Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

BSNews :: Морська бурова СПБУ «Сиваш» повернулася в лад після ремонту / ФОТО

Разом з СПБУ (самопідйомна плавуча бурова установка) «Таврида» вона веде експлуатаційне буріння на Штормовому родовищі. Про це BSNews повідомила прес-служба компанії Чорноморнафтогаз .

Після закінчення планового ремонту СПБУ «Сиваш» відбуксирували з рейду бази буріння і облаштування біля кримського селища Чорноморське на Штормове газоконденсатне родовище.

26 листопада 2012 після установки СПБУ на платформі МСП-17 вона приступила до буріння експлуатаційної свердловини. Роботи ведуться в рамках завершення першого етапу дообустройства Штормового родовища і здійснюються відразу двома буровими установками: як СПБУ «Сиваш», так і СПБУ «Таврида».

Ремонт найстарішою в «Чорноморнафтогазі» бурової установки був пов'язаний з необхідністю заміни і відновлення окремих частин конструкції і устаткування, які прийшли в непридатність через тривалого використання.

Тимчасове призупинення СПБУ «Сиваш» не вплинуло на взятий темп робіт на родовищах шельфу Чорного моря.

Тимчасове призупинення СПБУ «Сиваш» не вплинуло на взятий темп робіт на родовищах шельфу Чорного моря

Фото з сайту marinetraffic.com

Нагадаємо, що завдяки дооблаштування діючих родовищ Штормове і Архангельське і капітального ремонту свердловин на Голіцинському родовищі «Чорноморнафтогаз» з січня по жовтень збільшив видобуток газу на 122 мільйони кубометрів або 14,8 відсотка в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Зараз на шельфі Чорного моря експлуатаційне буріння ведуть три СПБУ: «Сиваш» і «Таврида» - на Штормовому, «Петро Годованець» - на Одеському.

Друга високотехнологічна самопідйомна плавуча бурова установка «Незалежність» проходить зараз етап монтажу і пусконалагоджувальних робіт в турецькому порту Гіресун.

Якщо для четвертої СПБУ «Черноморнефтагаза» це буде перша свердловина, то свердловина, буріння якої на МСП-17 приступила СПБУ «Сиваш», 85-я в послужному списку бурової установки-ветерана.

Вона була введена в експлуатацію в 1979 році і за 33 роки пробурила понад 161 тисячі метрів розвідувальних та експлуатаційних свердловин. З її допомогою були відкриті всі основні родовища на шельфі Чорного і Азовського морів. У тому числі і Одеське, облаштування якого стане основою для виконання «Чорноморнафтогазом» програми з триразового збільшення видобутку природного газу - до трьох мільярдів кубометрів в 2015 році.

Довгі роки начальником СПБУ «Сиваш» працював Петро Годованець - піонер нафтогазорозвідки на шельфі Чорного моря. Його ім'ям названа перша високотехнологічна СПБУ, яка надійшла в цьому році в розпорядження «Чорноморнафтогазу».

BSNews

Новости