Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Євросоюзних Румунія: дороги стали краще, зарплати зросли в два рази

  1. Орфографічна помилка в тексті:

10 квiтня 2008, 8:00 Переглядів: 10 квiтня 2008, 8:00 Переглядів:   Бухарест з висоти пташиного польоту, фото Е

Бухарест з висоти пташиного польоту, фото Е.Іхельзона.

Зовнішність румунської столиці, де нині проживають понад два мільйони чоловік, створювався століттями, за легендою, її заснував легендарний пастух на ім'я Бакур (звідси назва Букурешті), столицею Валахії місто стало в 1459 році під час правління Влада Цепеша, більш відомого під псевдонімом Дракула. У наступні роки правителі Румунії намагалися зробити з Бухареста подобу Парижа - центр міста це широкі бульвари з шести- і Восьмирядна рухом, величезні площі з фонтанами і парки зі ставками. Повоєнне правління комуністів в XX столітті додало міському зовнішності ще більше величі - парламентський палац (при Чаушеску цю будівлю з 6000 кімнат називали Народний дім) є другим за площею будівлею в світі після американського Пентагону.

Взагалі в Бухаресті, як власне це буває і в Україні, впадає в очі деяка безглуздість Взагалі в Бухаресті, як власне це буває і в Україні, впадає в очі деяка "безглуздість". Наприклад, на бульварі Балческу поруч зі старовинним костелом романської епохи на стіні сусіднього будинку вивішено рекламний плакат, який зображає голу жіночу сідницю - так компанія просуває новий антицелюлітний крем. На Університетській площі букіністичний ринок приліпився прямо до будівлі бібліотеки - причому він вдає із себе цілий ряд залізних шаф, що нагадують невеликі телефонні підстанції, закриті на замок (там всередині зберігаються книги, якими торгують книголюби).

Для того щоб кожен зрозумів, що це не просто залізо, на кожному ящику любовно написаний портрет відомого письменника - там є і Федір Достоєвський, і Ежен Йонеско. Ще в румунській столиці не все гаразд із асфальтом на тротуарах в центрі міста, потрібно дивитися під ноги, щоб не спіткнутися об вибоїну. Що стосується доріг, то вони в ідеальному стані.

Хоча центр Бухареста вже буквально заповнений магазинами відомих торгових марок і відділеннями найпотужніших банків Європи, найпоширенішим бізнесом і раніше є "Обмін валют", причому "обмінки", де приймають всі види європейських валют, крім рубля і гривні, працюють цілодобово (нічний курс покупки нижче денного). Румунські гроші - леї, надруковані на спеціальній гнеться папері, кожна купюра має на "тілі" повністю прозоре віконце у вигляді орла, який розпустив крила з хрестом в зубах. Гроші можна прати, всередині них знаходиться плівка. У центрі міста дуже мало продуктових магазинів, а ті, що є, після 21-ї години закриті. Підкріпитися можна тільки в фастфудах, або шаурмою. "Макдональдс" в Румунії коштує приблизно вдвічі дорожче, ніж у нас, а шаурма втричі - 24 гривні. Хоча центр Бухареста вже буквально заповнений магазинами відомих торгових марок і відділеннями найпотужніших банків Європи, найпоширенішим бізнесом і раніше є Обмін валют, причому обмінки, де приймають всі види європейських валют, крім рубля і гривні, працюють цілодобово (нічний курс покупки нижче денного)

У віддалених від центру районах Бухареста залишилися і старі справжні ринки, які точь-в-точь нагадують наші. Цигани з сільської місцевості торгують там цибулею, кричачи при цьому: "Три пучка на один лей" (один лей коштує приблизно 2 гривні 15 копійок), а дешеве вино розливають з величезних дерев'яних бочок. У продажу два сорти - червоне і біле, клієнти - характерні люди з опухлими особами, деякі приходять зі своїми пластиковими стаканчиками.

