Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Bravo Airways: чому в Україні авіаколапс, Київ, Join UP, Жуляни, Бориспіль, Оглядач 2 липня

  1. Обіцяють компенсувати всі
  2. Просять вчасно розібратися
  3. Літають на 30-літніх судах
  4. хто господар

В аеропортах України триває колапс зі скасуванням і затримкою рейсів, які повинна виконати компанія Bravo Airways. У понеділок, 2 липня, в "Жулянах" скасували польоти BAY4405 в Анталію (Туреччина), BAY4423 в Даламан (Туреччина), BAY301A в Ербіль (Ірак). В "Борисполі" скасовано рейс YB 5417 - в Ізмір (Туреччина). З Тунісу вилетів тільки перший з п'яти літаків, які протягом двох днів повинні перевезти українських туристів, які застрягли за кордоном.

Люди проводять на валізах від декількох годин до двох діб. В аеропорт Батумі навіть викликали українського консула. У справу втрутився міністр інфраструктури Володимир Омелян, який зібрав перевізника і туроператора. Разом вони домовлялися, як рятуватимуть туристів.

У чому причина колапсу і хто стоїть за Bravo Airways - в матеріалі OBOZREVATEL .

Обіцяють компенсувати всі

Що стосується кількох сотень застряглих туристів в Єгипті, Туреччині і в Жулянах, в авіакомпанії Bravo Airways запевняють, що винен туроператор "Оазис Тревел", який заборгував їм 25 млн грн.

А ось представник "Оазис Тревел" Олег Чебаненко в свою чергу запевняє - вони нічого не повинні. "Озвучена цифра в 25 млн грн - неправда. Ми знаходимося в стані взаємних розрахунків, і сказати хто кому і скільки винен, можна тільки в кінці сезону, коли будемо підводити підсумки. У нас існують взаємні заборгованості та взаєморозрахунки, і буде навіть некоректно, якщо я зараз назву цифру, скільки нам повинна Bravo Airways ", - сказав OBOZREVATEL Чебаненко.

Чому авіакомпанія так поступила, туроператор сказати не може. "Вони наші партнери. Шкода, що туристи стали заручниками цієї ситуації. До завтра, 3 липня, ми повинні зробити п'ять рейсів з Тунісу", - говорить Чебаненко.

За його словами, туристам, які дві-три доби так і не змогли відлетіти на відпочинок, буде запропонований альтернативний варіант пізніше, коли встановиться графік польотів. "Ті, хто не зможе відпочити пізніше, можуть написати заяву, і їм повернуть гроші", - уточнив Чебаненко. Правда, чи заплатять туристам за пошарпані нерви, відповів розпливчато: "Звичайно. Ми плануємо компенсувати всі понесені туристами втрати".

Просять вчасно розібратися

До речі, не тільки туристи "Оазису" виявилися заручниками ситуації. Також важкі дві доби в аеропорту Батумі провели і жителі Миколаївської області, які придбали тури у компанії TPG і повинні були прилетіти додому в суботу, 30 червня.

"Виліт повинен був відбутися о 15:30, його перенесли на 19:10, потім ще на півгодини, на годину і т.д. Туристична компанія не відповідає, її сайт, як мені пояснили, заблокований. 19 дітей від року і старше знаходяться в аеропорту з батьками. Літак в Києві підняли і посадили, нібито він несправний. Ніхто нічого не пояснює ", - розповіла туристка Оксана, якій" пощастило "летіти цим рейсом.

Повернулися туристи додому тільки о першій годині ночі в понеділок, 2 липня.

На питання OBOZREVATEL з приводу причин затримки рейсу з Батумі до Києва в авіакомпанії Bravo Airways так і не відповіли. Правда, попросили час розібратися.

Літають на 30-літніх судах

Насправді проблеми у авіакомпанії Bravo Airways почалися ще 14 червня, коли під час зливи їх літак здійснив екстремальну посадку в аеропорту "Київ" (Жуляни). Тоді лайнер винесло зі смуги, у нього зламалися шасі і він ліг на крило. Пасажири були шоковані, багато хто був упевнений, що літак загорівся в повітрі.

До сих пір проходить розслідування інциденту, і в самій авіакомпанії нічого не коментують.

"На цей сезон як мінімум одне судно вийшло з ладу. А квитки-то на рейси продані з урахуванням цього літака, і рейси потрібно виконувати", - зазначив у розмові з нами Авіаексперти Олександр Ланецкий.

Це підтверджують і в аеропорту "Київ". "Один літак авіакомпанії Bravo Airways вийшов з ладу, у нього зламалися шасі ще в червні. А зараз, в пік сезону, всі літаки використовують по максимуму, і взяти у кого-то додатковий лайнер швидко не виходить. Зараз вони пригнали один літак, але потрібен час, щоб розрулити ситуацію, і увійти до розкладу. до того ж вони стверджують, що один туроператор з ними не розплатився ", - сказав OBOZREVATEL перший заступник директора аеропорту "Київ" Валерій Поліщук.

