Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Великий каньйон Криму. Опис, походження каньйону, історія відкриття Великого каньйону Криму

  1. Великий каньйон Криму ЩО ТАКЕ каньйон Каньйонами називаються глибокі ущелини з обривистими схилами,...
  2. Маршрути: гори - море
  3. Легендарна Трідцятка, маршрут

Великий каньйон Криму

ЩО ТАКЕ каньйон

Каньйонами називаються глибокі ущелини з обривистими схилами, проточенние бурхливими гірськими річками. Мировою популярністю користується Великий каньйон річки Колорадо в штаті Арізона, висота обривів якого досягає двох кілометрів. Опис цього каньйону, вважає американцями одним з "чудес світу", можна знайти в будь-якому підручнику геології.

Багато каньйонів є і в Росії. При поверхневому ознайомленні Кримський каньйон усть річки, про який йтиметься, цілком заслуговує цієї назви: він являє собою глибоку вузьку розколину довжиною близько трьох кілометрів і глибиною понад 300 метрів, причому стіни його, утворені скелями сірого вапняку юрського віку, місцями абсолютно прямовисні. Ми побачимо, проте, в подальшому, що при утворенні каньйону проточуємо сила річки грала порівняно невелику роль, і Кримський каньйон є типовою скидний розпадиною. Це, однак, анітрохи не зменшує його інтересу і привабливості для туристів і краєзнавців і не заважає йому залишатися вельми ефектною частиною ландшафту.

ЯК БУЛО ВІДКРИТО КАНЬЙОН

Кримський каньйон довго вислизав від уваги туристів і навіть вчених. У дореволюційний час організація масового туризму в Криму в основному знаходилася в руках Кримсько-Кавказького гірського клубу і приватних підприємців, які відправляли з Ялти традиційні екскурсії на Ай-Петрі, на водоспад Учан-Су, в Козмо-Даміанівському монастир і т.д. Групи туристів здійснювали самостійні сходження на вершини Чатир-Дага, проникали в Чатирдагська і Скельской печери, ночували в середньовічних руїнах стрімчастого Мангупа. Але ніде - ні в нарисах, ні в путівниках того часу немає ні слова про Кримському каньйоні.

Єдине зауваження ми знаходимо лише в путівнику по Криму, з'явився незадовго до першої світової війни. Але там сказано лише, що на шляху з Ай-Петрі в Бахчисарай на одному з поворотів шосе зустрічається "... цікаве гірську ущелину" Каньйон ". Разом з тим не можна не визнати, що каньйон, звичайно був добре відомий топографам і картографам; на офіційних картах Криму - пятівёрстка і одновёрстка (з горизонталями) - каньйон завдано цілком точно і чітко.

Що стосується наукової літератури, то єдине відоме опис каньйону минаходім в статті ялтинського ботаніка І.В.Ванькова, вміщеній в "Працях Петербурзького Товариства дослідників природи". Ваньков побував в каньйоні п'ять разів в пошуках рідкісних видів папороті, зборами якого він займався.

Влітку я подорожував по яйлі зі своїм другом, астрономом Сімеїзькій обсерваторії В.А.Альбіцкім, нині покійним. Побувавши в б. [Ившем] Юсуповському мисливському заповіднику, ми спустилися в Соколине і, відпочивши трохи, почали підйом на високий, давно цікавило мене масив Бойко, на західному схилі якого розкинулося с.Соколіное.

Пересуваючись вперед, ми втратили потрібний напрямок і з настанням темряви змушені були заночувати в вкрай незручному місці, на краю водойми. Прокинувшись вранці, ми переконалися, що ночували майже поруч зі стежкою.

Облазивши масив Бойко, скельна поверхня якого нічим не відрізнялася від яйли, форпостом якої він є, ми вирішили йти прямо на Ай-Петрі.

Вийшло, однак, так, що на Ай-Петрі ми потрапили лише пізно ввечері. Прокрокував з півгодини, ми раптом опинилися на краю бездонної розколини, що простягнулася паралельно яйлі.

Заглянувши з завмиранням серця в перегородила нам шлях безодню, ми побачили, що на дні її тече річка. Протилежний край розколини був також абсолютно отвесен, як той, на якому ми стояли. За прямим відстані до нього було не більше 200-250 метрів. Через що розділяє нас безодню зі свистом проносилися Східноєвропейський стрижі.

