Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи веде Кім Чен Ин Північну Корею до "горбачовської перебудови"?

"Укрінформ" розпитав експерта-міжнародника про що відбуваються зараз внутрішніх і зовнішніх північнокорейських процесах і до чого вони можуть призвести

З Києва, за 7 тисяч кілометрів від Пхеньяна (столиці КНДР), ситуація на Корейському півострові бачиться так: напруга помітно зменшилася - періодичні саміти і переговори відіграють велику роль, ніж загрози і провокації. У 2018 року вже відбулися чотири міжкорейські зустрічі на вищому рівні, Кім Чен Ин тричі побував в Китаї, де поспілкувався з Сі Цзіньпіном, держсекретар США Майк Помпео чотири рази приїжджав до Пхеньяна. І це не кажучи про безпрецедентну зустрічі Кім Чен Ина з Дональдом Трампом в Сінгапурі. Очікується, що скоро відбудеться другий саміт лідерів Сполучених Штатів і Північної Кореї. А після переговорів Помпео і Кім Чен Ина 7 жовтня було оголошено, що обидві сторони розраховують на "великий прогрес у вирішенні питань, в яких вкрай зацікавлений весь світ". Буквально пару років тому подібне і уявити було неможливо. Або не так? А ось зовсім "свіжа": Сеул і Пхеньян почали знесення 20 прикордонних постів на укріпленої кордоні між двома країнами. Що ж, з огляду на концентрації подібних новин мимоволі закрадається думка: невже в Північній Кореї починається "відлига", або там все не так просто?

"Укрінформ" звернувся до експерта-міжнароднику Анатолію Максимову, з яким, в форматі питання-відповідь, поговорив про те, що насправді відбувається в міжкорейських процесах і до чого все це призведе, чи правда, що КНДР зараз слід шляхом, який в покійного СРСР називався "горбачовської перебудовою", зокрема, в економіці, ну і, власне, яке практичне значення від ймовірного візиту Папи Франциска в Пхеньян весною 2019-го?

Укрінформ розпитав експерта-міжнародника про що відбуваються зараз внутрішніх і зовнішніх північнокорейських процесах і до чого вони можуть призвести   З Києва, за 7 тисяч кілометрів від Пхеньяна (столиці КНДР), ситуація на Корейському півострові бачиться так: напруга помітно зменшилася - періодичні саміти і переговори відіграють велику роль, ніж загрози і провокації

Лідери Північної і Південної Кореї: Кім Чен Ин і Мун Чже Ін // Фото: Korea Summit Press Pool / Getty Images

Віз, хоч і повільно, обережно, але їде: про міжкорейських процесах і переговорах КНДР з США

Перш за все просимо Анатолія Максимова проаналізувати динаміку міжкорейського процесу, його можливі перспективи.

Максимов: "Зараз відбувається імплементація декларацій в Пханмунджомі і Пхеньяні і військового додатки до останньої. Обидві Кореї зобов'язалися припинити всі ворожі дії і перетворити райони навколо Демілітаризованої Зони (ДМЗ) в мирну територію. Південь припинив пропаганду через свої гучномовці і розкидання листівок. Обидві держави почали відведення техніки від кордону, демонтаж прикордонних постів, а це - частіші зустрічі розділених сімей, розмінування території та інші гуманітарні роботи. Йдеться про залізничних коліях і нових дорогах між двома державами. Головним результатом має стати "зникнення загрози війни на Корейському півострові", тобто підписання мирного договору замість чинного нині перемир'я. Втім, цей процес поки загальмувався через позицію Сполучених Штатів, які повинні бути стороною в підписанні цього документа.

Сеул діє так в надії, що "політика сонячного тепла", яку сповідує Мун Чже Ін допоможе досягти ядерного роззброєння КНДР мирним шляхом. Ця політика передбачає економічне, культурне та інше співробітництво двох Корей, розділених після закінчення Корейської війни в 1953 році. Пхеньян, а краще сказати сам Кім Чен Ин, має свій інтерес - це вихід з міжнародної ізоляції і "продаж" назовні "картинки" про інший, налаштованої на світ КНДР. І йому це вдається. Кім Чен Ин набагато більш медійна персона, ніж його батько, а тим більше - його дід. Ось тільки Кім в КНДР залишиться, а Мун може і піти після однієї каденції, бо вдома його рейтинг падає разом з економікою Південної Кореї ".

