Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як рятували дітей з печери в Таїланді: українські дайвери спрацювали одними з перших - останні новини туризму - Таїланд - фото, відео

Українські дайвери одними з перших долучилися до операції з порятунку юних футболістів і їх тренера, що застрягли в підземній печері Тхам Луанг в Таїланді. Всеволод Коробов і Максим Полежака прокладали шлях і створили "дорогу життя" під водою.

Діти і тренер були знайдені в затопленій печері 2 липня, і весь цей час їм намагалися надати допомогу. Безпосередньо рятувальна операція розпочалася 8 липня тривала три дні, в ній брали участь 90 дайверів з усього світу.

Всеволод Коробов і Максим Полежака

facebook.com/svitlana.kusnir/автор - Pichamon Changkwanyuen

"Всеволод і Максим одними з перших прокладали шлях по воді в печері до дітей, закріплювали мотузки, створювали" дорогу життя "в майже кілометр під водою. Потім саме так доставляли одяг, питну воду, їжу, кисень. По ній же всіх і витягли на поверхню ", - розповідає Світлана Кушнір.

Відстань від входу до печери, де знаходилися діти, становило близько п'яти км. Для того, щоб подолати цю відстань, підводникам доводилося йти пішки в грязі і глині ​​з важким спорядженням, то занурюватися. При цьому, пересуватися доводилося в майже нульової видимості, розповіли LIGA.net Полежака і Коробов.

Біля входу в комплекс печер починалися сходи, по яких підводникам потрібно було спуститися, а потім - проплисти ділянку проти сильної течії по Ходовики. Потім знову рятувальникам потрібно було йти пішки. Пробиралися вони іноді по коліно в глині ​​і воді, іноді - по шию. Ситуацію ускладнювало те, що поруч з базою дайверів склепіння печери утворювали вузькість, яку можна було подолати лише знявши і проштовхнувши перед собою балони. По дорозі також їм доводилося спускатися по глиняному схилу під 45 градусів. Ще одна проблема полягала в тому, що більшість дітей не вміли плавати.

Ще одна проблема полягала в тому, що більшість дітей не вміли плавати

facebook.com/maya.mirabai

Тренер з дітьми в печері

Дайвери знайшли дітей в печері. Відео: Youtube / CGTN America

Під час евакуації кожної дитини супроводжували два дайвера. Всіх дітей з пастки вдалося витягнути в три заходи по чотири людини. Останні з них разом з тренером вибралися 10 липня. Рятувальникам вдалося визволити всіх, але під час пошуку та спроб допомогти заручникам загинув дайвер, колишній офіцер ВМС Таїланду Самарн Кунан.

Нагадаємо, що 12 юних футболістів разом з тренером, 25-річним Екаполом Чантавонгом, вирушили на екскурсію в печерний комплекс Тхам Луанг - четвертий за величиною в Таїланді. Під час екскурсії почався сильний дощ, і тунелі, які з'єднують печери, затопило водою, відрізавши дітям шлях до виходу.

раніше OBOZREVATEL розповідав, як тренер застряглих в печері дітей допоміг дітям протриматися стільки днів і вижити.

Підписуйся на наш Telegram . Отримуй тільки найважливіше!

Новости