Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

кухня Болівії

  1. Особливості національної готування
  2. Болівійські «комідас-тіпікас»
  3. болівійські напої
  4. Гастрономічна столиця Болівії


плануючи   тури в Болівію   , Мандрівники іноді можуть прочитати, що в цій країні де-факто немає своєї кухні, тут ви не спробуєте нічого видатного, і добре, якщо взагалі будете регулярно ситі плануючи тури в Болівію , Мандрівники іноді можуть прочитати, що в цій країні де-факто немає своєї кухні, тут ви не спробуєте нічого видатного, і добре, якщо взагалі будете регулярно ситі. Це, звичайно ж, неправда - в реальності все зовсім навпаки. У Болівії мандрівник нізащо не залишиться голодним, а у місцевої кухні існують свої традиції і особливий смак.

Це - смак картоплі, який індіанці відкрили багато століть назад на плато Альтіплано, де природа створила найкращі умови для його зростання. Здійснюючи тур в Болівію, не забувайте про те, що ви перебуваєте фактично на батьківщині картоплі, без якої сьогодні не можна уявити собі сучасну їжу в будь-якому куточку Землі.

Чи треба говорити, що болівійці готують картоплю по-особливому?

Особливості національної готування

Кухня Болівії унікальна ще й тому, що тут не працюють звичні методи приготування страв. Всьому виною - величезна висота, на якій розташована ця країна. Особливості гірського клімату - а в Болівії люди (особливо носії традиційних індіанських рецептів кечуа і аймара) живуть в трьох-чотирьох кілометрах над рівнем моря - вносять свої корективи: наприклад, вода тут закипає вже при вісімдесяти градусах, а малий вміст кисню в повітрі гальмує процеси окислення. Хімія, скажете ви. Так, і індіанські господині напевно не в курсі особливостей органічних реакцій. Зате вони знають, як зробити так, щоб продукти в цих умовах приготувалися найкращим чином.

Болівійські «комідас-тіпікас»

Іспанське «комідас-тіпікас» перекладається як «традиційні страви». Цей термін означає в кухні Болівії регіональні рецепти - меню різних частин країни сильно відрізняється в залежності від місцевості через особливості приготування. Висота над рівнем моря, ліс або відкрите плато, ті чи інші овочі, м'ясо, яке можна дістати тут або там - все це формує свої комідас-тіпікас болівійської кухні.

Наприклад, на висоті в чотири тисячі метрів місцеві жителі часто мають в розпорядженні тільки один вид м'яса: альпака (ці копитні є найближчими родичами лам). Індіанці Альтиплано готують тут «чакри» - це висушене м'ясо, чимось схоже на бастурму.

На плато Альтіплано, куди так чи інакше призводять всі тури в Болівію, в меню завжди присутній картопля. На цій висоті його частіше за все не варять, а смажать або висушують. Серед традиційних рецептів - сушені чіпси «Чуко», а там, де повітря вже дозволяє нормально підсмажити щось на вогні, з'являються такі страви, як м'ясні млинці з картоплею «Тукуман», їх найближчі родичі «Сельта» - теж з картоплею, але до нього на додачу йде часник, родзинки і перець, «ПІКАНТЄ де польо» - смажений з картоплею курча.

Курятина, до речі, теж популярна складова кухні Болівії. Слово «польо» (курча) зустрічається в назві багатьох місцевих страв: в високогоних районах це, наприклад, «Польйос спьедо» - курка, смажена особливим способом на відкритому вогні.

Втім, в Болівії курці часто вважають за краще червоне м'ясо і готують його теж в основному на вогні в силу все тих же кліматичних особливостей. Тут, як і в сусідньому Чилі, популярний біфштекс з яйцем. Болівійська кухня знає аналог шашлику - тут він називається «пакумутус» і на нього йдуть великі м'ясні шматки. Найчастіше болівійці готують яловичину, але є і рецепти зі свинини - в їх числі «лечін аль Хорн» (свиняча грудинка з бананами і картоплею).

Банани в місцеві рецепти вводять сусідні тропічні ліси Банани в місцеві рецепти вводять сусідні тропічні ліси. Для європейців - трохи незвично, але ці фрукти є популярною складовою багатьох м'ясних страв, таких, як «ломо ментадо» (біфштекс з рисом, яйцем і бананом), «Масако» (м'ясо місцевих копитних альпака з банановим пюре) і вже згадане «лечін аль Хорн ».

