Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Болівія

  1. час:

Офіційна назва країни: Республіка Болівія
Площа: 1098580 кв. км.
Населення: 10 461 053 чол.
Столиця: Офіційною столицею країни є Сукре, однак резиденція уряду знаходиться в місті Ла-Пас.
Народи: в країні живе понад 9 мільйонів людей. Близько 60% складають аборигени, близько 25% припадає на змішані раси і іноземці складають і лише 15% - іноземці. У 2014 році населення Болівії досягло більше 10 мільйонів, які діляться на чотири основних національних групи: індіанці кечуа (32,9%), аймара (23,8%) і «лісові індіанці» (2,5%). На частку іспаномовних болівійців від змішаних шлюбів припадає всього лише (39,5%)

Великі міста Болівії: Сукре, Ла-Пас, Кочабамба, Ель Алто, Оруро

Географічне положення: Географічно, Болівії розташована в самому центрі Південної Америки і є однією з усього лише двох країн континенту (інша Парагвай), яка не має виходу до моря.

Вона межує з Аргентиною на півдні, Парагваєм на південному сході, Бразилією на сході і півночі, Перу на північному заході і Чилі на південному заході.

У країні виділяють три основні географічні зони:
• Анди і Альтиплано (нагір'я) на Заході;
• Юнгас і долини на східних схилах Анд;
• тропічні рівнини (також називають Орьєнте), що охоплюють всю східну половину країни, більш 2/3 території Болівії.

Клімат в Болівії тропічний і субекваторіальний на рівнинах і різко-континентальний в гірських районах. Найсуворіший клімат спостерігається на плато Альтіплано, адже це плато відгороджене з усіх боків високими гірськими хребтами. В межах Альтиплано в основних містах в період з жовтня по лютий денні температури досягають 18..20 градусів тепла, а нічні - 10..12 градусів тепла. У зимовий час (травень-серпень) днем повітря прогрівається до +15 .. + 17 градусів, вночі ж температура повітря опускається до +2 ... + 4 градусів, а в районах, які розташовані вище 4000 м, нерідкі і заморозки. На східних рівнинах клімат більш жаркий. Тут в літній час денні температури повітря досягають 32 ... 34 градусів тепла, нічні - 23..25 градусів тепла. Взимку на сході країни днем відзначається близько +20 .. + 22 градусів, а вночі - +15 .. + 17 градусів.
Кількість опадів, що випадають в Болівії збільшується в напрямку з південного заходу на північний схід. Так в західній і південно-західній частині Альтиплано випадає до 150 мм опадів на рік, а в східній і північній його частинах - до 600 мм. На східних схилах Кордильєр-Реаль випадає до 1500 мм опадів, а в Орьєнте - до 2000 мм опадів. Максимум опадів в Болівії доводиться на теплу пору року з грудня по лютий.

Іспанська, Кечуа (діалект індіанців, також є його суміш з іспанським - іспанська-кечуа), Аймара (діалект індіанців, також є його суміш з іспанським - іспано-аймара).

Релігія: 95% римські католики, протестанти (методисти).

Форма правління: Болівія є унітарною демократичною державою. Глава держави і уряду - президент. Законодавчий орган - двопалатний Національний конгрес (Палата Сенаторів і Палата Депутатів).

Віза до Болівії:

Громадянам Росії і країн СНД для відвідин Болівії потрібна віза. Візу можна оформити заздалегідь, в консульському відділі Посольства Болівії (переважно) або безпосередньо при перетині кордону.

Митні правила:
Ввезення національної та іноземної валют не обмежений. Пасажирам старше 18 років дозволено безмитне ввезення до 400 сигарет, 500 гр. тютюну або 50 сигар; до 3 л. спиртних напоїв, парфумерії для особистого використання; особистих речей і предметів особистого вжитку на загальну суму, що не перевищує 1000 доларів США. Заборонено ввезення медикаментів та ліків, які не зареєстровані в країні; продуктів і напоїв, що містять шкідливі для організму елементи; хворих тварин; плодів, насіння; іноземних лотерейних квитків; книг, картин порнографічного характеру; зброї, вибухових речовин. Вивезення предметів і речей, що представляють історичну, художню або археологічну цінність, а також виробів з вовни та шкіри, прикрас і сувенірів дозволений при наявності квитанції з магазину характеру або встановить обґрунтованість спеціального дозволу. Заборонено вивезення живих диких тварин і птахів.

