Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Через три кримських каньйону

У серпні 2003 року я збирався зводити хорошу гірську двійку в Архиз. Родзинкою мало стати проходження труднопроходимого 15 кілометрового Урупський каньйону. Але перед тим, як зважитися на цей крок (все-таки вести новачків - а хто ще в двійки ходить? - в невідоме місце, нехай некатегоріруемое в гірському туризмі, але де з технічної складності може бути чи не простіше, ніж в 3? Ке, 4-ке) слід було б пройти що? щось схоже, але простіше. І ближче. Так і народився маршрут? 3 Кримських каньйону? - починається неподалік від селища Чорноріччя, що проходить через Чорноріченське каньйон, каньйон Узунджа і Великий Каньйон Криму і закінчується спуском з Ялтинської яйли по Таракташской стежці до водоспаду Учан-Су.

Всі три каньйону планувалося пройти по дну. Відразу скажу, що затія вдалася на славу. Маршрут вийшов дуже логічним, з плавним зростанням складності. У Чорноріченському каньйоні (1А к.сл, при русі по лівому орогр. Березі) ми? Акліматизувалися ?, відпрацювали переправу (близько 1А к.сл.) і втягнулися в? Каньйон життя? - часті броди, перестрибування по камінню, обхід / простий Облаз притисків і т.д. У каньйоні річки Узунджа (близько 1Б к.сл.) з'явилася необхідність в провішування перил для підйому по руслу. Але 2 провешенной мотузки були досить простими, що дозволило відпрацювати прийоми пересування з використанням групової страховки без зайвого емоційного напруження. Великий Каньйон (близько 2А к.сл. навесні, при високій воді) виявився найскладнішим. Тут мотузкова страховка була просто необхідністю, хоча сумарна кількість провешенной мотузок склало всього близько 150м (3 складних ділянки). Звичайно, існує й інший спосіб проходження Великого Каньйону - з використанням плавзасобів (або ж зовсім без них - плисти не так вже й багато), але ми ж готувалися до проходження каньйону набагато більш повноводною, ніж Аузун-Узень, річки!

Таким чином, вийшла наступна нитка маршруту:

Севастополь - Авт.ост. Алсу - ущ. Чорноріченське каньйон - с. Озерне - с. Джерельне - с.Колхозное - ущ. каньйон Узунджа - пер.Ай-Димитрій - ур. Чайний Будиночок - вдпд. Срібний - ущ. Великий Каньйон Криму - хр. Ай-Петринська яйла - Ай-Петрі - ур. Таракташ - вдпд. Учан-Су - Ялта.

цей
маршрут і був пройдений в період з 1 по 8 травня 2003 року.

Розповідь однієї з учасниць, Іри Поворознюк, присвячений цьому меропріятіію.

Звичайним шрифтом набрані записи Іри, а курсивом, перед яким стоїть ім'я - мої (Савчинська Богдан) враження і впечаленія Кістки - учасника походу.

Учасники:

  • Савчинська Богдан - керівник, він же найголовніший
  • Шевченко Людмила - завгосп, він же самий добрий, він же годувальниця
  • Поворознюк Іра - медик, тобто носій аптечки (це я:?))
  • Кийко Костя - учасник, він же найактивніший
  • Середа Роман - учасник, він же? Господар будинку?
  • Рудой Тарас, Ліза, Стас - учасники, вони ж просто хороші люди

Маршрут: а чи потрібно? Крим?

Замість вступу.

Костя: Вражень особисто у мене дуже багато, головним чином тому, що таким Крим я побачив вперше. Взагалі я був там багато разів, але тільки на узбережжі. А гірський Крим в травні - це зовсім інше, це те, про що важко забути. Тепле сонце, холодна прозора вода в каньйонах, стрімкі скелі, за які чіпляються корінням дерева,
жовтувато-сірі валуни під ногами, і зелень, яскрава, соковита, жива, щойно народжена, ще не обпалена сонцем і не припорошена пилом.

І ось серед цього весняного пишноти ми прожили 8 днів. Тиждень і один день на природі, чистої, первозданної, ще не забрудненої тисячами туристів, які прийдуть / приїдуть сюди після нас цього літа.

