Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Екскурсія до островів Джеймса Бонда

15 лютого 2015 р 19:00 Пхукет - Таїланд Жовтень 2014

Одна з найбільш «розкручених» екскурсій з острова Пхукет не змогла пройти повз мою увагу. Досвід двох попередніх морських екскурсій під час відпочинку в кінці низького сезону підказав, що красотами островів краще милуватися з великого корабля, ніж зі швидкісного човна. Тому я дуже зрадів наявності такого варіанту в вуличному турагентстві. Одна з найбільш «розкручених» екскурсій з острова Пхукет не змогла пройти повз мою увагу

Дружина не склала мені компанію в цій далекій поїздці. Тому довелося шукати інших «фотомоделей» замість неї. «Святе місце не буває порожнім», але про це трохи пізніше. У турагенції, де я купив екскурсію, обіцяли російськомовного гіда. Це підтвердилося на «big boat» - так називався двопалубний катер в термінології продавця екскурсій.

Популярність екскурсії до острова Джеймса Бонда так велика, що на дорозі до порту відправлення раз у раз траплялися покажчики. Останні кілька кілометрів пролягали серед невеликих сіл і посадок каучуконосов - «бразильської гевеї». Мої спроби сфотографувати ростуть прямо біля дороги дерева не увінчалися особливим успіхом через великій швидкості нашого мікроавтобуса.

Посадки гевеї уздовж дороги до порту

Пірс, до якого швартувалися катера, виявився дуже довгим.

Повернення в порт

Вважаю, що це пов'язано з припливно-відпливними явищами. Будинки в селі біля в'їзду на пірс були на високих палях. Як нам розповів супроводжував групу російськомовних туристів веселий хлопець на ім'я Антон, перепад рівня моря між припливом і відливом досягає максимально трьох метрів.

Нашу маленьку групу привезли в числі перших. І я зміг скористатися цією перевагою, щоб зайняти на верхній палубі катера найбільш вигідне для огляду місце. Розташувавшись на носі, я з цікавістю спостерігав під'їжджають туристів, яким судилося скласти мені компанію в сьогоднішньому морській подорожі.

Дві пари молодих людей розташувалися поруч зі мною. Судячи з їх експресивному розмови і моїм уявленням про європейських мовах, хлопці були італійцями. На моє запитання, чому вони - жителі південної країни, відпочивають в Таїланді, відповіли, що в Італії вже досить прохолодно. Потім на сусідній лавці влаштувалися дві дуже ефектні брюнетки з хлопчиною років десяти.

Я не втримався поцікавитися, звідки прибули ці прекрасно розмовляє англійською мовою пані. Вони здивували мене тим, що зараз вони - жителі Німеччини. Але їхні батьки приїхали з Ірану, тому, вони зовсім не «біляві красуні», як можна було б очікувати.

Поступово катер заповнився туристами, і ми відчалили. Наші російсько- та англомовні групи розділилися на верхній палубі на кормову і носову. З'явився з останньою групою російськомовних туристів супроводжує Антон запросив всіх, бажаючих послухати програму дня на рідній мові, розташуватися в кормовій частині палуби.

Повісивши для загального огляду велику карту затоки і його околиць, Антон показав на ній маршрут сьогоднішньої екскурсії.

Карта мандрівок по затоці Phang nga

Запропонував приготувати фотокамери для зйомки численних островів по шляху до головної мети нашої подорожі. І заодно розкрив очі на те, що правильніше називати цю мету «острова Джеймса Бонда», а не «острів Джеймса Бонда».

Справа в тому, що в безпосередній близькості один від одного розташована знаменита скеля «цвях» і острів Koh Tapu, на який висаджують туристів. І весь світ обійшли фотографії незвичайної скелі через її екзотичної форми перевернутого конуса. У тайській мові її назву можна перекласти і як «цвях». Коротка історія цих місць, точніше появи сучасної назви пов'язана з кінозйомки одній із серій про Джеймса Бонда.

Сталося це в сімдесятих роках минулого століття і з тих пір ці маленькі острови придбали славу туристичної Мекки. Але крім відвідування цих островів нам сьогодні треба було покататися на надувних байдарках, висадитися на безлюдний острів для проходу крізь грот, в прилив приховуваний водою. І просто купуватися близько іншого безлюдного острова.