Жителі Бухареста в основному зайняті в сфері послуг і столичних державних органах, крім того, в місті є величезний тракторний завод (до речі, тісно співпрацює з нелюбом в Євросоюзі "режимом" Лукашенко - він постачає запчастини тракторному заводу "Білорусь") і кілька великих текстильних підприємств . "За останні 8 років дуже багато чого змінилося на краще, середня зарплата виросла мінімум в 2 рази - до 400 євро", - стверджує житель Бухареста Іон Петреску.

ПОБАЧИТИ БУХАРЕСТ

У столиці Румунії варто заглянути в будівлю парламенту, щоб здивуватися його розмірами (там 480 кришталевих люстр і 4 підземні поверхи), сходити на площу Униря - там гарна архітектура і фонтани, а також пройти пішки по бульвару між цими будівлями по набережній річки Димбовіца. Біля Будинку офіцерів є чудовий парк - навесні він пахне від безлічі квітів. Тут, як і в Парижі, є Тріумфальна арка, побудована на честь об'єднання країни. Серед музеїв Бухареста особливої ​​уваги заслуговує Музей сільського побуту під відкритим небом. Там є макети знаменитих дерев'яних церков землі Марамуреш (Сучава). Цікавий монастир і церква Міхай Воде, зведені в XVI в. на пагорбі на правому березі річки Димбовіца.

БАГАТО БРИНЗИ

Ціни і зарплати в Румунії не надто відрізняються від київських, хоча справедливості заради варто сказати, що поліцейські і лікарі заробляють набагато більше, ніж у нас (див. Інфографіку). Також дешевше, ніж в Україні, м'ясні продукти всіх видів, в тому числі і популярна в Південній Європі баранина. Через дешевого м'яса дешевше і ковбасні вироби - якісна салямі коштує всього 30 гривень на наші гроші. З іншого боку, молочні продукти, сир, яйця, а також безалкогольні напої дорожче, ніж у нас в півтора-два рази. Румунські супермаркети вражають божевільною кількістю сирів, особливо багато сортів надзвичайно смачною бринзи. Незважаючи на велику кількість виноградників, в країні вибір вин не такий великий, як в Україні (молдавських немає зовсім), румунські коштують від 16 до 60 гривень. Вина з Чилі та Південної Африки дешевше, ніж в Україні, приблизно в 2 рази. Місцеве пиво смачне, особливо "Урсус" і "Сільва", ціни на рівні українських.

ПАМ'ЯТКИ: КРОНШТАДТ, КОНСТАНЦА, МОЛДОВА І ХРЕБЕТ ФЕГЕРАШ

Місто починався тут
Місто починався тут. Церква Святого Бартоломея побудована в XIII столітті, фото Е.Іхельзона

Найбагатшою областю Румунії вважається Трансільванія, тут найвищий рівень життя і найбільший приплив туристів. Головне місто Трансільванії Брашов (наголос на останньому складі, так прийнято в румунській мові), тут знаходиться найбільший в Східній Європі готичний собор - Чорна церква, побудована ще в 1380 році, де щотижня проводяться органні концерти. Однак Чорна церква на найстаріша в Трансільванії - в 200 метрах від неї є церква Св. Бартоломея з величезною каплицею, яка побудована в 1292 році.

У цій частині міста немає жодної нової споруди, кожен будинок (варто сказати, що не всі з них досить доглянуті) - твір мистецтва. У кожному будові є досить великий внутрішній двір. Старий Брашов за розміром навіть більше старого центру в польському Вроцлаві - просто в порівнянні з польськими містами румунські недостатньо розкручені. Щоб побачити місто у всій красі, варто піднятися за 8 лей (це в обидва кінці) на канатній дорозі - все старе місто як на долоні.

В околицях Брашова також є що подивитися і чим зайнятися, в 32 км в селі Бран є знаменитий замок Дракули (румуни заперечують, що легендарний правитель Валахії пив кров, але ідею про його жорстокості в принципі підтримують), в 12 км біля підніжжя гори Постевару знаходиться головний лижний курорт Пояна Брашов - на лижах там каталися ще в 1906 році.

