Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Похід по Румунії «Трансільванія і замок Дракули»

  1. Похід по Румунії «Трансільванія і замок Дракули» Тривалість: 9 днів Відстань: ~ 90 км Старт: Брашов...
  2. Програма походу по Румунії
  3. Похід по Румунії «Трансільванія і замок Дракули»
  4. Маршрут походу по Румунії
  5. Програма походу по Румунії
  6. Похід по Румунії «Трансільванія і замок Дракули»
  7. Маршрут походу по Румунії
  8. Програма походу по Румунії

Похід по Румунії «Трансільванія і замок Дракули»

Тривалість: 9 днів Відстань: ~ 90 км Старт: Брашов до 22:00 (Чернівці до 8:00, або Бухарест до 16:00) Фініш: Брашов після 7:00 (Бухарест после 13:00, Чернівці после 19:00) умови проживання: в наметах Рівень складності: середній

Маршрут походу по Румунії

Чернівці / Бухарест - Брашов - Сіная (Синайський монастир, замок Пелеш, замок Пелишор) - Кам'яні гриби і голова Сфінкса - гора Омул (2507 метрів) - гора Ськара (2400 метрів) - Бран (замок Дракули) - гора Ла Ом (2237 метрів ) - Ришнов (Тевтонський замок) - Брашов (Замкова гора, Чорна церква) - Бухарест / Чернівці

Програма походу по Румунії

Перший день

Стартовою точкою маршруту буде невеликий румунський містечко Брашов, який розташувався біля підніжжя Румунських Альп, як іноді називають Південні Карпати. Переїзди займуть більшу частину дня, вечір якого ми присвятимо втікача знайомству з містом. Брашов вражає своєю архітектурою і неймовірно затишною атмосферою, з якої ми ще познайомимося ближче в кінці нашого походу по Румунії.

На нічліг зупинимося в хостелі, перед сном зібравшись в тісному колі для обговорення подальших планів.

Другий день

Вранці ми переберемося в чудовий містечко Сіная, де і почнеться пішохідна частина нашого походу по Румунії. Перед набором висоти ми познайомимося з цим КУРОТНО містечком, так що програма сьогоднішнього дня буде насиченою.

Синая улюблене місце відпочинку королів Румунії, завдяки яким до наших днів дійшли два прекрасних замку - величний Пелеш і більш скромний Пелишор. Замки відкриті для відвідування і віднімуть у нас німого часу на екскурсії і знайомство з історією румунських королів.

Ще одним обов'язковим об'єктом для відвідин буде місцевий монастир, від назви якого і пішла назва населеного пункту - Синая. У Румунії переважає православ'я, але місцеві храми трохи відрізняються від наших церков.

І звичайно ж з перших хвилин перебування в Синая нашу увагу будуть приковувати гори, величезні брили яких затискають це містечко з двох сторін. В гори ми і підемо після екскурсійної програми, піднімаючись все вище і вище. На перших порах румунські гори все більше будуть нагадувати українські Карпати, але як тільки ми покинемо лісову гущавину, перед нами відкриється вид на обривисті схили гірського масиву Бучежь. Південні Карпати унікальні, в чому ми ще не раз переконаємося.

Ночувати будемо недалеко від туристичного притулку, які часто зустрічаються в горах Румунії. Увечері поділимося першими враженнями і завалимося спати, щоб підготуватися до нового дня нашого походу по Румунії.

Третій день

Прокинутися постараємося раніше, щоб встигнути відвідати всі заплановані на сьогодні видові місця. Крутих підйомів сьогодні не буде, так що черговий день походу по Румунії буде розвантажувальним :)

Наш подальший шлях лежить через зарості альпійської низькорослої сосни (жерепу), через які колись давно була прокладена дорога. На плато будуть часто зустрічатися групи туристів, які подорожують без нічого, вибираючись на плато на світловий день на одному з фунікулерів. До одного з таких фунікулером ми і будемо рухатися, непомітно набираючи висоту.

Найбільш відвідуваними пам'ятками гірського масиву Бучежь є кам'яні статуї (гриби і голова Сфінкса), які утворилися в результаті вивітрювання. Після знайомства з цією природною пам'яткою ми вирушимо далі, до Хреста Героїв. Цей монумент над урвищем східній околиці плато вночі підсвічують, що робить його помітним з глибокої полонини.

Околиці монумента дуже мальовничі, і в ясну погоду тут можна просидіти цілий день, розглядаючи крихітні будиночки, або мальовничі скельні обриви. Але у нас не буде цілого дня, так що ми продовжимо свій похід по горам Румунії.