У реєстрі повітряних суден України зазначено, що Bravo Airways має в своєму парку всього п'ять літаків. Один з них 1990 року випуску, два - 1991 року, ще один - 1992 року і один лайнер відносно свіжий - 1999 року випуску.

Правда, Валерій Поліщук вважає, що вік літака не перешкода для польотів. "Літак будь-якого року випуску проходить серйозну технічну перевірку, ремонт. Без сертифікату льотної придатності його ніхто не випустить. У" Мотор Січ ", наприклад, є АН-26 і Як-40, випущені ще при Радянському Союзі. І вони до сих пір літають . Звичайно, з точки зору надійності старі літаки частіше відмовляють, ніж нові. Але у кожної системи авіасудна є багаторазовий резерв використання, незважаючи на вік, він ще може довго літати ", - говорить Поліщук.

За словами екс-заступника міністра інфраструктури Олександра Кави, в Європі чартерні рейси виконують літаки 15-20 річної давності (у нас доходить до 30 років). "Якщо у літака є сертифікат придатності, значить він знаходиться в справному технічному стані. У нас в країні багато старих літаків, в основному їх використовують на чартерних рейсах. І до речі, туроператори самі погоджуються перевозити своїх туристів на таких старих літаках, тому що це дешевше . Якби туроператор не економив і вимагав би більш сучасні літаки, то і авіакомпанії швидше оновлювали б свій авіапарк ", - говорить Кава.

За словами редактора сайту avianews.com Олександра Мироненко, недавно в Україні пригнали літак з США MD-82 1990 року випуску, який раніше літав в American Airlines.

"У США вони ще літають, але зараз їх там активно списують", - розповів OBOZREVATEL Мироненко.

Він підкреслив, що є програма змісту льотної придатності літака, але як і в будь-якій техніці трапляються поломки.

"І чим старше техніка, тим більша ймовірність, що будуть виникати поломки. Навіть якщо авіакомпанії будуть якісно обслуговувати літаки, все буде ідеально, все одно може виникнути ситуація, коли з п'яти літаків один вибуває. І навіть якщо він вибув на 1-2 дня , в умовах невеликого флоту це може створити дефіцит провізних місткостей на 25%. І тут же починаються проблеми, адже резервних літаків немає, тому що при малій кількості літаків в пік сезону графік польотів розписаний дуже щільно. І як тільки виникають проблеми з одним лайнером, відразу ушітся все за принципом доміно. Ця чехарда у нас триває вже з травня. А Державіаслужба не реагує, хоча саме регулятор має всі механізми для цього ", - говорить Мироненко.

До речі, Державіаслужба тільки в липні 2016 року оштрафувала Yanair аж на 153 тис грн. Тоді теж виник скандал зі скасуванням кількох рейсів цієї компанії. Зараз на сайті Державіаслужби про проблеми з Bravo Airways ні слова.

Валерій Поліщук пояснює причину, чому наші маленькі авіакомпанії купують старі судна. "Тому що мита на ввезення нових літаків дуже високі, дикі просто, у молодих компаній таких грошей немає. Ось вони і скуповують те, що в міжнародних компаніях вже не використовують", - говорить Поліщук.

хто господар

На авіаринку говорять, що власник Bravo Airways - ліванець Родриг Мерхеж, який має відношення ще до декільком компаніям. Наприклад, на сайті авіакомпанії UM Air він зазначений як власник. Також бізнесмен сам говорив, що йому належить компанія "Буковина". З ним же пов'язують і "Українські крила". На ринок зараз виходять ще пара компаній, які пов'язують з ліванцем.

Родриг Мерхеж

Якщо подивитися на вік авіапарку цих компаній, то наприклад, у UM Air, судячи з реєстру повітряних суден, всього два літака 1989 року. У "Буковини" шість літаків, один 1988 року. Правда, є і більш свіжі - 1998 і 1999 років. У "Українських крил" - два лайнера 1990 і 1992 років випуску.

"Він не краще і не гірше за інших авіабізнесменов - може, нахабний, але вони все нахабні. Про нього ходили чутки, що він нібито зять міністра часів президента Кучми. Не беруся підтверджувати, тому що часто люди такого плану самі люблять розпускати про себе різні чутки . Злі язики кажуть, що стільки авіакомпаній він розвів для обходу американських санкцій. адже він працював з Іраном і Сирією, це складні регіони ", - розповів Ланецкий.

Сам бізнесмен Мерхеж дійсно потрапляв в скандали. Його компанія "Буковина" співпрацювала з Іраном (відправляла туди свої літаки), тоді як США ввела санкції проти цієї країни. Мерхеж стверджував, що нібито не знав, що потрібно отримати дозвіл на роботу в Ірані від влади США. А в січні 2017 року на борту літака UM Air, який летів до Ірану, знайшли ящики з комплектуючими для ракетного комплексу "Фагот". Цією історією займалося СБУ, але чим справа закінчилася, невідомо.

Ти ще не читаєш наш Telegram ? А дарма! підписуйся

Новости