Інше відоме місце Румунії - Констанца, курорт на Чорному морі, там є 60 готелів на 27 000 місць і багатокілометрові пляжі. Варто відвідати також Румунську Молдавію (територія примикає до республіки Модлова), де збереглося безліч православних храмів 500-річної давності, особливість яких - зовнішні фрески, багато з яких збереглися. Місце для гірського туризму - хребет Фегераш, який є частиною Карпат і розташований в 75 км на південь від дороги Брашов - Сібіу. У горах більше 40 льодовикових озер, найбільш високогірним з яких є озеро Міоареле (2282 метра над рівнем моря). У цьому районі розташований ще один замок Дракули - Палац Пойенарі, побудований також для Влада Цепеша.

ЯКЩО ХОЧЕШ В РУМУНІЮ

Для поїздок до Румунії громадянам України необхідна віза, її вартість як мінімум $ 55. Отримати її складніше, ніж в деяких країнах Шенгенської угоди. Роблять візу довго - 10 робочих днів, якщо прискорити, це буде коштувати дорожче - $ 105. Прямих авіарейсів в Бухарест з Києва немає. Найдешевша дорога - угорською компанією "Малєв" через Будапешт, вартість - від $ 500 до 600 в обидва кінці. Можна добиратися поїздами через Молдову, така подорож обійдеться десь в $ 150, але займе близько 36 годин. Можливо дістатися до Румунії також рейсовим автобусом з міста Чернівці, найближчий румунське місто - Сучава знаходиться в 9-10 годинах їзди від Бухареста поїздом.

У самій Румунії на короткі відстані вигідно пересуватися на таксі, в Бухаресті п'ять кілометрів можна проїхати за 18 гривень, а в Брашові за 10. У столиці ціна кілометра 0,5 $, в провінції - 0,25 $ (в кожній машині є лічильник, а тариф написаний на борту). Правда, якщо ви не знаєте міста, таксист може поставити спеціальний тариф, і ціна на лічильнику може збільшитися в п'ять разів. Деякі таксисти роблять вигляд що лічильник не працює, з ними треба домовлятися - ціну збивають до нормальних тарифів.

Громадський транспорт в Бухаресті пристойний - є автобуси, тролейбуси, трамваї, правда на зупинках, на відміну від європейських міст, немає розкладу. Вартість квитка на одну поїздку - 1,5 лей, близько 3 гривень. У столиці Румунії є чотири лінії метро, ​​ще дві будується. Склади унікальні, поїзд не розділений на вагони і вдає із себе многосекционную ковбасу, всередині якої можна переміщатися. Зовні деякі поїзди настільки розписані графіті, що не зрозумієш де двері, а де вікна. Проїзд в метро коштує 2,20 лей за дві поїздки - менше ніж на два рази квиток купити не можна. На станціях немає нормальних схем, просто приліплена роздруківка на кольоровому принтері - її треба відшукати.

За Румунії пересуватися зручно поїздом, а якщо замовляти квитки заздалегідь, внутрішні авіарейси дешеві - близько 37 $. У всій Румунії зараз йде оновлення вагонів - на відстань до 300 км ходять нові двоповерхові поїзди, як в Німеччині. Вартість проїзду - близько $ 10 за сто кілометрів.

Як живуть

Зняти невелику квартиру $ 400 Літр бензину $ 1,5 Хліб 700 г $ 0,5 Горілка (0,5 л) $ 7 Яблука (1 кг) $ 2 Молоко (1 л) $ 1,7 Свинина - Яловичина $ 8 Проїзний на місяць на весь транспорт $ 20 1-кімн. квартира в центрі Бухареста $ 90-120 000 Оренда $ 475 - 500 Вхід в нічний клуб $ 5 - 30 Музей $ 5-7 Як заробляють Прибиральниці, різноробочі $ 500 Офіціант $ 300 (з чайовими до 1200) Учитель молодших класів $ 400 - 600

Сантехнік

$ 800 Програміст $ 2000. Викладач університету $ 2000. Офіцер поліції $ 1500. Лікар $ 1500. Робочий на заводі $ 600

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "євросоюзних Румунія: дороги стали краще, зарплати зросли в два рази". інші Світові новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Новости