Зовсім скоро на горизонті здасться вершина Омул, яка є найвищою точкою масиву Бучежь. До неї ми сьогодні, швидше за все, не дійдемо, зупинившись на нічліг на мальовничому плато.

Четвертий день

Ранок буде прохолодним, адже ночувати ми будемо на висоті близько 2300 метрів. Гарячий сніданок приведе нас до тями, і з новими силами ми продовжимо наш похід по Румунії. Гірська стежка буде вести нас все вище і вище, поки з-за повороту не покажеться скупчення будівель, деякі з яких притулилися до величезного каменю. Це і буде вершина Омул, а заодно і найвища точка нашого походу.

У кам'яної вершини туляться туристичний притулок і рятувальна служба, які можна прийняти за житла казкових істот. Тут ми зробимо невеликий привал і сфотографуємося на пам'ять, адже попереду нас чекає спуск з гір.

Гірська стежка зверне з вершини і поведе нас в сторону вершини Ськара, по дорозі відкриваючи вид на чудові полонини, які використовуються пастухами для випасу худоби. Іноді з боків будуть потрапляти ущелини і обриви, нагадуючи про суворому характері тутешніх гір.

Румунські гори неймовірно красиві, вміщуючи в собі міць скелястих Альп, смарагдову зелень Карпат і навіть якусь казковість гір Криму. Круті ділянки стежки чергуються з пологими, дозволяючи приділяти час не тільки подолання маршруту, а й споглядання мальовничих видів.

Спуск нас трохи вимордує, і коли ми, нарешті, доберемося до зони лісу, наші ноги будуть просити про грунтовному відпочинку. І таким відпочинком ми їх забезпечимо недалеко від гірської річки, холодна вода якої швидко приведе нас до тями.

Вечеряти будемо біля великого багаття, насолоджуючись шумом річки і похідним чаєм.

Вечеряти будемо біля великого багаття, насолоджуючись шумом річки і похідним чаєм

п'ятий день

На сьогодні заплановано повернення в цивілізацію, так що сьогодні повинні збутися практично всі гастрономічні бажання, які накопичилися за минулі дні походу по Румунії :)

Гірська стежка зовсім скоро перетвориться на лісову дорогу, яка майже так само оперативно перетвориться в асфальтовану вулицю. Ми опинимося на околиці того самого Брана, де знаходиться легендарний замок Дракули. Бран порадує нас особливостями місцевої архітектури, поки ми не доберемося до центру цього невеликого селища. Ну а далі, як в будь-якому популярному туристичному місці, нас чекає скупчення людей, машин, сувенірних крамниць і звичайно ж сам замок.

Огляд замку Дракули відніме пару годин, після чого ми приступимо до другого блюда, вірніше, до другого гірського масиву в нашому поході по Руминіі- Пятра Крайулуй. Цей «хребет дракона» буде зовсім поруч, але добиратися до нього ми будемо залишок сьогоднішнього дня.

Ночувати будемо на схилах Пятра Крайулуй, згадуючи пригоди ще одного дня в Румунії і придивляючись до заповітного хребту, на який завтра будемо підніматися.

Ночувати будемо на схилах Пятра Крайулуй, згадуючи пригоди ще одного дня в Румунії і придивляючись до заповітного хребту, на який завтра будемо підніматися

шостий день

Хребет Пятра Крайулуй - це класичний «гребінь», скласти зуби якого старанно наповнюють змістом словосполучення «гірський хребет». Залежно від наявності часу і погодних умов, ми або зробимо сьогодні радіальне сходження на найвищу точку хребта (гора Ла Ом), або залишимо цю затію на завтра.

З хребта Пятра Крайулуй відкривається чудовий вид на вже знайомий Бран і на вже хожений гірський масив Бучежь, який буде гордо височіти на південному сході. Ну і, звичайно ж, по той бік хребта відкривається вид на гірський масив Фагараш, знайомство з яким ми, мабуть, залишимо на наступний раз.

На ночівлю повернемося на ту ж галявину біля підніжжя монументального хребта, який весь вечір буде у нас перед очима. Сьогодні буде остання ночівля в горах, так що перед сном ми ще довго будемо сидіти біля багаття.

сьомий день

Прокинемося рано вранці, коли сонячні промені тільки почнуть торкатися кінчиків Пятра Крайулуй. Що може бути краще світанку в горах, ще й за умови, що сьогодні у нас буде дуже насичений день і нам все потрібно встигнути.

Якщо вчора не вийшло піднятися на хребет, ми постараємося зробити це сьогодні, після чого зберемо наші рюкзаки і почнемо спускатися з гір. Румунія приберегла для нас ще багато цікавих місць, які нам треба сьогодні встигнути відвідати.