Ось тільки Кім в КНДР залишиться, а Мун може і піти після однієї каденції, бо вдома його рейтинг падає разом з економікою Південної Кореї

Лідер КНДР Кім Чен Ин і президент США Дональд Трамп

А як розвивається "дипломатичний діалог" КНДР з сильними світу цього, Сполученими Штатами, то є? - запитуємо у експерта.

Максимов: "Переговори між КНДР і США - тут все набагато складніше. Поки Трамп продовжує "продавати" своєму електорату "велику любов" між ним і Кім Чен Ином після саміту в Сінгапурі, майже всіх, хто нижче президента, Пхеньян ігнорує. Останній приклад - делегація Півночі під керівництвом колишнього шефа військової розвідки Кім Йон Чела просто не приїхала на зустріч з американцями в Пекіні, де повинні були отримати візи, щоб летіти в Нью-Йорк на зустріч з держсекретарем Майком Помпео. Таке ставлення (до речі, до Помпео вже не вперше, не люблять його в Пхеньяні) показує, що переговори майже розвалилися, тому що дві сторони хочуть прямо протилежного: США вимагає повного роззброєння КНДР і повідомлення про всі, відомих і секретних, об'єктах ядерної інфраструктури. Північна Корея же, в свою чергу, спочатку хоче отримати послаблення санкцій і згадане вище мирну угоду. Це те, що Кім має на увазі під "гарантіями безпеки" і "відповідними кроками США". Виходу з цього глухого кута поки не видно. Кім Чен Ин через свої офіційні медіа обіцяє повернутися до ядерних випробувань, якщо переговори зазнають остаточної поразки. Зараз досить видна перспектива, що в 2019 році саме цим процес взаємодії КНДР і адміністрації Дональда Трампа може і закінчитися. Але принаймні ще один саміт між двома лідерами може відбутися на початку нового року. Саміт, на якому Трамп погодиться на часткове закриття під телекамери декількох більше не потрібних КНДР локацій для ракет і оголосить це "великою перемогою". А загроза залишиться ".

А загроза залишиться

На Корейському півострові почалася "перебудова"? І так і ні

Відповідаючи на питання про внутріКНДРовскіх процесах, тобто, чи дійсно країна встала на шлях "перебудови", зокрема, в економіці, Анатолій Максимов стверджує, що поки рано приймати подібні формулювання. З міжнародної ізоляції Північна Корея поступово виходить, економіка потроху розвивається, хоча і не завжди легальними шляхами. Але диктатура на півострові, за його словами, все ще продовжує існувати з усіма її атрибутами.

Максимов: "Ким дійсно прийшов до певної лібералізації економіки своєї вкрай бідної країни. Там дозволений деякий бізнес, стало більше приватних автомобілів, нових ресторанів і відкрилися кілька нових ринків, які держава зараз намагається контролювати. З'явився новий гірськолижний курорт. Правда, це все стосується майже виключно Пхеньяна і тих, кому дозволено жити в ньому. У регіонах за межами столиці, за винятком хіба що туристичного Вонсана, життя залишається на межі виживання: ¼ дітей у віддалених районах країни важать нижче вікової норми, як повідомляє ООН, і недоїдають. З сучасної техніки ті, хто можуть собі дозволити, купують місцеві варіанти мобільних телефонів і кишенькових комп'ютерів. У столиці продовжують будувати нові будинки, незважаючи на різке падіння цін на нерухомість. Фактично, сфера будівництва - чи не єдина, де формально дозволені приватні інвестиції, які взагалі-то залишаються нелегальними. Багаті люди в КНДР (їх називають дончжу) вкладають кошти в будівництво нових будинків і потім продають квартири.

