Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Плиска або просто болгарський бренді

  1. Класифікація і марки Плиски
  2. Особливості
  3. Як пити Плиску

Плиска - болгарська виноградний дистилят, а також назва першої столиці країни, в честь якої алкогольний напій і отримав своє ім'я. Незважаючи на історичні асоціації, бренді Плиска з'явився зовсім недавно, в середині XX століття, а саме - в 1953 році. Основним ринком збуту став СРСР, в якому напій завоював приголомшливу популярність: отримав 45 медалей і став справжнім порятунком для гурманів, які не могли дозволити собі оригінальний французький коньяк, але не хотіли пити низькоякісні аналоги.

Для приготування Плиски годиться тільки білий виноград Dimiat (Дімят, автохтонний сорт), Trebbiano (він же - Уні Блан), Ркацителі. Спочатку ягоди тиснуть, потім зброджують і вже готове молоде вино піддають дистиляції в мідних аламбіках. Кінцевий продукт - це ще не бренді, а тільки виноградний самогон, щоб перетворитися в Плиску, напій повинен пройти етап старіння в дубових бочках, це займає мінімум 5 років.

В результаті витримки Плиска «згладжується», набуває більш м'який і комплексний аромат, багатий букет. Нарешті, спирти з декількох бочок купажируют (термін витримки вказують по наймолодшому), дозволяють мар'яж «одружитися», тобто змішатися таким чином, щоб в бренді відчувалися не різні смакові профілі, а тільки один збалансований смак, і поставляють на ринок.

Класифікація і марки Плиски

Класифікація і марки Плиски

Болгарський бренді класифікують за західним зразком, але з деякими поправками. Наприклад, французький коньяк VSOP витримують від 4-х років, в Болгарії ж цим літерним поєднанням позначається Плиска семирічної витримки, після 10 років старіння напій набуває клас XO Стандартний варіант, з мінімальною для цього напою п'ятирічної витримкою, маркується п'ятьма зірочками (як, наприклад, вірменський коньяк).

Компанія «Вінексім Преслав» випускає наступні види Плиски:

  • Стандарт і Gold (5 років витримки);
  • Резерву VSOP (7 років);
  • XO (10 років);
  • Резерву 1300 XO (15 років).

Інший виробник болгарського бренді - Black Sea Gold Pomorie:

  • Pliska Pomorie (5 років);
  • Special Reserve (від 5 років);
  • Black Sea Gold XO 17YO (17 років);
  • Black Sea Gold XO 33YO (33 роки).

Pliska Pomorie (5 років);   Special Reserve (від 5 років);   Black Sea Gold XO 17YO (17 років);   Black Sea Gold XO 33YO (33 роки)

Особливості

Дегустатори відзначають відсутність сивушного запаху і м'який смак. Для недорого бренді з слов'янської країни Плиска добре збалансована і випускається в солідних пляшках з матового скла, упакованих в стильну коробку. Болгарський коньяк стане прекрасним сувеніром з турпоїздки або доповнить домашній бар.

Як пити Плиску

У букеті напою відчуваються тони горіхів, ванілі, сухофруктів, карамелі. Довга витримка надає бренді золотистий колір і деревне присмак. Як і інші виноградні дистиляти, цей міцний алкоголь (від 40%) сприяє поліпшенню травлення, тому його можна пити як аперитив або дижестива.

Крім того, Плиску додають в чай ​​і каву, закушують фруктами, сиром і шоколадом.

джерело

Новости