Вибравшись з лісової гущавини, ми з сумом подивимося на вже знайомі вигини хребта Пятра Крайулуй, який був мажорній нотою пішої частини нашого походу по Румунії. Далі нас чекає переїзд в Ришнов, який був першою столицею Тевтонського ордена. Над Ришнові височіє гора, яку вінчає мальовничий замок. Саме він і буде головною метою нашого візиту в це маленьке містечко.

З замку відкривається чудовий вид на долину, яка йде вдалину від підніжжя гори. Колись замок був неприступною твердинею, яка охороняла торговий шлях між двома сусідніми князівствами. Пізніше фортеця втратила своє стратегічне значення, але не втратила свого неповторного духу лицарства.

Ще трохи погулявши по Ришнові, ми відправимося в уже трохи знайомий нам Брашов. І знову ми опинимося в Брашові ввечері, так що дуже докладне знайомство з містом залишимо на завтра.

восьмий день

З самого ранку ми відправимося в оточений горами затишний центр міста, який більше нагадує Швейцарію. Самим головним експонатом Брашова можна вважати Чорну церкву, яка побудована в готичному стилі. Церква виглядає дуже органічно і велично, нагадуючи німецькі храми. Усередині зазвичай проходять різноманітні виставки, а ще іноді грають на величезному органі (сподіваюся, нам пощастить його почути).

Вулички Брашова змушують на якийсь час забути, що на дворі XXI століття, переносячи на кілька століть назад. Все це завдяки дбайливості місцевих жителів, які старанно охороняють свою культурну спадщину і архітектуру минулих часів. В цьому ми переконаємося, відвідавши Замкову гору, від якої і бере свій початок Брашов. Наверх нас доставить старенький фунікулер, після чого ми опинимося на оглядовому майданчику, розглядаючи зверху химерні візерунки вуличок Брашова.

Повернувшись вниз, ми витратимо залишок дня на знайомство зі старим містом. Нас чекає найвужча вуличка, ворота старого міста, синагога і багато інших пам'ятників архітектури.

Ну і, звичайно ж, сьогодні у нас буде святкова вечеря в одному з місцевих закладів, де ми скуштуємо місцевих страв і оцінимо смак місцевих напоїв. Вечір обіцяє бути важким :)

Вечір обіцяє бути важким :)

Дев'ятий день

Вранці ми вирушимо на вокзал, звідки почнеться наше повернення додому. Велика частина сьогоднішнього дня буде зайнята переїздами, так що в дорогу постараємося взяти щось почитати, або просто будемо споглядати пропливають за вікном пейзажі.

Хто буде повертатися додому через Бухарест, швидше за все, зможе приділити пару годин цього гарного міста (особливо його старовинній частині). Хто ж буде їхати через Чернівці, можливо, встигне ще сходити на екскурсію до Чернівецького університету, або просто погуляти по тихих вуличках центральної частини міста. А хтось поїде в Болгарію для знайомства з цією не менш цікавої країною і її мальовничими горами.

На цьому наш похід по Румунії закінчиться, кожен відвезе з собою щось на пам'ять, в надії повернутися сюди ще раз, адже в Румунії залишиться ще багато всього цікавого.

Інструктор може вносити зміни в маршрут в залежності від погоди, фізичного стану учасників та інших факторів.

Похід по Румунії «Трансільванія і замок Дракули»

Тривалість: 9 днів Відстань: ~ 90 км Старт: Брашов до 22:00 (Чернівці до 8:00, або Бухарест до 16:00) Фініш: Брашов після 7:00 (Бухарест после 13:00, Чернівці после 19:00) умови проживання: в наметах Рівень складності: середній

Маршрут походу по Румунії

Чернівці / Бухарест - Брашов - Сіная (Синайський монастир, замок Пелеш, замок Пелишор) - Кам'яні гриби і голова Сфінкса - гора Омул (2507 метрів) - гора Ськара (2400 метрів) - Бран (замок Дракули) - гора Ла Ом (2237 метрів ) - Ришнов (Тевтонський замок) - Брашов (Замкова гора, Чорна церква) - Бухарест / Чернівці

Програма походу по Румунії

Перший день

Стартовою точкою маршруту буде невеликий румунський містечко Брашов, який розташувався біля підніжжя Румунських Альп, як іноді називають Південні Карпати. Переїзди займуть більшу частину дня, вечір якого ми присвятимо втікача знайомству з містом. Брашов вражає своєю архітектурою і неймовірно затишною атмосферою, з якої ми ще познайомимося ближче в кінці нашого походу по Румунії.