Перший день, 1 травня,
день всіх трудящих. (Щоб все так працювали, як ми відпочиваємо :)

Отже, настав 1 травня, коли нам з Богданом слід залишити наш Вертікалевскій табір (ми брали участь в зборах нашого альпклубу? Вертикаль? В Криму) і вирушити в дорогу. Чесно кажучи, мені не дуже-то хотілося йти з теплого містечка подалі від моря, від великої компанії, можливості пройти ще кілька альпіністських маршрутів, щоб тягнутися кудись з важкими рюкзаками в компанії з чотирьох таких же? Ненормальних? людей. Але рішення було прийнято ще в Києві, задовго до виїзду, коли Богдан тільки запропонував піти з ним. І, як виявилося, зовсім не
даремно.

О 10 ранку я і Богдан спустилися до Фороської трасі, де зустрілися з Лізою і Ромою. З нами збирався тільки Рома, Ліза вже їхала додому. Добралися до Севастополя, зайшли до знайомих, щоб залишити до нашого повернення частину непотрібних в поході речей, купили овочів, зелені та інших продуктів, спробували смачною домашньою ряжанки і вирушили на вокзал зустрічати інших хлопців, які приїжджають з Києва. Разом з Костею і Людою, які героїчно везли з собою майже всю розкладку продуктів на 5 чоловік, до нас додалися ще Тарас, Стас і Ліза. Група зібралася, і ми вирушили в дорогу. Автобус довіз нас до зупинки Алсу. Дорога йде в бік Морозівка. Від зустрівся лісника швидко йдемо по стежці, поки він відволікся на іншу групу хлопців. Підходимо до каньйону і виявляємо, що Крим далеко не порожній і безлюдний вже в цю пору року. Внизу на березі схоже варто дитячий табір, а голоси чути з усіх околиць. Спускаємося до річки, трохи отоходім в тихіше місце і ставимо табір. Мета цього дня, вийти в каньйон, виконана. Вечеря і всі наступні приготування їжі готуємо на пальнику. Зовсім піти від людей не вдалося, ввечері ми ще довго слухаємо? Інтелектуальні? пісні сусідньої групи про те як їм все однаково.

Другий день 2 травня

Підйом, як і передбачалося, для всіх в 5 ранку. Я кілька разів ще до походу намагалася переконати Богдана, що вставати так рано в Криму, на відпочинку, зовсім необов'язково. Але він на мої провокації не піддався і залишився твердий і непохитний. Порадувало те, що ще в перший день ми визначилися з чергуванням. Схема, коли Люда і Богдан готують все сніданки, я і Костя все вечері, а обід все допомагають Ромі, виявилася зручною і приємною для всіх, в тому числі любителів поспати. Вихід о 7 годині. Ліза, Стас і Тарас, які харчуються окремо, також проявили свою організованість і оперативність в зборах, втім, як і в усі наступні дні.

Ліза, Стас і Тарас, які харчуються окремо, також проявили свою організованість і оперативність в зборах, втім, як і в усі наступні дні

Чорноріченське каньйон

Йдемо по каньйону. Місця дуже красиві, річка, зелень, сонечко. Йдеться легко. Кілька разів стежка переходить з одного берега на інший. На одному з переходів Богдан вирішує організувати переправу. Трохи бентежить група на іншому березі, для якої не дуже хочеться влаштовувати безкоштовний цирк, але повертатися назад не хочеться, та й місце саме напрошується на переправу. Богдан проводить теоретичне заняття, Костя дістає мотузку, Тарас переправляється на інший берег, натягуємо. На протилежному березі збираються глядачі з відпочиває групи. Спочатку передбачалося переправити тільки рюкзаки, а самим перейти зі страховкою. Але так не хотілося? Мочити ніжки в холодній річці ?, і ми умовили Богдана покататися. Переправилися без втрат, ніж трохи розчарували наших глядачів. По стежці вийшли до тарзанці, де наздогнали групу без рюкзаків, чоловік 20, які влаштували собі купанія.Все-таки і нам довелося роззутися і переходити річку вбрід. Наступний перехід через річку по колоді разом з цією ж групою. Трохи далі зустрічаємо лісника, відпочиваючого недалеко від стежки і зупиняє проходять групи. Богдан домовлятися мирно і швидко. На час обіду виявилося, що уздовж берега стільки відпочиваючих, які бажають піти від цивілізації, що всі місця уздовж берега, які підходять під стоянки зайняті.

