Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Озеро Тітікака - пам'ятка Перу з фото і описом

  1. Де знаходиться і чим унікально озеро Тітікака
  2. Основні визначні пам'ятки
  3. Як дістатися
  4. Тітікака. Найзагадковіше, глибоководне озеро Південної Америки - відео
  5. Цікаві факти про озеро Тітікака

Коли у мене з'явилася можливість відвідати Перу, де моєю метою було знайомство з пам'ятками доколумбових цивілізацій, я не забув випадком познайомитися ближче з таким дивним і загадковим місцем, як озеро Тітікака. Звичайно, для того щоб навіть поверхово ознайомитися з усіма визначними пам'ятками цього природного дива, потрібно значно більше часу, ніж ті кілька днів, які були в моєму розпорядженні. Але я вдячний долі, що у мене була можливість і в такий короткий термін насолоджуватися цим унікальним явищем.

Мені вдалося познайомитися з такими дивовижними місцями, як плаваючі острови на озері Тітікака, острів чоловіків-вязальщиков Такуіле, а також дізнатися багато цікавих фактів про природу озера і про культуру древніх цивілізацій, чия історія безпосередньо пов'язана з цими краями.

Де знаходиться і чим унікально озеро Тітікака

Розташоване озеро Тітікака в гірського ланцюга Кордильєри, в Південній Америці , Між двома державами - Перу і Болівією, на висоті понад 3800 м над рівнем світового океану. Особливі риси озера Тітікака це те, що воно складається з двох частин: західної меншою і східній більшою. З'єднуються обидві частини протокою шириною близько 800 м. Довжина водойми становить близько 160 км, ширина близько 80 км. Максимальна глибина озера Тітікака 381 м, середня - 140 м, причому нахил дна помітно знижується до східного, болівійському березі.

З приводу того, чому озеро Тітікака так назвали, існує безліч версій. За найпоширенішою, це складене ім'я з двох слів місцевих племен кечуа «тити» + «кака», які переводяться, відповідно, як «пума» і «скеля», що можна інтерпретувати, як гірська пума або кам'яна пума. Підтверджує цю красиву версію і вид озера на карті - воно дійсно нагадує цього представника котячих.

Підтверджує цю красиву версію і вид озера на карті - воно дійсно нагадує цього представника котячих

Головною загадкою озера є його походження. Вважається, що колись воно було частиною океану або морською затокою. Потім в результаті якогось катаклізму виявилося ізольованим, а після разом з навколишнім плато піднятим на таку висоту. Про це свідчать сліди від прибою, що залишилися на прибережних скелях, останки морських копалин, які періодично знаходять на його дні і берегах.

Крім того, фауна озера Тітікака містить велику кількість морських мешканців. Проте, солоність води становить один проміле, що дозволяє вважати озеро прісним водоймищем. Температура води незмінна протягом року і тримається в межах 10-14 °. Крім того, в глибинних шарах вона становить 11 °, в той час як в більшості озер світу, що мають такі глибини, вона складає близько 4 °. Живлять озеро Тітікака більше 20 порівняно великих річок і безліч дрібних річечок, випливає з нього тільки одна, на частку якої припадає від 5 до 10% водного балансу озера. Решта спад води пов'язана з випарами.

Також озеро Тітікака вважається самим висотним судноплавним водоймою в світі.

Основні визначні пам'ятки

Якщо вам вдасться побувати в перуанській частині озера Тітікака, в першу чергу постарайтеся ознайомитися з такими пам'ятками:

  • Острів Такуіле. На острові практикується найдавніше текстильне ремесло. Відомий як острів чоловіків-вязальщиков. Справа в тому, що місцеві жінки займаються тільки підготовчими і ткацькими роботами. Все в'язання покладено на чоловіків, причому починаючи з восьмирічного віку. Унікальність і високий рівень їх майстерності послужили приводом до того, що місцеве мистецтво було оголошено об'єктом нематеріальної спадщини людства ЮНЕСКО. Заслуговує на увагу також побут і спосіб життя місцевих жителів. Він являє собою щось середнє між первісно-общинного ладу і демократією. Управління здійснюється колективними зборами, відсутні побутові блага, такі як електрика, медицина. Існують жителі острова в основному за рахунок натурального господарства, отримуючи «з материка» лише деякі продукти, які неможливо виростити в місцевих умовах.
  • Плаваючі очеретяні острови урос. Народ урос оселився в цих місцях ще до інків, і на момент їх приходу проживав на узбережжі. Вторгнення більш могутніх племен змусило народ урос переселитися на рукотворні острови, зроблені з виростає тут тростини Тоторо. Це дозволило їм в будь-який момент зніматися з місця і переміщатися на безпечну відстань. З тих пір очерет став для них не тільки місцем проживання, а й основним будівельним матеріалом (з нього виготовляють житла, човни), а також продуктом харчування (з нього готують страви, напої) і навіть ліками.