На нічліг зупинимося в хостелі, перед сном зібравшись в тісному колі для обговорення подальших планів.

Другий день

Вранці ми переберемося в чудовий містечко Сіная, де і почнеться пішохідна частина нашого походу по Румунії. Перед набором висоти ми познайомимося з цим КУРОТНО містечком, так що програма сьогоднішнього дня буде насиченою.

Синая улюблене місце відпочинку королів Румунії, завдяки яким до наших днів дійшли два прекрасних замку - величний Пелеш і більш скромний Пелишор. Замки відкриті для відвідування і віднімуть у нас німого часу на екскурсії і знайомство з історією румунських королів.

Ще одним обов'язковим об'єктом для відвідин буде місцевий монастир, від назви якого і пішла назва населеного пункту - Синая. У Румунії переважає православ'я, але місцеві храми трохи відрізняються від наших церков.

І звичайно ж з перших хвилин перебування в Синая нашу увагу будуть приковувати гори, величезні брили яких затискають це містечко з двох сторін. В гори ми і підемо після екскурсійної програми, піднімаючись все вище і вище. На перших порах румунські гори все більше будуть нагадувати українські Карпати, але як тільки ми покинемо лісову гущавину, перед нами відкриється вид на обривисті схили гірського масиву Бучежь. Південні Карпати унікальні, в чому ми ще не раз переконаємося.

Ночувати будемо недалеко від туристичного притулку, які часто зустрічаються в горах Румунії. Увечері поділимося першими враженнями і завалимося спати, щоб підготуватися до нового дня нашого походу по Румунії.

Третій день

Прокинутися постараємося раніше, щоб встигнути відвідати всі заплановані на сьогодні видові місця. Крутих підйомів сьогодні не буде, так що черговий день походу по Румунії буде розвантажувальним :)

Наш подальший шлях лежить через зарості альпійської низькорослої сосни (жерепу), через які колись давно була прокладена дорога. На плато будуть часто зустрічатися групи туристів, які подорожують без нічого, вибираючись на плато на світловий день на одному з фунікулерів. До одного з таких фунікулером ми і будемо рухатися, непомітно набираючи висоту.

Найбільш відвідуваними пам'ятками гірського масиву Бучежь є кам'яні статуї (гриби і голова Сфінкса), які утворилися в результаті вивітрювання. Після знайомства з цією природною пам'яткою ми вирушимо далі, до Хреста Героїв. Цей монумент над урвищем східній околиці плато вночі підсвічують, що робить його помітним з глибокої полонини.

Околиці монумента дуже мальовничі, і в ясну погоду тут можна просидіти цілий день, розглядаючи крихітні будиночки, або мальовничі скельні обриви. Але у нас не буде цілого дня, так що ми продовжимо свій похід по горам Румунії.

Зовсім скоро на горизонті здасться вершина Омул, яка є найвищою точкою масиву Бучежь. До неї ми сьогодні, швидше за все, не дійдемо, зупинившись на нічліг на мальовничому плато.

Четвертий день

Ранок буде прохолодним, адже ночувати ми будемо на висоті близько 2300 метрів. Гарячий сніданок приведе нас до тями, і з новими силами ми продовжимо наш похід по Румунії. Гірська стежка буде вести нас все вище і вище, поки з-за повороту не покажеться скупчення будівель, деякі з яких притулилися до величезного каменю. Це і буде вершина Омул, а заодно і найвища точка нашого походу.

У кам'яної вершини туляться туристичний притулок і рятувальна служба, які можна прийняти за житла казкових істот. Тут ми зробимо невеликий привал і сфотографуємося на пам'ять, адже попереду нас чекає спуск з гір.

Гірська стежка зверне з вершини і поведе нас в сторону вершини Ськара, по дорозі відкриваючи вид на чудові полонини, які використовуються пастухами для випасу худоби. Іноді з боків будуть потрапляти ущелини і обриви, нагадуючи про суворому характері тутешніх гір.

Румунські гори неймовірно красиві, вміщуючи в собі міць скелястих Альп, смарагдову зелень Карпат і навіть якусь казковість гір Криму. Круті ділянки стежки чергуються з пологими, дозволяючи приділяти час не тільки подолання маршруту, а й споглядання мальовничих видів.

Спуск нас трохи вимордує, і коли ми, нарешті, доберемося до зони лісу, наші ноги будуть просити про грунтовному відпочинку. І таким відпочинком ми їх забезпечимо недалеко від гірської річки, холодна вода якої швидко приведе нас до тями.