Стаємо в Чернечій балці, в 100 м від води по стежці, що виводить до кордону Червоний Камінь. За час обіду ще кілька груп заглядали до нас, напевно, теж в надії знайти місце для привалу. Обід у нас - досить приємне проведення часу, займає близько 2-х годин, можна покупатися, поїсти, позасмагати, поспати. Вихід о 15:00. Далі вирішили йти трохи, щоб ввечері встигнути ще раз закріпити технічні прийоми переправи. Відходимо ще метрів 500 і стаємо на ночівлю. Богдан збирає всіх охочих і проводить повноцінне заняття з наведення переправи, в'язанні вузлів, бухтовке мотузки, все досить цікаво і повчально. Далі вечеря, відбій, сон.

Третій день 3 травня

Підйом як зазвичай, о 5 ранку. Сніданок, збори, вихід о 7 годині. Я намагаюся зібратися раніше, щоб переконати Богдана, що вставати так рано обов'язково тільки черговим, інші ще можуть пів годинки повалятися в наметі. Але, схоже, що з різних причин, у інших це не дуже виходить. Йдемо по каньйону, стежка то вгору, то вниз.

Богдан: Іноді збиваємось з нормальною стежки і доводиться трохи складати. Але, схоже, учасники цього не помічають :-). Кілька разів намагаюся ускладнити нам життя якимось траверсом по стіні каньйону, йду на розвідку на 30-40-50 м, бачу, що однієї мотузки не вистачить і повертаю назад, на нормальну стежку, що йде через верх. (Нічого, в БК ще налазить. Правда, тоді про це я тільки здогадувався :-). )

Ліза трохи відстає, з незвички до таких навантажень і темпу. Для неї це перший похід, коли рюкзак здається дуже великим і важким, ноги болять, а темп дуже швидкий. Хлопці допомагають, і ми продовжуємо рухатися далі. Трохи згорнули, щоб подивитися приплив, де разом зливаються відразу кілька річок.

Обідаємо на березі, бажаючі купаються, і ми рухаємося далі.

Річка поступово стає спокійніше, берега пологими. Пройшли більше, ніж в попередні дні. За графіком все встигаємо, ще одну ніч вирішили провести на виході з Чорноріччя. Як з'ясувалося на одному з перших приготувань їжі, ніхто не взяв цукру, є тільки 2х0,5л варення і мед. Налякані цим відкриттям, починаємо стежити за солодким і сподіватися на магазини в селищі. Засипаємо з суперечкою, чи будуть працювати магазини в неділю чи ні.

Четвертий день, 4 травня.

Богдан: Сьогодні день відпочинку. По крайней мере, відпочинку від каньйону :-). Сьогодні ми вийдемо з Чорноріченського каньйону і підійдемо до каньйону р. Узунджа. Що там? Ніхто з моїх знайомих його не ходив. А проходимо він? Стандартна стежка з пров. Ай-Димитрій обходить його поверху. Але ми не шукаємо легких шляхів :-).

Про те, що підйом о 5 ранку, можна вже і не писати, будильник не підводить, Богдан пильнує. Це вже стає звичною справою і зовсім не напружує, (навіть таких сов як я). Виходимо з Чорноріченського лісництва. Попереду поля і дорога. У селища прощаємося з однією частиною групи. Тарас, Стас і Ліза відправляються на автобус в сторону Севастополя. Трохи сумно, як і будь-який розставання.

По дорозі заходимо в Озерне, бачимо відкритий магазин і? Відриваємося ?: сік, апельсини, морозиво, закуповуємо цукор, сіль (якою у нас теж майже не залишилося), вино, пряники та інші смаколики. З переляку купуємо 1.5 кг цукру. Більше кілограма Люда відвезе потім до Києва. Нічого, зате тепер солодкого скоко хошь? :-).

Рюкзаки тяжчають, але настрій поліпшується :-). Виходимо з селища, обходимо Чорноріченське водосховище. Звичні вже таблички нахабно ігноруємо.