- Так, близький лікоть, а не вкусиш! - філософськи сказав мій супутник. - Нічого не поробиш, треба обходити цю прокляту щілину або шукати перехід через неї.

Ми пішли вздовж каньйону по стежці, взявши напрямок на Бахчисарайське шосе. Ніякого переходу ми, зрозуміло, не знайшли і піднялися на яйлу по скорочень Бахчисарайського шосе.

Прийшовши вже пізно ввечері на Ай-Петрі, ми заночували у спостерігача метеорологічної станції К.Ф.Левандовского. Звичайно, ми розповіли йому про наше відкриття.

- Ви, мабуть, натрапили на ущелину, про який мені багато розповідав покійний Ваньков. Він бував там кілька разів і навіть пробрався по дну ущелини. Ось відчайдушний була людина! Я завжди говорив, що йому не зносити голови. Так воно і сталося! Уявіть собі, він вирішив відвідати мене взимку і, піднявшись з Ялти на яйлу, був застигнутий під вечір страшної хуртовиною. Чи довго він блукав по яйлі, я не знаю, але вранці, коли хуртовина вщухла, я знайшов заклякла труп його за сотню кроків від мого будинку.

Влітку я зробив ряд екскурсій в каньйон разом з ботаніками Є.В.Вульф і С.А.Дзевановскім і геологом М.М.Решёткіним. Ми досить докладно досліджували каньйон.

Обравши своєю стоянкою екскурсійну базу в Соколиному, ми пройшли по всьому правому березі каньйону, спустилися вглиб його, побували на мисі Трапіс і в Коров'ячої печері, за допомогою анероїда приблизно визначили висоти, зробили кілька фотознімків. В кінці літа я знову відвідав каньйон з В.А.Альбіцкім і багато фотографував. Зібраний матеріал дозволив мені взимку 1924 років виступити в Москві на засіданні географічної секції Московського товариства випробувачів природи з доповіддю, багато ілюстрованим діапозитивами, і опублікувати в журналі "Землезнавство" статтю під заголовком "Великий каньйон Криму". І стаття, і доповідь пробудили великий інтерес серед географів і туристів. Влітку до мене в Сімферополь з'явився співробітник відділу охорони природи при Главнауке і попросив дати йому вказівки для виробництва в каньйоні кінозйомок. Я погодився супроводжувати експедицію, до складу якої крім мене, увійшов також сімферопольський краєзнавець С.І.Забнін. Знятий фільм у свій час з успіхом демонструвався в усіх кінотеатрах Радянського Союзу в ландшафтній серії. На жаль, оригінал фільму згорів під час пожежі кінофабрики.

Але каньйон вже став надзвичайно популярний серед кримських екскурсоводів та туристів.

ЯК ПОТРАПИТИ В КАНЬЙОН

Потрапити в каньйон можна з різних сторін. Дуже легко проникнути в верхів'я каньйону з с. Ключового. Йдучи з боку Ай-Петрі, треба на п'ятому кілометрі згорнути з Бахчисарайського шосе вправо і, взявши по яйлі напрямок на СВ, йти так, щоб через 2,5 кілометра з лівої руки виявився високий червонуватий скеля. Зручна, нині, втім, сильно заросла стежка через кілометр призводить до лівого відгалуження верхів'їв каньйону.

Найлегше в каньйон потрапити з боку с. Соколиного. Пройшовши по Бахчисарайському шосе 6 км, треба зійти з шосе вліво і вниз і знайти в густих заростях заплави стежку, що йде вгору по схилу масиву Бойко. Ця стежка незабаром приведе на широку стежку, що йде схилом Бойко по горизонталі. Якщо піти по стежці вліво, можна прийти в Соколине, якщо взяти вправо - потрапиш в гирлі каньйону, до броду.

Звідси можна почати ознайомлення з каньйоном двояким шляхом: або підіймаючись по його руслу, або піднявшись на його правий край і дотримуючись їх до верхів'їв.

