Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Подорож по Південній Америці. Болівія

Болівія

Болівія

Попередній розповідь про Аргентині тут .

Сьомий день в дорозі, як би не важко це було, ми перетнули кордон, покинувши прекрасну Аргентину. Міст уже закінчився, але штамп входу ніде не ставлять. Щось не так, навколо вже Болівія. Виходить в країну ми увійшли незаконно. А он і поліцейський, було прийнято відчайдушне рішення здатися на милість влади, якщо нам дадуть не більше 7 діб ми ще встигнемо на зворотний літак. Поліцейський нас привітав купою іспанського тексту, я йому мовчки показав візу без штампа, правоохоронець, уважно подивившись в паспорт сказав: «Ооооууу ...» В його згасаючої тональності звучало років на 10 середнього режиму. Поліцай мовчки показав у бік кордону і пальцями показав, що два вікна були поруч. Знову стовпчик, знову останній метр від стовпа з Аргентиною, і ми в безпеці, на нейтральній території між двома віконцями. Отже, дубль 2. До кінця Аргентини залишився метр, і ось він, вдруге перший крок на землю Болівії, зате зі штампами.

Вільясон

Температура 20 o C

Висота: 3450м

Перельотів позаду: 6

Переїздів позаду: 3

Треш тут творився не менш, все упереміш, усюди натовпи, все строкате і все що-роблять. Придорожні лами змінилися на свинок. Такс, нам потрібно швидше на ЖД звідси. Таксисти на відріз відмовляються розуміти, що таке потяг і як він робить «ту-ту». На щастя на міграційних картках була маленька піктограммка поїзда, тут же виявилася ціна в 40 болівіано (80 грн), хоча країна не повинна бути дорогою. Інші таксисти взагалі не знають, що існує потяг. Гаразд фіг з ними, поїхали за 80, але тільки поїхали ласка. Їхали ми цілих 3 хвилини, але, коли я дістав дві купюри по 20, водій забрав тільки одну, не зміг знайти здачу і дав десятку назад. Виявляється, проїзд був 14 болівіано, а так як у таксиста не було здачі, то він нам списав 4 болівіано (8грн). Чесно кажучи, така доброта вокзального таксиста нас не те, що б розчулила, але і в корені змінила перше враження про Болівії. Незважаючи на те, що країна далеко не багата, такий вчинок з боку водія таксі просто зробив всіх таксистів світу. Йдемо дивитися квитки на поїзд і з'ясовується, що поїзд, який ходить раз на добу відправляється о 15:30, а зараз ... Самий хвилюючий момент .... 16:00, але час в Болівії на годину відрізняється від Аргентини .... Ураааа, зараз тільки 15:00. Скажу чесно, фортонуло не просто сильно, а дуже сильно. День втратити в Вільясон, це найгірше, що могло б статися за втраченими днях. Швидше в касу! Але каса закрита, у всіх є квитки, поїзд стоїть зачинений на платформі, але касира немає. Ееей, нам не можна тут залишатися, де касир? У відповідь купа іспанського тексту. Гаразд, підемо персонал шукати. Єдиний персонал - це дівчина, що продає квитки в туалет. «Екск'юзом ми, ви нід ту бай тікетс». І тут дівчина відповіла на іспанському настільки виразно, що зрозумів все до дрібниць. Тікети будуть, не переживай, касир прийде перед відправленням і все продасть. Касир прийшла о 15:30, продала всім бажаючим квитки, поїзд виїхав на пів години пізніше. Вірніше, поїзди було типу два різних, але вони були зчеплені разом. Виходимо на платформу квітучі від щастя того, що дводенний складний ділянку шляху склався просто як пазл. На платформі бабуся продавала компотік із сухофруктів в величезних скляних стаканах. Випивши компотік, бабуся наполягла, щоб я з'їв сухофрукт - яблучко з дна. Після того, як я його випив, я зрозумів, що стакан походу далеко не одноразовий, бабуся його тут же сполоснула в якомусь відрі.

А ціни після Аргентини просто казково низькі. Затарившись у бабусі всякими ніштяк, ми завантажилися в сидячий поїзд. Рейки були тільки в одну сторону і дуже криві. Під час поїздки я себе відчував ніби їду на верблюді. І так 11 годин. На жаль гірська хвороба ставала все важче. Уже головним болем обійтися не можна було, почала підступати нудота, а я ще на цьому верблюді скачу.


