Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Білорус 9 місяців працював в Єгипті: «Зарплату більше, ніж 150-200 євро вам не запропонують»

Кинути роботу в Мінську і виїхати туди, де тепло - хороша ідея, на яку не в кожного вистачить сміливості. Ми зустрілися з білорусом, що зважилися змінити країну. Дмитро продав автомобіль і на дев'ять місяців поїхав працювати адміністратором в Єгипет . В інтерв'ю Holiday.by чоловік розповів, скільки коштує життя на курорті, як ужитися з місцевим населенням, а також про середню заробітну плату. Кинути роботу в Мінську і виїхати туди, де тепло - хороша ідея, на яку не в кожного вистачить сміливості

Дмитро Герасименко в минулому році відпочивав з дружиною в Єгипті. На курорті Дахаб зустрів знайомих, які працювали в місцевому дайвінг-клубі. Знайомі запропонували йому залишитися попрацювати. Недовго думаючи, 30-річний білорус погодився. Дмитро повернувся до Мінська, закінчив всі справи, продав машину і з «фінансовою подушкою безпеки» виїхав до Єгипту.

Працював Дмитро адміністратором в дайвінг-клубі на курорті, розташованому в 70 кілометрах від Шарм-ель-Шейха в бік Ізраїлю. Спочатку білорус жив в поодинці, але вже через місяць до нього прилетіла дружина і друзі.

- У чому полягала ваша робота в дайвінг-клубі? Швидко освоїлися з обов'язками?

- Нічого складного. Мені показали як займатися адмініструванням клубу, і як працювати з клієнтами. Англійська на нормальному рівні був. Відразу паралельно запропонували займатися дайвінгом на вигідних умовах - платити тільки за повітря в балоні, який коштував $ 1.5, і тренера. Завдяки роботі я пройшов всі щаблі навчання дайвінгу та перейшов на професійний рівень.

- Основна стаття витрат - житло і їжа. Скільки ви витрачали на місяць на квартиру і як харчувалися?

- За оренду квартири на березі моря ми платили 200 доларів на місяць. У магазинах у них цінників немає. Араби оцінюють тебе по зовнішності і вирішують, скільки і що буде коштувати. Ціна може залежати від настрою.

Фрукти і овочі на ринку вони взагалі на палець зважують. Наприклад, кілограм картоплі і ананасів може однаково коштувати, як пощастить.

Овочі та фрукти все дуже дешеві - в сезон по 0,5 $ за кілограм. А сезон два рази в рік по чотири місяці. Фактично фрукти не коштували нічого. Я кожен раз з магазину приносив по 10 кілограм. Соки ніколи не купував, тому що вони дорогі і несмачні. Простіше було вичавити апельсини. Міг навіть без соковижималки, просто руками два кілограми видавити. Настільки вони були дешевими і соковитими.

- А що з цінами на м'ясо?

- Спочатку м'ясо здавалося дорогим. Але поживши там я зрозумів, що в порівнянні з Мінськом воно було дешевим.
Не завжди була можливість харчуватися в ресторанах, довелося опанувати кулінарією. Причому, там же немає мікрохвильовки, тільки плита і жаровня у внутрішньому дворику. Мармурова телятина, яку привозили замороженої з Бразилії, коштувала тоді по $ 9 за кілограм.

Харчуватися ми намагалися правильно. В ресторан спочатку ходили часто, але потім ціни поповзли вгору, тому що в Єгипті до влади прийшов Мухаммед Мурсі. Почалися реформи у всіх сферах.

- А на що йшло найбільше грошей?

- Найдорожчий - інтернет. Причому працює він з перебоями. Це пов'язано з географією, через піщані бурі постійно зривало дроти. Хоча нам за інтернет платив клуб, так що я не переживав з цього приводу.

Хоча нам за інтернет платив клуб, так що я не переживав з цього приводу

У Дахабі, де працював Дмитро, проживає десять тисяч чоловік. Це містечко популярно серед любителів йоги, кайтсерфінгу і дайвінгу. Нічних клубів на курорті практично немає, місто до 12 години засинає. Гулянь як в Шарм-ель-Шейха там немає. Причина - географічне положення курорту і клімат.