Особисто я рекомендую другий варіант: спочатку пройти каньйон по верху, а потім, спустившись в його русло в верхів'ях, рухатися по дну до згаданого вище броду. Необхідну стежку знайти дуже важко; не доходячи 250 м до броду, біля великого береста з позначкою, вона відразу ж бере круто вгору; піднявшись, вона виводить на стежку, що йде правим берегом каньйону, густим ліском на деякій відстані від краю. Приблизно через 1,5 км стежка перетинає великий яр, спадаючий з півночі, зі схилів Бойко. Минаючи майже рівну площадку на правому схилі яру, дорога перетинає його петлею і починає підніматися по його лівому схилу, місцями сильно заболоченому. Незабаром вона підходить до групи густолисті буків, в тіні яких струмує студений джерело Горіховий, майже пересихає влітку.

Піднімаючись від джерела і вибираючи праві стежки виходиш на більшу стежку, яка підіймається на піднесений правий берег каньйону. Спереду і справа видно кілька піднесена майданчик, що вінчає перший з стрімких скель правого берега, який я назвав Сторожовим. Це один з важливих панорамних пунктів, на який обов'язково треба потрапити, зійшовши зі стежки вправо. Вид, який відкривається звідси, винагороджує туриста за всі труднощі підйому.

Справа, на захід, розстеляється неосяжне море зелені, підкочує під саму підставу скелі.

Внизу, в страшній глибині, бурою стрічкою звивається річка, шум якої смутно доноситься з безодні. Лісистий схил протилежного берега лежить помітно нижче Сторожового скелі і раптом відразу обривається 300-метровим схилом.

Каньонообразнимі ущелині річки, що йде вліво, має вигляд гігантської розколини між двома вертикальними стінами сірого мармуроподібного вапняку. Обрив протилежного берега абсолютно отвесен і, природно, позбавлений рослинності. На уступах правого берега якимось незбагненним чином вкоренилися досить великі кримські сосни.

Кілька лівіше, на протилежному березі, звертає на себе увагу видатний мис, увінчаний шапкою зелені; на краю його чітко вимальовуються зонтикоподібне розпластані силуети кримських сосен - ми назвали його Сосновим скелею, і він, як ми побачимо, теж є важливим панорамним пунктом. Насолодившись видом, що відкривається з Сторожового скелі, і знову зійшовши на стежку, мандрівник йде далі, весь час досить близько від краю ущелини, так що відвідування всіх інших круч правого берега не становить труднощів.

Згаданий вище Сосновий скеля лівого берега лежить якраз навпроти скелі № 2, безпосередньо наступного за Сторожовим, так що найменші деталі його стрімкого обриву можуть бути розглянуті на відстані якихось 250 метрів. Далі дорога йде майже горизонтально, лише з легким підйомом. Вона знову вступає r густий ліс, що приховує край ущелини.

Але ось на рівні скелі Четвертого прохолодний лісової сутінки раптово змінюється простором вітряної широкої луки. Влітку 1952 роки ми зустріли на цій болонню кілька косарів, які поверталися з косовиці в Соколине.

Кроків за двісті вниз по схилу від підніжжя є хороший джерело; високий П'ятий скеля є одним з найбільш зручних пунктів, звідки можна скласти собі цілісне уявлення про каньйоні, видимому на всю його 3-кілометрову довжину. На заході перспективний вид каньйону замикається зеленою стіною лісистого хребта. Із зелені цього хребта виступають поставлені на голову шари юрського вапняку, що утворюють високу вершину Жовтої скелі, що нависає над ущелиною Орлиного зальоту.

Цілком очевидно, що ущелині річки, що тече з заходу на схід, тектонічно є прямим продовженням русла інший річки, що тече в протилежному напрямку. Характерний тригранний скеля, Гострий скеля, що відхилився від масиву, стоїть в одному ряду з кручами правого берега каньйону. Рельєфно виступає також незвичайна звивистість русла річки від того, що від стін каньйону відходять величезні контрофорсов, схожі на шпангоути якогось споруджуваного корабля-гіганта. Кожному "шпангоуту" правого берега відповідає виїмка лівого і назад.