Низьке небо Болівії

Через 5 години на зупинці Тупица, був півгодинний перевал. Щоб речі не вперлися, ми попросили якогось незнайомця болівійця за ними доглянути, поки ми гуляємо по станції. Наші речі не вперлися :) Спочатку по телеку в поїзді крутили рекламу цього ж поїзда, причому стільки разів поспіль, що я вже повірив, що це найкращий поїзд в світі. Тематично одягнений провідник Чекал квитки, а продавець носив місцеве ласощі - желе. Ну не відмовлятися ж від желешечкі.

Ну не відмовлятися ж від желешечкі

По телеку крутили фільми. Спочатку я дивився як іспанська Рембо потрапив до в'язниці, потім трохи вздремнув, я прокинувся, коли супермен врятував автобус, а Даша прокинулася під кінець, і сказала, що дівчина в результаті вирвала дроти, і вони не змогли оживити тих роботів. Незабаром наш караван верблюдів заглибився зовсім в гори і місцями проїжджали неймовірні пейзажі. Справа йшла до ночі, а вікна починали пітніти. Причому ставало чітко зрозуміло, що запотівають вони далеко не від спеки. Інтуїція підказала, що саме час максимально тепло одягнутися.

Уюні


стандартна бабуся

Температура 5 oC

Висота: 3650м

Перельотів позаду: 6

Переїздів позаду: 4

О 2 годині ночі п'ятиградусний холод огорнув нас повністю. Добре, що в наших рюкзаках були ще й два комплекти теплих речей. Коли поїздку планували, ми не вірили, що цей дводенний ділянку зможемо здолати за два дні, відповідно всі готелі були зрушені на пару днів вперед і відповідно з цього місця будемо готелі собі шукати по приїзду. Так само у нас в маршруті було розраховано, що цей потяг нічний, і ми в ньому заночуємо, але в розрахунках був недолік. А он і таксі, підійшовши до таксиста, я сказав, що нам треба готель. Таксист, особливо не напружуючись, показав нам напрям до найближчого готелю.

Тільки уявити собі, що ще вчора вранці ми були в Буенос-Айресі. За два дні ми здолали героїчний маршрут: Буенос-Сальта-Пульмамарка-Хухуй-тількара-Ла Кьяка-Вільясон-Уюні

Зайшовши в готель, ціна виявилася відсотків на 30 менше ніж за букінгу, а зручності краще. Номер був на третьому поверсі, але так як ми були в горах - це був дуже складний підйом. Від розрідженого повітря і відповідно пониженого атмосферного тиску, все тюбики з шампунькі полопалися і витекли в пакет. Вранці гірська хвороба покосила настільки сильно, що мене блідо-зеленого Даша буквально вела за руку. Для того, щоб хвороба відступила, треба терміново знизити висоту, а за планом у нас на найближчий тиждень каг бе зовсім на оборот. А спускатися особливо і не куди, найближче місто не на висоті це Сальта в двох днях їзди або 20 годин перельотів з трьома пересадками. Далі потрібно було оперативно знайти турфірму і виїхати на екскурсію на солончак. Екскурсії починаються о 10:30 ранку. У нас є пару годин. Відкриваємо двері готелю, і перше, що бачимо - натовп гідів і кожен кричить «Solar de Uyuni!», Через хвилину ми вже в офісі купуємо тур. Дааа, знайти турфірму зайняло близько 5 секунд. Екскурсовод, з золотими фігурками і обідками в зубах, розклала перед нами карту маршрутів і запропонувала триденну поїздку, біля третього дня маршруту я побачив позначку вище 4000 м. «Скажіть, а швидка допомога якщо що, там є?» Дівчина уважно подивилася на мій колір особи і, напевно, зрозуміла, що перед нею сидить справжня людина, а не блідолиций привид «Я думаю дводенної екскурсії з Вас вистачить». Мабуть я настільки погано виглядав, що навіть бажання заробити на цьому тлі згасло. «Куди далі їдете? Ла Паз або Оуро? Ми відразу вам випишемо квитки на автобус, і ви відразу по поверненню зможете відправитися далі в шлях »У Болівії все виявилося ще простіше ніж ми думали. Адже реально в маршруті було два стремних моменту, як відразу ж відправитися на солончак, а по поверненню, щоб не втрачати день, відразу поїхати далі. Жителі Уюні діляться на дві групи, одні продають тури, а інші сонцезахисні окуляри світових брендів. Купивши собі окуляри найкрутішого бренду по 30 болівіано (60 грн), ми були повністю готові до підкорення найбільшого солончака в світі.