Багаті люди в КНДР (їх називають дончжу) вкладають кошти в будівництво нових будинків і потім продають квартири

Незважаючи на санкції, КНДР продовжує трохи заробляти на, в основному, незаконній торгівлі в обхід обмежень. Хоча, звичайно, обсяги вже не ті, що раніше. За останніми даними, Пхеньян заробив десь 2 мільярди доларів США. Це включало в себе зброю, деякі розробки і технології, вугілля, металургію і бавовна. Імпортує КНДР в основному нафту шляхом перевантаження танкерів у відкритому морі і предмети розкоші з Китаю. За останній рік такий імпорт склав вражаючі 640 мільйонів доларів США. Частина це "забаганки" самого Кіма, його "двору" і подарунки ключовим чиновникам заради їх лояльності. Втім, як показують дані, загальні цифри покупки товарів з Китаю досягають 4 мільярдів за 7 років, які Кім Чен Ин при владі.

Відносно "перебудови" в КНДР, то я б не поспішав про це говорити, тому що диктатура в країні все ще триває: безкарність, зникнення людей, трудові табори і тисячі ув'язнених, насильство, в тому числі сексуальне ... Всі громадяни існують в рамках класової, майже кастової системи (сонбун), зберігається пріоритет армії над усім іншим (сонгун) і ідеологічна доктрина (чучхе). Але з міжнародної ізоляції країна поступово виходить, а економіка потроху розвивається, хоча і не завжди легальними шляхами ".

Папа Франциск

Ватикан "пакує валізи" в Пхеньян? ..

Нарешті, ми просто не могли обійти стороною повідомлення північнокорейського видання Yonhap про нібито намір Папи Франциска відвідати КНДР весною 2019-го, відразу розлетілися по світовим ЗМІ. Якщо це правда, і глава католицької церкви таки прибуде найближчим часом в Пхеньян, то, очевидно, це буде дуже несподівана поїздка духовного батька половини світу в країну, де володіння Біблією чи іншої релігійної літературою і практика християнства означають в'язницю, табір, а то і кара. Цікавимося думкою експерта з цього приводу.

Максимов: "Поки я не дуже розумію, що Понтифік може донести до комуністичних вождів КНДР, де боги - це самі Кіми в третій інкарнації. Звичайно, Північна Корея зараз більш відкритою до світу і прагне туристів, оновлює для цього ключову інфраструктуру (хоча, навіть живучи в готелі, ви будете мати проблеми від перебоїв з електропостачанням). КНДР, як говорив навіть президент Трамп, це дуже красива країна з горами, долинами, пляжами і курортами. Але. Ставлення світової спільноти не дуже змінюється, тому що всі розуміють, що ховається за цим "фасадом" мирної Північної Кореї, сповненої культу династії Кимов. Тому візит Папи може стати крутим інфоприводи для Кім Чен Ина і Ватикану, але не матиме впливу для докорінної зміни ситуації всередині держави ".

Сумніви Анатолія Максимова не позбавлені підстав. Посилаючись на останнє дослідження від центру Beyond Parallel, яке за допомогою супутників виявило щонайменше 13 секретних ракетних баз КНДР, політолог стверджує, що за красивими пейзажами ховаються ракетні заводи, ракетні бази, хімічні та біологічні лабораторії і секретні локації зі збагачення урану і виробництва ядерного палива ...

Максимов: "Північна Корея ніколи не зупиняла масове виробництво зброї масового ураження. Ті локації, які були нібито "закриті" на камеру, насправді вже не були потрібні Кіму. Або, якщо стануть потрібні, їх завжди можна "розвернути" назад. До того ж, в основному корейські ракети перевозяться на мобільних пускових установках, що значно ускладнює спостереження за ними. Тому, думаю, КНДР зробить все, щоб зберегти свій арсенал ракет і ядерної зброї і отримати, як приємний бонус, зниження санкцій навантаження. У той же час Кім Чен Ин і його уряд продовжать розвивати економіку під контролем держави, наскільки це буде можливо. Якщо переговори не дадуть ніякого результату, КНДР може повернутися до ракетних запусків і тестування ядерної зброї в найближчому майбутньому ".

Опитав Мирослав Лісковіч. Київ

Або не так?
Що ж, з огляду на концентрації подібних новин мимоволі закрадається думка: невже в Північній Кореї починається "відлига", або там все не так просто?
На Корейському півострові почалася "перебудова"?

Новости