Всі видатні миси і кручі каньйону - не що інше, як гострі вершини цих шпангоутів-ребер, абсолютно прямовисних і, тим не менш, дають притулок невибагливим кримським сосен, які примудряються вкорінюватися в їх щілинах. Річка весь час звивається між цими ребрами. З П'ятого скелі видно, що каньйон в цьому місці найбільш вузький, а на дні стіни відстоять один від одного на 2-3 метра. Береги річки фактично відсутні. Русло річки в цьому місці - жолоб, проточенной у вапняку.

Третя пам'ятка цього району-наявність тут чудовою Коров'ячої печери.

Обидва останні мису - Четвертий і П'ятий - розділені проміжком в якихось 200 м. Мис Четвертий, якщо розглядати його з П'ятого, видається гігантським ступінчастим ребром, що піднімається з глибини; верхня ступінь його складена з декількох косих шарів червоного вапняку.

На його бурою розлініяної стіні зяє глибока чорна діра Коров'ячої печери. Досить зручна стежка, що лякає, проте, близьким сусідством прірви, проходить вправо по карнизу скелястого обриву і дозволяє пробратися до зарослої низькорослими деревцями і кущами майданчики, на яку виходить отвір цієї печери. У спекотні дні або негода пастухи заганяли в печеру худобу, який пасли на яйлі.

Середина печери являє собою як би кам'яний мішок, що відкривається в бік каньйону широкою горловиною. Ймовірно, печера ця - еолового походження, тобто утворилася під дією атмосферних агентів. Вона є надзвичайно зручним місцем для ночівлі. Багаття, розташований біля входу буде добре гріти всю ніч. Правда, спочатку вразливому людині буде важко заснути від свідомості незвичайності сну в якийсь моторошної дірі, видовбаної, подібно гнізда берегової ластівки, в прямовисній стіні.

З непрохідною лісової гущавини на протилежному березі каньйону перед заходом сонця часом доноситься дивне "гавкання" косуль, яких за останні роки багато розвелося в Кримських горах.

Урочиста тиша, що наступає після заходу, переривається нічними звуками настільки ж незвичайного характеру, як і вся навколишня обстановка: льодовим душу гуркотом обвалів, часом обрушуються в безодню з стрімких стін каньйону, і тужливі криками сов-неяситей, багаторазово повтореними дивовижним відлунням стрімких стін. По суті, вузьке розширюється в виходу ущелині представляє собою рупор колосальної величини, і звук, що виник в будь-якому частини, передається на всю трикілометрову довжину.

Часом серед напруженої тиші чітко лунає сигнал автомобіля на далекому шосе, нагадуючи про те, що в якихось чотири кілометри від цього воістину троглодітского усамітнення проходить культурна артерія, по якій щодня йдуть сотні людей, які не підозрюють про дикому велич сусідній місцевості.

Коли сходить місяць і потоплений було в темряві грізна картина знову потроху вимальовується в примарному місячному сяйві, нічна тиша робиться ще більш глухий. Переночувавши хоч раз в печері, починаєш розуміти, чому ущелині в минулому вселяло забобонний жах околишньому населенню.

Коров'яча печера лежить в самих верхів'ях каньйону, де легко перейти з його правого берега на лівий, йдучи по сильно пересіченій і цікавою місцевості. Каньйон, що має в загальному напрямок із заходу на схід, в своєму верхів'ї вилкоподібний розгалужується. Правий його розвилок спочатку спрямований на південний захід, а потім вже, втративши характер каньйону і ставши простий балкою, - на Юзю; лівий розвилок загортає до нього майже під прямим кутом на ПС і поступово переходить у велику улоговину, вросло в Ай-Петрінську яйлу. Обидва ці розвилка розділені крутим і утесістих мисом Трапіс (ймовірно, від грецького "трапеза" -стіл).

Слід зазначити, що на вершині масиву Бойко досі збереглися залишки поселення. Втім, Трапіс набагато більш нагадує форштевень гігантського корабля, ніж стіл; щоб потрапити на Трапіс, треба від згаданої вище лучки йти досить широкою стежкою, повз двох джерел, до перетину з безводний балкою, за якою сочився струмочок теплою води, цілком виправдовує назву балки. Далі треба звернути праворуч і йти спочатку правим, потім лівим її схилом. Спустившись в досить глибоку улоговину, треба залишити безводний балку, яка, змінивши напрямок і ставши обривистій, безпосередньо переходить в русло каньйону.