По дорозі трапляються таблички типу? Санітарна зона. Проїзд, прохід, пропливши? заборонений. Штраф 150 гривень.? подекуди обгороджено колючим дротом. Намагаємося трохи зрізати по стежках і потрапляємо на злий собаку, прив'язану посеред дороги. Трохи петляємо і вирішуємо вийти на трасу. Проходимо Джерельне, де знову робимо набіг на магазин, і рухаємося далі по дорозі, спочатку якої знак, що проїзд заборонений. Але і машини проїжджають, і люди ходять. По карті недалеко печера Скельская (Богдан побігав з компасом по лісі :-)), але як виявилося, в даний момент вона закрита. Йде її обладнання для публічних відвідувань. Обіцяють відкрити до 10 травня. Спускаємося до річки (Узунджа) на обід. Поївши, відпочивши, продовжуємо шлях через кілька будиночків під назвою Колгоспне. Виходимо до річки Узунджа і її каньйону. Стоянка рання на березі річки. Богдан і Рома відправляються на розвідку. Поки Костя стежить за табором, я і Люда влаштовуємо купання в річці. І як завжди, в самий невідповідний момент на протилежному березі з'являється група і починає шукати місце для стоянки. Закінчуємо купання, відпочиваємо в таборі, чекаємо хлопців, готуємо вечерю і спати.

Богдан: Сказав, що підемо хвилин на 40, а вийшло на 2 години :). Вечоріє, хороше освітлення в каньйоні, фотографую, ледь себе стримую. Доходимо до розвилки - тут зливаються два рукави каньйону. Простенький ділянку, часто? Спливає? стежка, навіть маркування на камені знайшов. Шкода, ширококутний об'єктив нету - ось тут би я розвернувся?
Ух! Біля розвилки посилено шукаємо печеру Узунджа. Ніфіга. Не знайшли. :-(. Зате побачили, що в правому по ходу рукаві вода закінчується за 30 м до злиття. Далі русло сухе. Але нічого, нас-то цікавить ліве, аж ніяк не пересохле русло. Завтра туди підемо.

П'ятий день, 5 травня.

О 7 годині вже йдемо по розвіданому шляху вздовж річки. Проходимо табір вчорашньої групи, там все ще сплять. Річка менше Чорної, але не менш красива, камені на дні жовтуватого кольору, і багато-багато красивих ванночок. До розвилки один раз роззуватися (10 м) - не хочеться взуття мочити.

Богдан: Після розвилки рухаємося по лівому (по ходу) притоку. Рух досить просте - не складніше, ніж до цього - можна сказати, по стежці. Через хвилин 15 ходу - невелике водосховище (велика ванна), в яку надходить вода з 2-ух типу труб. Далі русло каньйону, схоже, сухе. Схоже, тому що за ванною досить крутий злет. Лазіння примітивне, але в групі дівчата, рюкзаки важкі? Будемо вішати перила. Треба починати з простого.

Треба починати з простого

Каньйон річки Узунджа

попереду
закрита з трьох сторін велика ванна, з якої, здається, і починається
річка. Перша думка, що доведеться її обходити. Але Богдан вирішив, що
нам пора трохи розім'ятися. Дістаємо мотузку, надягаємо системи, каски.
Невелике заняття з техніки пересування по перилах, і піднімаємося
на Прусиков і жумари. Виходить і прямо і цікаво. Далі сухо,
задоволені собою, ми продовжуємо шлях. Через 10 м знову важке місце
для проходу з рюкзаками. Богдан провешивают перила, проходимо, я знімаю
мотузку.

Далі води практично немає, тільки невеликі калюжі в вимоїнах. Знову підйом, зовсім неприємний з рюкзаком.

Богдан: Доходимо до кінця каньйону. Раніше (до пересихання) струмок впадав сюди невеликим (метрів 20) водоспадом з досить крутим руслом. З цього руслу я знову збираюся провесить мотузку. Залажу по приставленої колоді в першу вимоїну. Гм? Стінки вертикальні, все гладеньке, просто дзеркальне. Щілин немає, страхуватися нема за що, скальники
тримають хреновенько, до станції на дні каньйону метрів 5 летіти, і падати зовсім не м'яко - прямо на симпатичний скельний
виступ. Не, я не псих. Зі словами:? Ми підемо іншим шляхом?,? злагоджено вниз. Вирішую знайти інший шлях підйому - навколо досить багато щілин, візуально 4? 5 к.сл. Але тут Люда знаходить стежку, що веде в обхід крутого ділянки наверх. Гаразд, лазіння скасовується. Через 5 хвилин ми нагорі. Далі рухаємося уздовж пересохлого русла до дороги (300м), що виводить на пров. Ай-Димитрій.