- Як пройшла акліматизація? Складно було звикнути до спеки?

- Спочатку з вересня по жовтень ми з дружиною їздили в Єгипет відпочивати. Температура в ці місяці була + 27-29 вдень і близько +22 вночі.

Перебрався я в Дахаб з Мінська першого або другого березня. Тоді вже вдень повітря прогрівалося до +25 градусів, а ввечері до +17. Взимку ми по часу не виходили з води.

Температура води в Червоному морі ніколи не опускає нижче 21 градуса. Відповідно в воді бувало тепліше, ніж на вулиці. Потім до травня клімат дуже м'який. Я жив в Єгипті з березня по листопад, тобто і в найспекотніший час.

Не треба забувати, що я жив в Дахабі. Це місто розташоване на узбережжі Акабської затоки, а не Червоного моря. Залив довжиною 300 кілометрів і шириною всього 17 кілометрів. Він з двох сторін обгороджений горами, за рахунок чого виходить аеротрубе. Постійно вітряно.

Влітку, коли гарячий вітер починає дути з пустелі, піт моментально випаровується і тіло практично не охолоджується. Відповідно життя переходить в нічну.

Відповідно життя переходить в нічну

У літні місяці повітря прогрівався до 50 градусів. У такі дні рятували тільки мокрі простирадла, закриті вікна і кондиціонер. На роботу влітку Дмитро добирався на таксі, тому що прогулянка на 1,5 кілометра під палючим сонцем - ризикована справа.

- Перший раз я проїхав на таксі за 20 доларів, потім навчився і їздив за 1-0,5 долара. А іноді і зовсім підвозили безкоштовно.

Під час відпочинку в Єгипті ми з дружиною жили в готелі в 8 кілометрах від моря і любили ходити до пляжу пішки. Нам постійно сигналили водії. Вони не розуміли навіщо ми йдемо, якщо можна їхати.

У них мало легковиків і практично немає звичних для нас таксі. Машини в основному пікапи, в які просто стрибаєш і їдеш. Дорожньої поліції там теж немає, місцевих ніхто не контролює. Максимум зупинять якщо їдеш без шолома.

- А росіян на курорті було багато?

- У Дахабі проживає десять тисяч чоловік і близько тисячі з них - російськомовні. У нашому містечку було дуже багато матерів з дітьми. Просто тому що життя там в рази дешевше, ніж в Білорусі або Росії. Можна у нас здавати квартиру і за ці гроші харчуватися в Єгипті, знімати житло і при цьому не працювати.

Тому багато чоловіки відправляють туди своїх дружин. Там дуже непогана медицина в приватних госпіталях. У клініках працюють лікарі, які проходили стажування в Росії, США або Європі. Вони беруть гроші за своє обслуговування, але гроші цілком лояльні. Причому з нашими цінами не порівняти.

- Лояльні ціни - це скільки?

- Десь 23-24 долара за прийом у лікаря. За цей візит вам зроблять обстеження, аналізи, виміряють тиск, відправлять робити знімок, якщо є необхідність. Це небагато, тому що в Мінську за прийом у лікаря в приватній клініці беруть близько $ 30 і будуть просити окремо оплатити аналізи. Потім ще заплатиш за прийом, щоб дізнатися результат.

Потім ще заплатиш за прийом, щоб дізнатися результат

- Для того щоб працювати в Єгипті потрібна робоча віза. Як вдалося її отримати?

- Не знаю як зараз, то рік тому робоча віза в Єгипет коштувала 1500 євро. Це занадто дорого, є інший спосіб залишатися в країні легально. Ти можеш приїхати до Єгипту по туристичній візі на місяць, яка коштує $ 25. Коли вона закінчується, їдеш в містечко на кордоні з Ізраїлем, просиш її продовжити. Тобі ставлять штамп і ти далі повертаєшся працювати.

Але для того, щоб продовжити візу ще раз треба заповнити папери, виконати якусь тяганину. Ми робили простіше - раз на місяць виїжджали до Ізраїлю і в'їжджали назад, таким чином отримуючи нову візу.

Знаю, що турфірми розповідають, мовляв, туристів з Єгипту на кордоні розгортають. Все в порядку. У нас всього один раз повірили рюкзаки.