Купивши собі окуляри найкрутішого бренду по 30 болівіано (60 грн), ми були повністю готові до підкорення найбільшого солончака в світі

Хоча ще не готові, спочатку в аптеку. Добродушна іспанка нас привітала, відразу було зрозуміло, що англійською наш діалог не зав'яжеться. Я показав на своє бліде обличчя і руками зобразив гору. «Si si!» Фармацевт дістала з-під прилавка велику коробку таблеток, на якій була намальована величезна гора. Ось і чудово. Тепер розберемося з інструкцією із застосування. Я зобразив, що їдять ложкою, вона показала на пальцях три і тут я підсумував відразу на іспанському «Tres, uno dias?» У відповідь почув «Si!» Ось він момент, жити захочеш заговорив на будь-якій мові. А тепер ми точно готові. Кумедний факт, що 82 дня назад ми були на солончаку, який вважається другим за розміром у світі. Загалом щось потягнуло нас на солончаки. Але солончак Тунісу був нічим не примітний в порівнянні з цим чудом світу. Завантажившись в шестимісний джип, ми вирушили в тур. Поруч сиділи двоє хлопців і запропонували познайомитися, у відповідь від нас почули коротку біографію кожного, я їм розповів, що вони обидва з Франції, обом по 27 років, а хлопець взагалі мій тезка - Андрео! Подив не передати словами, можливо у мене від висоти відкрився дар ясновидіння або ж просто я запам'ятав дані з журналу реєстрації на екскурсію. Але Андрео якраз виявилася дівчина (Одрі), а не хлопець, яснобачення було нечітким.

Solar de Uyuni

«Бон амігос!», Сказав наш водій і почав свою іспанську екскурсію. Наша перша зупинка була на кладовищі паровозів. Все пустували і фоткати, але конкретно мене думка того, що я виліз в такі гори заради старих потягів трохи вбивала. Але буквально через пів години таблетки почали діяти, і я знову почав стає людиною. Головний гірську біль таблетки не зовсім прибирали, але все решта симптомів гасили по повній. Потяги були найрізноманітніших форм і призначень, знайдеться на будь-який смак. Погулявши з паровозами, ми поспішили далі.

На солончаку ми були в суху пору року, і дзеркальних рівнин не було. По початку, солончак був глиняного кольору і зовсім не вражав. Потім була зупинка на обід, який ексклюзивно готував водій і в багажнику машини накрив поляну. Потім ще був якийсь пам'ятник, якимось гонок, але то не суть. Далі ми їхали довго і мене почало хилити в сон з сумними думками «І це те, заради чого ми проїхали чверть Південної Америки ???» Через 40 хвилин мене будить Даша і захоплено, щось на радощах кричить «Ми зараз зупинимося, і з можемо нафоткал, чуєш? Прокидайся, подивися! »Всі сумніви тут же переросли в захват, за вікнами машини були безкраї полотна білосніжної пустелі, покритої невеликими шестикутними сотами (див. Перше фото). Водій зупинився, і все поспішили з машини. Відчуття, напевно, були такі ж, як при зустрічі з пірамідами або Тадж Махалом. Це безумно красиво! Треба фоткаться, немає, треба спочатку землю лизнути і переконатися в солоності солі, немає, краще відразу сфоткати як я облизує землю. Кількість фотографій було таке, що їх перебір потім зайняв чимало часу. Надивитися на цю красу неможливо було, хотілося буквально з'їсти це все очима. Всі вже на фотографувалися, і особливо дві болівійка, які так і не вийшли з машини, а ми все ніяк намилуватися не можемо. Їдемо дивитися що ж далі. Настрій був на повному позитиві. Далі за програмою було вселення в готель, але готель не простий, він повністю побудований з соляних блоків і все всередині теж з солі, і навіть на підлозі розсипна сіль.


Соляний готельчик, усмішка не вийшла, але фотка єдина)

Болівійці в готелі тут же спробували провернути аферу на тему тримісних номерів. Коли переконалися, що ніхто в тримісному номері жити не буде, почали щось іспанською мовою розповідати і в кінці промайнуло слово «болівіано». Даша відразу зрозуміла суть, і вклинилася в іспанську мелодійну мова не менш мелодійним українською мовою. Ага, значить на гроші вирішили розвести, ща подивимося хто кого. Я почав пресувати з іншого боку і вимагати повернути всі гроші за екскурсію і негайно мене повернути в Уюні. Після такого повороту, все тримісні номери різко стали двомісними, і добродушний власник всіх вселив, але французам щось в дорогу сказав. Потім француз мені сказав, що господар сказав, «звичайно вселяє все без жодних доплат, але якщо раптом захочете доплатити, то можете це зробити потім.» Я собі повісив чергову віртуальну медаль :) Наш готель був біля підніжжя сплячого вулкану. Ми вийшли з готелю оглядати, що навколо. Вулканічний острів був чималий і оточений соляними озерами.

