Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Корида в Іспанії або як називається бій биків

  1. Кордова - колиска великих трударів
  2. Цікаві факти про кориду
  3. Як вибрати і купити квиток

Корида - це невід'ємна частина самої Іспанії, одне з найпопулярніших національних видовищ в країні.

Піша корида - це трагічний балет зі своєю божественною геометрією і обов'язковими фігурами. Це слова Гарсія Лорки, який також є національним надбанням Іспанії.

Бої биків проводяться у всіх великих містах всіх іспанських провінцій від Бискайи до Андалусії, за винятком Каталонії, де з 2012 року корида знаходиться під забороною. У кожному місті, де є арена для бою биків, знаходиться і місце для розміщення музею кориди. Єдиним винятком є Кордова, заснована римлянами в 169 р до н.е. , Де подібний музей розташувався безпосередньо в історичному центрі.

Єдине місце в Іспанії, де не можна побачити бої биків - Каталонія. З 2012 року корида тут під забороною.

Кордова - колиска великих трударів

У самому центрі іудейського кварталу в будівлі XVI в. знаходиться музей кориди Кордови - музей таурин, Museo Taurino Cordoba.

Музей кориди в Кордові - таурин
Музей кориди в Кордові - таурин. Стилізована плитка у дворику музею в Кордові.

Тут розміщується бібліотека, де можна знайти відомості про мистецтво бою биків і про легендарних матадора, ознайомитися з експозицією творів мистецтва, присвячених кориді. Тут виставлені костюми і особисті речі матадорів, оголошення та афіші скоєних боїв, картини, скульптури і фотографії ... Тут же зберігається залита кров'ю уніформа легендарного матадора Манолете, а також шкура вбив його бика на прізвисько Іслер. Манолете (Мануель Лауреáно Родрігес Сáнчес) був продовжувачем династії матадорів, і почав профессінонально виступати на арені з 17 років. Зі своїми приятелями-матадорами, Манолете сформував команду тореро під назвою "Халіфи Кордови". Манолете володів рідкісним холоднокровністю і дозволяв бику наблизитися практично впритул, перш, ніж нанести удар. Його авторської вигадкою вважається використання певним чином червоної матерії - мулети. Зараз цей прийом, без якого і корида НЕ корида, носить ім'я Манолете. Матадор був дуже популярний в Іспанії, йому присвячувалися пісні і його ім'я носить один із сортів лікеру. Він загинув у віці 30 років, в своєму п'ятому за рахунком в цей день поєдинку. У Лінаресі, там, де загинув матадор, в 1951 році був зведений мавзолей його пам'яті.

Години роботи музею (Plaza de Maimónides):
Понеділок: музей закритий
середа - п'ятниця: 8:30 - 20:45
субота: 8:30 - 16:30
неділя та святкові дні: 8:30 - 14:30
перерву на сієсту 15:30 - 17:30

Цікаві факти про кориду

  • Один з національних кольорів Андалусії - колір Альберо.

Альберо - це пісок сіро-бурого кольору. яким посипається майданчик для проведення бою.

  • Корида - сезонне розвага. Сезон бою биків починається 19 березня, в День Святого Йосипа, і закінчується 12 жовтня, в день Іспанії.
  • Найбільша арена La Plaza de Toros de las Ventas знаходиться в Мадриді. Вона була побудована 1 929 -31 роках.
  • У 2012 р парламент Каталонії скасував проведення кориди на території автономії. Але це не єдиний факт про заборону кориди в історії Іспанії. Перший спроба була зроблена в середині XVI століття папою Пієм V. Але іспанський король Філіп II домігся скасування едикту, оскільки вважав, що корида виховує справжніх іспанців, прищеплюючи їм мужність і стійкість. У 1700 році королем Іспанії став Філіп V, онук Людовика XIV, виходець із Франції, країни більш освіченої, як він сам вважав. Йому бій биків здавався дикістю, тому корида була заборонена. Заборона діяла аж до смерті монарха, а в 40-х роках XVIII століття перервана традиція відродилася.
  • Типи кориди або її класифікація залежать від декількох факторів
    - бика - вік, порода;
    - від тореадора - новачок або професіонал;
    - від способу участі тореро - пішки або на коні;
    - бик також може бути "зіркою" кориди, і характер кориди в такому випадку «toristas», ну а якщо головний - це тореро, тоді подія явно «toreristas»)). Простіше кажучи, "toristas" - бій гладіаторів, ставка на смерть, "toreristas" - краса і емоції, домінування таланту тореадора над биком.
  • Трофеї матадора в результаті успіху - хвіст і вуха переможеного супротивника.

Увага! Корида - видовище не для людей зі слабкими нервами. Діти до 14 років на бій биків не допускаються.

  • Бої биків проводяться не тільки в Іспанії, але і в Португалії, в багатьох країнах Латинської Америки, і навіть в Африці!

Бої биків проводяться не тільки в Іспанії, але і в Португалії, в багатьох країнах Латинської Америки, і навіть в Африці

Як вибрати і купити квиток

Існують сайти, де можна вибрати арену, подивитися розклад і придбати квитки на кориду ( https://www.tauroentrada.com )
Вартість квитків від 5 євро і доходить до декількох сотень, в залежності від категорії арени, виду кориди, популярності матадора і місця на арені. Сонячна сторона арени веселіша, тіньова ж буде коштувати дорожче)).

Якщо потрібна порада бувалих, можна зайти в найближчий бар і поговорити зі знавцями, або, врешті-решт, з продавцем квитків.

Олена Крилова
Кордова, Іспанія
Грудень 2017 р

Новости