Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ярослав Кучера - «Як я зустрів людей» - II частина

Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага   Ретроспективну виставку фотограф Ярослав Кучера назвав - «Як я зустрів людей», так як кожен з виставлених знімків пов'язаний з якою-небудь зустріччю і історією людей, на них зображених Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага Ретроспективну виставку фотограф Ярослав Кучера назвав - «Як я зустрів людей», так як кожен з виставлених знімків пов'язаний з якою-небудь зустріччю і історією людей, на них зображених. Частина історій автор фотографій повідав журналістам під час спеціальної екскурсії. На одному зі знімків 70-х років, який прикрашає і першу сторінку буклету до виставки, красується молода білява дівчина, з зачіскою в стилі Мерлін Монро, прикурює цигарку.

- «Цю пані я зустрів перед« Блатнічкой »на Міхалскі вулиці в Празі. Всі напевно знають тамтешню винну лавку. Будучи студентами, ми ходили туди попивати винце. В одне з таких відвідувань я вийшов на вулицю провітрити голову і зустрів цю красуню. Розговорилися. Вона сказала, що працює продавщицею в магазинчику з снастями для рибалок на Малому ринку. Я, звичайно, не повірив - така модниця, але історію цю під фотографією написав. Через 30 років, коли я виставлявся у празькій Староміської ратуші, вона в книзі для відгуків мені написала: «Пан Кучера, я дійсно працювала продавщицею в крамниці для рибалок. Працюю до сих пір, тільки стала завідуючою »».

Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага   Наступна зупинка у фотографії - наступна розповідь: «Це перший чоловічий стриптиз в Карлових Варах в Народному домі в барі« Какаду » Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага Наступна зупинка у фотографії - наступна розповідь: «Це перший чоловічий стриптиз в Карлових Варах в Народному домі в барі« Какаду ». А це фотографія, зроблена там же під час репортажної поїздки. Це стриптизерка, дівчина з Угерського Градіште, яка їздила в бар «Какаду» танцювати стриптиз. Одного вечора ми туди пішли, а в залі сиділи три циганки-повії, дивилися як вона танцює і кричали - ФУП! І плювали на неї. Вони повії, але плювалися на танцівницю, що вона роздягається всім на огляд. Ось такий прекрасний парадокс ».

Всі ваші фотографії, які в Празькому граді побачать відвідувачі - чорно-білі. Ви не любите колір?

- "Ні не кохаю. Колір надмірно конкретний і натуралістичний, фотографії цього типу він просто вбив би. Я вважаю, що чорно-біла фотографія дозволяє сприймати зображене більш абстрактно. У чорно-білому варіанті мені набагато простіше зосередитися на тій частині знімка, яку я хочу виділити, ніж, коли навколо намішано 50 фарб. Чорно-біла фотографія значно художніх, ніж кольорова. Ті, хто подібні фотографії робить в кольорі - глибоко помиляється. Це моє переконання, яке, ймовірно, не відповідає сучасності, кожен сьогодні фотографує в кольорі і вважає, що це найкраще. Я так не думаю".

Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага   Ярослав Кучера не цурається кольорову фотографію повністю, у нього вона пов'язана з репортажної зйомкою або ж з книгами про архітектуру, які він також створює Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага Ярослав Кучера не цурається кольорову фотографію повністю, у нього вона пов'язана з репортажної зйомкою або ж з книгами про архітектуру, які він також створює. Однак в його документальних фотографіях колір не з'являється. Чи не займається Ярослав Кучера і інсценованої фотографією.

- "Мені це не подобається. Точно так же, як і концептуальна фотографія. Я думаю, що саме цей тип фотографії вигнав людей з галерей, хоча знайдуться і хороші приклади. Я не терплю «балакучості» подібних фото, коли одна сцена розбита на 50 різних етапів. Я ж бачу, як це просто. Я цього не люблю ».

У цей момент розмови Ярослав Кучера звернув мою увагу на фотографію, яка висіла навпроти вікна, на кам'яному підвіконні якого ми присіли. З чорно-білої фотографії 1974 на нас дивиться маленький, сопливий циганча, одягнений в пошарпане осіннє пальто.

Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага   - «Не треба« зайве базікати »з приводу ось цієї фотографії Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага - «Не треба« зайве базікати »з приводу ось цієї фотографії. Це хлопчак, який возив стару папір в пункт прийому макулатури, щоб підробити собі на життя. Я його фотографував по всьому місту, і міг з цього зробити сто епізодів, але навіщо. Чи не в цьому суть ».

Безліч колоритних фотографій завсідників чеських пивних ви зробили «від пояса», не піднімаючи фотоапарата, таємно. З деякими завсідниками трактирчик, героями фотографій, ви потім познайомилися і заручилися згодою ...

- "Інколи так інколи ні. Це зрозуміло, природно. Іноді я просто зробив фотографію, як то кажуть - «вкрав обличчя», що робить безліч фотографів, в тому числі і прославлених ».

Але, безліч виставлених фотографій зроблено в інтимній обстановці, наприклад, в сауні ...

Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага   - «Це Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага - «Це ... Ми всі були голими, тільки у мене в руках був фотоапарат, а у них немає. Я фотографував, вони знали про це, і їм це не заважало. Все було природно, тільки так може виникнути фотографія повна емоцій, напруги, яка оповідає якусь історію. А також, по-перше, щасливий той, хто завжди напоготові, а по-друге, необхідно з людьми говорити і завоювати їхню довіру. Якщо ви розчаруєте їх, то фактично розчаруєте самого себе. Людина не повинна брехати. Найприємніше, а у мене це іноді відбувається, коли герої знімка з'являться, наприклад, через тридцять років і підтвердять, що написане під фотографією - правда ».

Який період для вас у творчості був найцікавішим?

Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага   - «Безліч фотографів мріють жити в сучасності, але фотографувати в минулому Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага - «Безліч фотографів мріють жити в сучасності, але фотографувати в минулому. Наприклад, Прага часів більшовиків - моторошно виглядав місто, але для чорно-білої фотографії вона володіла винятковою атмосферою. Сьогодні це лише красивий туристичне місто. Мені в ньому живеться прекрасно, але фотографувати нічого. І пивні інші - все ідеально. Для фотографа Прага була прекрасною раніше. Сьогодні цього вже немає ».

Представляючи свою ретроспективну виставку журналістам, ви почали розповідь з галереї портретів, повністю займають одну зі стін залу. У ній змішані зображення скульпторів, художників, фотографів, підприємців і злочинців.

- «Це було головною ідеєю - об'єднати їх воєдино. Різниця між людиною за гратами і перед нею, на свободу і поза волі, практично неможливо розрізнити. До того ж, «від суми та від тюрми - не варто зарікатися». Ні хто з нас не знає, чи не виявиться він там. Цикл я задумував 8 років тому і хотів зняти серію портретів з однакового ракурсу, які б викликали саме це відчуття. Портретів мало бути виставлено набагато більше - не 15, а 40. Може наступного разу ».

Ви не любите колір?
Який період для вас у творчості був найцікавішим?

Новости