Вулканічний острів був чималий і оточений соляними озерами

Тут види були ще гарніше, ніж годину тому в центрі солончака. Тут був і білий солончак, і зелена рослинність навколо озер та дикі фламінго, які тусувалися на озерах. По виду панорами я собі так завжди представляв Австралію. А стадо лам тут же вирішили замутити Селфі зі мною.

А стадо лам тут же вирішили замутити Селфі зі мною

Вся ця зелень на тлі різнобарвного кратера якась ультра-красива. У нас була безмірна ейфорія, дорога з шести перельотів і чотирьох переїздів коштувала того, щоб це все побачити.

У нас була безмірна ейфорія, дорога з шести перельотів і чотирьох переїздів коштувала того, щоб це все побачити

Цінувалася кожна хвилина проведена в цьому раю. Гуляючи ми зустріли хлопців, які посеред солончака грали щось веселе на банджо і пригостили нас печеньки. Скільки ми не наближалися до фламінго, стільки ж фламінго НЕ палевно уникали нас. Але попереду нас чекало щось! Це був справжній динозавр !!! Довелося брати руки в ноги і бігти світ за очі.

Довелося брати руки в ноги і бігти світ за очі

Незабаром сонце зайшло за обрій, і в якісь лічені хвилини приємна теплота розвіялася. Температура падала з дуже великою швидкістю. Морозне повітря починав пробирати все тіло. Ми йшли на максимальній швидкості в бік готелю. Поки ми йшли все зловісно темніло і холоднело.

Поки ми йшли все зловісно темніло і холоднело

А в готелі нас чекав інтернаціональний вечерю. Ми гнобили французів, що вони ніколи не пробували жаб'ячі лапки і обмінювалися враженнями від першого дня. Я ще ввечері умовив Дашу вийти подивитися на зірки південної півкулі. Але зловісна темрява і нереальний дубарь нам не дали погуляти. Зате чумацький шлях виглядає ефектніше, ніж у нас. Гроші ми ничковалі за різними схемами, як тільки могли. Дашина взуття промокла десь на озерах і долари довелося сушити.

Дашина взуття промокла десь на озерах і долари довелося сушити

олігарх відпочиває

Рано вранці ми вирушили на джипі, на вулкан. Я, звичайно, усвідомлював, що висота зростає і у що це може вилитися, але нічого з собою вдіяти не міг. Машина довезла туристів до умовної оглядового майданчика і нам сказали, що є 2,5 години, щоб пройтися в сторону кратера, але до самого верху близько чотирьох годин в одну сторону. Ах так, ще нас завели в якусь печеру, показали людські скелети і на іспанському все доступно пояснили. Як я писав раніше, в Уюні на висоті 3650 м, вже навіть на третій поверх було складно піднятися. А тут як би вулкан, і доводиться забити на проблеми зі здоров'ям. Що йдеш, тим красивіше відкриваються горизонти пустелі.

На висоті приблизно 4300 з очей почали сипатися зірки і виявлятися місяць від розрідженості кисню. Вище підніматися ми не ризикнули. Була ще одна спроба, але закінчилася тим же. Ще в горах постійна задишка, варто трохи прискорити крок, потім стоїш, від задишка відходиш. Намилувавшись горизонтами, ми спустилися до джипу. Пообідавши в соляному готелі, ми вирушили на острів кактусів. Взагалі досить забавно, що на острови треба їхати, а не плисти.


Насправді я стою біля лівого кактуса зовсім поруч.

Кількість кактусів і їх розміри дійсно вразили. Можна було знайти кактус на будь-який смак. У мультику завжди малюють кактус з трьох паралельних гілок різної довжини. Як ми не намагалися, але серед сотень кактусів такого не знайшли. Перебуваючи на солончаку, просто дивуєшся цим всім природним явищам. Незважаючи на нічний холод, особи у нас вже були згорілі, причому до такої міри, що реально було боляче торкатися до обличчя. Але це один з неминучих фактів про солончаку.