Третій раз за сьогоднішній день вирішуємо провесить мотузку, одягаємо системи. Але вилізти по слизьких вимоїни не просто навіть без рюкзака, тому вирішуємо все-таки обійти і не паритися. До того ж обхід виявляється зовсім поруч. На на Ай-Димитрій йти без уже звичної річки не так цікаво. Місцями трапляються болотисті ділянки, де в траві стоїть вода. Трохи попетляв по галявині, виходимо до джерела, де, як завжди, купа народу. Люди йдуть з різних боків, але в основному великими групами без рюкзаків. Обід, відпочинок, знайомство з місцевою живністю - індиками, хрюшами, сонечками (двоє останніх досить ручні і намагаються подружитися з зупиняються групами туристів :-)). Годую корівку карамелькою, ми збираємося і виходимо.

Чайний будиночок особливого враження не справляє, чаєм НЕ пригощають. Від мужика, який хотів взяти з нас грошей за стоянку, швидко йдемо вниз. Трохи петляємо по лісі і починаємо спускатися по стежках або без них, просто по сухим листям. Спуск не дуже приємний.

Богдан: Чайний будиночок навіяв багато спогадів. Знаю, що десь тут в печері біля пам'ятника партизанам є вода. Але пам'ятник якось ми не помітили. Ловлю мужика в першому ж дворі (лісника, что-ли?), Кажу, мовляв, покажи воду. Йде показувати. Діалог приблизно такий:

- Ви звідки йдете?
- З Ай-Димитрія.
- Квитки там брали?
- Ні. (Навіщо брехати?)
- У нас візьмете. Ми всіх квитками.
- Угу.

Спустилися з Костею в печеру, попили водички. Гм? У печері починаєш розуміти що позначає слово? Темно ?. Ліхтарик Petzl Tikka дозволяє тільки що не впасти на сходах вниз. Поки очі не адаптувалися взагалі думав, що ліхтарик зламався - не видно було зовсім нічого.

Повернулися до наших. Ноги в руки і швидким кроком йдемо в сторону водоспаду Срібний. Подалі від квитків :-) Якось я не відразу знайшов спуск, довелося трохи покермувати? Прямо вниз? по крутенька такому схилу - тільки б ноги не поламати.

Нарешті, виходимо до водоспаду, де і зупиняємось. Людей дуже багато, місцеві хлопці приїжджають на велосипедах і продають різні напої, дрібну їжу. Знаходимо місце, вечеряємо і відпочиваємо. Милуємося річкою та водоспадом. Шкода, що сонце вже сховалося, і ніхто не фотографує. Пройдено ще один день.

День шостий, 6 травня.

Стандартний підйом, сніданок і вихід.

Підходимо до будиночка лісника, акуратно обходимо його, щоб нікого не турбувати :-).

За час походу перший тривалий под'емчік, на якому трохи розтягуємося. У поштового дуба, читаємо записки. Деякі з них, наприклад, побажання, досить кумедні. Стежка, яка веде нас до Ванни Молодості досить велика, по ній проходять туристичні маршрути, зустрічаються маркери, таблички, покажчики.

Стежка, яка веде нас до Ванни Молодості досить велика, по ній проходять туристичні маршрути, зустрічаються маркери, таблички, покажчики

Великий каньйон

Ванна Молодості досить популярне місце, тут велика стоянка, столики, приємно, що чисто для такого популярне серед місця, є навіть сміттєвий ящик. Сама ванна невеликих розмірів, але глибока. Робимо великий привал, перекушуємо курагою і горіхами і відпочиваємо. Омолодитися з нашої групи ніхто не захотів, і ми продовжуємо шлях уздовж річки.