Вибравшись з балки і пройшовши кілька сот кроків, треба звернути праворуч, по стежці, що круто піднімаються на мис Трапіс. Залишена стежка буде вести до с. Ключовому.

Перевал мису Трапіс не дуже високий - не більше 40 м; піднявшись на нього, треба взяти круто вправо і йти полянами, уздовж залишків тинів, до самому краї видатного форштевня мису Трапіс.

Вид, що відкривається звідси, грандіозний і надзвичайний. Все ложе каньйону, перерізане гігантськими ребрами мисів, лежить, як на долоні; здається, ніби якийсь велетень гігантським мечем розсік товщу мармуровидних вапняків і утнув масив Бойко від Ай-Петринської яйли. Особливо добре видно ложе розвилки каньйону, над яким нависає Трапіс.

У просвітах густій ​​зелені можна розгледіти багато Ісполінови або ерозійних "котлів", видовбаних рікою. Поряд з мисами Сторожовим, П'ятим і Сосновим, Трапіс належить до числа найбільш важливих панорамних пунктів каньйону.

Спуск з мису Трапіс в глибінь Розвилка треба почінаті з тієї ж самой перевальних стежки, якові ми залиша, прямуючі на "форштевень" Трапіса. Стежка круто спускається вниз кострубато ліском и Незабаром набуває характеру добре верхової дороги. Вона досить швидко спускається на дно розвилки каньйону і негайно ж переходить на його лівий берег. Отже, покинувши русло каньйону у броду, ми знову спустилися в нього, але вже при відстані між двома бродами в 3 кілометри.

Брод - найкраще місце, звідки можна проникнути в глиб каньйону, без чого, зрозуміло, не можна скласти собі про нього вичерпного уявлення. Однак, перш ніж дати опис спуску по дну каньйону, необхідно приділити належну увагу і його лівому березі, де теж є кілька важливих панорамних пунктів.

Підйом з розвилки йде серед розріджені порубками букового лісу і дуже неважкий. На підйомі зустрічається джерело, в якому, однак, до кінця літа не завжди є вода. На край лівого берега стежка йде дуже близько від обриву.

Треба всіляко уникати стежинок, що йдуть вліво, бо вони можуть завести на Ай-Петрінську яйлу. Перейшовши в улоговині, стежка забирає трохи вгору і скоро приймає характер рівною, широкою, сильно заросла алеї, прорізуються густий молодняк. Треба пройти по ній з півкілометра, а потім, минувши дрібну балочку, взяти вправо, щоб лісом, без дороги, спуститися до краю ущелини, на згадуваний вище Сосновий скеля. Він лежить майже навпроти Другого скелі правого берега. На вершині мису є рівний майданчик, вельми придатна для привалів і навіть ночівлі. Мис Сосновий є одним з важливих панорамних пунктів каньйону.

Навпаки і кілька вправо тягнеться розлініяна червона скеля печерного обриву (Четвертий скеля). Високий Сторожовий скеля височіє кілька зліва. Відстань до протилежного берега не більше 250 метрів. Якщо, дотримуючись за чагарники, підійти до самого краю обриву, за яким зростає кілька розпластаних сосен, видали відзначають мис, то дно каньйону виявляється на недосяжній глибині прямо по лінії схилу. Кинутий камінь летить вниз 8 секунд - значить, глибина каньйону тут 320 м.

Я ніколи не забуду враження, яке на мене справив вид, що відкрився з Соснового скелі, куди я потрапив на початку травня, спустившись з Ай-Петрі: ліс відзначався молодий, щойно розпустилася листям, галявини рясніли весняними квітами - примулами, півоніями. Повітря було насичене мелодійним кування зозуль, яке лунало звідусіль. Тим гостріше було враження, вироблене суворої зяючою щілиною каньйону, рассекшую зелену груди гір. На його дні, звідки доносився гуркіт весняного потоку, дерева ще не розпустилися - там різко виділялася зелень тіссов, місцями абсолютно приховують русло.

Панорамою з Соснового мису можна закінчити побіжне ознайомлення з лівим берегом каньйону.