Але це один з неминучих фактів про солончаку

Пизанский кактус

Через пару днів повинен був початися наш маршрут по Перу, але у нас він був дуже поверхнево складений. Потрібно було терміново зустріти туристів, які там були, але більшість так само, як і ми, тільки рухалися в тому напрямку. У джип на зворотній дорозі нам підсадили інших хлопців, які якраз повернулися тиждень тому з Перу. У нас було дві години на дорозі, щоб поспілкуватися, ми поглинали буквально кожне їхнє слово, а я на планшеті по-швидкому записував нотатки. За півтори години наш маршрут кардинально змінився не тільки по Перу, але і по Болівії, так як хлопці вже були там кілька разів і змогли порівняти, що і де красивіше. По дорозі ми ще заїхали подивитися на очі солончака, які представляли собою невеликі вируючі гейзерчікі. Іспанець сказав, що якщо сунути туди руку, вона помолодшає. Сунув грека руку в річку .... В результаті стою я з білою від солі рукою. О 17:00 ми знову в Уюні. Цю екскурсію я хочу підсумувати окремо. Я себе вже відчував бодрячком і можна було б і на три дні їхати, але була можливість ризику не встигнути доїхати до аеропорту Ліми вчасно.


Якби не встигли на літак

Їхати однозначно треба, навіть якщо це суху пору року. Коштує така екскурсія 150 $ з двох за два дні з проживанням та харчуванням. Можна знайти дешевше, якщо є час шукати. Літаком залетіти в Болівію особливо складно, тому оптимальніше всього потрапити туди з Аргентини, через Ла-Кьяку.

О 20:00 ми зануріліся в нічний автобус, что їде до столице Ла-Пас. У Ла-Пасі спочатку у нас був запланований велотур по дорозі смерті, але ми його вирішили скасувати в зв'язку з його специфікою щодо здоров'я та зручності. Наша дорога смерті чекала нас саме в цьому автобусі. Перед тим як автобус почав їхати, Даша сходила в туалет, а я вирішив сходити по пізніше. Але як тільки автобус рушив, я пригадав розповідь інших туристів про те, як дві японки в туалеті не могли впоратися з невагомістю. Автобус їхав по трасі перших хвилин п'ять, а потім звернув у пустелю і мчав по бездоріжжю. Все дико трясло. Пішов я в туалет, який знаходився на першому поверсі. Там дійсно трясло настільки, що не те, що зосередиться не виходить - там дійсно відсутня гравітація. Я намагався всіма силами як космонавт себе зафіксувати в чотирьох стінах, але це був Анріал. У космосі в туалету не сходиш. Після п'ятихвилинної боротьби я здався і повернувся на своє місце. Через пів години я вирішив повторити подвиг, але результат той же. Від трясіння в автобусі почали відкриватися вікна і морозне повітря намагався проникнути. Інженерним методом вікно заблокували, але далі ми почали наздоганяти другий автобус, який піднімав за собою пилову бурю. У повітрі відчувався запах концентрованої пилу. Поруч якийсь мужик світил своїм телефоном як прожектором прямо мені в око. Так як у нас були однакові андроїди, я показав йому як я на своєму телефоні заглушає яскравість, і він зробив те ж саме, ось воно IT connecting people. В один момент, якась родина почала таранити в лобове скло, щоб водій на першому поверсі почув і зупинився. Водій був за стіною, тобто у пасажирів до нього доступу не було. Водій зупинився і відкрив двері, спочатку вийшла сім'я, а за нею вискочив я з фразою "Wait me!" Нарешті-то не трясе. А навколо якоїсь вулканічний попіл і пустеля, напевно, той же солончак. Задоволений повернувся в автобус і включив собі музичку. Тут головне було просто дожити до ранку. Незабаром музика затихала, і я пішов в сон ... Вікно ми заклинило настільки добре, що більше не те, що мороз не просочується, вже ніякої повітря не просочувався.

О 6:00 ранку всіх почали будити - Приїхали.

Ла-Пас

Температура 8 oC

Висота: 3593м

Перельотів позаду: 6

Переїздів позаду: 5

Холодно було настільки, що нам відразу ж згодився плед, який ми так само змогли вмістити в рюкзак. Мета була проста, потрібно було якомога швидше розібратися як їхати в Копакабану і власне поїхати. Автобусні каси були ще закриті, я вирішив спробувати щастя з таксі. Даша залишилася з речами на вокзалі гріючись під пледом, я пішов шукати машину. Я знаю тільки те, що їхати близько 4 годин. А ось і амігос їде.