А поки ми йшли поблизу одного з островів, зарослого мангровими деревами.

Мангровий ліс під час припливу

Зараз був час припливу, і виднілися тільки верхівки коренів цих дивовижних рослин. Як я неодноразово читав, пробратися крізь зарості мангров дуже складно, точніше, без гострого мачете, мабуть, неможливо. Але розповіді - розповідями, а побачити на власні очі це хитросплетіння рослинності мені довелося вперше.

Прямо по курсу відкривалося безліч островів, що стоять невеликими групами і поодинці. Яскраве сонце дозволило не тільки зайнятися Фотозйомка цієї екзотики, а й приймати сонячні ванни, ніж та зайнялися юні леді.

краси природи

Я ж невтомно ловив в поле зору фотоапарата все нові види, один красивіше іншого.

Острови затоки Phang nga

Островів незвичайної форми було стільки багато, що я не зміг вибрати кращі фотографії.

казковий велетень

стовп велетень

Гід не став особливо втомлювати нас інструктажем, але охоче відповідав на питання. Побачивши мої ласти, відразу попередив, що вода затоки каламутна через велику кількість річок, що впадають в нього.

Довелося виключити з моєї програми на сьогодні знайомство з підводним світом. Все ж ласти в нагоді під час купання в останньому пункті екскурсії. Так як наш катер зупинився в добрій сотні метрів від піщаного пляжу острова, у якого ми купалися, легше було досягти берег зі звичними мені ластами.

Незадовго до прибуття до островів Джеймса Бонда мою увагу привернула «плавуча село». Кілька споруд на понтонах, які умовно можна було назвати хатинами, були закріплені на канатних розтяжках поблизу острова. Судячи з снастей, які лежали на найближчому до нас понтоні, ці плавучі сараї могли використовуватися місцевими жителями, що промишляють рибальством і вирощуванням перлів.

Морська плавуча село

Гід щось розповів про морських циган, що живуть в плавучих селах, але я особливо не вникав в його пояснення. Мою увагу було прикуто до наближається місця скупчення човнів перед островом, на якому явно проглядалось багато людей. Через невелику коси, що з'єднує дві скелясті височини, проглядала самотня скеля - ми наближалися до островів Джеймса Бонда.

Сувенірні ряди з видом на екзотику

У самого острова Koh Tapu простір для швартування катерів відсутня. І для висадки на острів ми мали пересісти на човен-човник. Наш катер зупинився на невеликій відстані від острова і одна з численних човнів-шатлів, які стояли на рейді, пришвартувався до катера.

Пересадка в човен-шаттл біля острова Koh Tapu

Доставка нашої групи на берег пройшла швидко і організовано. Варто було останнім туристу зійти на берег, як човен-шаттл тут же відчалив, поступившись місцем наступної. Антон попросив всю групу запам'ятати доставила нас човен і рівно в призначений час зібратися біля причалу. Жартома сповістив про те, що запізнилися доведеться залишитися на островах і заробляти на життя торгівлею сувенірами.

Або чим-небудь з інших нечисленних занять морських циган, які становлять більшість місцевих жителів. Жарти-жартами, але інтенсивність руху човнів-човників і натовпи туристів на невеликому просторі коси наводили на думку про необхідність уважно стежити за часом. На фотографування і огляд нечисленних пам'яток культового місця нам відвели трохи менше години - цілком достатньо на мій погляд.

Попутно Антон звернув нашу увагу на невелику щілину між скель. Він розповів історію цих скель, званих «back to back» або в російській варіанті «спина до спини». Дуже багато років тому природний катаклізм розколов скелю так, що утворилися дві паралельні один одному поверхні, розділені невеликим простором.

Скелі "Спина до спини"

Поступово ці скелі зближувалися, поки не утворили те, що ми могли бачити зараз. Не знаю, наскільки відповідає істині геологічна історія цього утворення, але виглядає природна композиція дуже ефектно. А в основі однієї з скель невелика печера, цілком досяжна для відвідування.

Дно печери виглядало дуже незвично - маленькі кратери, що нагадали мені знамениті травертини Памуккале в Туреччині.

Мінітравертіни печери острова Тапу

«Туристичне населення» печери було настільки щільним, що мені вистачило кількох хвилин на фотографування, щоб швидше ретируватися на відкритий простір.

