Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

PeritoBurrito | 7 причин відвідати Дагестан

Чечня, Інгушетія і Дагестан - незвідані і загадкові місця Росії, в які рідкісний мандрівник добирається самостійно, вважаючи за краще Грузію, Вірменію або Абхазію.

Знайомство з російським Кавказом ми рекомендуємо почати разом з проектом «Кавказ Explorer» . Команда проекту знає все потаємні куточки регіону і вже багато років водить по ньому екскурсії. найближча відбудеться в листопаді і охопить не тільки Дагестан, а й сусідні регіони. Засновники проекту Володимир Севріновскій і Дмитро Лемешев розповіли PRTBRT про те, заради чого варто їхати в Дагестан.

Дагестан перекладається з тюркських мов як «країна гір». І це дуже вірне визначення. Гори Дагестану - це нагромадження хребтів висотою дві-чотири тисячі метрів, льодовики і вражають уяву долини. Незважаючи на щільну заселеність, тут цілком можна загубитися. Дагестан більше нагадує гірські системи Середньої Азії або Тибет, ніж звичний Кавказ. Якщо в Кулинського районі прибрати російські написи і автомобілі, легко повірити в те, що ви в самому серці Гімалаїв - ті ж молитовні прапори, вузькі вулички між кам'яними будинками, засніжені вершини. На схилах височіють музеї під відкритим небом - покинуті мешканцями стародавні аули, схожі то на Мінас Тіріт , То на напівзруйновану Вавилонську вежу. А в стороні від второваних шляхів вас чекають кам'яні вежі ГООР і старовинна мечеть Річі, центральний стовп якої крутиться навколо своєї осі - пам'ять про забутий суфийском ритуалі. При цьому ландшафти в різних частинах гірського Дагестану не схожі один на інший - просто рай для фотографа-пейзажиста.

Чечня, Інгушетія і Дагестан - незвідані і загадкові місця Росії, в які рідкісний мандрівник добирається самостійно, вважаючи за краще Грузію, Вірменію або Абхазію

Фото: Анзор Агамірзоев

Фото: Анзор Агамірзоев

Фото: Володимир Севріновскій

Фото: Володимир Севріновскій

Фото: Анзор Агамірзоев

Фото: Анзор Агамірзоев

Фото: Зарема Алієва

Фото: Зарема Алієва

Фото: Мурад Гамід

Щорічно на каспійські пляжі приїжджає все більше туристів з усієї Росії. Особливо цінуються піщане узбережжя біля міста Избербаш і дикі місця в стороні від траси. На жаль, міські пляжі Дербента і Махачкали поступаються їм і по чистоті, і за зручністю. Зате центральний пляж столиці Дагестану - справжній клуб, куди городяни приходять навіть взимку - поспілкуватися і зайнятися спортом. Юнаки борються прямо на піску, люди похилого віку курять і діляться спогадами, поруч хлюпочуться дівчата в бікіні і в буркіні - кращого місця, щоб зануритися в реальне життя республіки, годі й чекати.

У Дагестані розташовані найвищі в Європі гори, населені людьми. Аули нагадують то орлині гнізда, то кіз, які хоробро чіпляються за скелі. Одне з таких сіл, Куруш, розташоване на висоті понад 2500 метрів над рівнем моря.
Високогірні аули Дагестану - це відокремлені мирки, охоронювані горами. Тут, вийшовши з дому, ви можете побачити, як весь аул ширяє над хмарами. Прогрес, політика, інтернет - все це залишається далеко внизу.

Прогрес, політика, інтернет - все це залишається далеко внизу

Фото: Магомед Шапіев

Фото: Магомед Шапіев

Фото: Володимир Севріновскій

Дагестан - це живий заповідник Кавказу. Тут до сих пір носять національний одяг, люблять національну кухню і живуть за давніми правилами - адатами. Багато слідують суфійські тариката, адже Дагестан - це один зі світових центрів суфізму.
Але не варто думати, що в дагестанських горах культура законсервувалась, як в музеї. Тут шанують спадщина предків, але легко відкидають марне і пристосовують під свої потреби сучасні технології.