- Excuse me, I need drive to Copacabana.

У відповідь купа іспанського тексту. Водій показав мені жестом, щоб я сів в машину. Ну ок, я сів, їдемо кудись, а Даша залишилася на вокзалі і навіть не підозрює, що я вже кудись їду. Е-е ...

- What price to Copacabana?

У відповідь, щось типу:

- Si-si.

Я остаточно з'ясував, що таксист не розуміє ні англійська, ні жести. На другому тижні подорожі вже склалася непогана база для розуміння іспанської мови. Сча будемо розшифровувати. О, він щось говорить про болівіано, а скільки ж? 40! (80 грн). Щось не те, як це 80 грн за те, щоб він нас 4 години віз, не сходиться щось. Далі я з'ясував, що в цю ціну входить ще й дорога назад ...

Нижче наш іспансько-англійський діалог:

-А ми точно їдемо в Копакабану, яка біля Перу?

Водій ствердно кивнув.

- Скільки часу їхати?

У відповідь я дізнався, що зараз 6:20

- А скільки буде в Копакабані?

У відповідь я дізнався, що там теж 6:20 зараз.

Тут він вирішив мене в деталі маршруту присвятити, сказавши, що ми зараз їдемо на цвинтар. Такого повороту подій я не очікував.

- Навіщо мені кладовищі, мене будь ласка на Копакабану, яка поруч з Перу.

- Ну да, ми прямо зараз поїдемо на кладовищі.

- Копакабана це ж те місце де дуже красиво?

- Ну звичайно, аміго, ти приїдеш, пофотографіруешь там все, і ми повернемося. Я точно знаю, що треба саме на цвинтарі.

Крута історія виходить, Даша сидить з речами на вокзалі, я їду на якийсь кладовищі в таксі з таксистом, який на мою іспанським володіє гірше мене.

- У мене дружина залишилася на вокзалі, треба повернутися.

- Ок повертаємося за твоєю дружиною, і все разом їдемо на цвинтар! Переказавши Даші, що я вже по Ла-Пасу встиг покататися і що нам терміново потрібно на кладовищі їхати, Даша теж засумнівалася в правильності маршруту. Довелося водієві відмовити.

Гаразд, передих. Пішов купити чай, він коштував по 3 болівіано (6 грн)

Почали відкриватися каси і в першій касі мені сказали, що квитки вже на сьогоднішні автобуси розпродані. Я запитав:

- А на таксі туди реально доїхати?

- Навіщо вам на таксі, зараз відкриється сусідня каса, у них є квитки. Я впевнена. Я помітив, що дівчина володіє англійською просто в найчистішому вигляді і вирішив поцікавитися.

- Тут таке питання, я хотів на таксі в Копакабану доїхати, а мене намагалися відвезти на цвинтар?

- Так все вірно.

Тут мій мозок мало не вибухнув, а дівчина продовжувала.

- «Cementrio» це назва другого автовокзалу, від якого ходить велика кількість міських автобусів до Копакабани.

Все стало на свої місця. Треба б ще чайку.

- З Вас 4 болівіано!

- Так був же по 3?

- То був маленький, а я вам наллю великий. І дійсно стакан був на півлітра.

А ось і наш автобус vip класу з вайфай. Автобус проїхав приблизно годину, після чого водій вийшов і пішов. Хвилин через 40 це стало підозрілим, але я в дзеркало заднього виду побачив, що у них просто сходка з іншими водіями. Ах ця прекрасна болівійська традиція. Незабаром за вікнами почало з'являтися величезне озеро Тітікака. Побачити під час подорожі озеро Тітікака означає, що ти зовсім заїхав в глибину Південної Америки. Незабаром автобус всіх висадив, ми переправилися на поромі на іншу сторону. А потім і автобус переправився на окремому поромі.


автобус пливе

Після радісної зустрічі з автобусом, ми поїхали на ньому далі в гірський серпантин. Висота не те, щоб не думала спадати, так вона ще то набиралася, то опускалася. Гірська хвороба вже в основному виявлялася тільки болем в голові і поганим сном, інші симптоми за 4 дня згасли, та й таблетки робили свою справу. Але до головного болю вже реально організм звик, і вона була на другому плані. Приїхали ми в містечко на березі озера.