- Але в Ізраїль же білорусам потрібні візи. Як ви проходили кордон?

- Тобі не треба про це турбуватися. У єгипетських містах як в Криму є компанії, які продають тури. Вибираєш країну, приносиш паспорт, візи, гроші і все готово. Наприклад, тур до Ізраїлю коштував $ 120 - два дні відпочинку з заїздом на Мертве море.

Крім Ізраїлю, Дмитро виїжджав на водне сафарі. Для туристів дайвінг-клуб, в якому працював білорус, влаштовував тижневі запливи по Червоному морю з оглядом затонулих кораблів. Так як зміни до Дмитра чергувалися два через два, вибратися вдавалося тільки на одноденний тур.

О четвертій ранку група виїжджала на комфортабельній яхті з порту в Шарм-ель-Шейху, під час плавання туристи могли поспостерігати сходом сонця. До восьмої ранку човен прибувала до затонулого пароплаву Тістлегорм, який свого часу відкрив Жак-Ів Кусто.

- Ми плавали на Тістлегорм - британський корабель, який в 1941 році потопили німці. На борту судна перебували, танки, два паровоза, автомобілі, мотоцикли і вся ця техніка тепер лежить на дні 30-35 метрів. Якщо приїхати о восьмій ранку, то на поверхні можна побачити з десяток туристичних груп.

Під час занурення можна рукавичкою почистити клеми «Фордів», які, до речі, лежать пронумеровані бо тільки-тільки були випущені з конвеєра. У рубці капітана Жак-Ів Кусто надув чобіт і підвісив його до стелі, так він до тих пір там і знаходиться.

- Все ж, якщо в Єгипті було дешево і так цікаво жити, чому ви поїхали?

- Я дуже добре надокучив на стійці, всі араби мене вже знали. З приходом до влади Мурсі туристична поліція почала забирати наших інструкторів. Вивозили в кутузку і відразу депортували. Але це була не головна причина.

Мені в роботі потрібно постійно бачити перспективу. Але в тому місці я дійшов до межі. Був вибір: залишатися працювати менеджером за 300 євро або переходити б в розряд інструкторів з дайвінгу і отримувати близько 1000 євро.

Був вибір: залишатися працювати менеджером за 300 євро або переходити б в розряд інструкторів з дайвінгу і отримувати близько 1000 євро

Робота цікава, але в клубі працюють більш досвідчені тренера. І першочергові замовлення йшли б їм, на цих сходах я був би на нижчій сходинці. Рано чи пізно я б обріс клієнтами, і проблем з грошима не було. Але тоді для мене це був не варіант.

Ще одна причина - криза. Основними клієнтами клубу були росіяни. Уже в листопаді ми передбачали фінансові труднощі і розуміли: учнів стане набагато менше.

- Виходячи з вашого досвіду, чи варто їхати до Єгипту на заробітки і чи можна звідти привезти грошей додому?

- Якщо людина вирішить поїхати з наміром: «Я хочу знайти роботу і мені вистачить на життя», то я скажу: «Ні, на життя не вистачить». Ось якщо продасть в Мінську квартиру, то грошей буде в достатку. Зарплату більше, ніж 150-200 євро в Єгипті вам не запропонують. Я отримував 300 євро бо працював через друзів, робив сто справ одночасно і працював на російське керівництво.

Але в Єгипті жоден росіянин не піде працювати за 150 євро. Араб - так. Місцевий не платить за житло, а в магазині буде купувати все за копійки, тому для арабів це хороша зарплата.

До Мінська я повернувся з тієї ж сумою, що і поїхав.

Тури до Єгипту на Holiday.by

Також по темі:

Директор провідного туроператора по Єгипту: «Інтернет в готелях платний, транспорт в оренду, до речі, краще не брати»

У чому полягала ваша робота в дайвінг-клубі?
Швидко освоїлися з обов'язками?
Скільки ви витрачали на місяць на квартиру і як харчувалися?
А що з цінами на м'ясо?
А на що йшло найбільше грошей?
Як пройшла акліматизація?
Складно було звикнути до спеки?
А росіян на курорті було багато?
Лояльні ціни - це скільки?
Як вдалося її отримати?

Новости