Велика частина відкритого простору було зайнято торговими рядами з сувенірами, переважно морської тематики.

Базарна площа Ко Тапу

Мій недосвідчений погляд вразила велика кількість виробів з перлів різних відтінків і кольорів, включаючи чорний. Я, звичайно, не втримався, і, поторгувавшись, накупив про запас сувенірів за відносно невисокою ціною.

Далі мої стопи рушили до вибору точок зйомки головної визначної пам'ятки - скелі «цвях». Скала була дуже добре видно зі всієї північної частини перемички між височинами острова, т. К. Відстань до неї становило метрів сорок.

Вид на скелю "Гвоздь" зі стежки

І весь простір перемички, включаючи невелику стежку, що веде на піднесення зліва, було заповнене такими ж, як і я фотографами.

Велика група чи японців, то чи китайців уважно слухала гіда. Їх уважні одухотворені значимістю моменту і місця особи, так оживляли вид на скелю «цвях», що я не втримався від фотографії такої композиції.

Японська делегація в культовому місці

Боязнь залишитися в компанії морських циган, які торгують сувенірами навічно, вигнала мене ближче до причалу. В очікуванні «нашої» човни-шаттла я побачив ще одне «іменне» заклад - кав'ярню імені Джеймса Бонда.

знаменита кав'ярня

Але відсутність явновираженной любові до цього напою не штовхається мене до лав його прихильників, спраглих особливого кави.

Все моє увага була прикута до нашого гіда Антону. Його високий зріст дозволяв легко відстежувати місце збору нашої групи. І як тільки подчаліл наш шаттл, я поспішив зайняти місце біля борту, щоб зробити останні знімки цього чудового місця.

Човен-шаттл на підході до Koh Tapu

Попереду нас чекало дві важливі події - обід і катання на байдарках. Звичайно, друга подія було цікавіше, ніж стало вже звичним рясне частування, типове для всіх екскурсій, на яких я побував в Таїланді.

Надувні байдарки лежали стопою на нижній палубі, і я з цікавістю спостерігав їх «пожвавлення» за допомогою насоса. Тепер, коли я побачив загальна кількість байдарок, мені стала зрозуміла досить значна чисельність екіпажу катера. У міру готовності човна, її спускали на воду, і черговий матрос займав місце на кормі в якості весляра.

Візники чекають пасажирів

Коли всі човни були спущені на воду, почалося формування команд пасажирами. Природно, воно було чисто добровільна. І більша частина туристів були парами, що дозволяло укомплектувати кожен човен двома пасажирами. Надати човен одному пасажиру було б занадто жирно.

Я опинився в «одиночному» меншості через відсутність зі мною в цій екскурсії дружини. Але тут допоміг випадок - на кормі нашого катера самотньо стояла, сумно дивлячись на що відходять укомплектовані пасажирами байдарки, симпатична дівчина. Всім своїм виглядом (і готовим до водного подорожі купальником) вона показувала, що теж хоче покататися. Як не згадати стару пісню «все дівчата з хлопцями, тільки я одна».

Я поцікавився у неї, чи дозволить вона мені скласти їй компанію. І її обличчя тут же освітила усмішка згоди. Ми не стали втрачати час і наш «візник», який назвався Хасаном прийняв нас на борт свого плавзасобу. Тетяна, так звали мою напарницю по екіпажу, люб'язно надала мені право сісти на переднє місце. Це давало мені великий огляд при фотографуванні. Довіряючи майстерності Хасана і тихій погоді, я взяв фотоапарат з собою.

Перший раунд (а всього їх намічалося два - до і після обіду) катання передбачав захід у замкнуту лагуну.

Все під склепіння однієї печери

Прохід в неї йшов через природний тунель, ширини якого ледь вистачало для того, щоб розминулися дві байдарки. Стіни тунелю з шорсткого каменю аж ніяк не манили потертися про них. Думаю, що під час припливу ми не змогли б протиснутися в лагуну.

Вхід в замкнуту лагуну

У самій лагуні було стільки човнів, що доводилося весь час штовхатися бортами з іншими байдарками. А вже для розвороту на вихід треба було все мистецтво нашого керманича.

Після виходу з лагуни Хасан покатав нас трохи по відкритій воді, а потім вказав на ледь виднівся просвіт трикутної форми в великій скелі.