Копакабана

Температура 12 oC

Висота: 3841м

Перельотів позаду: 6

Переїздів позаду: 6

А ми все вище і вище ... І як взагалі озеро з довжиною берегової лінії тисячу сто двадцять п'ять км розташувалося так високо. Було близько 13:00 дня, це був наш перший передих під час поїздки. У цей день ми дозволили собі відпочити, хоча за маршрутом насправді ще встигали на екскурсію, яка починалася через пів години, але вирішили перепочити. Це був наш десятий день подорожі, і ми вже чітко уявляли собі подальший маршрут і прогнозованість на 90%, що ми реально встигаємо. Ми дійсно встигли здолати нереальна кількість кілометрів по землі за останніх пару днів. По дорозі ми зустрічали туристів, які були в дорозі вже більше трьох тижнів і їх маршрут складався з меншої частини від нашого. Давалася взнаки реальна гордість за швидкість пересування з відвідуванням визначних пам'яток. Дешевий готель почали всім парити ще в автобусі, так що з вселенням проблем і тут не було. Але ми вирішили в цей день відчути себе мажорами і взяли собі готельчик в півтора рази дорожче - за 160 болівіано (320 грн). Насамперед вирушили в ресторан і трохи познайомилися з мексиканською кухнею, чомусь вона в цих краях була популярною, ми собі замовили начос з двома видами м'ясного соусу, а також традиційний місцевий пікью мачо.

Насамперед вирушили в ресторан і трохи познайомилися з мексиканською кухнею, чомусь вона в цих краях була популярною, ми собі замовили начос з двома видами м'ясного соусу, а також традиційний місцевий пікью мачо

Запити це все справа ми вирішили місцевим популярним напоєм Inca Cola. Смак у коли був дюшесовий, а сама вона була жовтого кольору. Хоч піднялися ми всього на 200 метрів щодо Уюні, до висоти довелося трохи звикнути, відлежавшись годинку в номері, ще й сонце відбиваючись поруч відблисків від води морально тиснуло на очі. За годину сонце сховалося за хмарками і горами, і ми пішли досліджувати околиці. Берегова лінія тягнулася за місто, уздовж екзотичних заростей. У дорогу ми вирушили вп'ятьох: я, Даша і три собаки - Жовток (він же Амігос), Білок (він же Тузик, він же Шарик) і Ель Діабло (він же Буенос ночес, він же Ель Корасон). Скільки ми не гуляли, собаки вірно нас супроводжували. Прогулянка вийшла досить романтична, можливо від усвідомлення того, що ти відпочиваєш, і сьогодні не треба паритися про подальший маршрут. Увечері ще поїли досить екзотичну лазанью і запили її чаєм на Свіжозаварений листі коки

Увечері ще поїли досить екзотичну лазанью і запили її чаєм на Свіжозаварений листі коки

. Взагалі я навіть думав на сувеніри привезти листя. А потім з'ясував, що дають до 10 років за спробу)

Isla del Sol


озеро Тітікака

З самого ранку ми поспішили на пристань, звідки нас забирав екскурсійний кораблик. Наш маршрут був на острів сонця. Ми сподівалися, що там буде сонця побільше, ніж цим похмурим туманним вранці на суші. У всій цій задумці трохи лякало, що наш автобус їде о 18:00, а острів знаходиться дуже далеко. Але нас в турфірмі сильно запевнили, що ми точно встигнемо. Кораблик на акуратною маленькій швидкості виїхав з причалу, а далі їхав на точно такий же швидкості. Тобто острів не так далеко, а ось швидкості у корабликів тут такі, що швидше за все якісь раби вручну крутили мотор. Приїхали на острів. Нам сказали, що ви повинні пройти маршрут через гори острова, який займає три години, і зворотний кораблик, рівно о 14:30 забере, спізнюватися не можна, адже багатьом людям треба встигнути на автобус! Ця фраза мене заспокоїла, що кораблик в будь-якому випадку пов'язаний з автобусом. На годиннику було 9:30, часу ще купа. «Ось вам гід, він вам все покаже і красиво на іспанському розповість». Викладав гід дійсно красиво, чутно було, що його іспанська дійсно класний.