Вечеряти будемо біля великого багаття, насолоджуючись шумом річки і похідним чаєм.

Вечеряти будемо біля великого багаття, насолоджуючись шумом річки і похідним чаєм

п'ятий день

На сьогодні заплановано повернення в цивілізацію, так що сьогодні повинні збутися практично всі гастрономічні бажання, які накопичилися за минулі дні походу по Румунії :)

Гірська стежка зовсім скоро перетвориться на лісову дорогу, яка майже так само оперативно перетвориться в асфальтовану вулицю. Ми опинимося на околиці того самого Брана, де знаходиться легендарний замок Дракули. Бран порадує нас особливостями місцевої архітектури, поки ми не доберемося до центру цього невеликого селища. Ну а далі, як в будь-якому популярному туристичному місці, нас чекає скупчення людей, машин, сувенірних крамниць і звичайно ж сам замок.

Огляд замку Дракули відніме пару годин, після чого ми приступимо до другого блюда, вірніше, до другого гірського масиву в нашому поході по Руминіі- Пятра Крайулуй. Цей «хребет дракона» буде зовсім поруч, але добиратися до нього ми будемо залишок сьогоднішнього дня.

Ночувати будемо на схилах Пятра Крайулуй, згадуючи пригоди ще одного дня в Румунії і придивляючись до заповітного хребту, на який завтра будемо підніматися.

Ночувати будемо на схилах Пятра Крайулуй, згадуючи пригоди ще одного дня в Румунії і придивляючись до заповітного хребту, на який завтра будемо підніматися

шостий день

Хребет Пятра Крайулуй - це класичний «гребінь», скласти зуби якого старанно наповнюють змістом словосполучення «гірський хребет». Залежно від наявності часу і погодних умов, ми або зробимо сьогодні радіальне сходження на найвищу точку хребта (гора Ла Ом), або залишимо цю затію на завтра.

З хребта Пятра Крайулуй відкривається чудовий вид на вже знайомий Бран і на вже хожений гірський масив Бучежь, який буде гордо височіти на південному сході. Ну і, звичайно ж, по той бік хребта відкривається вид на гірський масив Фагараш, знайомство з яким ми, мабуть, залишимо на наступний раз.

На ночівлю повернемося на ту ж галявину біля підніжжя монументального хребта, який весь вечір буде у нас перед очима. Сьогодні буде остання ночівля в горах, так що перед сном ми ще довго будемо сидіти біля багаття.

сьомий день

Прокинемося рано вранці, коли сонячні промені тільки почнуть торкатися кінчиків Пятра Крайулуй. Що може бути краще світанку в горах, ще й за умови, що сьогодні у нас буде дуже насичений день і нам все потрібно встигнути.

Якщо вчора не вийшло піднятися на хребет, ми постараємося зробити це сьогодні, після чого зберемо наші рюкзаки і почнемо спускатися з гір. Румунія приберегла для нас ще багато цікавих місць, які нам треба сьогодні встигнути відвідати.

Вибравшись з лісової гущавини, ми з сумом подивимося на вже знайомі вигини хребта Пятра Крайулуй, який був мажорній нотою пішої частини нашого походу по Румунії. Далі нас чекає переїзд в Ришнов, який був першою столицею Тевтонського ордена. Над Ришнові височіє гора, яку вінчає мальовничий замок. Саме він і буде головною метою нашого візиту в це маленьке містечко.

З замку відкривається чудовий вид на долину, яка йде вдалину від підніжжя гори. Колись замок був неприступною твердинею, яка охороняла торговий шлях між двома сусідніми князівствами. Пізніше фортеця втратила своє стратегічне значення, але не втратила свого неповторного духу лицарства.

Ще трохи погулявши по Ришнові, ми відправимося в уже трохи знайомий нам Брашов. І знову ми опинимося в Брашові ввечері, так що дуже докладне знайомство з містом залишимо на завтра.

восьмий день

З самого ранку ми відправимося в оточений горами затишний центр міста, який більше нагадує Швейцарію. Самим головним експонатом Брашова можна вважати Чорну церкву, яка побудована в готичному стилі. Церква виглядає дуже органічно і велично, нагадуючи німецькі храми. Усередині зазвичай проходять різноманітні виставки, а ще іноді грають на величезному органі (сподіваюся, нам пощастить його почути).