Нам сюди належить пролізти

І сказав, що ми зуміємо протиснутися в нього, якщо сховаємо виступаючі частини тіла. Навколо скелі була відкрита вода, щоб спокійно підійти до нашого катера, де вже був готовий обід.

Але останнім розвага перед обідом, на думку Хасана не повинно було зіпсувати апетит. Мені взагалі важко зіпсувати що-небудь апетит. А ось подряпати обличчя шорсткими краями проходу під скелею цілком світило. Щоб уникнути цього довелося не зовсім по джентльменськи відкинутися головою на коліна моєї напарниці по водній прогулянці.

Як надійшла Тетяна з Хасаном, я не спостерігав, так як буквально в декількох сантиметрах над моїм обличчям пропливли шорсткі камені. Але, судячи з усього, спосіб впорскування адреналіну в кров пасажирів без «псування ввіреного майна» був відпрацьований нашим «візником» до дрібниць. Тетяна стійко витримала це «пролезание в вушко голки». І, найголовніше, мій фотоапарат теж не постраждав.

Після обіду нам оголосили, що бажаючі можуть продовжити катання на байдарках. І на цей раз - знову з пригодами, які нам забезпечить відлив в найнижчій точці. Ще на самому початку сьогоднішньої екскурсії він розповідав про те, що в наші плани входить відвідування наскрізний печери, затоплюється під час припливу.

Вхід в печеру під час відливу

А зараз було саме час пройти наскрізь це природне утворення. Правда, зовсім по сухому не виходило, по дну печери-тунелю струменів маленький струмочок. Довжина печери була достатньою для того, щоб ми йшли в повній темряві, освітлюваної лише ліхтарем, завбачливо взятими кимось. Але ... ліхтар - один на всіх, а нас - натовп. Мене від шишок врятував мій відносно невелике зростання.

Тунель під горою під час відливу

З печери ми потрапили в замкнуту галявину діаметром близько сотні метрів. Вид вертикально піднімаються скель, екзотична рослинність - мангрові дерева з оголеними під час відливу корінням - все це дуже нагадувало ілюстрації до роману Жюля Верна «Загублений світ».

Нас супроводжував Хасан, йому дуже сподобалася моя скромна напарниця по водній прогулянці Тетяна. Він умовив її на спільний фотознімок, який, правда, потім дістався тільки їй на пам'ять про це дивовижне місце. Стрункість моєї попутниці настільки гармоніювала з незвичайним видом мангрових дерев, що я запропонував їй другу фотосесію - на коренях мангров.

Фото на коренях мангров

Дорога назад через наскрізну печеру до моря здався простіше, так як я запам'ятав найнебезпечніші місця. На невеликому піщаному пляжі нас очікували чотириногі мешканці острова - кілька мавп. Думаю, що їх привернуло не тільки цікавість, але і бажання отримати їжу у людей. Мене не приваблювало їх суспільство, тому я фотографував картину знайомства туристів з «місцевими жителями» здалеку.

На цьому прогулянки на байдарках закінчувалися. Остання зупинка нашого прогулянкового катера біля чергового острова (назви всіх островів, крім Ко Тапу - імені Джеймса Бонда, пройшли повз мої вуха) була на півгодинне купання. До берега трохи менше сотні метрів. Я вирішив, що негоже залишати ласти без діла і поплавав уздовж острова в них.

Чогось несподіваного у острова не виявив - досить великий пісок, поїдені ерозією камені і тепла, досить каламутна вода. Несподіванка з'явилася, коли ми вирушили до причалу. До цього моменту я не помічав будь-яких птахів у островів. А тут за кормою почув пташиний гамір, найбільше нагадував крики чайок.

Виявляється, команда нашого катера стала викидати в воду залишки їжі. І на халявну поживу злетілися птахи, розміром і формою на зразок звичних моєму оку морських чайок. Але забарвлення цих птахів - коричневий, не вписувався в мої уявлення про ці жителів усіх морів. Мої пізнання в орнітології украй мізерні. Тому я просто намагався зловити в об'єктив швидко пересуваються птахів.

повітряний ескорт

На цьому моя остання екскурсія в Таїланді закінчувалася. Шлях до причалу, від якого відходив наш катер, виявився набагато коротше, ніж до острова Ко Тапу. Маршрут нашого водного подорожі нагадував трикутник, найдовша частина якого припала на першу його частину.

Новости