 100 нирків. Всі інші прилади, судячи з того, що написано в інструкціях, ведуть «довічну» запис параметрів нирків. Що розуміється під терміном «довічний» я особисто не розумію, але мабуть у MIK-1 обсяг пам'яті очевидно менше. Мабуть теж мінус, але я особисто користувався функцією пам'яті тільки в перші кілька днів після придбання нового приладу, і то виключно з метою подивитися «як воно працює», а потім просто переставав використовувати за непотрібністю.

Всі прилади крім MIK-1 мають можливість приєднання до комп'ютера за допомогою спеціальних інтерфейсів (купуються окремо) для запису і зберігання історії нирків. Я вважаю, що ця функція може бути цікава виключно SCUBA-дайверам, а не мисливцям.

Показання дисплеїв у всіх приладів однаково легко читані і зрозумілі, як при включеному підсвічуванні, так і без неї. У D4 і Mares Nemo Excel дисплеї трохи більш інформативні, але це скоріше через трохи більшого розміру і знову відмінності не великі.
Ну і останній параметр по якому, напевно, має сенс порівняти ці прилади. Це їхня роздрібна ціна. Найпростіших пошук по московських інтернет магазинах виявив такі рівні цін.

Suunto Mosquito - 13500-14000 руб.
Suunto D3 - 10900 - 11500 руб.
Suunto D4 - 18600 - 19000 руб.
Mares Nemo Excel - 21600 руб.

MIK-1 за заявою постачальника буде продаватися в роздрібних точках продажів за ціною меншою ніж 10000 руб. (Зараз MIK-1 коштує 8050 рублів в роздрібі, А.Павлов).

Таким чином, на підставі проведеного мною тесту кожен мисливець зможе зробити вибір про те, який саме прилад найбільш влаштовує його за сукупністю параметрів і придбати «свій» прилад в будь-якому з безлічі російських магазинів.

Хочу лише додати, що для мисливця налаштованого на зростанні своїх мисливських навичок, і яким необхідний достатній рівень безпеки при занятті нашим улюбленою справою, придбання будь-якого з вищеописаних приладів є необхідною умовою.

Олег Гаврилін

Related news items:

Newer news items:

Older news items:

Новости