Обходимо Ванну Молодості і заглиблюємося в НЕВІДОМИЙ (нам :-)) каньйон. Йдемо по низу, стрибаємо по камінцях, часто доводиться облазити і переходити з одного берега на інший. Нарешті впираємося в місце, де по березі вже не пройти. Чи не роззуваючись, йдемо по дну. Води небагато, по щиколотку, але прохолодно. Виходимо на сухе місце, за яким знову починається ванночка. На середині Богдану вже по пояс, а глибина тільки збільшується.
Повернулися на берег, далі йти по воді не хочеться. Хлопці спробували зібрати камені і колоду, але все одно виходить вище пояса. Подумали, спробували ще. 11 годині ранку, день тільки починається. Вирішили облізти по правому березі. Богдан і я полізли провішують мотузку. Зробили станцію на дереві, метрів 7 від землі, і Богдан поліз організовувати перила і дюльфер. Але скоро повернувся, прикинувши, що мотузки не вистачить, і вирішивши повернутися і йти по верху каньйону. З тим і спустилися до хлопців.

Костя: Починаючи від Ванни Молодості, ми весело стрибали по валунах, поки не дісталися до довільного серйозною перешкодою - глибокої ванночки шириною кілька метрів, облямованої стрімкими стінками, а за нею ще одна така ж, а що далі - і не видно. Всі ми злегка зажурилися і навіть хотіли повернути назад і обійти каньйон поверху. На щастя, Богдану прийшла в голову світла думка роздати нам по прянику для підняття настрою, а у мене раптом з'явилися
сили і бажання пробратися вперед і зробити кілька вдалих стрибків. Повертаюся з доповіддю: за поворотом каньйон розширюється і стає прохідним, і може бути, навіть закінчується. Богдан подивився на мене підозріло, але повірив :)

Негласно, але повертатися ще не хотілося нікому. Десь годину Костя і Богдан стояли, розмовляли, дивилися, вирішували на камені з того боку ванни. Зрештою, Богдан погодився піти і все-таки провесить мотузку. Навіть складне повернення по скелях без страховки не змінило їх бажання йти далі по низу.

Знову дістали мотузку, наділи системи, каски. Почався дубль2.

Костя (скромним): Богдан і Іра розвісили мотузочки і за якихось 3 години ми по скелях обійшли цю перешкоду. Настільки довгий час пояснюється наявністю двох недосвідчених чайників в нашій компанії, в числі яких і автор цих рядків.

Богдан: Упираємося в черговий притиск. Глибоко? Не, плавати ми принципово не хочемо (план підготовки інший :-)), будемо облазити. Робимо з Ірою станцію на дереві метрах в 7 від дна каньйону, я йду на розвідку. Рельєф - брр ?, місцями скелі, але місцями - якась дрібна противна осип - по ній би в черевиках, а я як дурень, в скельників заліз.
Виходжу на всю мотузку. Каньйон проглядається метрів на 300 вперед. Винничук, притиски, стіни. Загальна картина така: середня ширина дна - 5 м, висота стін - 150-200-300? м. І ці стіни йдуть вертикально вгору. Нє? у нас одна мотузка, всю цю фігню облізти - гм? до кінця каньйону по карті 3 км. Коротше, лізти не перелізти. Повертаюся. Відбій. Всім видати по прянику.

Підкріпити Костя мене вражає новими ідеями, вказуючи інший шлях обходу перешкоди - під іншою стіною. Лізу і стрибаю за ним. Ух? Ну чому я такий коротун? Костя уруліл за поворот каньйону, я ж не в змозі перестрибнути через Це? Вже через другу ванну. Вирішили, що буду його чекати - допоможу вибратися назад. Повертається. Каже, каньйон там закінчується, всі справи, до його закінчення - ніяких облазив, ноги треба намочити - ну по коліна максимум. Угу? А як же 3 км по карті? Гаразд, дуже хочеться. Але по шляху, який пропригал Костя без рюкзака ми не підемо - стрибки на 2.5 - 3 м з місця в нашій групі не під силу нікому іншому, а з рюкзаком і поготів. Будемо облазити.

Станція, Іра страхує. Дубль 2. Проходжу, закріп перила, проходять всі, 3 рази бігає по перилах Рома - переносить мій і Ірин рюкзак. Підходить Іра. Цікаве видовище зараз наша група - 5 осіб з рюкзаками розвішані на деревах. Знімаємо мотузку, організовуємо дюльфер. Я останній, протягають мотузку через дерево. Хух. Всі врятувалися. Якщо врахувати, що у висячому,? Настінному? положенні все, крім нас з Ірою, в перший раз, то добре, що все обійшлося. Хлопці молодці - все зробили без паніки.