УЗВІЗ по каньйону

Шлях по дну каньйону буде підніматися, якщо йти від урочища, і спускатися, якщо йти від броду. Другий варіант видається більш зручним і легше здійсненним. І все ж для пересування на найбільш складних ділянках дороги слід захопити з собою міцну мотузку довжиною метрів в 20.

Перші кілька сот кроків спуску від броду не уявляють ще нічого важкого - стіни ущелини пологи і покриті рясною рослинністю (мохами, папороттю, плющем, темною хвоєю тіссов).

У зелених сутінках ущелини, куди місцями зовсім не проникає сонце, рослинність запізнюється в своєму розвитку щонайменше на місяць.

Так, 26 квітня тут ще цвіли конвалія, білокопитник, зозулині черевички, тижнів зо три вже відцвілі в Соколової долині. Ботанік І.В. Ваньков, спеціально займався папоротями і орхідеями, знаходив в каньйоні види, вкрай рідкісні в Криму, серед них чудовий папороть сколопендріум, з нерассечённимі листям. Через кілька сотень кроків стіни каньйону починають нависати все грізніше і грізніше, а русло заповнюється велетенськими обточеним водою брилами, що утворюють химерні нагромадження і навіть сходи. Глибокі котли в кам'яному ложі потоку нерідко наповнені бурою від перегною, ніколи не висихає водою. По поверхні її снують тисячі швидких, як ртуть, жучків-вертячек.

Саме русло в кінці літа зазвичай буває абсолютно сухим, тут ще текла вода, правда, дуже тепла (19 ° С) і не свіжа на смак. Скелясті кручі каньйону рясніють западинами, нерідко мають характер досить містких гротів, навіть печер. Безсумнівно, що ці котли і гроти є типовими прикладами так званих "Ісполінови" котлів, які століттями висвердлюють в твердому ложі великими уламками каменю, які приводилися потоками води в обертальний рух. Уламки каменю самі обтачиваются при цьому і стають круглими, гладкими ядрами. Такі брили бачив ботанік І. В.Ваньков, але я особисто не міг знайти каменів-ядер.

Бічні гроти і ніші є досить зручними місцями для привалу. Однак на ночівлю тут не слід розташовуватися, т. К. В каньйоні можливі обвали, та й стікає вночі зі стін ущелини охолоджене повітря заповнює русло нестерпним холодом.

Але продовжимо наш спуск.

Всі крутіше і крутіше нависає з правого боку велетенська стіна мису Трапіс, все темніше і темніше стає ущелині; залишається видимої лише вузька блакитна смужка неба. На кам'яному дні каньйону все частіше і частіше трапляється свіжий щебінь від брил, що зірвалися з вертикальних стін і розбилися. І. В. Ванько був свідком падіння такої брили з півпуда вагою; вона впала кроках в 50 від нього і розлетілася дрібними осколками.

Падіння такої брили - цілком реальна небезпека, якій піддається всякий, що ризикнув пройти дном каньйону. Інша, настільки ж реальна, але набагато менш ймовірна небезпека - бути захопленим в каньйоні сильною зливою, що випадає в його верхів'ях! На щастя, вірогідність обох випадків невелика, бо особисто я не чув ні про один факт нещасть з туристами, які відбулися по дну каньйону.

Минувши мис Трапіс, приблизно під Коров'ячої печерою, ми вступаємо в найстрашнішу тіснину, коли каньйон у свого кам'яного дна звужується в ширину до 2-3 метрів.

Далі русло кілька розширюється, але зате починаються кам'яні пороги, спуск по яким вимагає певної спритності і сміливості.

Саме тут можуть стати в нагоді мотузки, якими можна користуватися, перекинувши їх через який-небудь виступаючий уламок скелі або стовбур дерева, що застряг між брилами. При підйомі по руслу знизу ці пороги є ще більшою перешкодою. Нижче порогів знову з'являються кам'яні ванни - але тепер уже більш місткі, наповнені чистою водою блакитного кольору. У такій ванні приємно скупатися після важкого спуску.