Вулички Брашова змушують на якийсь час забути, що на дворі XXI століття, переносячи на кілька століть назад. Все це завдяки дбайливості місцевих жителів, які старанно охороняють свою культурну спадщину і архітектуру минулих часів. В цьому ми переконаємося, відвідавши Замкову гору, від якої і бере свій початок Брашов. Наверх нас доставить старенький фунікулер, після чого ми опинимося на оглядовому майданчику, розглядаючи зверху химерні візерунки вуличок Брашова.

Повернувшись вниз, ми витратимо залишок дня на знайомство зі старим містом. Нас чекає найвужча вуличка, ворота старого міста, синагога і багато інших пам'ятників архітектури.

Ну і, звичайно ж, сьогодні у нас буде святкова вечеря в одному з місцевих закладів, де ми скуштуємо місцевих страв і оцінимо смак місцевих напоїв. Вечір обіцяє бути важким :)

Вечір обіцяє бути важким :)

Дев'ятий день

Вранці ми вирушимо на вокзал, звідки почнеться наше повернення додому. Велика частина сьогоднішнього дня буде зайнята переїздами, так що в дорогу постараємося взяти щось почитати, або просто будемо споглядати пропливають за вікном пейзажі.

Хто буде повертатися додому через Бухарест, швидше за все, зможе приділити пару годин цього гарного міста (особливо його старовинній частині). Хто ж буде їхати через Чернівці, можливо, встигне ще сходити на екскурсію до Чернівецького університету, або просто погуляти по тихих вуличках центральної частини міста. А хтось поїде в Болгарію для знайомства з цією не менш цікавої країною і її мальовничими горами.

На цьому наш похід по Румунії закінчиться, кожен відвезе з собою щось на пам'ять, в надії повернутися сюди ще раз, адже в Румунії залишиться ще багато всього цікавого.

Інструктор може вносити зміни в маршрут в залежності від погоди, фізичного стану учасників та інших факторів.

Похід по Румунії «Трансільванія і замок Дракули»

Тривалість: 9 днів Відстань: ~ 90 км Старт: Брашов до 22:00 (Чернівці до 8:00, або Бухарест до 16:00) Фініш: Брашов після 7:00 (Бухарест после 13:00, Чернівці после 19:00) умови проживання: в наметах Рівень складності: середній

Маршрут походу по Румунії

Чернівці / Бухарест - Брашов - Сіная (Синайський монастир, замок Пелеш, замок Пелишор) - Кам'яні гриби і голова Сфінкса - гора Омул (2507 метрів) - гора Ськара (2400 метрів) - Бран (замок Дракули) - гора Ла Ом (2237 метрів ) - Ришнов (Тевтонський замок) - Брашов (Замкова гора, Чорна церква) - Бухарест / Чернівці

Програма походу по Румунії

Перший день

Стартовою точкою маршруту буде невеликий румунський містечко Брашов, який розташувався біля підніжжя Румунських Альп, як іноді називають Південні Карпати. Переїзди займуть більшу частину дня, вечір якого ми присвятимо втікача знайомству з містом. Брашов вражає своєю архітектурою і неймовірно затишною атмосферою, з якої ми ще познайомимося ближче в кінці нашого походу по Румунії.

На нічліг зупинимося в хостелі, перед сном зібравшись в тісному колі для обговорення подальших планів.

Другий день

Вранці ми переберемося в чудовий містечко Сіная, де і почнеться пішохідна частина нашого походу по Румунії. Перед набором висоти ми познайомимося з цим КУРОТНО містечком, так що програма сьогоднішнього дня буде насиченою.

Синая улюблене місце відпочинку королів Румунії, завдяки яким до наших днів дійшли два прекрасних замку - величний Пелеш і більш скромний Пелишор. Замки відкриті для відвідування і віднімуть у нас німого часу на екскурсії і знайомство з історією румунських королів.

Ще одним обов'язковим об'єктом для відвідин буде місцевий монастир, від назви якого і пішла назва населеного пункту - Синая. У Румунії переважає православ'я, але місцеві храми трохи відрізняються від наших церков.

І звичайно ж з перших хвилин перебування в Синая нашу увагу будуть приковувати гори, величезні брили яких затискають це містечко з двох сторін. В гори ми і підемо після екскурсійної програми, піднімаючись все вище і вище. На перших порах румунські гори все більше будуть нагадувати українські Карпати, але як тільки ми покинемо лісову гущавину, перед нами відкриється вид на обривисті схили гірського масиву Бучежь. Південні Карпати унікальні, в чому ми ще не раз переконаємося.

Ночувати будемо недалеко від туристичного притулку, які часто зустрічаються в горах Румунії. Увечері поділимося першими враженнями і завалимося спати, щоб підготуватися до нового дня нашого походу по Румунії.