Проходимо до повороту. Гм? І це - кінець каньйону? Так це тільки початок :-). Сідаємо на перекус. Запхав швидше його в себе тікаю на розвідку. Н-да. Через 10 хвилин ходу каньйон знову звужується. А ось і наступний глибокий притиск.

Повертаюся, проходимо 100 м і стаємо на ночівлю. Хлопці викладають майданчик під намет, ми з Ірою йдемо провішують перила на завтрашній ранок.

Насправді, затримка була ще й тому, що довжини однієї мотузки не вистачало, переходили по частинах. Окремо переносили рюкзаки для першого і останнього. Завісили мотузку, підйом, перила, все пройшли, перебрали мотузку, дюльфер, все зняли. Ура! Всі врятувалися, отримавши, додатковий досвід роботи з мотузкою. Перехід ванночок сумарною довжиною близько 35м з усіма? Дупленіямі? тривав лише до 16-ї години.

Костя: Змотавши мотузки, ми бадьоро йдемо далі, я відчуваю себе героєм, приблизно до тих пір, поки крик душі "Який кінець каньйону !!! ???", мимоволі вирвався з уст Богдана, не повернув мене назад на
землю.

Кілька переходів по колоді, лазіння по скелях, стрибки по камінню. Незабаром ми просто вирішили не звертати уваги на воду і йти як виходило, то по камінню, то по воді. Час обіду вже давно минуло, сонце не пригрівало через високі стін каньйону, тому вирішили зробити привал і невеликий перекус з консерви - єдиний день без гарячого обіду і 2-х годинного відпочинку.

Костя: Все це скінчилося тим, що заночували ми прямо там, у серці каньйону, благо знайшлося місце для намету, і тільки до обіду наступного дня, ще не раз обдурив собі руки об мотузки, ми нарешті досягли виходу з ущелини. Тепер, подумки озираючись на ті події, я ловлю себе на думці - як же все-таки добре, що я тоді помилився :) Ми пройшли Великий Каньйон!

День сьомий, 7 травня.

З ранку відразу надягаємо системи і каски. Перила для переходу черговий ванни ми з Богданом підготували ще з вечора. З урахуванням вже набутого досвіду і вчорашньої підготовки перил, проходимо всі швидко і легко.

Богдан: Ще близько одного переходу рухаємося по каньйону, під кінець переходу виходимо на стежку, що йде по його правому (орогр.) Борту. Стежка по ідеї виводить до стоянки Бойко. Але навіщо нам туди? Адже до кінця каньйону зовсім трохи. Останній дюльфер нікого не залишив байдужим. Зверху погано проглядалася можливість проходу після дюльфера, поетові я йду першим, повісивши жюмар і стремена на поличку системи - раптом доведеться підніматися? Так? Стінка вельми крута, з легким нависанням, приблизно 100 градусів, висота 17? 20 м. Ура! Є прохід!

Іра організовує дюльфер інших учасників. Ну і змусила ж вона мене похвилюватися! Обережніше! Люде по касці потрапив невеликий камінь. Великий просвистів зовсім поряд. Млинець!

До обіду виходимо до витоку річки. Разом стікаються кілька джерел, сходяться стежки. Обідаємо, відпочиваємо - чекає великий підйом на яйлу. Приємна несподіванка - на привалі зустрічаємо знайомих людей з Києва. Ігор Ковба катається з одним на велосипеді, і тільки-но спустився з яйли. Після слів спустилися груп, налаштовуємося на важку дорогу. Йдемо нешвидко, але не розтягуючись. Весь підйом з одним привалом (20хв) зайняв 1,5 години, як виявилося, все не так вже й страшно. На яйлі відразу відзначається зміна погоди, холодний вітер.

Йдемо по дорозі. Робимо привал біля оглядового майданчика.

Костя: Крокуючи по Ай-Петринської яйлі, я відчув легкий шок, коли раптово мені відкрилося море, відразу з двох сторін, блакитне, плавно зливається з небом, далеке і близьке одночасно. Мені ще не доводилося спостерігати море з великої висоти. Пам'ятаю, що була відмінна видимість і Ялта - видно з оглядового майданчика як на долоні.