Але русло водостоку в кінці літа все ще буває сухим. Лише неподалік від підніжжя Сторожового мису з'являється вода, тут дуже холодна (і взимку і влітку - 11 ° С). Це і є постійний, ніколи не пересихає витік річки. З цього пункту характер подорожі по дну каньйону змінюється: йти по крижаній воді неможливо, доводиться пробиратися то правим, то лівим берегом русла, тим більше, що каньйон потроху розширюється. У швидкій холодній воді річки: можна наловити чудовою форелі, тут надзвичайно багатою. Нарешті, подорожній знаходить на правому березі добре протоптану стежку, яка, то підіймаючись, то опускаючись, в'ється серед вигнутих дерев ліску і врешті-решт призводить до яблуневого броду. Там, під навісом величезного каменю, є рівний майданчик, придатна для привалу і навіть ночівлі.

Біля броду, як я вже згадував, в річку впадає друга студена річка, Яблунева, спадаюча з лісистого крутого схилу яйли. Тут утворюється свого роду заплава, в усякому разі - рівний майданчик, густо заросла ліщиною, кизилом та дикою яблунею (звідси назва річки). Все тут пройнято своєрідним чарівністю: річка як би відпочиває, вирвавшись на час на свободу з тісних обіймів ущелини; тут об'єднуються води двох річок перед кидком в останню і коротку тіснину, утворену подступившими з обох сторін порівняно невисокими скелями. Відпочиває річка, і все урочище, захищене надрами гір, вабить до відпочинку під покровом густих кущів кизилу і ліщини, під безугавно дзвін двох гірських потоків ... Заслужено відпочиває і турист, якщо він тільки що зробив виснажливий спуск по дну каньйону. Від Яблуневого урочища можна знову повернутися на шосе двома шляхами: або старим, через заплаву р. Соколинка, якої турист прийшов з боку Бахчисараю шосе, або ж новим, взявши від урочища через ліс вгору і кілька вправо; метрів через 50 підйому турист вийде на нижнє коліно шосе.

ПОХОДЖЕННЯ КАНЬЙОНУ

Як я вже говорив, при утворенні каньйону ерозія грала підлеглу роль, і він є, по суті, гігантською розпадиною скидного характеру, відокремила масив Бойко від Ай-Петринської яйли. Уже при побіжному погляді виявляє; я, що правий берег розколини значно вище лівого. Відповідно падіння шарів, приблизно на північ, поверхня лівого берега має скат, спрямований до каньйону; поверхню правого берега також має скат, спрямований від каньйону; це різко виявляється при порівнянні мисів Соснового і Вартового.

При більш уважному розгляді виявляється, що шари однакового петрографічного складу розташовані на правому і лівому відважив каньйону на різній висоті. Тектоніка всієї навколишньої місцевості представляється досить складною. Переважна падіння шарів, складових обступили каньйон масиви і вершини, - на захід.

Приблизно таке ж падіння шарів ми бачимо на мисі Трапіс та інших. На обох берегах шари, як зазначено, падають на північ; на прямовисній стіні правого, - вони хвилеподібно зігнуті і утворюють між мисами Четвертим і П'ятим невелику кормушка. На вершині одного з мисів ми знаходимо майже вертикальні шари.

Русло каньйону в значній мірі доопрацьовано силою потоку, про що свідчать хоча б описані вище котли і ніші на дні ущелини; але приписувати воді таку ж роль в перетворенні ущелини, як це мало місце в типових каньйонах, не можна з таких міркувань: 1) настільки правильно оформлене ущелині могло бути проточили лише за умови повної симетрії падіння шарів на обох берегах; 2) таке глибоку ущелину могло утворитися лише завдяки роботі дуже потужного багатоводного потоку; між тим допустити, що незначна річечка, постійно пересихає у верхній половині свого течії, була раніше багатоводної, заважає її мала довжина і незначність її водозбірної майданчики; незначна місцями ширина її ложа теж не могла б зберегтися при наявності потужного потоку; 3) освіту глибокого каньйону в твердому мармуроподібного вапняку передбачає надзвичайно тривалий процес ерозії, що йде попутно зі зниженням базису цієї останньої; тим часом наш "каньйон" має вигляд порівняно дуже молодого освіти: обриви його берегів за свіжістю зламу цілком нагадують обрив яйли на Південному березі Криму.

Мені здається, що освіта цього скидання теж слід віднести до часу виникнення южнобережского скидання, іншими словами, до проміжку між середнім пліоценом і середнім плейстоценом, ймовірно, ближче до останнього.