Третій день

Прокинутися постараємося раніше, щоб встигнути відвідати всі заплановані на сьогодні видові місця. Крутих підйомів сьогодні не буде, так що черговий день походу по Румунії буде розвантажувальним :)

Наш подальший шлях лежить через зарості альпійської низькорослої сосни (жерепу), через які колись давно була прокладена дорога. На плато будуть часто зустрічатися групи туристів, які подорожують без нічого, вибираючись на плато на світловий день на одному з фунікулерів. До одного з таких фунікулером ми і будемо рухатися, непомітно набираючи висоту.

Найбільш відвідуваними пам'ятками гірського масиву Бучежь є кам'яні статуї (гриби і голова Сфінкса), які утворилися в результаті вивітрювання. Після знайомства з цією природною пам'яткою ми вирушимо далі, до Хреста Героїв. Цей монумент над урвищем східній околиці плато вночі підсвічують, що робить його помітним з глибокої полонини.

Околиці монумента дуже мальовничі, і в ясну погоду тут можна просидіти цілий день, розглядаючи крихітні будиночки, або мальовничі скельні обриви. Але у нас не буде цілого дня, так що ми продовжимо свій похід по горам Румунії.

Зовсім скоро на горизонті здасться вершина Омул, яка є найвищою точкою масиву Бучежь. До неї ми сьогодні, швидше за все, не дійдемо, зупинившись на нічліг на мальовничому плато.

Четвертий день

Ранок буде прохолодним, адже ночувати ми будемо на висоті близько 2300 метрів. Гарячий сніданок приведе нас до тями, і з новими силами ми продовжимо наш похід по Румунії. Гірська стежка буде вести нас все вище і вище, поки з-за повороту не покажеться скупчення будівель, деякі з яких притулилися до величезного каменю. Це і буде вершина Омул, а заодно і найвища точка нашого походу.

У кам'яної вершини туляться туристичний притулок і рятувальна служба, які можна прийняти за житла казкових істот. Тут ми зробимо невеликий привал і сфотографуємося на пам'ять, адже попереду нас чекає спуск з гір.

Гірська стежка зверне з вершини і поведе нас в сторону вершини Ськара, по дорозі відкриваючи вид на чудові полонини, які використовуються пастухами для випасу худоби. Іноді з боків будуть потрапляти ущелини і обриви, нагадуючи про суворому характері тутешніх гір.

Румунські гори неймовірно красиві, вміщуючи в собі міць скелястих Альп, смарагдову зелень Карпат і навіть якусь казковість гір Криму. Круті ділянки стежки чергуються з пологими, дозволяючи приділяти час не тільки подолання маршруту, а й споглядання мальовничих видів.

Спуск нас трохи вимордує, і коли ми, нарешті, доберемося до зони лісу, наші ноги будуть просити про грунтовному відпочинку. І таким відпочинком ми їх забезпечимо недалеко від гірської річки, холодна вода якої швидко приведе нас до тями.

Вечеряти будемо біля великого багаття, насолоджуючись шумом річки і похідним чаєм.

Вечеряти будемо біля великого багаття, насолоджуючись шумом річки і похідним чаєм

п'ятий день

На сьогодні заплановано повернення в цивілізацію, так що сьогодні повинні збутися практично всі гастрономічні бажання, які накопичилися за минулі дні походу по Румунії :)

Гірська стежка зовсім скоро перетвориться на лісову дорогу, яка майже так само оперативно перетвориться в асфальтовану вулицю. Ми опинимося на околиці того самого Брана, де знаходиться легендарний замок Дракули. Бран порадує нас особливостями місцевої архітектури, поки ми не доберемося до центру цього невеликого селища. Ну а далі, як в будь-якому популярному туристичному місці, нас чекає скупчення людей, машин, сувенірних крамниць і звичайно ж сам замок.

Огляд замку Дракули відніме пару годин, після чого ми приступимо до другого блюда, вірніше, до другого гірського масиву в нашому поході по Руминіі- Пятра Крайулуй. Цей «хребет дракона» буде зовсім поруч, але добиратися до нього ми будемо залишок сьогоднішнього дня.

Ночувати будемо на схилах Пятра Крайулуй, згадуючи пригоди ще одного дня в Румунії і придивляючись до заповітного хребту, на який завтра будемо підніматися.

Ночувати будемо на схилах Пятра Крайулуй, згадуючи пригоди ще одного дня в Румунії і придивляючись до заповітного хребту, на який завтра будемо підніматися

шостий день

Хребет Пятра Крайулуй - це класичний «гребінь», скласти зуби якого старанно наповнюють змістом словосполучення «гірський хребет». Залежно від наявності часу і погодних умов, ми або зробимо сьогодні радіальне сходження на найвищу точку хребта (гора Ла Ом), або залишимо цю затію на завтра.