Час є, вирішуємо зупинитися біля Ай-Петрі. Купуємо біля оглядового майданчика вино, щоб відзначити останній вечір в Криму. Стоянка недалеко від Ай-Петрі. Сніг ще є, тому з водою проблем не буде. Єдина неприємність від цього дня, що Рома сильно натер ноги, напевно, через мокрому взутті. Завтра вирішимо, як буде, а сьогодні п'ємо вино, ділимося своїми враженнями.

Костя: Заночували ми в той день на яйлі, неподалік від Ай-Петрі. Остання вечеря був особливо веселим, коли ми вирішили з'їсти все, що у нас залишалося, щоб не везти це назад до Києва. До того ж куплене біля оглядового майданчика смачне вино підігріло наш, і так неслабкий, апетит. А яка їжа була смачна - закачаєшся. Але все одно - не вийшло :). Сало, капусту і цибулю ми так і не здолали. І ще у нас залишилося багато цукру і солі. Так, приблизно ще на один похід.

І ще одна картинка - валяються наші каски на землі, а між ними - порожня пляшка з-під вина. Ні дати, ні взяти - будівельники після п'янки :)

День восьмий, 8 травня.

Костя: На наступний ранок піднялися на Ай-Петрі, благо йти було недалеко. Подивилися на Алупку, сфотографувалися. Пам'ятаю, що трохи дивно було дивитися зверху на спини птахів, що літають нижче того місця, де
ми стояли.

Повертаємося в табір, збираємо речі, проводжаємо Романа до канатної дороги. через
збитих ніг йому буде важко йти з нами. Ми йдемо до стежки спуску через вчорашню оглядовий майданчик. Таракташская стежка повинна привести нас до водоспаду Учан-Су. Спуск здається крутіше і довше вчорашнього підйому, доводиться йти на напівзігнутих ногах. Між перебіжками встигаємо дивитися по сторонах на химерні стіни стежки. Обганяємо проходить групу, але трохи розтягуємося по схилу, ненадовго. Робимо останню петельку і виходимо до водоспаду. Тут уже цивілізація, торгівля, транспорт. Трішки не пощастило, маршрутка тільки пішла, тому встигаємо побродити і подивитися околиці, купуватися і переодягнутися. Маршрутка довозить нас до вокзалу, де нас вже чекає Рома. Беремо квитки, їдемо в Севастополь. Далі поїзд і дорога додому.

Костя: І ще про одне, дуже важливе. Є краса, створена руками людини, є краса, створена самою природою, а є ще краса людських відносин, яка має не меншу цінність, і насолоджуватися якої можна точно так же. Я зрозумів це з усією ясністю одного разу, тоді, коли вже повернувся додому. І в цьому ваша заслуга, тих, хто був зі
мною в Криму. Дякуємо.

Висновки і рекомендації по спорядженню: Маршрут ідеально підходить для нескладного технічно насиченого тренувального виїзду при підготовці до походів 3 скл Довжина активної частини маршруту близько 70 км тому за складністю це щось на зразок н / к з ел. 3 скл Наше спеціальне напруга:

приватне:

  • страхувальна система;
  • 2 карабіни;
  • вус самостраховки;
  • спусковий пристрій;
  • прусик;
  • каска;

громадське:

  • мотузка статична 50 м;
  • комплект закладок (10шт);
  • відтягнення - 5 шт;
  • петлі 8 шт;
  • жюмар;

Без закладок на маршруті можна обійтися - схили ретельно? Продеревлени ?, а ось петель, особливо довгих - часто не вистачало. Доводилося використовувати короткі кускті основи, що кілька затягувало обробку ділянок.

Динамічна мотузка теж надмірність - лазіння скрізь досить просте.

Так і народився маршрут?
Кримських каньйону?
У Чорноріченському каньйоні (1А к.сл, при русі по лівому орогр. Березі) ми?
Акліматизувалися ?
Відпрацювали переправу (близько 1А к.сл.) і втягнулися в?
Каньйон життя?
Господар будинку?
Крим?
Ми брали участь в зборах нашого альпклубу?

Новости