Там, де висота трохи нижче, болівійці готують всілякі юшки на основі м'яса та знову-таки картоплі. У багатьох місцях можна скуштувати смачні і ситні супи «чайро» і «лакуас».

До комідас-тіпікас менш високогірних районів Болівії відносяться і всілякі рецепти на основі кукурудзи, яка в тому чи іншому вигляді зустрічається в кухні всіх південноамериканських країн. Кукурудза і кукурудзяна мука входять до місцевих супи та каші, є гарніром до м'яса і навіть до риби.

Так-так, ви не помилилися. У Болівії, яка стараннями сусідній Чилі давним-давно не має виходу до моря, вміють і люблять готувати рибні страви. В основному тут смажать наявну в гірських річках форель, яка на місцевому діалекті називається «труча». У болівійських річках також водяться риби порід «пуку» і «Сурубі». А ще в озері Тітікака болівійці ловлять менцірруса, якого кухня Болівії називає «пехеррей».

Вся їжа подається в Болівії з гарячими соусами з томатів і з місцевим перцем «локотос».

болівійські напої

Як щоденний тонізуючий засіб болівійці, як і їхні сусіди-аргентинці, вважають за краще мате, який в кухні Болівії має свою специфіку. Якщо в Парагваї та Аргентині його п'ють чистим, то тут змішують з анісом, ромашкою і листям коки. Такий рецепт носить назву «тримати».

Що стосується листя коки, тут їх жує все доросле населення, яке робить це зовсім не для отримання «спецефектів», а щоб адекватно переносити високогірний клімат. Необроблена кока є природним стимулятором рівня кави, тільки от кава в Болівії практично не п'ють. І знову у всьому винні гори! Якщо восьмідесятіградусная вода для заварювання мате є ідеальною, то кава, якому потрібна температура побільше, на висоті в три кілометри не звариш. Тому болівійці придумали свій, досить дивний рецепт: вони готують зовсім трошки кави, а потім розбавляють його водою в пропорції один до десяти і п'ють цей дивний «кавовий напій». Погодьтеся, для таких «досвідчених користувачів» кави, якими є переважна більшість жителів сучасних міст, які планують тури в Болівію, пити це - сумнівне задоволення. А ось справжній високогірний тримати ви не спробуєте ніде, крім околиць Альтиплано.

Переходячи до теми алкогольних напоїв, скажімо, що Болівія - НЕ Чилі, але тут в долині Танья вирощують трошки винограду. Місцеві вина мало відомі на світовому ринку, але вони заслуговують на те, щоб спробувати їх в ході туру в Болівію. У свою чергу, в Південній Америці славиться болівійський пиво, яке деякі навіть вважають за краще в латиноамериканському світі. Що стосується більш міцних напоїв, варто звернути увагу на кукурудзяну «чичу», місцевий різновид самогону. Але ЧІЧЄЙ краще не захоплюватися - місцеві рецепти не припускають високих ступенів очищення, при цьому напій готується дуже міцним і на ранок можливі неприємні наслідки.

Більш «гуманне» спиртне, яке можна спробувати, здійснюючи тур в Болівію - це «сінгані», різновид бренді, який болівійці зазвичай заважають з газованою водою. А якщо мандрівник захоче познайомитися з справжнім «смаком давнини», то можна спробувати «чича кочамамбіна»: це попередня (перед міцною версією) стадія зброджування кукурудзи, фактично - міцне пиво. Болівійці кажуть, що цей рецепт дійшов до наших днів незмінним з часів інків.

Крім того, з тутешніх джерел розливають приголомшливу за своїми характеристиками мінералку «Naturagua».

Гастрономічна столиця Болівії

З деяких пір все, хто планує тури в Болівію, можуть спростити собі задачу щодо знайомства з місцевою кухнею. Кілька років тому болівійський Сенат офіційно ухвалив, що департамент Кочабамба є «Капиталь гастрономіка де Болівія» (гастрономічною столицею Болівії). Розташована в центральній частині країни Кочабамба подарувала світові цілу низку найрізноманітніших рецептів (наприклад, популярні курячі страви «ПІКАНТЄ де польо» і «чанка де польо»), тут сприятливі умови для кулінарних експериментів і тому тури в Болівію не повинні пройти повз цього місця.

Ви можете замовити тур в Болівію , Зателефонувавши нам за телефонами в Москві +7 (495) 640-07-48, в Санкт-Петербурзі +7 (812) 640-07-48.

Чи треба говорити, що болівійці готують картоплю по-особливому?

Новости