Плаваючі очеретяні острови урос Плаваючі очеретяні острови урос

До речі, сам острів, хоч і створює враження тендітного, насправді має до 13 метрів в товщину. Постійна агресивне середовище вимагає періодичного оновлення «грунту». У сезон дощів таку процедуру проробляють до одного разу на місяць. На даний момент налічують трохи більше сорока таких островів, на яких проживає кілька сотень жителів.

  • Чульпи Сільюстані. Похоронні вежі, розташовані в близькості від озера Тітікака, які пов'язують з культурою загадкового народу аймара, проживає в цих місцях. Грандіозні споруди, в висоту досягають 12 метрів, побудовані з кам'яних блоків. У них аймара поміщали муміфіковані тіла своїх вождів. За допомогою яких технологій вдалося побудувати такі вежі, невідомо. Загадковим залишається і саме походження народу аймара. Відомо лише, що до панування інків їм вдалося створити могутню цивілізацію, і територія їх володінь включала сучасні Перу, Болівію, а також частина Аргентини і Чилі.
  • Портал в місто богів. Гігантська скеля, на якій викарбовано щось, що нагадує величезні ворота, а також замкову щілину. За однією з легенд, це місце, в якому можливий контакт з душами померлих, за іншою -через ці ворота місцевий жрець повів свій народ під час приходу іспанських завойовників. Що це - межа світів або двері в пекло, невідомо. У будь-якому випадку місце величне і загадкове. Місцеві ж його всіляко уникають, посилаючись на незрозумілі речі, які тут постійно відбуваються.

Портал в місто богів Портал в місто богів

Як дістатися

Щоб відвідати пам'ятки, що знаходяться в перуанській частині озера, вам необхідно дістатися до міста Пуно. Це можна зробити наступним способом:

  • на автобусі з Ліми, це займе 25 годин і буде коштувати 30-45 доларів;
  • на поїзді з Ліми, це займе 9 годин і буде коштувати 30 доларів.

Тітікака. Найзагадковіше, глибоководне озеро Південної Америки - відео

Тітікака - неймовірно красиве озеро, відоме людям вже багато тисячоліть. Про нього складені численні легенди і міфи, але до сих пір воно зберігає таємниці, які не в силах розгадати сучасні учение.Ето найзагадковіше, глибоководне озеро Південної Америки. Приємного перегляду!

https://www.youtube.com/watch?v=0n8S_3nzhrs

Цікаві факти про озеро Тітікака

  • Оскільки існує безліч легенд, пов'язаних з нібито прихованим під водою таємничим містом, було зроблено безліч спроб обстежити дно озера. Одним з перших дослідників був знаменитий Жак-Ів Кусто, який зі своєю командою провів експедицію на озеро ще в 1968 році. Для обстеження була використана підводний човен, але все здобуті артефакти обмежилися кількома зразками гончарних виробів.
  • У 1988 році тема дослідження острова зацікавила відоме видання National Geographic, але проведені ними роботи також не принесли особливих результатів.
  • У 2000 році була проведена експедиція італійських археологів. Вони обстежили озеро за допомогою водолазного обладнання та виявили на тридцятиметрової глибині залишки кам'яної стіни завдовжки близько одного кілометра, терасу, ідентифіковану як частина кам'яної дороги, а також кам'яну скульптуру у вигляді голови людини.
  • У 2013 році були проведені дослідження міжнародною групою археологів, і їм вдалося виявити понад дві тисячі предметів, що представляють історичну цінність. Серед них зокрема 31 фрагмент золотих виробів було виявлено в безпосередній близькості від острова Ісла-дель-Соль, який для місцевих жителів має священне значення.

[Blockquote_gray »] [Blockquote_gray »]   У Південній Америці є ще одне дивовижне чудо природи -   водоспад парку Ігуасу У Південній Америці є ще одне дивовижне чудо природи - водоспад парку Ігуасу . Ігуасу - це національний природний парк, розташований на кордоні двох держав - Аргентини і Бразилії . [/ Blockquote_gray]

На закінчення хочу відзначити, що я відвідав лише малу частину з того, що становить інтерес в такому унікальному місці, як озеро Тітікака. Тих, кому пощастило побувати в цьому чудовому місці, хто виніс для себе прекрасні емоції і яскраві спогади, хто хоче поділитися ними і доповнити мої спостереження, прошу висловлюватися в коментарях.

Com/watch?

Новости