Національна валюта: - Болівіано (1 долар США дорівнює, приблизно, 5 болівіано). В обігу монети номіналом в 1 і 2 болівіано, 10, 20 і 50 сентаво, а також банкноти номіналом в 5, 10, 20, 50, 100 і 200 Болівіано. Іноземну валюту можна обміняти в банках, обмінних пунктах ( "casas de cambio"), готелях і великих торгових центрах. При обміні грошей, просите деяку суму дрібними купюрами, інакше ви будете мати постійні проблеми зі здачею. Торгові чеки найкраще купувати в доларах США. Їх можна обміняти в банках і великих торгових центрах з мінімальною комісією. Банки працюють з понеділка по п'ятницю з 8.30 до 12.00 і з 14.30 до 18.00. Деякі банки відкриті по суботах з 8.30 до 12.00.

Способи оплати та чайові:
У більшості магазинів можна розплачуватися доларами США. У великих торгових точках, готелях і ресторанах до оплати приймаються кредитні карти American Express, Visa, MasterCard і Eurocard (часто при цьому потрібно копія паспорта). Чайові складають 5-10% від рахунку. У більшості ресторанів і готелів високої категорії до рахунку автоматично додається 13ти% надбавка за послуги, в цьому випадку чайові не обов'язкові. Швейцари також очікують чайових (зазвичай 1 болівіано за все, але часто очікується оплата кожного місце багажу). У таксі найпростіше домовлятися про ціну поїздки заздалегідь або округлити суму в більший бік.

Національна кухня: Болівійська кухня - це величезна кількість національних індіанських страв з відчутними іспанськими впливами. Три її головних стовпи - м'ясо, картопля (культивований інками задовго до приходу іспанців) і кукурудза. Болівійці їдять яловичину, свинину, м'ясо альпаки і домашньої птиці. Зустрічаються і блюда з річкової риби, а населення глибинки із задоволенням поглинає кроликів і морських свинок. Найбільш популярний спосіб приготування - смаження на сковороді з великою кількістю масла або на грилі. До речі, тут дуже поширений шашлик. Страви неодмінно подаються з гострими соусами «льяхуа» або «локотос». З національних страв варто спробувати «піку-а-ло-мачо» - смажене на грилі м'ясо з картоплею і томатно-цибульним соусом, «сільпанчо» - біфштекс з яєчнею на «підкладці» з рису і картоплі, «АНТІКУЧО» - смажене яловиче серце з картоплею і кукурудзяним соусом, «сальчіпапа» - різані сосиски з картоплею. Тим же, кого жахнуло опис цієї зовсім здорової їжі, порекомендуємо звернути увагу на фруктовий салат «енсалада-де-фрутас»: шматочки соковитих плодів, утоплённие в мисці зі свіжим йогуртом з додаванням меду або горіхів.

Традиційний алкогольний напій Болівії - кукурудзяна горілка «чича», яку прийнято пити з неглибоких піалок з похилим підставою (щоб було неможливо поставити, чи не випивши до дна). Популярністю користується і виноградний лікер «сінгані» - на його основі болівійці роблять різноманітні коктейлі. Любителям слабоалкогольних напоїв запропонують місцеве пиво - загальнонаціональне «пасенное», більш якісне «Хуарі» і зовсім слабеньке «Ель-Інка».

Обідати в вуличних забігайлівках можна без побоювання - їжу готують в чистоті (хоча, зрозуміло, здоровий глузд ще ніхто не відміняв). Ресторани високого класу можна знайти у великих містах країни. На чай рекомендується залишити стандартні 10% від суми рахунку.

час:

Час на чотири години менше за Гринвічем. Різниця в часі з Москвою 7 годин.

Національні свята:
Новий Рік посилання - 1 січня, Різдво - 25 грудня, Великий четвер - 20 квітня, Страсна п'ятниця - 21 квітня, Свято тіла Христового - 22 червня, Місцевий свято "Де-Аласітас" (Ла-Пас) - 16 липня, День незалежності Болівії - 6 серпня, День всіх Святих - 1 листопада, День поминання покійних - 2 листопада, День Святої Діви кокот - 8 грудня.

Покупки і сувеніри:
У Болівії можна придбати недорогі вироби з вовни лами і альпаки: пончо, накидки, головні убори, светри, килими різних розмірів. Керамічні глечики та глечики, розписані національними візерунками, і різноманітні амулети продаються у всіх туристських місцях, на ринках і просто на вулицях.


Новости