Немає нічого неможливого в припущенні, що освіта скидний розколини, що відкололися величезні масиви від Ялтинського плато, збіглося за часом з катастрофою, зануривши південне продовження цього плато в води Чорного моря.

В освіті описаних мною вище "контрофорсов" такі характерні для каньйону, можна бачити вираз сил зчеплення, що проявилися при розриві мас вапняку; контрофорсов ці визначили освіту звивин річки, а не навпаки.

На зв'язок скидний розколини і її продовження - ущелини з великим южнобережскім скиданням-вказує той факт, що обидва ці ущелини паралельні яйлі в проміжку між Ай-Тодора і Саричем, т. Е. Спрямовані з ВСВ на Пд. Ймовірно, не випадково приблизно такий же напрямок має Чорна річка і є її продовженням велика Севастопольська бухта. Як відомо, Чорна річка утворює глибокий каньйон, розрізає юрський масив Опорною скелі. Цілком можливо, що направляють моментом в освіті цього каньйону і тут служив скидання, паралельний березі від мису Сарич до Херсонеса, хоча при виробленні каньйону ерозія, безсумнівно, грала значнішу роль, хоча б тому, що Чорна річка -

НЕ річка Великого каньйону, а велика Байдарська долина, яка є її водозбірної площею, що не яр.

Ця долина зазвичай розглядається як широка улоговина опускання. Якщо продовжити лінію скидання каньйону далі на Пд, на якісь 5 км, то ми знову-таки опинимося в Байдарській улоговині опускання, яка, таким чином, лежить на перетині двох ліній, що грають видну роль в тектоніці не тільки Криму, але і берегів всього Чорного моря. Відомо, що воно утворено двома басейнами - західним і східним, між якими півострів Крим, зокрема його південно-західний край, вклинюється абсолютно так само, як вклинюється півострів Індостан між західним і східним басейнами Індійського океану.

Гірський Крим - не більше, як осколок древнього мезозойського материка, вцілілий між двома проваллями, викроїти з цього материка сучасне Чорне море. Побіжний погляд, кинутий на карту, показує, що скидна розколина Великого каньйону спрямована паралельно березі східній улоговини Чорного моря, долина Чорної річки з її каньйоном - паралельно березі західної його улоговини.

Великий каньйон Криму представляє собою пам'ятник природи різноманітного значення. Його ландшафтні краси нітрохи не поступаються науковому інтересу, який він представляє. Разом з тим, не можна не погодитися, що і туристи, і вчені приділяють каньйону далеко не достатня увага. Правда, після Вітчизняної війни, як і до неї, екскурсія в каньйон була включена в план Соколинських турбази. Але туристи зазвичай обмежуються тим, що проходять по дну каньйону, найчастіше тут же повертаючись на Бахчисарайське шосе, в рідкісних випадках вони піднімаються від броду на Ай-Петрі. Тим часом, бути в каньйоні і не подивитися на нього зверху - з мису Трапіс, П'ятого або Соснового мисів - це значить не побачити каньйону! Висота важко усвідомлюється при погляді знизу вгору.

Пузанов Іван Іванович Зоолог, географ, доктор біологічних наук

Фото гір Криму

Назад в розділ

Турі на Новий рік та Різдво

Активні, пригодницькі, Розважальні, екскурсійні тури по России. Міста Золотого кільця России, Тамбов, Санкт-Петербург, Карелія, Кольській півострів, Калінінград, Брянськ, Великий Новгород, Великий Устюг, Казань, Володимир, Вологда, Орел, Кавказ, Урал, Алтай, Байкал, Сахалін, Камчатка и в інші міста России .

Маршрути: гори - море

Адігея, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійськіх лугів, цілюще Гірське Повітря, абсолютна тиша, снежники в середіні літа, дзюрчання гірськіх струмків и річок, пріголомшліві ландшафти, пісні біля вогнища, дух романтики и пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві Хвилі Чорного моря.

А в кінці маршруту ласкаві Хвилі Чорного моря

Легендарна Трідцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходити через знаменитий Фішт - це один з найграндіознішіх и значущих пам'яток природи России, найбліжчі до Москви Високі гори. Туристи Нічого проходять всі Ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в Притулка.

Новости