так, урбеч продовжують робити на кам'яних жорнах, але зараз їх приводить в рух електромотор. Жінки ходять по воду зі старовинними мідними глечиками, але, якщо джерело далеко, в глибокій ущелині, чоловіки встановлюють потужний електронасос.

Жінки ходять по воду зі старовинними мідними глечиками, але, якщо джерело далеко, в глибокій ущелині, чоловіки встановлюють потужний електронасос

Фото: Володимир Севріновскій

Поняття «турист» невідомо простому дагестанців. Для нього кожен, хто йде по дорозі, - подорожній, і його слід запросити в гості. Гостю покладається найкраща кімната в будинку, йому готують кращу їжу і приділяють всю увагу. Туристи і мандрівники рідко приїжджають в Дагестан, тому місцеві жителі, особливо в гірських селах, невимовно раді гостям.

Фото: Володимир Севріновскій

Люди, які знають Дагестан по телевізійним зведеннями пригод, будуть здивовані, побачивши, наскільки реальна картина життя в республіці не відповідає медійної. Більшість дагестанців - культурні люди, які раді допомогти гостям. Тендітна дівчина може попросити серед ночі страхітливого на вигляд незнайомця з величезною бородою і руками товщиною з ногу нормальної людини довести її додому - і той з радістю зробить це. Для того щоб спілкування було взаємно приємним, досить дотримуватися нескладних правил: чоловікам не варто вживати матюки, жінкам - палити на публіці (якщо дуже хочеться закурити в гостях, запитаєте дозволу господаря будинку), також не варто фотографувати людей без їх згоди і торкатися до людям протилежної статі.

Єдина суттєва небезпека для гостей республіки - божевільні водії з купленими правами. Тому на дорогах треба бути особливо обережними і користуватися послугами тільки професійних шоферів. Також нерідкі перевірки паспортів і навіть багажу поліцією.

Дагестанська кухня різноманітна, як і населяють республіку народи. На півдні популярна азербайджанська їжа - долма, довга, кебаби, на півночі - злегка видозмінені страви середньоазіатських кочівників. Але є і загальна їжа для всієї республіки. Перш за все, це хинкал. Не варто його плутати з грузинськими хінкалі. хинкал - це комплекс з чотирьох страв, які вживаються одночасно: м'ясо, шматки тесту (у кожного народу - своєї форми), часниковий соус і бульйон. Хинкал, як і вся гірська їжа, дуже ситний і несподівано смачний.

Фото: Володимир Севріновскій

Не менш популярні дагестанські пироги чуду і пельмені курзе. Їх тут сотні видів - з яйцем, м'ясом, кропивою, картоплею або сиром. Всю трапезу супроводжує чай, заварювати який горяни великі майстри: іноді цінителі спеціально їдуть по воду для чаю до джерела за сотню кілометрів від дому, а заварюють напій в дров'яних самоварах - так він набагато смачніше.

У республіку літають кілька великих авіакомпаній - «Росія» (сполучена з «Аерофлотом»), «Ютейр», «Перемога» і т. Д. Влітку ціни злітають до небес, так що квитки радимо купувати завчасно. Навесні і восени погода навіть приємніше - немає виснажливої ​​спеки. При певному везінні квиток з Москви в Дагестан обійдеться вам недорого, головне - стежити за розпродажами і акціями.

При певному везінні квиток з Москви в Дагестан обійдеться вам недорого, головне - стежити за розпродажами і акціями

Фото: Володимир Севріновскій

Фото: Володимир Севріновскій

Фото: Володимир Севріновскій

Фото: Володимир Севріновскій

Фото: Володимир Севріновскій

Фото: Володимир Севріновскій

Фото: Володимир Севріновскій

Приєднатися до поїздки можна, відвідавши сайт «Кавказ Explorer» .

Новости