Шматочок екскурсії на іспанському

Частенько навіть розуміли, що він розповідає. Йти потрібно було пристойно в гору. Пам'ятаю ще недавно мені було важко на третій поверх піднятися. Дідусь водив нас 2 години по горах, а коли екскурсія закінчилася він повідомив, що тригодинний маршрут до катера починається тут, так що можете починати йти. Те є дві години пиляння по горах, це не входило в маршрут. Так ось, власне, що ми тут дивилися - тут були гарні краєвиди. Коли, ще через годину нашого шляху, я звернув увагу на те, які гарні камені під ногами, Даша всерйоз запереживали за моє здоров'я. Хоча насправді, вони в кілька разів поступалися видам з стежки Афродіти на Кіпрі.

Хоча насправді, вони в кілька разів поступалися видам з стежки Афродіти на Кіпрі

Після години шляху на горі завіднелась якась вивіска. Ми вирішили, що це, напевно, вітають, що ти на вершині. А ось і не вгадали, то білетера на якій потрібно обов'язково купити квиток, або можеш йти назад. Ну ладно, йдемо далі. Через 40 хвилин ще одна білетера, якщо щось не подобається, то ніхто не змушує йти далі. Я касиру сказав, що у нас вже є квиток і засунув йому квиток від минулого білетера. Він уважно подивився і дійсно, виявляється, що ця білетера для тих, хто десантом висадився на острів між двох білетера і не має квитка, іншої дороги між ними не було.

Він уважно подивився і дійсно, виявляється, що ця білетера для тих, хто десантом висадився на острів між двох білетера і не має квитка, іншої дороги між ними не було

Ще через півгодини була чергова білетера, на якій сказали, що потрібен квиток іншого кольору. Хоч ціна була маленькою по 5 болівіано (по 10 грн) платити ми не мали наміру з принципу. Чому на самому початку, на вході в заповідник з тебе беруть по 10 болівіано, а далі з'ясовується, що ти повинен ще три рази відстебнути. Бабуся намагалася нам довести, що за ці гроші ми не просто пройдемо, а й зможемо побачити якийсь камінь, але з'ясувавши, що нас не цікавлять ніякі камені, ми йдемо просто до катера, сказала, що в цю ціну входять сходинки, щоб спуститися і взагалі ми зможемо хоча б один на двох квиток купити. Відморозив від бабусі, ми пішли далі і миттєво зловили моментальну карму, звернувши не туди, ми дійсно на сходинки не були і спускалися з якихось кривим доріжках. Назад якісь хлопці вчасно не повернулися і довелося пиляти капітана, що ми зобов'язані встигнути на автобус. Капітан зробив все можливе, під час зворотного шляху він, напевно, додав 1 кілометр на годину, що приблизно потроїла нашу швидкість. Все четенько, за годину до автобуса ми були на зупинці. Ось тільки одна проблема, на наших квитках не написані місця, а касир, яка нам продала квитки вчора, кудись втекла, що навіть всі відкритим у себе в офісі залишила.

Ось тільки одна проблема, на наших квитках не написані місця, а касир, яка нам продала квитки вчора, кудись втекла, що навіть всі відкритим у себе в офісі залишила

Нікого особливо не парять наші квитки без місць

Зайшли в іншу турфірму і уточнили інформацію про місця, дівчина подумала, що мабуть вона нам так продала квитки і сказала, що видасть нам зараз на посадці хороші місця. Поки Даша на решту грошей накупала ніштяк, я заповнював все міграційні дані для перетину кордону. Я пам'ятаю, як тільки мріяв, що коли-небудь там побуваю. Мою болівійську візу встигли погасити штампом ще в Бразилії. Але офіцера це на щастя не збентежило. І ось воно, все, одноразова віза закрита, можливо ми більше в Болівії ніколи не побуваємо, в зв'язку з її гірській важкодоступністю. Проходимо через ковані великі ворота, і ми в країні, яка була під великим питанням відвідування навіть за пару місяців до поїздки, так як перебувала дуже і дуже далеко від початку маршруту. Ми в Перу !


гори Перу

Ееей, нам не можна тут залишатися, де касир?
«Скажіть, а швидка допомога якщо що, там є?
«Куди далі їдете?
Ла Паз або Оуро?
Я зобразив, що їдять ложкою, вона показала на пальцях три і тут я підсумував відразу на іспанському «Tres, uno dias?
Далі ми їхали довго і мене почало хилити в сон з сумними думками «І це те, заради чого ми проїхали чверть Південної Америки ?
» Через 40 хвилин мене будить Даша і захоплено, щось на радощах кричить «Ми зараз зупинимося, і з можемо нафоткал, чуєш?
What price to Copacabana?
О, він щось говорить про болівіано, а скільки ж?
Скільки часу їхати?

Новости