З хребта Пятра Крайулуй відкривається чудовий вид на вже знайомий Бран і на вже хожений гірський масив Бучежь, який буде гордо височіти на південному сході. Ну і, звичайно ж, по той бік хребта відкривається вид на гірський масив Фагараш, знайомство з яким ми, мабуть, залишимо на наступний раз.

На ночівлю повернемося на ту ж галявину біля підніжжя монументального хребта, який весь вечір буде у нас перед очима. Сьогодні буде остання ночівля в горах, так що перед сном ми ще довго будемо сидіти біля багаття.

сьомий день

Прокинемося рано вранці, коли сонячні промені тільки почнуть торкатися кінчиків Пятра Крайулуй. Що може бути краще світанку в горах, ще й за умови, що сьогодні у нас буде дуже насичений день і нам все потрібно встигнути.

Якщо вчора не вийшло піднятися на хребет, ми постараємося зробити це сьогодні, після чого зберемо наші рюкзаки і почнемо спускатися з гір. Румунія приберегла для нас ще багато цікавих місць, які нам треба сьогодні встигнути відвідати.

Вибравшись з лісової гущавини, ми з сумом подивимося на вже знайомі вигини хребта Пятра Крайулуй, який був мажорній нотою пішої частини нашого походу по Румунії. Далі нас чекає переїзд в Ришнов, який був першою столицею Тевтонського ордена. Над Ришнові височіє гора, яку вінчає мальовничий замок. Саме він і буде головною метою нашого візиту в це маленьке містечко.

З замку відкривається чудовий вид на долину, яка йде вдалину від підніжжя гори. Колись замок був неприступною твердинею, яка охороняла торговий шлях між двома сусідніми князівствами. Пізніше фортеця втратила своє стратегічне значення, але не втратила свого неповторного духу лицарства.

Ще трохи погулявши по Ришнові, ми відправимося в уже трохи знайомий нам Брашов. І знову ми опинимося в Брашові ввечері, так що дуже докладне знайомство з містом залишимо на завтра.

восьмий день

З самого ранку ми відправимося в оточений горами затишний центр міста, який більше нагадує Швейцарію. Самим головним експонатом Брашова можна вважати Чорну церкву, яка побудована в готичному стилі. Церква виглядає дуже органічно і велично, нагадуючи німецькі храми. Усередині зазвичай проходять різноманітні виставки, а ще іноді грають на величезному органі (сподіваюся, нам пощастить його почути).

Вулички Брашова змушують на якийсь час забути, що на дворі XXI століття, переносячи на кілька століть назад. Все це завдяки дбайливості місцевих жителів, які старанно охороняють свою культурну спадщину і архітектуру минулих часів. В цьому ми переконаємося, відвідавши Замкову гору, від якої і бере свій початок Брашов. Наверх нас доставить старенький фунікулер, після чого ми опинимося на оглядовому майданчику, розглядаючи зверху химерні візерунки вуличок Брашова.

Повернувшись вниз, ми витратимо залишок дня на знайомство зі старим містом. Нас чекає найвужча вуличка, ворота старого міста, синагога і багато інших пам'ятників архітектури.

Ну і, звичайно ж, сьогодні у нас буде святкова вечеря в одному з місцевих закладів, де ми скуштуємо місцевих страв і оцінимо смак місцевих напоїв. Вечір обіцяє бути важким :)

Вечір обіцяє бути важким :)

Дев'ятий день

Вранці ми вирушимо на вокзал, звідки почнеться наше повернення додому. Велика частина сьогоднішнього дня буде зайнята переїздами, так що в дорогу постараємося взяти щось почитати, або просто будемо споглядати пропливають за вікном пейзажі.

Хто буде повертатися додому через Бухарест, швидше за все, зможе приділити пару годин цього гарного міста (особливо його старовинній частині). Хто ж буде їхати через Чернівці, можливо, встигне ще сходити на екскурсію до Чернівецького університету, або просто погуляти по тихих вуличках центральної частини міста. А хтось поїде в Болгарію для знайомства з цією не менш цікавої країною і її мальовничими горами.

На цьому наш похід по Румунії закінчиться, кожен відвезе з собою щось на пам'ять, в надії повернутися сюди ще раз, адже в Румунії залишиться ще багато всього цікавого.

Інструктор може вносити зміни в маршрут в залежності від погоди, фізичного стану учасників та інших факторів.

Новости